Ahed Tamimi blijft gevangen

Latuff-nabi-saleh-small

Nabi Saleh als symbool van het Palestijnse verzet.

De 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi wordt niet op borgtocht vrijgelaten, maar moet het proces in de gevangenis afwachten.

Dat meldde de Israëlische krant Haaretz vanmiddag. Het proces zou op 6 februari moeten plaatsvinden (als het niet wordt uitgesteld), maar in de tussentijd wordt ze volgens berichten uit Palestina op een vreselijke manier behandeld. Ze is vaak verplaatst en daarbij werd ze in een wagen met criminelen gestopt die haar lastig vielen. Men liet haar ook -  daar zeer gebruikelijk bij Palestijnse kinderen – in de vrieskou zitten. Daarnaast werd ze ‘s nachts wakker gemaakt om te worden verhoord.

Methoden die volgens mij in Nederland zelfs bij zware criminelen niet geoorloofd zijn, worden in Israël toegepast op onschuldige kinderen, waarbij de leeftijd nauwelijks een rol lijkt te spelen. Ahed zou niet hebben meegewerkt en zich hebben beroepen op haar zwijgrecht, maar haar advocaat, Gaby Lasky, zei dat een ondervrager gedreigd had familieleden van haar te arresteren indien ze niet meewerkte. En dat is, volgens Lasky, een schending van artikel 31 van de Vierde Geneefse Conventie:

Geen lichamelijke of morele dwang mag ten aanzien van beschermde personen worden uitgeoefend, in het bijzonder met het doel om inlichtingen van hen of van derden te verkrijgen.

Daarnaast is men op zoek gegaan naar allerlei “incidenten” uit het verleden die indertijd geen aandacht kregen, maar die nu opeens worden meegenomen in de aanklacht.

Ahed wordt beschuldigd van vijf gevallen van het aanvallen van veiligheidstroepen en van ophitsing. Haar moeder wordt beschuldigd van het filmen van twee incidenten en van ophitsing op de sociale media.

En laten we niet vergeten dat het kind door een militaire rechtbank wordt berecht. Defense for Children International Palestine:

Sinds 1967 worden kinderen in de bezette gebieden onderworpen aan het militaire recht en aangeklaagd in militaire rechtbanken.

Op de Westelijke Jordaanoever zijn er twee verschillende rechtssystemen voor een en hetzelfde gebied. De enige factor die bepaalt welke wetten gelden is de nationaliteit en etniciteit van de persoon.

Het militaire recht van Israël, dat basisbehoeften en fundamentele rechten niet respecteert, is van toepassing op de gehele Palestijnse bevolking. De Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zijn onderworpen aan het civiele recht en strafrecht van Israël.

Eind deze maand wordt Ahed zeventien en wellicht heeft dat ook een rol gespeeld bij haar arrestatie. De virulente anti-Palestijnse propaganda die op vele plekken opduikt krijgt hier en daar toch een tegengeluid en een meisje van twaalf of veertien jaar naar de gevangenis sturen omdat ze boos is op haar beulen, is in het Westen moeilijker te verkopen dan iemand van zeventien. Men kon gewoon wachten, want weglopen kunnen ze daar toch niet.

Met een veroordelingspercentage voor niet-joden van bijna 100% is het bijna uitgesloten dat ze op korte termijn vrijkomt. Ze is er de persoon niet naar om een deal te sluiten: het toegeven van schuld aan iets waar ze geen schuld aan heeft, in ruil voor “strafvermindering”. Een door Israël veel gebezigde praktijk bij Palestijnse kinderen.

tamimi-ouders

Ahed met haar ouders

Alleen serieuze internationale druk zou misschien iets kunnen betekenen. Maar wie durft dat aan? En dan nog? Wordt ze dan uitgewezen? Of laten ze haar gaan om haar “per ongeluk” dood te schieten tijdens een geweldloos protest?

Het verzet van de familie Tamimi uit Nabi Saleh tegenover een militaire supermacht vormt het materiaal waaruit vroeger de mythen en legenden ontstonden. Maar hoe dit kan gebeuren in een tijd van internationaal recht en met een technologie die ons live verslag doet van de gebeurtenissen, is een raadsel dat toekomstige analisten mogen oplossen.

Engelbert Luitsz