Month: March 2014

Een week Palestina

Vandaag is het de Dag van het Land. Op 30 maart wordt al sinds 1976 herdacht hoe Israël toen reageerde op een staking en demonstraties vanwege het onteigenen van grote delen Palestijns land in Israël zelf. Zes Palestijnen werden gedood, honderden raakten gewond en nog eens honderden werden gearresteerd. Het excuus voor het stelen van dit land was zoals nog steeds: veiligheid en nederzettingen.

Een serieus vredesinitiatief

Van de huidige onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen horen we weinig anders dan het fanatiek doorgaan met joodse woningen bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, de tientallen Palestijnen die zijn vermoord in het afgelopen jaar, de onteigeningen en het slopen van Palestijnse huizen. Dit jaar is er meer land voor de bouw van joodse huizen verkocht buiten de zogenaamde Groene Lijn – de “grenzen” van vóór de oorlog van 1967 – dan erbinnen.

Wilders: Israël in de polder

Wilders’ Bierkellerputsch heeft heel wat losgemaakt. Van weeromstuit ben ik in een Marokkaans visrestaurantje terechtgekomen waar ze geen alcohol schenken. De ernst van de zaak kan niet duidelijker geïllustreerd worden. De exodus van PVV’ers en de verontwaardiging van Esther Voet…

Undercover tussen de Palestijnen

Er zijn verschillende undercover-units, elke Israëlische veiligheidsdienst heeft er een. Deze mensen gaan gekleed als Arabieren en spreken Arabisch. Voorafgaand aan een militaire operatie mengen ze zich onder de Arabische bevolking en zijn zo onderdeel van de operatie. Ze geven informatie, zoeken individuen op en kidnappen of vermoorden mensen.

Leespauze

Eindhoven heeft al niet zo’n geweldige bibliotheek en nu worden er ook nog eens duizenden boeken in de uitverkoop gedaan. Ik zou liever zien dat ze nog vele malen worden uitgeleend aan leesgrage bouwstenen van de komende tijden, maar het…

Het zielige CIDI

Een stijging van 1 naar 2 is een honderd procent toename, vandaar dat het CIDI het liefst met procenten werkt. Desalniettemin is het zo lachwekkend dat je je afvraagt wie er achter de campagne zit om dit internationaal aan te kaarten. Dikzakken, gehandicapten, roodharigen, moslims, homo’s, negers, PVV’ers, SP’ers, columnisten, mannen met een aquarium en vrouwen in de overgang krijgen per uur te verduren waar de joodse gemeenschap in Nederland een vol jaar voor nodig heeft.

De moord op een rechter

Een brug over de Jordaan is de enige mogelijkheid voor Palestijnen om vanuit de Westelijke Jordaanoever via Jordanië naar het buitenland te reizen, of om vanuit Jordanië de Westelijke Jordaanoever te bezoeken. Ze kunnen geen gebruik maken van het vliegveld Ben-Gurion bij Tel Aviv. De brug is tevens een Israëlisch checkpoint, onderdeel van het geïnstitutionaliseerde systeem van vernedering en wetteloosheid dat Israël heeft geperfectioneerd.