Month: August 2013

Een tijd voor empathie (fuck you)

Je moet het ze nageven: de spindoctors van het Nieuwe Midden-Oosten zijn uitermate efficiënt. Op basis van een relatief miezerig incident wordt er een wereldwijde campagne opgezet om de “internationale gemeenschap” mee te slepen in een nieuwe oorlog die volgens nogal wat experts kan escaleren tot een dimensie die we nog niet hebben meegemaakt in de circa zes miljoen jaar dat de aarde ons gastvrijheid heeft verleend.

Geen alledaags huwelijk

Ook de Volkskrant pikte het op: zwaar bewapende Israëlische soldaten die op de schouders van Palestijnen gehesen werden om samen feest te vieren. De Volkskrant verzuimt echter om een niet onbelangrijk detail te vermelden, de Palestijnse feestneuzen waren ook nog eens aanhangers van Hamas. Het gebeurde allemaal in de stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Zwarte laarzen

Israël: 65 jaar van etnische zuivering, vernietiging van eigendommen, racisme, moord, religieuze waanzin, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. En nog steeds komt men hier niet verder dan een beetje mopperen over een Nederlands bedrijf dat zich niet in bezet gebied zou moeten vestigen.

Moord, marteling en het meest morele leger

Het is pas maandag. De week moet nog beginnen en er zijn alweer drie Palestijnse jongens doodgeschoten door het Israëlische leger. Daarnaast minstens 19 gewonden, waarvan er enkele in kritieke toestand verkeren. Israëlische soldaten waren undercover het vluchtelingenkamp Qalandia binnengegaan, volgens de officiële lezing om een terrorist op te pakken.

Het utopia van Theodor Herzl

Hoe kijkt het Westen naar het Oosten en omgekeerd? In 1978 verscheen de lijvige studie Orientalism van de Palestijnse Amerikaan Edward Said, waarin hij uitgebreid ingaat op de manier waarop het Oosten werd geportretteerd vanaf de koloniale tijd tot en met het heden.

Zygmunt Bauman over de Palestijnen

De joodse socioloog Zygmunt Bauman kwam recentelijk in het nieuws omdat hij in Polen door ultranationalisten werd belaagd tijdens het uitreiken van een eredoctoraat. Bauman, geboren in 1925, heeft in zijn leven al heel wat te stellen gehad met antisemitisme. Hij heeft zich veel beziggehouden met de moderniteit, de Holocaust, identiteit en ethiek.

Zionistische kitsch

Nurit Peled-Elhanan, hoogleraar vergelijkend literatuuronderzoek aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, is een van vele activisten in Israël met een academische achtergrond. Ze is onder meer medeoprichter van het Russell-Tribunaal voor Palestina in Brussel in 2009, waarover ik al een paar keer heb bericht (hier, hier en hier).

Israëls wapenindustrie: geheimzinnig en florerend

Begin dit jaar kwam de documentaire The Lab uit van de Israëlische onderzoeksjournalist Yotam Feldman. “Een van de meest opmerkelijke uitkomsten van mijn onderzoek was de totale afwezigheid van een publieke discussie over wapens”, zegt Feldman in een interview met de econoom Shir Hever voor The Real News (onder de video staat een transcriptie van het interview voor wie liever leest).