Notities uit de onderwereld

Hannie-Schaft-

Hannie Schaft, ‘Het meisje met het rode haar’.

Wanneer men de lange en sombere geschiedenis van de mensheid beschouwt, zal men opmerken dat veel meer en veel verschrikkelijker misdaden zijn begaan uit naam van gehoorzaamheid dan er ooit zijn begaan uit naam van verzet,” schreef de Britse auteur C.P. Snow zo’n 45 jaar geleden.

Je zou het niet zeggen als je de berichtgeving volgt over de arrestatie van de 16-jarige Palestijnse Ahed Tamimi. Een ongewapend meisje dat arrogante en zwaarbewapende schoften de waarheid zegt, schoften die haar familie en dorp al decennia lang terroriseren en die net een 15-jarige neef van haar in het hoofd hebben geschoten. Alle aandacht gaat uit naar wat zij deed! Maar dat was helemaal niets, behalve dan dat de stoere soldaten zich in hun mannelijkheid voelden aangetast. En dat is slecht voor het moreel van de troepen!

Internationaal is er veel ophef over deze absurde actie van het Israëlische leger. Net hoorde ik hasbara-roeptoeter Ankie Rechess op het nieuws doodleuk vertellen over de arrestatie. Er moest nog onderzoek worden gedaan naar “incidenten” uit het verleden, vandaar dat het meisje langer in hechtenis moet blijven. Geen spoor van verontwaardiging, geen enkel blijk van empathie. De krankzinnige onmenselijkheid van de situatie lijkt haar ten enenmale te ontgaan.

De koppen van onze nieuwsmedia laten zien hoe ze worstelen met deze situatie. Voor één keer kunnen ze het niet klakkeloos op “terrorisme” gooien.

De NOS: “Roodharige Palestijnse ‘heldin’ (16) langer vast na veel gedeelde video“. Waarom ‘roodharig’? Waarom heldin tussen aanhalingstekens? Verwijzen ze eigenlijk naar Hannie Schaft,  ‘Het meisje met het rode haar‘? Dat is dan wel een erg subtiele verwijzing.

Het AD: ‘Israël houdt controversiële Palestijnse activiste (17) langer vast‘. Wat is er controversieel aan een meisje dat voor haar rechten opkomt? En ze is niet 17, maar 16 jaar. De krant citeert Paul Damen (TPO, JONET, NIW etc.):

dat uiterst irritante 16-jarige pubermeisje Ahed Tamimi. Bijnaam “Shirley Temper”, die haar hele jeugdige leven als een gedresseerde aap door haar ouders (tegen betaling) voor de Westerse pers geduwd wordt om te krijsen zodra de camera’s lopen.

Het AD schrijft: “Columnist Paul Damen van The Post Online noemde de jonge activiste vandaag een ‘Shirley Temper’…” Alsof hij dat bedacht zou hebben. Nee, dat is te veel eer. Damen gebruikt hier de bij zionisten in gebruik zijnde denigrerende term “Shirley Temper” en daarnaast “gedresseerde aap“, vergelijk smous voor jood.

Maar wat zit er achter deze aandacht voor Ahed? Duizenden gingen haar voor naar de Israëlische kotten en martelkamers. Zit er iets van onbewust racisme bij misschien? De identificatie is makkelijker met zo’n modern meisje dat niet bepaald een Arabische uitstraling heeft. Hoe blanker, of “roodhariger”, hoe eerder wij geneigd zijn haar serieus te nemen.

En dan haar leeftijd. Vorig jaar nam het Israëlische parlement al een wet aan die het mogelijk maakt kinderen vanaf 12 jaar lange gevangenisstraffen te geven. Hebben ze gewacht tot ze een “dossier” van Ahed hadden? Om dan met gewiekste advocaten, gesteund door de ziekelijke neiging tot overdrijven die hun eigen is, met een forse aanklacht te komen? We zullen het binnenkort weten.

Zoals al in een eerder stukje is gezegd, vond de Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett dat Ahed en andere meisjes die soldaten hadden lastig gevallen “de rest van hun leven achter de tralies moeten doorbrengen“. En daar is nog een variant bijgekomen. Luguber is het juiste woord om deze reactie te beschrijven. De prominente journalist Ben Caspit van de rechtse krant Maariv in Israël suggereerde:

In het geval van deze meisjes zouden we hen bij een andere gelegenheid een prijs moeten laten betalen, in het donker, zonder getuigen en camera’s.

(Ahed werd pas opgepakt nadat een video met haar bekend was geworden, maar in het zicht van de camera houden de fascisten zich meestal nog redelijk in.)

Het is al lang bekend dat Israël een veilige vluchtplek is voor joodse pedofielen en kindermisbruikers en die bijzondere status wordt hier door Caspit nog eens bevestigd.

Het zijn echter niet alleen de jonge slachtoffers zelf die te lijden hebben onder het gewelddadig racisme in Israël, ook ouders die hun kinderen willen bezoeken worden aangevallen. Oren Hazan, een politicus van de extreem-rechtse Likoedpartij (ja, die hebben we in Nederland ook), liet gisteren een bus met familieleden van Palestijnse gevangenen stoppen en stapte in om deze arme vrouwen te terroriseren. Hij verklaarde  onder meer:

Jouw zoon is een hond. Hij is een hond. Jij komt hier om het tuig dat hier in de gevangenis zit te bezoeken, dat jij beschouwt als familie.

Ook zei hij dat de vrouwen hun kinderen niet levend zouden terugzien als ze zo doorgingen.

Momenteel zitten er meer dan 6000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

C.P. Snow had natuurlijk gelijk. Het zijn de rebellen aan Palestijnse en joodse kant die nog een sprankje hoop kunnen geven. Maar beide groepen worden steeds genadelozer aangepakt door de “gehoorzamers“. Vroege critici van het politiek zionisme noemden dit joodse project een voorbeeld van “ras-nationalisme“. De ergste misdaden worden begaan door hen die mensonterende dogma’s gehoorzamen, niet door hen die in opstand komen tegen onrecht.

Engelbert Luitsz

1 comment for “Notities uit de onderwereld

  1. Sjouke Bergsma
    December 26, 2017 at 10:53 pm

    Gelukkig dat er nog steeds mensen zijn die zonder franje en verdoezeling de realiteit beschrijven. Bedankt!!

Comments are closed.