Month: September 2012

Thorstein Veblen en de toekomst van het zionisme

Nadat hij uitgebreid heeft stilgestaan bij de onevenredige bijdrage van de Joden aan de westerse cultuur, vraagt Veblen zich af wat de reden daarvan zou kunnen zijn. En zoals ook de meest aannemelijke moderne verklaring luidt: het heeft te maken met de interactie tussen het Joodse en niet-Joodse gedachtegoed. De kritische, sceptische geest, de ‘afvallige’, degene die alle kennis in twijfel trekt om tot een dieper inzicht te komen, dat is het product van de wisselwerking tussen het eigen paradigma van de Thora en de seculiere, wetenschappelijke buitenwereld.

Israël en de Verenigde Staten

Jonathan Cook is een Britse journalist die in Nazareth woont. Hij is getrouwd met een Palestijnse vrouw en is gespecialiseerd in het voortgaande ‘conflict’ tussen Israël en de Palestijnen. Wat hem onderscheidt van veel andere journalisten is dat hij veel schrijft over de situatie binnen Israël. De situatie van de Palestijnse Israëliërs is zo goed als onbekend in het westen.

Informatie over Palestina

Onderstaande websites met informatie over Palestina/Palestijnen vormen uiteraard slechts een zeer kleine greep uit het aanbod. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal grotendeels het werk zijn van academici, rechtsgeleerden en onderzoeksjournalisten. Ook met een duidelijke insteek wat betreft…

Adorno en Butler: een terechte prijs

Het zal niet elke maand zijn dat Filosofie Magazine geconfronteerd wordt met de bezetting in Palestina. De Amerikaanse filosoof Judith Butler zal op 11 september de prestigieuze Adorno-prijs in ontvangst nemen. Zij is vooral bekend vanwege haar onderzoek naar gender en identiteit. Zij is echter ook ethica en heeft veel geschreven over de rol van religie, nationalisme en geweld in onze cultuur.

De Palestijnse diaspora

“The colonial enterprise that Zionism is has corrupted everything it touched, beginning with the United Nations and including the mainstream media, what passes for democracy in the Western world (America especially) and Judaism itself.” Alan Hart Alan Hart, voormalig Midden-Oostencorrespondent…

Een klein stukje Palestina

In 1920 maakte de Vrede van Sèvres een eind aan het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk had het meer dan 600 jaar volgehouden en bestond uit een aantal provincies en vazalstaten met verschillende vormen van autonomie. De Turkse nationalisten van Kemal Atatürk speelden een grote rol bij de uiteindelijke opdeling door dit eerste verdrag af te wijzen om uiteindelijk in 1923 (de Vrede van Lausanne) een eigen, internationaal erkende, staat uit te roepen.