Category: Science

Voorbij de spiegelneuronen

Christan Keysers zag ik al eens voorbijkomen in diverse documentaires over de hersenen. Onlangs vond ik zijn boek ‘Het empathische brein’ in de ramsj en ik was aangenaam verrast door de helderheid en de brede blik van deze nog jonge…

Hoe vrij is ons brein?

De belangstelling voor onze hersenen is groot. Bijna dagelijks artikelen in kranten, wekelijks in tijdschriften en om de haverklap boeken die dit zo onbegrepen orgaan bijna tot een vanzelfsprekendheid maken. Komt het door de complexiteit en het weinige dat we er echt van begrijpen, dat het brein zo’n populair onderwerp is?

Filosofie of wetenschap?

Hoe kunnen we echt iets te weten komen over ons gedrag of ons bewustzijn, zonder een beroep te doen op taal? Tot het werk van Charles Darwin was het maar al te gebruikelijk om in laatste instantie een bovennatuurlijk wezen aan te roepen om de puntjes op de i te zetten.

De levende aarde

De Levende Aarde is een symposium dat de KTFG in samenwerking met de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) organiseert. Er zullen meerdere gastsprekers een presentatie houden over een onderwerp dat betrekking heeft op het brede grensgebied tussen de fysische geografie en…

De onbewuste kracht van verslaving

Jongeren die comazuipen, overmatig drugs gebruiken en op steeds jongere leeftijd beginnen met roken: hulpverleners en beleidsmakers uiten hun bezorgdheid over deze ontwikkelingen. Inmiddels is bij jonge mannen middelenmisbruik en afhankelijkheid zelfs de meest voorkomende psychiatrische diagnose in Nederland. Hoe…

Marx’s footnote on Malthus from Das Kapital

If the reader reminds me of Malthus, whose ” Essay on Population ” appeared in 1798, I remind him that this work in its first form is nothing more than a schoolboyish, superficial plagiary of De Foe, Sir James Steuart,…

Evolutie hersenen nog in volle gang

Even een testje met een gastblog. Onderstaand bericht komt van de Volkskrant. Uit de tijd dat Plasterk nog zinnig werk deed, zich niet om de wraak van schrijvers hoefde te bekommeren en zich kritisch durfde uit te spreken in zijn…

Witte beren

Een oud onderzoek weer eens uit de kast gehaald. Het boek is uit 1994 als ik me niet vergis, of is dit een update? Het past wel bij het succes van boeken over onze cognitieve capriolen, zoals die van Dan…

Ernst Mayr

Ernst Mayr zou vandaag 105 zijn geworden. "Evolutionary biology in its first 90 years (1859 to the 1940s) consisted of two widely divergent fields: evolutionary change in populations and biodiversity, the domains of geneticists and naturalists (systematicists), respectively. Histories covering…

Darwin in China

Een oud stukje dat ik toevallig tegenkwam, maar leuk genoeg om nog even te plaatsen. Komt van een zo te zien al jaren niet meer bijgehouden pagina "History and Philosophy of Science" van de Florida State University, onder supervisie van…