Wanneer worden de Palestijnen ook mensen?

Amer Zahr is een Palestijnse Amerikaan uit Michigan. Hij is een stand-up comedian en studeert rechten. Zijn website is amerzahr.com. Dit artikel verscheen op de website van het journalistencollectief +972 Magazine onder de titel ‘When will Palestinians become human?‘.
De vertaling is van mij (E.L.).

Wij Palestijnen strijden al sinds lange tijd. Ik bedoel niet de strijd om erkend te worden als een onafhankelijke staat, of de strijd om erkenning bij de Verenigde Naties, zelfs niet de strijd om gehoord te worden in het internationaal recht. Ik heb het veeleer over de strijd om erkend te worden als menselijke wezens.

Ik ben een stand-up comedian en ik reis vaak naar Israël en Palestina om op te treden, bezoeken af te leggen, of workshops te geven. Tot op heden waren al mijn optredens voor een Palestijns publiek en mijn werk voor Palestijnse deelnemers. Grappig zijn is mijn belangrijkste taak. Maar ik hoop ook aan te tonen dat Palestijnen net als iedereen kunnen lachen, met name om zichzelf. Als ik mijn werk goed doe, laat ik hopelijk ook zien dat we grappig kunnen zijn.

Het gerechtelijk besluit dat deze week de regering van Israël volledig heeft vrijgepleit van verantwoordelijkheid met betrekking tot de dood van de Amerikaanse Rachel Corrie in Gaza in 2003, was een bevestiging voor de wereld van iets waar wij Palestijnen ons al pijnlijk bewust van waren: Wij, alsmede degenen die het aandurven ons te steunen, zijn gewoon geen menselijke wezens.

In de afgelopen weken is dit fenomeen maar al te duidelijk geworden in Israël. Op 16 augustus werd een Palestijnse jongen bijna doodgeslagen op een plein in Jeruzalem. Een van de gearresteerden toonde openlijk zijn verbazing over zijn aanhouding, aangezien het slechts een Arabier was. Op diezelfde dag werd er een brandbom gegooid naar een taxi die een Palestijnse familie vervoerde in de buurt van Hebron in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Zes Palestijnen raakten gewond bij die aanval.

Rachel Corrie werd gedood toen zij zich inzette om het slopen van huizen in de Gazastrook tegen te gaan. Zij was betrokken geraakt bij waar wij Amerikanen politiek en sociaal mee opgegroeid zijn als iets om trots op te zijn: geweldloos verzet. Ze stond voor een bulldozer, om vervolgens door de bestuurder overreden te worden. Hij vond haar leven kennelijk al net zo weinig waard als dat van de bewoners van het huis dat hij sloopte.

Het is geen kleinigheid te beweren dat de staat Israël Palestijnen ziet als subhumane wezens. Ik zeg het ook niet zomaar. Ik ben vele malen naar Israël geweest, heb de vele checkpoints, grensovergangen en het beveiligingspersoneel gezien. Ik ben altijd geschokt door hoe de Palestijnen hier dagelijks mee omgaan. Ik ben, treurig genoeg, nooit geschokt door de subhumane wijze waarop Israël hen behandelt.

Het Qalandia checkpoint tussen Ramallah en Jeruzalem bestaat uit kooien en stalen draaihekken. Palestijnen zijn afhankelijk van de luim van de Israëlische soldaten om doorgelaten te worden. Het checkpoint zelf is smerig en onhygiënisch. Arabische dorpen in Israël  zijn vaak meerdere keren vernield, bijna volledig genegeerd door de Israëlische regering, terwijl Joodse dorpen genereus gefinancierd en bijgehouden worden, zodat ze lijken op chique Amerikaanse buitenwijken. Onderzoeken hebben laten zien dat de Israëlische regering drie keer minder uitgeeft aan scholen met Palestijnse leerlingen dan aan Joodse scholen*.

Premier Benjamin Netanyahu refereerde ooit aan de Palestijnse burgers van Israël als een ‘demografische bedreiging’. Zo’n opmerking is uiteraard diep racistisch. Maar je vraagt je af hoe iemand als de heer Netanyahu, die zijn middelbare school en vervolgstudie in de Verenigde Staten heeft doorlopen, naar een volk, dat al eeuwen voor de stichting van de staat Israël in dat land woonde, kan verwijzen als een ‘demografische bedreiging’. Het antwoord is eenvoudig: Palestijnen zijn gewoon niet menselijk.

Newt Gingrich noemde ons ‘verzonnen’. Barack Obama werd er in 2008 op aangesproken dat hij een ‘Palestijnse vriend’ had. Ehud Barak noemde ons ‘krokodillen’ en de ex-premier Menachem Begin, beroemd vanwege zijn vredesverdrag met Egypte, zei dat Palestijnen ‘beesten’ waren. Waarom zouden we de verwachting koesteren dat Israël iemand verantwoordelijk stelt voor het doden van een jonge vrouw die zo stom was de rechten van deze wezens te beschermen?

Amer Zahr

* Het gaat hier om (Palestijns-) Israëlische staatsburgers, hoewel het burgerschap voor niet-Joden en Joden verschilt. Het onderwijs van de miljoenen Palestijnen in de bezette gebieden moet het vooral van buitenlandse hulp hebben.

 

 

 

1 comment for “Wanneer worden de Palestijnen ook mensen?

  1. August 31, 2012 at 11:29 pm

    Triest…wetende dat de joden niet zo lang geleden zelf ook onmenselijk werden behandeld.

Comments are closed.