Chomsky over de moord op Osama Bin Laden

Noam Chomsky“Same with the name, Operation Geronimo. The imperial mentality is so profound, throughout western society, that no one can perceive that they are glorifying bin Laden by identifying him with courageous resistance against genocidal invaders. It’s like naming our murder weapons after victims of our crimes: Apache, Tomahawk… It’s as if the Luftwaffe were to call its fighter planes ‘Jew’ and ‘Gypsy.’”

Wederom een vlammende aanklacht tegen het met twee maten meten van de VS. Het executeren van een man die vooral in de propagandamachine van de Amerikanen een rol speelde. Als hij het al was, want het bewijs zelf is in zee gedumpt.

Chomsky’s opmerking sluit aan op de kritiek die Native Americans hebben op het gebruik van het codewoord Geronimo.

De Standaard schrijft: ” ‘Blijkbaar is het niet voldoende om een afro-Amerikaanse president in het Witte Huis te hebben om een einde te maken aan de meer dan tweehonderd jaar oude traditie waarin indianen als de vijand van de Verenigde Staten worden beschouwd en behandeld’, schreef journalist Steven Newcomb voor Indian Country Today.”

Niet de onnozele euforie over Obama die als eerste zwarte president van de VS wel eens een omslag zou maken in het denken in raciale stereotiepen is zo stuitend, maar wel het feit dat hem de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend op basis van diezelfde vooroordelen.

Origineel op Guernica
Noam Chomsky: My reaction to Osama bin Laden’s death
Indianen niet blij met codewoord ‘Geronimo’

Lees ook:
Noam Chomsky: When did America completely jettison the rule of law?
Noam Chomsky: The Revenge Killing of Osama bin Laden