Israël pakt Ahed Tamimi op

ahed-tamimi-2017

Ahed Tamimi, een jong meisje uit Nabi Saleh, is opgepakt door Israëlische soldaten. Ook haar moeder zou zijn vastgenomen. Ahed is door haar uitstraling en onbevreesde optreden al jaren een boegbeeld van Palestijns verzet dat niet gestoeld is op geweld, doch op eigen wijze de aandacht vestigt op de onrechtvaardige behandeling van Palestijnen in bezet gebied.

Nabi Saleh

Nabi Saleh is een dorpje met zo’n 600 inwoners. De twee belangrijkste zaken die hebben geleid tot de wekelijkse protesten van de inwoners zijn:

 1. Het stelen van land door kolonisten;
 2. Het stelen van waterbronnen;

Nabi Saleh is net als veel andere Palestijnse locaties het slachtoffer van de Israëlische expansiepolitiek. In een poging de internationale gemeenschap om de tuin te leiden worden deze locaties slechts zelden rechtstreeks vernietigd. Men plaatst echter illegale nederzettingen in de buurt die zich met steun van de overheid kunnen uitbreiden en wier inwoners zich ongestraft kunnen uitleven op de Palestijnen en hun land.

In het geval van Nabi Saleh was dat de orthodox-joodse nederzetting Halamish, die in 1977 werd gesticht. Deze tactiek zorgt ervoor dat niet Israël, maar de Palestijnen negatief in het nieuws komen, want over die nederzettingen en het gedrag van de kolonisten (met hun maatjes van het leger) hoor je zo goed als niets, terwijl het logische gevolg daarvan – boze Palestijnen – breed uitgemeten wordt.

Het georganiseerde protest tegen de bezetting in Nabi Saleh begon in 2009 en eindigde even in 2016. In die periode was meer dan 50% van de inwoners gewond geraakt door aanvallen van kolonisten en het leger. Zo’n 50 van hen raakten voor het leven verminkt. Maar dat georganiseerde, passieve verzet volgde op vele jaren van onderdrukking en terreur, want in 2011 schreef Nir Hasson in Haaretz dat er toen al honderden inwoners gewond waren geraakt bij demonstraties.

tamimi-mustafa-2011

In 2011 viel het eerste dodelijke slachtoffer. Mustafa Tamimi werd van dichtbij in zijn gezicht geschoten met een traangasgranaat. Deze werd afgevuurd vanuit een gepantserde jeep. Mustafa overleed de volgende dag. En ook dit is verraderlijk. Mustafa was weliswaar het eerste slachtoffer sinds het begin van het “officiële” protest, maar hij was al het negentiende dodelijke slachtoffer van de bezetting in Nabi Saleh (zie het proefschrift van Loes de Kleijn hieronder).

ahed-tamimi-2012

Een jaar later kwam de toen 12-jarige Ahed Tamimi voor het eerst in het nieuws. Woedend gaat ze op een Israëlische soldaat af en eist dat haar opgepakte broer wordt vrijgelaten.

ahed-tamimi-2015

In 2015 is ze aanwezig wanneer een Israëlische soldaat met bruut geweld een jongen tegen de rotsen drukt. Hij wordt daarna belaagd door vrouwen, waaronder Ahed. De soldaat breekt de arm van de jongen.

Nabi Saleh maakte ook veel indruk op de Amerikaanse journalist en schrijver Ben Ehrenreich, die er zelfs een boek over schreef (‘The Way to the Spring‘).

Een web van morele gevoelens

Loes de Kleijn maakte de opkomst van Ahed Tamimi als symbool van het Palestijnse verzet net niet meer mee. In 2011 deed zij zes maanden onderzoek in Nabi Saleh voor haar proefschriftNabi Saleh a village in the Occupied Palestinian Territories; An Ethnography Of An Occupied People In Struggle For Recognition‘ (UvA). Haar studie is opgedragen aan de hierboven vermelde Mustafa Tamimi :

For all Mustafa’s
Who died in resisting the cruelties of the world
For them we resist
Now and tomorrow
For like them we suffer from an incurably malady
That is ‘Hope’

Gezien haar uitgebreide veldwerk is het logisch dat haar studie uit twee delen bestaat: een theoretisch deel (veelal geïnspireerd door de Duitse socioloog Axel Honneth, met name diens boek ‘The Struggle for Recognition: The Moral Grammar of Social Conflicts‘ en daarnaast uitgebreid aandacht voor de verhalen van de mensen zelf.

De Kleijn wijkt hier, in navolging van Honneth, af van een gangbare theorie als het utilitarisme, waarbij moreel juist gedrag zou moeten leiden tot geluk voor zoveel mogelijk mensen. De praktijk laat echter zien dat ‘het dagelijkse web van morele gevoelens‘, zoals gebrek aan respect, vernedering, of verontwaardiging, overal in de wereld van belang is voor gemotiveerde sociale strijd. Mensen die dagelijks zuchten onder een wrede bezetting en proberen te overleven, verkeren niet in een positie om zich af te vragen welke houding voor alle mensen moreel juist zou zijn.

In het geval van Ahed en talloze andere Palestijnse kinderen is de vraag naar de moraliteit niet zo moeilijk te beantwoorden: wanneer je een soldaat uitscheldt die jou beschermt dan is dat verwerpelijk, scheldt je een soldaat uit die verantwoordelijk is voor de ellende die jij en je familie al jaren moeten verduren, dan is dat niet alleen een morele plicht, het is ook een blijk van beschaving wanneer je dat kunt opbrengen tegenover mensen die kinderen en gehandicapten executeren zonder met hun ogen te knipperen.

De prijs van passief verzet

De Israëlische minister van Onderwijs, Naftali Bennett, verklaarde dat de jonge vrouwen die de soldaten hadden lastiggevallen “hun leven in een gevangenis zouden moeten slijten“.

Bassem Tamimi, de vader van Ahed, is een bekende activist die de leider is van het geweldloze verzet in Nabi Saleh. Hij is al meer dan tien keer gearresteerd en heeft meer dan drie jaar in een Israëlische gevangenis gezeten, op basis van de inhumane praktijk van administratieve detentie, dat wil zeggen zonder aanklacht, zonder proces, zonder advocaat. Deze praktijk is dus niet bedoeld om iemand veroordeeld te krijgen, doch om hem of haar psychisch te slopen. Dat is bij Bassem gelukkig niet gelukt.

tamimi-mohammed-2017

Bassem verklaarde dat zijn dochter tegen een soldaat tekeer ging omdat die een kind had beschoten (De 14-jarige Mohammed Tamimi ligt in coma na in het hoofd te zijn geschoten). De soldaten kwamen het huis van de Tamimi’s binnen, deden een huiszoeking en namen telefoons, camera’s en een laptop mee. Bovendien werden zijn vrouw en de kinderen door de soldaten geslagen. Maar deze “soldaten” hoeven nog niet bang te zijn voor een symbolische boete.

Oorverdovend gerinkel

Zoals gezegd is ook de moeder van Ahed vastgenomen toen zij kwam informeren naar de toestand van haar dochter.

Men was nog niet bekomen van de brute moord op een man zonder benen die even ongevaarlijk als weerloos op een grasveldje zat met een vlag. En nu dit weer. Israël lijkt zich te willen ontdoen van de symbolen van verzet, een duidelijk vertoon van minachting jegens dat deel van de internationale gemeenschap dat iets geeft om mensenrechten.

In Nederland werden de noodkreten van de Palestijnse slachtoffers dagenlang overstemd door wat glasgerinkel bij een gesloten Israëlisch restaurant in Amsterdam. Wat ook de ware toedracht was, niemand kon de Israël-lobby een betere dienst bewijzen dan deze knuppel.

Engelbert Luitsz

3 comments for “Israël pakt Ahed Tamimi op

 1. Herman
  December 19, 2017 at 9:57 pm

  CODE PINK actie: Free 16-year-old Ahed Tamimi, a Palestinian child just arrested by Israel
  = … On December 18, 2017, in the middle of the night the Israeli army burst into the Tamimi family home and arrested 16-year-old girl, Ahed Tamimi. They beat her father, mother, older and younger brothers and confiscated the families laptops, phones and cameras. Today, when Ahed’s mother, Nariman, went to inquire which detention center her daughter was being held in, the military arrested her as well….

  http://www.codepink.org/ahed_tamimi?utm_campaign=ahed_1&utm_medium=email&utm_source=codepink

 2. John Claes
  December 27, 2017 at 2:32 pm

  Pure fascisme/ nazisme. And the politicians just look, say nothing en give this fascist state billions of dollars for more weapens en represion on the Palestinians. The Palestinians who just ask for DIGNITY – RESPECT – FREEDOM and for their land that’s bloody stolen by the zionists, with a lot of help of the British troops who in fact had the duty to protect the Palestinian population. And this since 1948 !

 3. December 27, 2017 at 4:31 pm

  Beaam 200% commentaar van voorgaande “MENS” Nazisme heeft minder lang geduurd,gelukkig voor alle slachtoffer van deze TERREUR,die ook langs weerzijde met wapens bevoorraad werd door
  dezelfde militaire macht , zoals nu.

Comments are closed.