De effecten van Trumps beslissing

moeder-tamimi

Heel Palestina ligt onder vuur, maar momenteel is vooral de familie Tamimi uit Nabi Saleh doelwit van de bezetters. Hier neemt de moeder van de 17-jarige Musaab al-Tamimi afscheid van haar zoon die in zijn achterhoofd werd geschoten door een Israëlische sluipschutter. De dood was al aangekondigd! Later werd ook nog een foto van de jongen voor de begrafenis beklad met racistische Hebreeuwse teksten. (foto via the Real news)

Een lijst van Palestijnse slachtoffers (tot nu toe!) na de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen doet geen recht aan de ellende die de Palestijnen de afgelopen maand over zich heen hebben gekregen.

De dood is definitief, terwijl het dagelijks leven onder bezetting doorgaat. De impact van de duizenden - vaak zeer ernstige -gewonden en arrestaties op de families is een dagelijks terugkerend trauma. Kinderen die hun ouders niet meer zien; de voortdurende angst voor wat er men hen gebeurt; straatarme mensen die nu ook nog de zorg voor gewonde familieleden op zich moeten nemen; studies die beëindigd worden; carrières in de knop gebroken.

En toch is het belangrijk om even stil te staan bij die doden. Kijk naar de leeftijden, kijk naar hoe ze vermoord zijn, kijk naar wie het zijn: alleen de vier leeftijden in rood zijn verzetsstrijders die gelieerd zijn aan Hamas. Kinderen die in het hoofd worden geschoten, een oude vrouw die men doelbewust trakteert op het geweld van een stungranaat en die sterft aan een hartaanval. Dit lijstje geeft een beeld van het sadisme en de gewetenloosheid van de bezetter. Ook al is het slechts een summiere verwijzing, het schetst het beeld van angst voor een huiveringwekkende toekomst.

Datum Naam Leeftijd Locatie Oorzaak
08-12-17 Mahmoud
al-Masry
30 Gazastrook In de rug geschoten
08-12-17 Maher
Atallah
54 Gazastrook Doodgeschoten
09-12-17 Mahmoud
al-Attal
28 Gazastrook Bombardement
09-12-17 Muhammad
al-Safadi
30 Gazastrook Bombardement
13-12-17
Mustafa
Mofeed al-Sultan
29 Gazastrook Drone-raket
13-12-17
Hussein
Ghazi Nasrallah
25 Gazastrook Drone-raket
13-12-17 Hamdah Zubaydat 60 West Bank Hartaanval na aanval met stungranaat*
15-12-17 Amin Aqel al-Adam 18 West Bank Meerdere schotwonden
15-12-17 Mustafa Muhammad Ibrahim 29 West Bank In de borst geschoten
15-12-17 Yassir Sokhar 31 Gazastrook Doodgeschoten
15-12-17 Ibrahim Abu Thurayya 29 Gazastrook In het hoofd geschoten
22-12-17 Zakariya al-Kafarne 24 Gazastrook Doodgeschoten
22-12-17 Mohammad Muhaisen 29 Gazastrook Doodgeschoten
23-12-17 Sharif al-‘Abed Shalashel 28 Gazastrook Schotwonden
24-12-17 Mohamed al-Dahduh 17 Gazastrook Schot in de nek
30-12-17 Jamal Mustalah 20 Gazastrook Schot in de buik
03-01-18 Musaab Firas al-Tamimi 17 West Bank In het achterhoofd geschoten
11-01-18 Ali Omar Qino 17 West Bank In het hoofd geschoten
11-01-18 Ameer Abu Masaed 16 Gazastrook In de borst geschoten
15-01-18 Ahmad Salim 24 West Bank In het hoofd geschoten

* Stungranaten worden gebruikt om tijdelijk vijanden te desoriënteren door middel van een felle flits van 7.000.000 candela en een knal van 170 decibel. De flits activeert tijdelijk alle licht-gevoelige cellen in het oog, waardoor zien voor ongeveer vijf seconden onmogelijk wordt. De knal van 170 decibel verstoort de vloeistoffen in het binnenoor (perilymfe en endolymfe), met als gevolg ontregeling van zowel het slakkenhuis als het labyrint. Hierdoor kan de getroffene tijdelijk niets horen en wordt vaak duizelig.

Net als bij het gebruik van traangas, zowel het gas zelf als de granaten, en (stalen) rubberkogels door het Israëlische leger, vallen er doden bij het gebruik van deze op papier “niet-dodelijke wapens”.

Engelbert Luitsz

2 comments for “De effecten van Trumps beslissing

 1. S. Checker
  January 17, 2018 at 8:08 pm

  Wordt het niet de hoogste tijd om stolpersteinen te gaan inmetselen op plaatsen waar Palestijnen hun leven hebben gegeven voor hun land?

  • Ali Klink
   January 18, 2018 at 2:26 pm

   Waar wilt u die plaatsen? In de bezette gebieden worden de meeste Palestijnen, maar de Civil administration,, zoals het bewind van het Israëlische leger daar, zal ze onmiddellijk weer verwijderen, evt. met geweld.

Comments are closed.