Category: Zionism

Nurit Peled-Elhanan: een moeder in Israël

Nurit Peled-Elhanan is een Israëlische academica en activiste. Zij doceert aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. In 2001 ontving zij de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken van het Europees Parlement. Dit jaar verscheen van haar het belangrijke boek ‘Palestine in Israeli Schoolbooks’, waarin zij de beeldvorming van de Palestijnen in het Israëlische onderwijssysteem analyseert. Zij is tevens een van de oprichters van het Russell Tribunal on Palestine.

Een bijzondere relatie

Er is geen schaarste aan boeken over Israël/Palestina. De historicus Chris van der Heijden deed een literatuuronderzoek en kwam tot meer dan zestigduizend boeken over Israël die te vinden zijn in de Nederlandse bibliotheken (1). Gedegen Nederlandse studies over het conflict zijn er echter niet al te veel. Dat heeft te maken met het feit dat elke serieuze studie wel kritiek moet hebben op Israël om niet als propaganda door de mand te vallen.

Het Russell-tribunaal

In 2009, na het bloedbad in Gaza, werd het vijfde Russell-tribunaal opgericht, op initiatief van onder anderen Nurit Peled-Elhanan, winnaar van de Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken van het Europees Parlement. Dit werd het Russell Tribunal on Palestine. De eerste sessie had als onderwerp de rol van de Europese Unie met betrekking tot de Palestijnen, de tweede de rol van multinationals en mensenrechten, de derde onderzocht of Israël zich schuldig maakt aan apartheid. De vierde sessie, op 6 en 7 oktober dit jaar, onderzoekt de rol van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten met betrekking tot het systematisch ontkennen van het recht op zelfbeschikking door de Palestijnen.

Thorstein Veblen en de toekomst van het zionisme

Nadat hij uitgebreid heeft stilgestaan bij de onevenredige bijdrage van de Joden aan de westerse cultuur, vraagt Veblen zich af wat de reden daarvan zou kunnen zijn. En zoals ook de meest aannemelijke moderne verklaring luidt: het heeft te maken met de interactie tussen het Joodse en niet-Joodse gedachtegoed. De kritische, sceptische geest, de ‘afvallige’, degene die alle kennis in twijfel trekt om tot een dieper inzicht te komen, dat is het product van de wisselwerking tussen het eigen paradigma van de Thora en de seculiere, wetenschappelijke buitenwereld.

Israël en de Verenigde Staten

Jonathan Cook is een Britse journalist die in Nazareth woont. Hij is getrouwd met een Palestijnse vrouw en is gespecialiseerd in het voortgaande ‘conflict’ tussen Israël en de Palestijnen. Wat hem onderscheidt van veel andere journalisten is dat hij veel schrijft over de situatie binnen Israël. De situatie van de Palestijnse Israëliërs is zo goed als onbekend in het westen.

De Palestijnse diaspora

“The colonial enterprise that Zionism is has corrupted everything it touched, beginning with the United Nations and including the mainstream media, what passes for democracy in the Western world (America especially) and Judaism itself.” Alan Hart Alan Hart, voormalig Midden-Oostencorrespondent…

De aanval op Stay Human

Deze week zal Freedom Flotilla II uitvaren. Minister Rosenthal deed een beroep op de Nederlandse opvarenden om van de reis af te zien. Dat is de omgekeerde wereld. Hij moet een beroep doen op Israël om het internationaal recht te respecteren.