Month: December 2012

Het ligt niet aan de hasbara!

Hasbara wordt meestal vertaald met ‘uitleg’. Het is de georganiseerde campagne om het Israëlische beleid – inclusief de bezetting en de nederzettingen – in het buitenland te verkopen als een legitieme verdediging van de ‘beschaving’ tegen de ‘barbaarsheid’ die het…

Een verrassend vredesplan

De sociaaldemocratische partij Meretz in Israël heeft een plan gelanceerd dat moet leiden tot vrede tussen Israël en de Palestijnen. Meretz is een voorstander van een eigen staat voor de Palestijnen, is tegen het nederzettingenbeleid van de diverse regeringen en streeft naleving van de mensenrechten na. Meretz is zowel internationaal als zionistisch georiënteerd, wat volgens sommigen moeilijk te combineren valt, maar ze hebben wel een duidelijke lijn wanneer het gaat een rechtvaardige oplossing van het conflict.

Gegoten Lood na vier jaar

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat Israël operatie Gegoten Lood (Cast Lead) begon tegen de weerloze bevolking van Gaza. Anderhalf miljoen mensen, de helft kinderen, opgesloten in een gebiedje ter grootte van Zuidelijk Flevoland, die voortdurend blootstaan aan de invallen, de vernederingen, de economische blokkade en de zeeblokkade die door Israël worden opgelegd. In tegenstelling tot de propaganda die het weer gooide op een reactie op raketbeschietingen vanuit Gaza was de aanval zeer goed voorbereid, zeker zes maanden van tevoren.