Hasbara in de Volkskrant

raid-nabi-saleh

Dieven in de nacht. Een nachtelijke inval in Nabi Saleh.
Bekijk de hele video hier.

Het is de zoveelste keer dat ik weer eens een “opinie” lees in de Volkskrant over iets wat te maken heeft met Palestina, en wat weer zo ongelooflijk de plank misslaat, dat ik eigenlijk niet wilde reageren.

Na een paar dagen van boos zijn over dit artikel, heb ik toch maar besloten om iets te doen. Ik vind dat dit niet zomaar kan. Zo’n stuk mag niet geplaatst worden zonder ook maar enige context erbij te leveren. Ik heb het over het artikel van ene Elad Zigler, dat gepubliceerd is in de Volkskrant van 11 Januari 2018.

Dus ga ik het werk doen, wat eigenlijk de Volkskrant had moeten doen. Voordat ik hieraan begin wil ik u er ook nog even op wijzen dat dit artikel, erg veel lijkt op een vertaling van een artikel geschreven in the Jewish Chronicle door Arsen Ostrovsky, gepubliceerd op 3 Januari 2018 ( zie link onderaan). Deze Arsen Ostrovsky noemt zichzelf een “mensenrechtenadvocaat” en een Midden-Oostenanalist. Ook is hij een activist tegen de BDS-beweging, en de directeur van het “Israeli Jewish Congress”, wiens visie het is om Israël als de staat van het Joodse volk te promoten. Normalerwijs komen mensenrechtenadvocaten op voor het individu tegen de staat, zo niet deze mensenrechtenadvocaat. Hij verdedigt het recht van een van de sterkste legers ter wereld tegen dat van een 16-jarige teenager. Ik weet wel zeker dat deze meneer niet onpartijdig is.

Maar dit even terzijde. Zoals gezegd, ik heb het idee dat de heer Elad Zigler zijn artikel niet zelf heeft geschreven, maar min of meer dit artikel van meneer Arsen Ostrovsky vertaald en een beetje anders heeft overgeschreven zonder daarbij te vermelden dat het niet van hem was.

Zoals het stuk enkele ‘zaken” beschrijft die van belang zouden zijn om de lezer een mening te laten vormen in de zaak van Ahed Tamimi, zo wil ook ik graag enkele zaken benoemen die de lezer misschien een beetje kunnen helpen om een genuanceerdere mening te vormen.

 1. Ahed Tamimi komt uit een dorpje, genaamd Nabi Saleh, gelegen op de Westbank, met 600 inwoners. De mensen leven voornamelijk van de landbouw, olijven en fruit.De meeste mensen uit dit dorp zijn familie van elkaar, en heten bijna allemaal Tamimi. Dit is familie tot in de derde, vierde, vijfde graad. Sinds het begin van deze eeuw, 2004/2005, zijn er honderden vierkante meters land in beslag genomen door Israël, voornamelijk landbouwgrond, voor de bouw van de illegale Joodse nederzetting Halamish. Dichtbij het dorp is er ook een natuurlijke bron, genaamd Ein al Qaws of de Regenboog bron. Deze bron was eigendom van een inwoner van het dorp , genaamd Bashir Tamimi. Deze bron met het omringende land werd in 2009 door kolonisten van de nederzetting Halamish in beslag genomen en de dorpelingen mochten niet meer op gedeeltes van hun eigen land komen. De inwoners van Nabi Saleh hebben 12 uur per week water, terwijl de nederzetting Halamish 24 uur per dag water uit de kraan hebben. Als je in de tuin van de Tamimi familie zit, heb je een prachtig uitzicht op het zwembad in de nederzetting. Ook is er meermalen bewezen dat de kolonisten van Halamish regelmatig olijfbomen in brand staken en de inwoners van Nabi Saleh lastig vielen.

 2. In 2010 beslisten de inwoners van Nabi Saleh, samen met het buurdorp Dir Nizam, dat ook vreselijk te lijden had van de aanvallen van de kolonisten, om te gaan protesteren tegen deze inbeslagnames van land en de bron en tegen het gepest van de kolonisten.Iedere vrijdag gingen de inwoners van deze dorpen de straat op. Deze demonstraties, die zich afspeelden in en rondom het dorp, werden altijd onder schot genomen door het Israëlische leger. Deze gebruikten hierbij veel traangas, skunk water, geluidsbommen, rubberen kogels, en ook werd er met scherp geschoten, kortom, er werd veel geweld gebruikt door het leger tegen een ongewapende bevolking. Het enige wapen dat men had, waren stenen. Stenen tegen een van de sterkste legers ter wereld.

  Deze wekelijkse demonstraties zijn doorgegaan tot 2016. Gedurende de jaren 2010 tot 2016 zijn er meer dan 350 mensen gewond geraakt, meer dan de helft van het dorp, waarvan 50 mensen blijvend letsel opliepen. Men vond het niet meer verantwoord om door te gaan met de demonstraties.
  Ook zijn er meerdere bewoners van Nabi Saleh omgekomen. Op 9 december 2011 stierf Mustafa Tamimi, 28 jaar oud, na geraakt te zijn door een traangasgranaat, afgevuurd door een Israëlische soldaat van korte afstand.
  Op 19 November 2012 werd de 28 jarige Rushdi Tamimi gedood door een Israëlische kogel.
  Op 11 Mei, 2017 werd de 20 jarige Saba Nidal obaid in zijn maag geschoten tijdens een demonstratie. Enkele dagen later overleed hij. Tijdens zijn begrafenis werden de begrafenisgasten onder schot genomen door het Israëlische leger, waarbij velen werden verwond. Ook zijn tientallen bewoners gearresteerd en werden gedwongen om duizenden dollars te betalen aan boetes en borgtocht.

 3. Volgens vele rapporten van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem ( zie link onderaan) en vele rapporten van inwoners van Nabi Saleh zelf via youtube ( zie link onderaan) worden de Tamimi’s en alle andere bewoners van Nabi Saleh regelmatig s ‘nachts uit hun bed gehaald door tientallen soldaten die de deur intrappen, het huis binnenkomen, kinderen uit hun bed halen, foto’s nemen etc. Ahed zelf werd ‘s nachts om 2 uur gearresteerd.Deze nachtelijke raids gaan gepaard met veel geweld, geschreeuw, vernielingen etc. Sinds 2010 is het huis van Aheds familie meer dan 150 keer ‘s nachts overvallen en alles overhoop gehaald. Het dorp zelf wordt bijna dagelijks aangevallen door Israëlische soldaten, waarbij de bewoners en huizen bespoten worden met skunk spray, een ongelooflijk vies ruikende vloeistof die pas na dagen verdwijnt. Ook schiet het Israëlische leger daarbij vaak de watertanks lek, die op hun daken zijn geïnstalleerd, waardoor men vaak dagen geen water heeft.

Hierboven heb ik een paar feiten benoemd die de dagelijkse realiteit van Nabi Saleh beschrijven. In deze realiteit is Ahed opgegroeid. Een realiteit van geweld, gevaar, onteigening etc. Ahed is een van de duizenden Palestijnse kinderen die opgroeien in dezelfde realiteit. Deze kinderen hebben niet de luxe om op te groeien in vrede, om een leven te hebben wat ieder kind zou moeten hebben, buiten spelen op straat, vrijheid, en een toekomst.

Deze kinderen hebben geen keus.

Ahed werd gearresteerd omdat ze een vol bewapende soldaat een klap in zijn gezicht gaf. Een paar uur eerder was een neef van Ahed door Israëlische soldaten in zijn hoofd geschoten, waarna de soldaten het huis van de Tamimi’s overvielen. Ahed schreeuwde tegen de soldaten dat ze weg moesten gaan, waarop deze tegen haar begonnen te duwen. Ahed gaf daarop een soldaat een klap in zijn gezicht.

Een teenager van 16 geeft een soldaat, helemaal bewapend, met beschermende kleding, een klap in zijn gezicht. Twee dagen later wordt ze midden in de nacht gearresteerd, en ook haar moeder werd vastgenomen toen die de dag daarop ging informeren naar Ahed. Ondertussen zijn Ahed en haar moeder voorgekomen. Er zijn zes aanklachten welke zijn: meerdere aanvallen op soldaten ( slaan), Stenen gooien naar veiligheidstroepen, het bedreigen van een soldaat, het aanvallen van een soldaat, en het bemoeilijken van een soldaat tot het uitvoeren van zijn taken en het aanzetten tot en het gooien van voorwerpen naar individuen of eigendommen

Ook de moeder van Ahed is aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld. Zij heeft het filmpje waarop te zien is dat Ahed de soldaat een klap in zijn gezicht geeft, op social media gezet.

Ik heb hierbij geprobeerd om iets meer achtergrond te geven over de zaak van Ahed Tamimi en die van vele andere Palestijnse kinderen die momenteel in Israëlische gevangenissen zitten.

Ik hoop dat deze tekst kan dienen als tegenhanger van dat waardeloze opiniestuk van meneer Zigler, dat niet meer is dan een vertaling van een artikel van iemand die compleet achter Israël staat. 

Ik wil hier eindigen met een quote van Ahed. Tijdens een interview zei ze het volgende:

De bezetting beperkt onze dromen. Onze gedachten worden gekooid door de bezetting: de Israëli’s controleren eerst onze dromen en dan maken ze ze kapot.

The occupation limits our dreams. Our thoughts are caged by the occupation. The Israelis first control our dreams, and then they break them.

Trees Kosterman

Elad Zigler: Wat u moet weten over de familie Tamimi
Arsen Ostrovsky: Give her an Oscar: Ahed Tamimi has a track record in provoking Israeli soldiers
BTselem
Tamimi Press: Rare peek at nightly raids of West Bank village (Nabi Saleh)

21 comments for “Hasbara in de Volkskrant

 1. Willem Heerema
  January 14, 2018 at 2:18 pm

  We moeten stoppen met de propaganda term “palestijn”. De “palestijn” bestaat niet. “palestina” is de naam voor een geografisch gebied 2000 voor 0 en later een Romeinse provincie. Er is nu of was er ooit geen “Palestijnse” staat/land of volk! En het tegendeel beweren is geschiedvervalsing. En als de geschiedenis iets ons heeft geleerd dan is het dat propaganda leid tot antisemitisme.

  • Ali Klink
   January 14, 2018 at 2:34 pm

   Willem Heerema, wie doet hier aan geschiedvervalsing. Ik heb een Bosatlas van voor 1940 waarin het onderhavige gebied, inclusief dat waar in 1948 de staat Israël is gevestigd, nog de naam Palestina heeft. Het lijkt mij daarom volstrekt legitiem dat de oorspronkelijke bevolking zich Palestijnen noemt, net als wij ons sinds 1848 of iets eerder Nederlanders noemen. Uw redenatie klopt voor geen meter

   • Willem Heerema
    January 14, 2018 at 3:06 pm

    Het gebied was Mamluks vanaf 1250, het werd Ottomaans in 1517 en Brits Mandaat in 1917. Dus wanneer was er volgens jou een “palestina”? Toon een eens “palestijnse” vlag pre-1948. Noem eens een “Palestijnse” leider voor Yasser Arafat. Wat voor taal spreekt de “palestijn”? Het kan geen Arabisch zijn want in het Arabisch komt de letter P niet voor. Wat voor geld gebruikte te “palestijnen” voor de joden het land zogenaamd hebben gestolen. Noem eens een technologische vooruitgang die we hebben te danken aan de”palestijnen”.Ik wacht op antwoorden.

    • January 14, 2018 at 3:40 pm

     Geen hasbara op deze site, Heerema. Dat doet u maar bij de Volkskrant.

     “it is contemplated that the status of all citizens of Palestine in the eyes of the law shall be Palestinian, and it has never been intended that they, or any section of them, should possess any other juridical status.”
     White Paper 1922

     • Ali Klink
      January 15, 2018 at 10:56 am

      Het voordeel van geschiedsvervalsing dat, zoals nu, de waarheid bovenkomt. Veel dank voor deze belangrijke informatie!

    • January 15, 2018 at 2:53 pm

     Reactie van de schrijfster:

     Meneer Heerema,

     Misschien bent U zich er niet van bewust. Maar Palestijnen spreken Arabisch en geen Nederlands en in het Arabisch heet Palestina Filistin met een F. Zet uzelf niet zo voor gek door dit soort argumenten te gebruiken om uw gelijk te halen. Ook al uw andere argumenten zijn allang onderuitgehaald.

     Trees Kosterman

     • Willem Heerema
      January 15, 2018 at 7:04 pm

      De claim (o.a. van Yasser Arafat) dat de “Palestijnen” afstammen van de historische Filistijnen, die tijdens de rechters (Richteren) leefden in het land dat toen Israël, Kanaän of Filistea heette, kan niet met feiten worden gestaafd. De historici zijn het erover eens dat de Filistijnen in de tijd van David en Salomo (1.000 v. Chr.) uit het land weggetrokken. Na die tijd is niets meer van hen vernomen.

      https://www.youtube.com/watch?v=ERhkVIfmkqM

      De Filistijnen zijn een volk van Kreta dat naar het vasteland van Azië ging, maar later niet meer bestonden, omdat ze opgingen in andere volken of omkwamen.
      De Arabieren komen daarnaast zoals de naam al aangeeft uit Arabië.
      De naam “palestina” is verzonnen door de Romeinen en onterecht overgenomen door de Britten.

     • January 15, 2018 at 7:20 pm

      U bent opnieuw aan het trollen, Heerema. Lees het artikel en reageer op de onmenselijke manier waarop Ahed en talloze anderen worden behandeld door illegale kolonisten en een wreed bezettingsleger. Als u vindt dat dat gerechtvaardigd is omdat “Palestina geen staat was”, bent u niet beter dan een nazi en wordt u verwijderd.

    • Ali Klink
     January 17, 2018 at 2:11 pm

     W. Heerema, Ook uit uw bewering dat Palestijnen geen Arabisch spreken omdat de letter p niet in deze taal voorkomt, blijkt weer dat u over betreffende materie niet meer weet dan wat u hierover gelezen heeft in het zionisme welgevallige litteratuur. Inderdaad, de p bestaat niet in het Arabisch en daarom heet Palestina in deze taal Filastien. Wat voor gebruikten wij voordat de euro in gebruik kwam? Is daardoor onze afkomst verandert? U raaskalt.

 2. Herman
  January 14, 2018 at 11:05 pm

  Wederom dank Engelbert voor dit goede artikel.

  Jammer dat die paar fanatieke joodse zionisten steeds maar weer zoveel onterechte aandacht opeisen door middel van (deze veelal door israel betaalde) “hasbara”

 3. January 15, 2018 at 11:51 am

  Waar blijven al die westerse feministes, om het op te nemen voor dit meisje, Ahed Tamini en haar familie?

 4. jim
  January 15, 2018 at 1:51 pm

  “En als de geschiedenis iets ons heeft geleerd dan is het dat propaganda leid tot antisemitisme.”
  Hoe noem je ‘propaganda’ in het hebreeuws Willem?
  Is het soms een door god gegeven exclusief voorrecht van ‘n bepaald ras (wat dat ook zijn mag)? Probeert u het B’Tselem eens uit te leggen als u weet wie ‘ze’ zijn.

  Het is buitengewoon stuitend dat Heerema híer over begint na kennis genomen te hebben van de vernietigende kritiek hierboven die wèl heel erg op z’n plaats is. Schandelijk van de Volkskrant! Die ik zelden lees. Is jouw repliek daar geplaatst, Trees?

  Het is zo nodig ook vooral nadat israël onlangs besloot $72 miljoen te reserveren om de BDS anti-apartheids akties te ondermijnen en te bestrijden, mensen te betalen om hen zwart te maken.

  • Willem Heerema
   January 15, 2018 at 4:21 pm

   De staat Israël is herboren op 19 april 1920 in San Remo Italië. Niet met geweld maar met internationale afspraken hoe ze het Ottomaanse rijk gingen verdelen. De Balfour-verklaring gaf HEEL het Britse mandaat “palestina” aan de joden.

   • Erik
    January 15, 2018 at 4:43 pm

    Willem,
    Lees de Balfour verklaring nog eens over. Er staat iets heel anders in!
    Ten eerste: een “national home” is wat anders dan een staat, maar interessanter is de zin die er op volgt: “… it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine …”. En dat is nu precies wat Israel wel doet!

    • Willem Heerema
     January 15, 2018 at 5:11 pm

     Maar geen politiek recht. Het mandaat recht ontkent Arabische aanspraken op nationale politieke rechten ten gunste van de Joden. Het mandaatrecht was voorbehouden aan het Joodse volk in erkenning van de historische verbinding van het Joodse volk naar het land om hun recht op zelfbeschikking en politieke ontwikkeling. Lord Curzon, die toen de Britse minister van Buitenlandse Zaken was, erkende dit joodse recht expliciet lezing van het mandaat.

     Politieke rechten op zelfbeschikking als staatsvorm voor Arabieren werden gewaarborgd door de Volkenbond in vier andere mandaten – in Libanon, Syrië, Irak, en later Trans-Jordanië [vandaag Jordan].

     Zo goed als alle van de “palestijnse” Arabieren van nu is uit de omliggende Arabische landen afkomstig, zoals Jordanië, Libanon, Syrië, Egypte en Irak. Ze komen tussen de eerste immigratiegolf (aliya; circa 1880) en 1947 om economische redenen (werk, inkomen, welvaart) naar de joodse gebieden.

     Wetenschapper Sergio Della Pergola concludeert in zijn demografische studie ‘Israële e “palestina”: la forza dei numeri’ dan ook: “Zoals de demografische data aantonen, woonden de meeste moslims in het jaar 1948, toen Israël werd gesticht, minder dan 60 jaar in het Britse Mandaatgebied.”

     In 1931 is er een volkstelling gehouden.
     Gevraagd werd naar :
     -naam
     -adres
     -woonplaats
     -geboortedatum
     -geboorteplaats
     -religie

     Bijna alle moslims hadden als geboorteplaats
     gebieden ver buiten wat nu Israël(inclusief Judea en Samaria en gaza) is. Deze moslims waren
     dan ook als gastarbeider naar Israël gekomen.

     Hamas-leider, Fathi Hammad, zei op 23 maart 2012, dat de “palestijnen” niet uit “palestina “ komen maar dat de helft van de “palestijnen” Egyptische zijn en de andere helft is Saoedi’s.

     Op geen enkele manier in het verleden tot op heden heeft gewezen en kan wijzen op een etnische en/of culturele van een “palestijnse” bevolking onder deze naam. Een aanspraak hiertoe, van veelal Arabische zijde is een revisionistische claim.

     • Erik
      January 15, 2018 at 8:11 pm

      Beste Willem,
      Met halve waarheden maak je hele leugens. Je demografische verhaal klopt van geen kanten. Het was geen leeg land waar de Joden eind 19e en begin 20ste eeuw naar toe trokken.

      Rond 1800 woonden er ongeveer 7000 Joden in Palestina, 22000 Christenen en 246000 Moslims. Al is dit een verdeling op basis van religie, je mag gevoeglijk aannemen dat de Christenen en Moslims voor het grootste deel Arabisache Palestijnen waren. Dat betekent dat op dat moment slechts 2,5% van de bevolking Joods was.
      Door de immigratie was dat in 1922 gegroeid tot 11%.
      Ter vergelijking: in Nederland heeft momenteel bijna 23% van de bevolking een niet-Nederlandse achtergrond.

 5. Erik
  January 15, 2018 at 2:38 pm

  Kijk even naar het profiel van Elad Zigler op Linked in en je begrijpt zijn verhaal.

  >Advisor to deputy minister of public diplomacy Dr. Michael Oren, dus adviseur van het hoofd hasbara van de Israelische regering.

  >Directeur StandWithUs Nederland, een organisatie die het volgende over zichzelf zegt:
  “StandWithUs is an international education organization that ensures that Israel’s side of the story is told in communities, campuses, libraries, the media and churches through brochures, speakers, conferences, missions to Israel, and thousands of pages of Internet resources.”

  Trees Kosterman meldt Arsen Ostrovsky als mogelijke oorspronkelijke bron van het verhaal van Zigler. Er is echter nog een vergelijkbaar verhaal in omloop, van de hand van Petra Marquardt-Bigman. Samen met het CV van Zigler lijkt het me waarschijnlijk dat de blauwdruk van het artikel rechtstreeks van de Israelische overheid komt.

  • January 15, 2018 at 2:51 pm

   Inderdaad, Erik. Zigler beweert het artikel van Ostrovsky niet gelezen te hebben. Israël investeert tientallen miljoenen in het verspreiden van anti-Palestijnse propaganda, en dan is een consequent verhaal van groot belang. Dezelfde bron voor allerlei artikelen is dan ook zeer waarschijnlijk.

   • Willem Heerema
    January 15, 2018 at 7:27 pm

    Er is nu of ooit in de geschiedenis van de wereld een “Palestijnse” staat/land of volk! Het hof in Versailles heeft geoordeeld dat de “palestijnen” volgens internationaal recht geen staat zijn. Een “palestijnse” staat voldoet aan geen enkele van de vier voorwaarden voor een staat die het internationaal recht daarvoor stelt: een legitieme regering, met internationale betrekkingen, een gebied en een bevolking.

    De “Palestijnen” hebben nooit een staat gehad en verdienen er ook nooit een. Een “palestijnse” staat zal net zijn als de Gazastrook. De Gazastrook is een terroristische entiteit. Een staat die judenrein is zonder vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, vrijheid van pers, vrijheid van vrijheid van seksuele geaardheid. Een “palestijnse” staat heeft geen verleden en ook geen toekomst.

 6. Willem Heerema
  January 15, 2018 at 8:40 pm

  @Erik

  In Granada, Spanje, bijvoorbeeld, kan men Arabische erfgoed en architectuur te zien. In grote steden als Granada en het land van de AndalucÃa, bergen en rivieren zoals Guadalajara, kan men echt Arabisch cultureel erfgoed zie: literatuur, monumentale creaties, techniek, geneeskunde, enz. Zevenhonderd jaar van Arabische bewind achtergelaten in Spanje een Arabisch erfgoed dat men kan niet negeren, te verbergen of camouflage. Maar in Israël is er niets! Nada, zoals de Spaanse zeggen! Geen namen van de steden, geen cultuur, geen kunst, geen geschiedenis, en geen bewijs van Arabische aanwezigheid; alleen grote diefstal en plundering; het stelen van de Joden ‘heiligste plaats, het beroven van de Joden in het Beloofde Land en het kapen en beroven van de joodse geschiedenis.

  zo goed als alle van de “palestijnse” Arabieren van nu is uit de omliggende Arabische landen afkomstig, zoals Jordanië, Libanon, Syrië, Egypte en Irak. Ze komen tussen de eerste immigratiegolf (aliya; circa 1880) en 1947 om economische redenen (werk, inkomen, welvaart) naar de joodse gebieden.

  Als ik als gastarbeider naar een ander land zou verhuizen zou ik mij aanpassen. Dat moeten de “palestijnen” ook eens doen! Ze zouden moeten genieten van alle vrijheden die ze hebben. Veel meer dan hun meden Arabieren in de rest van het Midden-Oosten.

Comments are closed.