Category: Biology

Voorbij de spiegelneuronen

Christan Keysers zag ik al eens voorbijkomen in diverse documentaires over de hersenen. Onlangs vond ik zijn boek ‘Het empathische brein’ in de ramsj en ik was aangenaam verrast door de helderheid en de brede blik van deze nog jonge…

Hoe vrij is ons brein?

De belangstelling voor onze hersenen is groot. Bijna dagelijks artikelen in kranten, wekelijks in tijdschriften en om de haverklap boeken die dit zo onbegrepen orgaan bijna tot een vanzelfsprekendheid maken. Komt het door de complexiteit en het weinige dat we er echt van begrijpen, dat het brein zo’n populair onderwerp is?

Filosofie of wetenschap?

Hoe kunnen we echt iets te weten komen over ons gedrag of ons bewustzijn, zonder een beroep te doen op taal? Tot het werk van Charles Darwin was het maar al te gebruikelijk om in laatste instantie een bovennatuurlijk wezen aan te roepen om de puntjes op de i te zetten.

Plastic eilanden/plastic soep

De wereldwijde groei van de productie van plastics leidt onherroepelijk tot een milieuprobleem. Zonder maatregelen, zoals het sterk verminderen van plasticgebruik en betere recycling, eindigen de oceanen als ‘plastic soep.’

Evolutionair denken

Onder Evolution is een apart kopje “History” aangemaakt. Hieronder vind je een – noodzakelijkerwijs willekeurige – lijst met informatie die online te vinden is over de geschiedenis van het denken over evolutie. Een van de beste algemene inleidingen blijft nog…

Evolutietheorie in de 21ste eeuw

Begonnen aan een pagina over de steeds interessanter wordende kritiek op de Darwin-adepten die evolutie gelijk blijven stellen aan natuurlijke selectie en het genetisch determinisme hoog in het vaandel hebben staan. Het boeiende boek van Eva Jablonka & Marion Lamb uit…

Meeuwen

Vandaag zag ik voor het eerst meeuwen in de tuin. Ze cirkelden eerst een tijd over de tuin en het huis en daalden vervolgens neer tussen de duiven. Ze bleven niet zitten maar pikten bijna vanuit de lucht wat brood…

De levende aarde

De Levende Aarde is een symposium dat de KTFG in samenwerking met de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) organiseert. Er zullen meerdere gastsprekers een presentatie houden over een onderwerp dat betrekking heeft op het brede grensgebied tussen de fysische geografie en…

Marx’s footnote on Malthus from Das Kapital

If the reader reminds me of Malthus, whose ” Essay on Population ” appeared in 1798, I remind him that this work in its first form is nothing more than a schoolboyish, superficial plagiary of De Foe, Sir James Steuart,…

Wat was er voor twitter en facebook?

Evolutiebiologe Nina Jablonski vraagt zich af hoe het ons gelukt is in één decennium 40 miljoen jaar evolutie ongedaan te maken… Nina Jablonski encourages us to stop Twittering, start touching