12-jarig meisje bedreigt Israël

12-year-old-Dima-Al-Wawe-arrested-by-IDF_small

De 12 jaar jonge Dima Al-Wawe die op 9 februari werd gearresteerd bij de illegale nederzetting Karmei Tzur en nog steeds gevangen zit. (foto Quds Press)

Vorige week dinsdag werd het 12-jarige Palestijnse meisje Dima Al-Wawe gearresteerd bij de illegale joodse nederzetting Karmei Tzur. Deze religieuze gemeenschap bevindt zich ten noorden van Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever en is strategisch geplaatst tussen de Palestijnse dorpen Beit Ummar en Halhul. Niet alleen is de nederzetting gebouwd op grond die voor ongeveer een derde Palestijns privébezit is, de “veiligheidszone” die daar nog eens omheen gelegd wordt maakt het voor Palestijnen moeilijk hun land te bewerken, aangezien ze er alleen met speciale vergunningen in mogen, terwijl de kolonisten zich daar vrij kunnen bewegen. Het gaat hier om een zogenoemde Special Security Area (SSA). De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem berichtte een paar geleden over een demonstratie bij zo’n bufferzone, waarbij de kolonisten met stenen gooiden en een Palestijnse fotograaf gewond raakte. B’Tselem schrijft:

SSA’s zijn bufferzones die rondom de nederzettingen liggen en die geen deel uitmaken van de nederzettingen zelf. In het geval van Karmei Tzur bestaat de SSA voornamelijk uit privégrond van Palestijnen uit Beit Ummar en Halhul.

Zoals altijd konden de kolonisten schelden en met stenen gooien zonder dat dat consequenties had, terwijl een Palestijn voor hetzelfde zou zijn opgepakt of zelfs doodgeschoten. De militairen namen de kolonisten zelfs in bescherming tegen de demonstranten, waaronder rechtmatige eigenaren van het land.

Karmei Tzur is ook nog eens de woonplaats van de vader van Amiram Ben-Uliel, de dader van de nachtelijke terreuraanslag op de familie Dawabsheh, waarbij een baby van 18 maanden direct levend werd verbrand en beide ouders later aan hun verwondingen bezweken. (Naar goed Israëlisch gebruik deden de soldaten na de aanslag nachtelijke invallen bij familieleden in plaats van zich te concentreren op de daders!)

kinderen_gevangen_israel

Volgens Defence for Children International zaten er eind 2015 422 Palestijnse minderjarigen vast in Israëlische gevangenissen, onder zeer slechte omstandigheden.

Het is dus een levensgevaarlijke situatie voor een schoolmeisje. Een inwoner van Karmei Tzur zou een beveiliger hebben gewaarschuwd, waarna het meisje werd ingerekend. Maar Dima had geen keus, zij was op weg naar de boerderij van de familie. Iemand roept iets en je bent aan de beurt. Volgens de politie zou ze hebben toegegeven dat ze een mes had, maar de familie denkt dat ze gemarteld is en dat ze onder dwang een verklaring heeft afgelegd, iets wat bepaald geen uitzondering is wanneer Palestijnen worden opgepakt. Tijdens haar ondervraging was er geen familielid of advocaat aanwezig. Ze is nu de jongste gevangene in de gevangenis HaSharon (alleen die naam al!) en de meeste vrouwelijke gevangenen daar mogen geen bezoek ontvangen.

Afgelopen donderdag werd haar hechtenis verlengd, omdat “ze een mes had en de veiligheid van Israël in gevaar bracht“. De enige kernmacht in het Midden-Oosten. Een land dat zich sinds 1948 permanent agressief heeft opgesteld ten opzichte van de Palestijnen en de buurlanden. Een land dat een weerloos volk jarenlang te lijf gaat met bommen, raketten en witte fosfor, met schepen, tanks, drones en vliegtuigen. Dat land ziet een meisje van twaalf als een bedreiging.

Engelbert Luitsz

Update 19 feb.
De 12-jarige Dima is gisteren veroordeeld tot 4,5 maand gevangenisstraf en een geldboete van omgerekend ongeveer 2000 euro.

MEMO, Twelve year-old girl held for threatening Israel’s security

6 comments for “12-jarig meisje bedreigt Israël

 1. Aldona
  February 15, 2016 at 6:59 pm

  Ik kan het niet meer aanzien.. .arme kind…

  • February 16, 2016 at 8:06 pm

   Zoals premier Netanyahu zei horen ze achter een hek, zoals wilde beesten.

 2. February 16, 2016 at 2:37 am

  Ik heb het machteloze idee dat Israel overal mee wegkomt en dat onze protesten NIETS helpen. Europa, VS waar blijven jullie! Lafaards…..

 3. Ada Mars
  February 18, 2016 at 7:00 pm

  Netanyahu’s uitspraken worden steeds overmoediger. Laten we hopen dat hij daarmee de grenzen zover overschrijdt dat dit degenen die het voor het zeggen hebben in de wereld gaat opvallen en zij niet langer zullen dralen met het terugdringen van deze staat en eindelijk gaan inzien dat zij de Palestijnen laten stikken en hun de hoog nodige ademruimte geven. Wat nu gebeurt is niet minder dan moord met voorbedachte rade en daar zijn ook zij schuldig aan.

 4. Jan van der Weiden - Castricum
  February 24, 2016 at 3:38 pm

  Israel heeft haar eigen AUSWITSCH om meet te spelen (GAZA) waar kinderen de angsten hebben die Anne Frank ook had. Het tuig kan zijn gang gaan met de goedkeuring van ALLE groot- en kleinmachten inclusief Nederland. De joden hebben hun oorlogse excuus allang verspeeld.

  • Ada Mars
   February 28, 2016 at 7:40 pm

   Jan van der Weiden, Dit soort vergelijkingen slaan doorgaans de plank mis. Reden om ze niet te maken. Omdat er tijdens WO II Nederlanders waren die fout waren kan je toch ook niet alle Nederlanders daarvan beschuldigen? Doe dat dan ook niet met joden. U weet blijkbaar niet dat velen onder hen, ook in Israël, strijden tegen de nefaste politiek van Israël.

Comments are closed.