Month: February 2014

Homo Ludens in Palestina

De beroemde historicus Johan Huizinga zag de spelende mens als een belangrijke factor in het ontstaan van cultuur. Het ontnemen van de mogelijkheid tot spelen en leren aan kinderen die al bijna niets meer hebben is een misdaad tegen de menselijkheid. Bovenop de ruim drie miljard aan jaarlijkse steun die Israël van de Amerikaanse belastingbetaler ontvangt, komen regelmatig nog honderden miljoenen voor “speciale gelegenheden”. En al dat geld wordt gebruikt om een ander volk, een andere cultuur, te vernietigen.

Amnesty, Richard Falk, Yasser Arafat

De geijkte reactie van de Israëlische woordvoerders op het rapport van Amnesty, dat er elders ergere dingen gebeuren, moet aangevuld worden met de opmerking dat Israël zelf rechtstreeks verantwoordelijk is voor veel van die “ergere dingen”. In Syrië, Libanon en de rest van het Midden-Oosten.

Zionistische censuur

In één week tijd werd bekend dat de lezingen van drie prominente intellectuelen in New York niet door zullen gaan. Wat ze gemeen hebben is een kritische kijk op de handel en wandel van Israël. John Judis Begin deze maand…

Helden

Is er dan geen hoop? Misschien is de moraal dat je nooit de mooie woorden mag geloven, dat je altijd alleen naar de daden moet kijken. Het Internationaal Strafhof is selectief in wie het aanklaagt. De “Amerikaanse democratie” wordt met bommen, drones en economische sancties afgedwongen, ten koste van miljoenen mensenlevens. Er is geen grote opstand in de moslimwereld tegen extremisten die de Westerse propaganda in de kaart spelen.

Antisemiet in Israël: wie is het niet?

De intentie van het boycotten van Israël is zorgen voor meer rechtvaardigheid. De mensen die daar met hart en ziel voor ijveren zijn dezelfde mensen die straks, als de “oplossing” leidt tot nieuwe problemen, opnieuw zullen proberen het juiste te doen. Zonder dat verlangen, dat heilige moeten, zijn we verdoemd. We kunnen niet anders.

Collaboratie in Palestina

De Palestijnse schrijfster Sahar Khalifeh schreef haar eerste boek vlak na de de Juni-oorlog van 1967. Het werd door de Israëlische geheime dienst in beslag genomen. In 1976 – ze was voorzichtiger geworden – verscheen Al-Subar (De cactusvijg) dat in…

Een Brits bezoekje aan Palestina

Ik besloot mee te gaan met deze reis om de situatie uit de eerste hand te vernemen. Voordat ik ging dacht dat ik voorbereid was en behoorlijk goed geïnformeerd, maar geen enkele hoeveelheid gesprekken, discussies, boeken of films hadden me kunnen voorbereiden op waar ik getuige van zou zijn en wat ik zou meemaken.

Gideon Levy: John Kerry’s Midden-Oosten ‘vredesdeal’ is een ramp

Als de pogingen van John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, mislukken, gebeurt er een ramp; als ze slagen zal de ramp nog groter zijn. Een mislukking luidt waarschijnlijk, zoals de analist van de New York Times Thomas Friedman het noemde, “de Brusselse Intifada” in, een derde intifada zonder bommen en geweld, maar met sancties en internationale boycots van Israël.

Open brief aan Neil Young

Ik ben een betrokken Noorse arts die werkt in een groot Noors Universiteitsziekenhuis.
Sinds 1981 werk ik ook voor de Palestijnen, waar ik mijn best doe hun medische systeem te ondersteunen in rampzalige situaties. Als anesthesist en reanimatie-specialist heb ik ook in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad gewerkt tijdens het bloedbad in december 2008-januari 2009 (“Operatie Gegoten Lood”) en gedurende het meest recente bloedbad in november 2012 ( “Operatie Wolkkolom”).