Palestijns meisje van 13 geëxecuteerd

meisje_13_gedood_230115

Vanmorgen werd de 13-jarige Ruqayya Eid Abu Eid door een Israëlische soldaat doodgeschoten. Zij zou met een mes hebben gezwaaid, maar er is geen soldaat gewond geraakt en er zijn tot nu toe ook geen beelden opgedoken van een eventuele aanval. Het meisje werd vervolgens op straat geëxecuteerd.

Overal muren om je heen

Het gebeurde bij het Palestijnse dorp Anata, even ten noordoosten van Jeruzalems Oude Stad. Anata werd in 1967 door Israël bezet, maar wordt daarnaast tegenwoordig grotendeels door de Afscheidingsmuur omringd, waardoor er geen vrije toegang tot Oost-Jeruzalem is. Vlakbij ligt de illegale nederzetting Anatot (of Almon, beide namen hebben een Bijbelse oorsprong) en de moordenaar van Ruqayya zou daar dienst doen om de veiligheid van de nederzetting te waarborgen. Anatot was in de jaren 80 berucht vanwege een detentiecentrum dat uiteindelijk onder druk van mensenrechtenorganisaties werd gesloten vanwege de onmenselijke omstandigheden die er heersten. De locatie voor Anatot (gesticht in 1982) is niet toevallig gekozen. Er zijn daar diverse steengroeven. Zoals elke nederzetting en “outpost” is Anatot onderdeel van het grotere plan voor de overname van heel Palestina, maar de locaties worden zorgvuldig gekozen om zoveel mogelijk natuurlijke hulpbronnen in te pikken. Het grootste deel van het grind van de steengroeven gaat naar Israël en dat is verboden volgens het internationaal recht zolang de West Bank niet officieel geannexeerd is.

De context waarin de Palestijnen moeten leven, een situatie die met de dag verslechtert door het genadeloze optreden van het leger, de aanvallen van kolonisten, de afsluiting van hele wijken waardoor honderdduizenden Palestijnen in getto’s moeten leven en de steeds veelvuldiger oproepen tot het vermoorden van Palestijnen die uit alle lagen van de bevolking opklinken, maken ook het leven van iedereen die probeert zich afzijdig te houden tot een hel.

Moord als beleid en religie

Van de meer dan 160 Palestijnen die in de afgelopen maanden zijn doodgeschoten is maar zelden aangetoond dat het om een daadwerkelijke aanslag ging. Wat ook verontrustend is, is dat de pers zelden of nooit melding maakt van de context, van de achtergrond of mogelijke aanleiding. Zelfs al zou iemand met een mes zwaaien, hoe is het mogelijk dat goed getrainde soldaten, voorzien van beschermende kleding, niet in staat zouden zijn een kind in bedwang te houden? Toen in augustus vorig jaar de orthodoxe jood Yishai Schlissel zes mensen neerstak tijdens de Gay Pride-manifestatie in Tel Aviv, werd hij keurig in hechtenis genomen zonder hem een haar te krenken (een van de slachtoffers overleed later). Ook de joodse moordenaars op de Westelijke Jordaanoever worden met fluwelen handschoenen aangepakt, terwijl Palestijnen aan de lopende band worden doodgeschoten zonder dat ze ook maar iets gedaan hebben.

Bij de begrafenis van de joodse massamoordenaar Baruch Goldstein in de jaren negentig, verklaarde de rabbijn Yaacov Perrin dat een miljoen Arabische levens “nog niet een joodse vingernagel waard zijn“. Maar is dat een uitzondering? Nee, premier Netanyahu zelf, die niet bekend staat als een religieuze fundamentalist, zat op hetzelfde niveau toen hij de ouders van Mohammad Khdeir toesprak nadat hun zoon door joodse extremisten levend was verbrand:

Ik weet dat er in onze maatschappij, de Israëlische maatschappij, geen plaats is voor dergelijke moordenaars. En dat is het verschil tussen ons en onze buren. Zij beschouwen moordenaars als helden.

Een merkwaardige uitspraak van de premier van een land waar het graf van Baruch Goldstein nu, 20 jaar later, nog steeds een bedevaartsplaats is voor religieus rechts. En het land waar een opperrabbijn, in dit geval Shmuel Eliyahu (er zijn er vele zoals hij), mag oproepen alle Palestijnen te vernietigen (hier en hier) zonder dat dat gevolgen heeft.

Het gebeurt over de hele linie en nergens is iemand veilig. Opmerkzame Israëlische activisten vonden een artikel in het Hebreeuws dat alleen in de gedrukte krant staat. Daarin suggereert een voormalige hoge ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Tzvi Tzameret, dat de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström een legitiem doelwit is.

Wallström had gevraagd om een onderzoek naar de omstandigheden waaronder zoveel Palestijnse kinderen worden doodgeschoten, hetgeen haar op een furieuze aanval uit Israël kwam te staan en ze komt het land voorlopig niet in. Tzameret verwijst naar de Zweedse diplomaat Folke Bernadotte die in 1948 door joodse terroristen werd vermoord vanwege zijn pogingen tot een leefbare situatie tussen joden en Palestijnen te komen. En dat paste uiteraard niet in de zionistische plannen. Zelfs het feit dat Bernadotte tijdens de oorlog duizenden joden het leven had gered was niet voldoende om hem enig krediet te gunnen.

De Israëlische journalist Gideon Levy merkte onlangs al bitter op dat je tegenwoordig in Israël geen Eichmann hoeft te zijn om geëxecuteerd te worden, het is voldoende een Palestijns meisje met een schaar te zijn. En over Wallström zegt Levy:

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström, een van de weinige ministers met een geweten in de wereld, wilde een onderzoek naar de moorden. Niets is moreler en juister dan zo’n eis. Die zou van onze eigen minister van Justitie moeten komen.

De artikelen van Gideon Levy in de Israëlische krant Haaretz zijn bekend en kunnen zelfs de propaganda dienen. Kijk eens wat men in Israël allemaal kan zeggen! Maar wanneer kritiek van buiten dergelijke afgebakende “verzetshaarden” komt blijkt pas dat er helemaal geen kritiek wordt geduld. We zagen het onlangs met de behandeling van de Palestijnse politica Haneen Zoabi en nu is de beurt aan de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Dan Shapiro. Shapiro is zelf joods en dan is de aanval zo mogelijk nog venijniger, want dan ben je “een verrader van je eigen volk“.

Maar was het echt zo schokkend wat Shapiro te vertellen had?

Het lijkt er soms op dat Israël twee standaarden heeft met betrekking tot het handhaven van de wet op de Westelijke Jordaanoever – een voor Israëliërs en een voor Palestijnen.

Daarnaast zette hij vraagtekens bij een wet die bepaalt dat leden van niet-gouvernementele organisaties die met buitenlands geld worden gesteund in het Israëlische parlement herkenbaar moeten zijn. Ja, Israël bedreigt heel de EU wanneer men verlangt dat producten uit bezette gebieden een label krijgen zodat de consument goed wordt voorgelicht, maar met het labelen van mensen die zich verzetten tegen Israëls onmenselijke behandeling van de Palestijnen hebben ze geen enkel probleem.

Kritiek op Israël wordt steeds meer kritiek op zionisme

Als Shapiro geen jood was geweest, was er ongetwijfeld een lawine aan antisemitisme-aantijgingen over hem heen gestort. Dat heeft erg lang kunnen werken en het wordt bijzonder lastig voor de zionisten nu steeds meer prominente joden zich niet langer laten ringeloren. De geschiedenis van de kritiek op het zionisme kent talloze prominenten, waaronder Sigmund Freud, Albert Einstein, Moshe Menuhin, Israel Shahak, Noam Chomsky of Hajo Meyer. Het verschil zit hem vooral in de organisatie. Het zionisme vormt een strak geregisseerd internationaal netwerk, terwijl de critici vaak individuen zijn. En juist dat lijkt te veranderen. Shapiro laat zien dat hij op de eerste plaats Amerikaan is, terwijl er eigenlijk van hem verlangd wordt dat hij op de eerste plaats jood is. Kritiek van joden die zelf deel uitmaakten of nog uitmaken van het joodse establishment komt hard aan, want deze mensen hebben een achterban en verkondigen wat velen zelf niet durven te zeggen, uit angst voor represailles. Actuele voorbeelden van die categorie zijn mensen als Avram Burg (“Zionism is over…“) en Henry Siegman.

Dood in de morgen

Je kunt niet anders doen dan hopen op een keerpunt. Dat punt zal niet bereikt worden door een rationele analyse. Uiteindelijk zijn het de emoties die het moeten doen. Zoveel afkeer van het racisme, de bezetting en de executies dat de publieke opinie omslaat. Het levend verbranden van Palestijnse kinderen was niet genoeg om dat te bewerkstelligen. En dus blijven we maar hopen. Misschien dat de dood van een 13-jarig meisje weer wat mensen de ogen zal openen. Je hoeft geen kant-en-klare oplossing te hebben om de huidige misdaden te mogen veroordelen. Ook Palestijnen moeten we eerst de fysieke en mentale vrijheid gunnen die nodig is om te kunnen nadenken over een betere toekomst. Wanneer je gevangen zit, dagelijks wordt vernederd en voor je leven moet vrezen is het juist erg moeilijk te geloven in een rechtvaardige wereld. En dat geloof is een eerste voorwaarde om tot een betere wereld te geraken.

Engelbert Luitsz

13 comments for “Palestijns meisje van 13 geëxecuteerd

 1. Andrea Awondatu
  January 23, 2016 at 7:17 pm

  If you want true reconciliation one must allow the other to believe, to have hope, to be able to pursuit happines in everyday life. By imprisonment one only creates hate and aversion.

 2. Ria
  January 23, 2016 at 9:00 pm

  Zolang Israël vanuit het buitenland (financiële) steun blijft krijgen, zullen ze niet geneigd zijn naar een verandering van koers. Ik vrees dat er al teveel leed is aangericht om verzoening mogelijk te maken. Alleen de onafhankelijkheid van Palestina kan de Palestijnen nog een perspectief op een menswaardig leven bieden…
  De druk vanuit Europa moet hiervoor opgevoerd worden! Een economische en culturele boycot zou al een begin zijn.
  Ook hier in België wordt met 2 standaarden gereageerd.Moslims die naar Syrië vertrekken worden zwaar aangepakt maar wat doet men met de honderden joden die naar Israël trekken om daar hun legerdienst te vervullen?…

  • Nathan Hacham
   January 25, 2016 at 11:54 pm

   Ten eerste is het IDF een geregistreerd leger (IS niet).
   Ten tweede zijn het enkel Joden met Israëlische nationaliteit die (moeten) gaan.
   Ten derde is het niet verstandig om blind te zijn voor één kant. (In een conflict ben je met 2)

   Bvb
   “Two Israeli women stabbed in their own homes by Palestinian knifemen in 24 hours: Mother-of-six dies while pregnant victim survives in attacks”

   • Hadewich Mars
    January 26, 2016 at 1:30 pm

    Oh, nou snap ik het eindelijk. Als je “geregistreerd” bent, dan mag je onrechtvaardig handelen, dus ook moorden, en is iedere kritiek die dit oproept zonder waarde. Maar dit roept wel de vraag op wie bepaalt of die registratie geldig is, let wel zo geldig dat je straffeloos je gang kunt gaan?

    Ik meende toch echt, Nathan Hacham, dat van dergelijke, zgn. geregistreerde instanties verwacht kon worden dat zij zich boven dergelijk gedrag verheffen en dat zij, zodra zij dat niet doen, hun door ‘registratie verkregen geldigheid verliezen. Zit ik dan zo mis?

    Fijn dat u oog hebt voor het feit dat ook Palestijnen geen heiligen zijn. Maar vergeet niet dat zij rechteloos zijn en in een situatie leven die niet het beste in de mens oproept.

    Het conflict waar u overschrijft is er een tussen twee ongelijkwaardige partijen, waarvan de ene alle troeven in handen heeft en daarmee zich alles veroorlooft om de andere eronder te houden en als dit niet lukt, zelf een slachtofferrol aanneemt.

 3. jeanet
  January 24, 2016 at 12:38 pm

  When will this
  stop!.

 4. Nathan Hacham
  January 25, 2016 at 11:51 pm

  Two Israeli women stabbed in their own homes by Palestinian knifemen in 24 hours: Mother-of-six dies while pregnant victim survives in attacks.

  Where can I read this on your blog?

  • Homme korstanje
   January 28, 2016 at 7:09 am

   Nathan. Jij ontkent de bezetting van Palestina. Dat is dom fascistoïde joods gedrag. Indien er iemand de gaskamers uit WO2 ontkend vliegen de verontwaardigde uitroepen in het rond. Zolang er van joodse zijde ontkend word dat er een bezetting is. Zolang zal ik niet geloven dat er joden zijn vervolgd in WO2.

   • Hadewig Mars
    January 28, 2016 at 12:27 pm

    Homme korstanje, uw reactie is even wanstaltig als die van die mensen die niet willen inzien dat de Israëlische politiek niet deugt en dat met name deze de oorzaak is van het lijden van de Palestijnse bevolking. Kwaad met kwaad vergelding dient niemand, ook niet de Palestijnen.

 5. Charley truthfighter
  January 27, 2016 at 9:53 pm

  Dit artikel stimuleert de haat, waarmee de Arabieren hun kinderen ook opvoeden. Ze leren kinderen van 4 al schieten met een geweer en leren thuis en op school, dat Joden apen en varkens zijn en Israël niet bestaat en dat de Joden dus vermoord moeten worden en dat Israël een iilegale staat is die ingenomen moet worden. Daar is ook dit meisje van 13 het slachtoffer van geworden. Laten zij die deze kinderen opjutten met hun leugens dat ze in het paradijs komen door Joden te doden zichzelf maar opblazen, want ze sturen ze rechtstreeks naar de hel. Want het tegendeel is waar. De zogenaamde Westbank heette van oudsher Samaria en Judea. Palestina, daar had men op de hele wereld nog niet van gehoord. Zelfs in de Koran staat dat Heel het land Israël door Allah was toegewezen aan de Israëlieten. Sura 5 : 20 -23 / Sura 7 : 137 / Sura 7 : 144 / Sura 10 ; 93 / Sura 17 ; 104.
  (Palestijnen is een verzonnen volk, het zijn Arabieren die door de moordenaar Arafat zijn binnengehaald onder valse voorwendsels, waarvan velen in kampen zijn gedumpt, omdat deze burgers Arafat helemaal niet interesseerde) Palestina is een verzonnen land, wat geen Arabier kan claimen, simpelweg omdat het nooit heeft bestaan. En Anathoth was de geboorteplaats van Elia en zijn woonplaats en bovendien een plaats waar de profeten van Israël woonden. Bij de rivier Krith wat daaronder ligt waar Elia door de raven gevoed door God zelf. Historisch gezien kunnen dus alleen de Joden aanspraak maken op dat land. Israël heeft dus geen land bezet, integendeel. Het land dat Gods eigendom is , wordt bezet door bloeddorstige Arabieren. Want een Moslim die het waagt de waarheid onder ogen te zien en Israël erkennen of Israëlische vrienden hebben worden door hun eigen regering ook koud gemaakt. Maar God zelf heeft het laatste woord. In Jesaja 60 : 12 laat Hij de wereld duidelijk weten wat er met de natiën gebeurt die de Israëlieten niet willen dienen. (Want natie en koninkrijk die u niet willen dienen gaan te gronde, en die natien zullen zeker verwoest worden.) In Nederland hebben we een spreekwoord : Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.
  http://www.bible-history.com/geography/ancient-israel/anathoth.html
  http://www.franklinterhorst.nl/Palestijnse%20claims%20op%20het%20land%20zijn%20vals.htm

  This article promotes the hatred with which the Arabs raise their children. They teach their children of four years old rifle shooting and teach them at home and at school, that the Jews are monkeys and pigs, and Israel does not excist, and that the Jews should therefore be killed and that Israel is a iilegale state to be taken. Also this girl of 13 became victim of this education . Let those who spur on these children with their lies that they come into paradise by killing Jews blow up themselves, because they send them straight to hell. Because the opposite is true. The so-called West Bank traditionally called Samaria and Judea. Palestine, they had never before heard of in the world. Even the Koran mentions that whole the land was really the land of Israel by God allotted to the Israelites. Sura 5: 20 -23 / Sura 7: 137 / Sura 7: 144 / Sura 10; 93 / Sura 17; 104.
  (Palestinians are an invented people, they are Arabs who are brought in by the murderer Arafat under false pretenses, were of many in camps were dumped, because Arafat was not interested at all in those citizens) Palestine is an invented country, which no Arab can claim, simply because it never existed. And Anathoth was the birthplace of Elijah and his residence and also a place where the prophets of Israel were living. At the river Cherith what lies beneath Elijah were fed by the ravens by God himself.
  Historically, can thus only Jews claim that country. Israel therefore has not occupied the land, on the contrary. The land is God’s property, occupied by bloodthirsty Arabs. Because a Muslim who dares to face the truth and recognize Israel or I have Israeli friends also will be murdered by their own government. But God has the last word. In Isaiah 60: 12, He clearly let the world know what happens to the nations that do not want to serve the people of Israel. (For the nation and kingdom that will not serve you will perish, and those nations will certainly be destroyed.) In the Netherlands we have a saying: All is the lie so fast, the truth overtakes her well.

  http://www.bible-history.com/geography/ancient-israel/anathoth.html

  http://www.franklinterhorst.nl/Palestijnse%20claims%20op%20het%20land%20zijn%20vals.htm

  • Hadewig Mars
   January 29, 2016 at 1:19 pm

   Bent u er ooit geweest en heeft u ooit de moeite genomen er eens rond te kijken en te ervaren hoe het Israëlische leger en vooral ook de kolonisten optreden en de Palestijnen als onmensen behandelen. M.i. is dat haatzaaien en juist niet de kritiek erop. Dat de kinderen daar op school leren schieten, wordt rondverteld met zuivere propagandische bedoelingen in de zin van zij zijn slecht en wij zijn goed. Gelooft u uzelf wel?

   Het hele gebied draagt al eeuwen de naam Palestina en het lijkt mij vrij normaal dat de inwoners van dat gebied zich Palestijnen noemen. Niks verzonnens aan. Nederland bestaat heel wat minder lang en toch noemen wij ons Nederlanders. Ook verzonnen of gewoon gegroeid.

   Samaria is inderdaad een zeer oude naam. Maar de Samaritanen werden en worden nog steeds met de nek aangekeken door heel wat joden. Die naam wordt nu uitsluitend gebruikt om het gebied te claimen. In een ding bent u eerlijk: u bent pro de niet deugende Israëlische bezettingspolitiek. Maar of dat als een deugd beschouwd moet worden, betwijfel ik ten zeerste.

   De bijbel is geen geschiedenisboek, en zal door rechtaarde joden ook nooit als zodanig ge-/misbruikt worden.

  • Egbert Talens, Zutphen
   February 6, 2016 at 11:24 pm

   @ Charly: wat de benaming ‘Palestijnen’ betreft, die hangt samen (de) Pe’lisjtieten, vermeld in Gen. 21:32. Uw bewering dat er geen Arabieren in Samaria en Judea hebben geleefd, moge kloppen — Arabieren is een benaming die later (van elders) opgeld deed — maar u suggereert dat de mensen die in het aan de Israelieten beloofde land woonden, zich Arabier noemden. U weet toch wel beter? Waarom dan deze voorstelling van zaken? Als u het goed meent met Israel, kunt u zich beter relateren aan internationaal recht en aan democratische beginselen; alleen op die basis is er nog hoop voor Israel. Want dan bestaand naast Palestina, zoals met VN-AV-resolutie 181-II werd voorgesteld; de resolutie waarin sprake is van een Joodse Staat en een Arabische Staat.

 6. Homme korstanje
  January 28, 2016 at 7:01 am

  Weer een kind standrechtelijk geëxecuteerd. Het word tijd dat internationaal strafhof in Den Haag zelfstandig een onderzoek gaat uitvoeren naar de volkerenmoord gepleegd door de joden.in bezet Palestijns gebied. Het fascistoïde handelen van de joden aldaar overstijgt in onmenselijkheid de wandaden gepleegd in WO2.

Comments are closed.