Lieberman wil Gaza vernietigen

gaza-loewenstein

Gaza 2016, photo credits Antony Loewenstein.

(Aangepast op 25-10)

De zionist Avigdor Lieberman is momenteel de Israëlische minister van Defensie, daarvoor bekleedde hij de post van minister van Buitenlandse Zaken. Hij komt uit de voormalige Sovjet Unie en kwam in 1978 op 20-jarige leeftijd naar Israël. Hij zou direct daarna betrokken zijn geweest bij de Kach-partij, een organisatie die later zelfs in Israël verboden zou worden vanwege de terroristische en racistische tendensen. In 1999 richtte hij de rechts-nationalistische partij Yisrael Beiteinu (‘Israël Ons Huis’) op, met voornamelijk Russische immigranten. Niet verrassend woont Lieberman in een illegale nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Een paar eerdere opmerkingen van deze Russische pseudo-jood:

In 2002 verklaarde hij dat als het aan hem zou liggen hij de Palestijnse Autoriteit zou verwittigen dat de volgende morgen al hun zaken in bijvoorbeeld Ramallah gebombardeerd zouden worden.

Toen er in 2003 aan Palestijnse gevangenen amnestie werd verleend, zei Lieberman dat ze beter in de Dode Zee verdronken konden worden, want dat is het laagste punt op aarde.

In 2009 suggereerde hij dat het gebruik van kernwapens in de Gazastrook de beste manier was om de Palestijnen op de knieën te krijgen.

Hij vond ook dat de Palestijns-Israëlische leden van het Israëlische parlement geëxecuteerd zouden moeten worden, net als de nazi’s en hun collaborateurs.

Toen er tijdens het bloedbad in de Gazastrook in 2014 een protestactie was van Israëlisch-Palestijnse winkeliers die hun deuren sloten, riep Lieberman op tot een boycot van Palestijnse zaken.

Ook tijdens operation Protective Edge uitte Lieberman publiekelijk kritiek op premier Netanyahu, deze zou “Gaza niet hard genoeg aanpakken“.

In 2015, voordat hij de post van minister van Defensie ging bekleden, verklaarde Lieberman: “Een vierde operatie in de Gazastrook is onvermijdelijk, net als een derde oorlog tegen Libanon.

In 2015 verklaarde Lieberman dat Arabische burgers die niet loyaal aan Israël zijn zouden moeten worden onthoofd met een bijl.

Het zal dus geen verbazing wekken dat de meest recente uitspraken van de man niet anders geïnterpreteerd kunnen worden dan als een oproep tot genocide. In een interview met de Palestijnse krant Al-Quds liet hij er geen twijfel over bestaan:

In de Gazastrook is men, net als in Iran, uit op de vernietiging van de staat Israël… Als zij Israël nog een keer in een oorlog betrekken is dat hun laatste. Ik benadruk het nog eens: dat zal hun laatste confrontatie zijn, want we zullen hen compleet vernietigen.

De overbevolkte Gazastrook telt momenteel 2 miljoen inwoners, waarvan er slechts enkele duizenden daadwerkelijk tot de militante tak van het verzet behoren. Dat gegeven maakt het onmogelijk een kleine groep met geweld uit te schakelen zoals we in 2014 en eerder zagen. Minstens 80% van de slachtoffers waren geen strijders. De absurde vergelijking met Iran is het soort gevaarlijke demagogie dat sterk aan meester Joseph Goebbels doet denken. Zelfs al zou Hamas Israël willen “vernietigen”, dan hebben ze daar op geen enkele manier de middelen noch de mensen voor. Dus om ze gevaarlijker te doen lijken dan ze zijn worden ze geassocieerd met Iran. Iran zou theoretisch een groter gevaar voor Israël kunnen zijn, maar niets wijst erop dat ze van plan zijn “Israël te vernietigen”. In tegenstelling tot Israël is Iran een land met een lange geschiedenis en een grote cultuur, dat bovendien niet geleid wordt door een blanke elite van racisten.

De twee miljoen mensen in de Gazastrook leven voor het grootste deel een miserabel leven onder de blokkade die al tien jaar voortduurt en kampen nog steeds met de gevolgen van de drie grote aanvallen op hun gebied sinds 2008. En die aanvallen kwamen bovenop de ellende die in 1948 begon.

Het collectief straffen van de bevolking van de Gazastrook voor een eventueel raketje dat wordt afgevuurd, niet door Hamas maar door een al dan niet door Israël zelf gesteund splintergroepje, is een misdaad tegen de menselijkheid die de internationale gemeenschap met alle middelen moet zien te voorkomen. De geschiedenis lijkt zich echter te herhalen: net als in 2008 is de “verkiezingsstrijd” in de VS buitengemeen spannend gemaakt in de media. Alle aandacht zal straks gericht zijn op wie het volgende boegbeeld van een Dying Empire gaat worden.

Liebermans baas, premier Netanyahu, was in 1989 ontroostbaar dat men zijn advies niet had opgevolgd: het gebruik maken van de media-aandacht voor de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking om flink huis te houden onder de Palestijnen in de bezette gebieden. Van die kant hoeft Lieberman dus niet op veel weerstand te rekenen. De kans dat er vanuit de Verenigde Naties of de EU opgetreden gaat worden lijkt ook nihil. Dat was het.

Engelbert Luitsz 

Israeli settler to be appointed foreign minister under Netanyahu

Lieberman Urges Israelis: Boycott Businesses of Arabs Striking Over Gaza Op

Israel’s Foreign Minister calls for beheading Arab citizens and it’s not anywhere in the New York Times

Israeli defence minister: Next war with Hamas will be the last because ‘we will completely destroy them’

Palestinians in Gaza pour scorn on Lieberman threats

3 comments for “Lieberman wil Gaza vernietigen

 1. Ada Klink
  October 25, 2016 at 11:21 am

  Dit soort uitspraken van mensen als de bandiet Lieberman serieus nemen lijkt me niet handig. Beter lijkt me te kijken welke tegenkrachten op dit moment aanwezig zijn. En die zijn er!

  • October 25, 2016 at 1:26 pm

   Bandiet klinkt wel erg aardig. Het probleem is niet zozeer Lieberman, maar het feit dat hij geen randfiguur is. Zijn uitspraken worden breed gedragen binnen de bevolking, niet alleen bij de extreme kolonistenbeweging, maar ook door premier Netanyahu, de minister van Cultuur, de minister van Justitie en talloze andere prominenten. Ik zie vooralsnog geen tegenkrachten die die naam verdienen, dat zouden de VS en de EU moeten zijn.

 2. Egbert Talens
  October 25, 2016 at 10:15 pm

  Woorden… Als het beter is, of lijkt te zijn, te kijken naar tegenkrachten op dit moment, waarom die dan niet met naam of toenaam noemen? Enkel opmerken dat die er zijn, is een beetje goedkoop. En Lieberman niet zozeer beschouwen als het probleem, maar wel het feit dat hij geen randfiguur is, is ook spelen met woorden.
  Tegenkrachten? Ter zake van het p-zp, het politiek-zionistische project, der Judenstaat en thans de (Joodse?) staat Israel, zijn er altijd tegenkrachten geweest, in de eerste plaats van de kant van Arabische regeringen en in mindere mate van de kant van de Palestijnen zelf, waar in latere stadia stemmen vanuit meer Westerse kelen bijkwamen, welke laatste meteen, als zijnde antisemitisch, getracht werden de grond in te boren. Dit p-zp is dan ook geen alledaags project; geen politieke onderneming met enkel belangen in de Palestijnse regio. Het omvat een enorm netwerk aan instanties die wereldwijd zich conformeren én aan dit project, én aan belangen van zionistische snit. Dus ga er maar aan staan, als belangenbehartiger van de Palestijnse zaak.

  Voor wat het waard is: het feit dat dít Israel, déze Joodse staat, steeds meer aan steun inboet, kan mensen met ‘enige’ zin voor realiteit niet langer ontgaan. Zelfs vanuit Joodse kringen bestaat er kritiek. Ja, die is er altijd al geweest, bijvoorbeeld van de zijde van de Naturei Kharta-beweging, maar geleidelijk ook, en dat is van véél grotere betekenis, vanuit kringen van gewone Joden/joden. Eigenlijk vanzelfsprekend, bij wat dít Israel, déze Joodse staat, allemaal voor zijn rekening durft te nemen. Nota bene getolereerd door hen die vanuit christelijke overwegingen menen voor dít Israel, voor déze Joodse staat, in de bres te moeten springen. Een grotere verloochening van hun eigen ‘christelijke’ voorman bestaat er nmbm niet. Maar wie ben ik? Vandaar: voor wat dit waard is…

Comments are closed.