Luidt Hebron het begin van het einde in?

hebron_registratie

Geforceerde registratie van Palestijnse inwoners van de wijk Tel Rumeida in Hebron. Het doel is drieledig: het fysiek afscheiden van een groep mensen van de rest van de samenleving; nog meer controle over de levens van de inwoners; het verwijderen van mensen die iets naar buiten kunnen brengen over wat zich daar afspeelt.

Al decennia wordt het leven voor de Palestijnen in Hebron ondraaglijk gemaakt, maar ze blijven koppig zitten. De segregatie, de discriminatie, het geweld en het racisme ten spijt blijven ze vasthouden aan hun eigen plek, in de hoop op een toekomst waarin de mensheid weer bij zinnen komt.

Hebron ligt in bezet Palestijns gebied en niet in Israël zoals nog wel eens in krantenartikelen staat vermeld. De wijk Tel Rumeida wordt momenteel helemaal afgesloten en iedereen wordt geregistreerd. Dat betekent dat een grote groep mensen uit de wijk zal verdwijnen, waaronder internationale activisten. Er wordt al bericht dat die activisten momenteel gearresteerd worden, waarna ze worden uitgewezen. De mensen die kunnen blijven, zitten dan letterlijk gevangen.hebron_radio1

hebron_radio2

Zoals een Palestijnse activist het beschrijft: Zionistische, fascistische bezettingstroepen vielen vanmorgen het kantoor van de radiozender Alhureyyah in Hebron binnen, vernietigden informatie, stalen zenders en apparatuur en kwamen met een militair bevel om de zender gedurende zes maanden te sluiten. Indien men hier geen gehoor aan geeft wordt het hele gebouw vernietigd door de fascisten. 3 november 2015.

Vanmorgen werd een populair Palestijns radiostation in Hebron het slachtoffer van een Israëlische inval. De zender werd uit de lucht gehaald en de apparatuur werd gestolen of vernield. Het compleet isoleren van deze wijk en het verwijderen van communicatiemiddelen, journalisten en activisten doet het ergste vrezen. Toen in 1994 Palestijnen daar het slachtoffer werden van een joodse massamoordenaar probeerde Israël ook gebruik te maken van de onrust door alle Palestijnen te registreren. Die weigerden echter hun medewerking, waarna er een uitgaansverbod kwam dat zes maanden duurde. Palestijnen kregen slechts enkele uren per week de gelegenheid om boodschappen te doen. En dit blijf ik tot vervelens toe herhalen: niet vanwege een aanslag dóór Palestijnen, maar vanwege een aanslag óp Palestijnen!

Zelfs al worden de Palestijnen in hun getto verder met rust gelaten, dan is nog steeds elk normaal leven onmogelijk geworden. De talloze roadblocks en checkpoints belemmeren medische zorg, onderwijs en bewegingsvrijheid. Maar aangezien we soortgelijke gettovorming ook in Oost-Jeruzalem zien lijkt ook dit onderdeel te zijn van een groter plan. Kennelijk heeft men in Israël genoeg van die Palestijnen die hun eigen vernedering en bezetting weigeren toe te juichen.

Bezettingen kun je vergelijken en als we luisteren naar wat Radio Oranje in 1941 liet horen, wordt duidelijk dat alle elementen ook in Palestina aanwezig zijn:

De nazi’s nemen er geen genoegen mee Nederland leeg te plunderen. Ze willen de geest van ons volk doden en zijn ziel roven. Zij vernietigen onze vrije organisaties. Onze vrije pers is opgeheven. Onze vrije radio is geketend. Ons ambtenarencorps wordt genazificeerd.

Elke zin is van toepassing op wat er met de Palestijnse samenleving gebeurt. En hier hebben we het niet over vijf maar over bijna vijftig jaar van bezetting, zelfs als we ons beperken tot de situatie van na 1967.

hebron_lijk_kolonist

Een beeld uit Hebron dat alles zegt. De 19-jarige Farouk Sidr werd met kogels doorzeefd. Een kolonist geniet duidelijk van het schouwspel en maakt wat kiekjes om thuis te laten zien.

De geschiedenis herhaalt zich niet, de tweede helft van 1948 zal er anders uitzien dan de eerste. Creëert Israël steeds meer mini-Gaza’tjes, wordt de etnische zuivering vooral met administratieve middelen verder doorgevoerd, of gokken ze erop dat de Palestijnen zullen bezwijken aan totale psychische en fysieke uitputting? Dat ze moeten verdwijnen staat vast. Dat de wereld machteloos blijft toekijken eveneens.

Engelbert Luitsz

3 comments for “Luidt Hebron het begin van het einde in?

 1. Ada Ferrant
  November 3, 2015 at 5:54 pm

  De situatie krijgt steeds meer weg van de gebeurtenissen die we 65 jaar geleden hoopten nooit meer mee te hoeven maken. Dat degenen die het daar voor het zeggen hebben dat niet willen inzien is misschien nog et meest dramatische ervan. Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat al het ander minder erg is. Maar een boemerang keert terug en wat dan?

  • DDT Wouda
   November 5, 2015 at 8:14 pm

   De kans lijkt me reeël dat Israël, nu een fascistische staat binnen het westen, ooit de rekening krijgt gepresenteerd. Maar ik heb geen glazen bol, de situatie is voor de Palestijnen nu bizar slecht en hopen op een wonder lijkt niet realistisch. Hoe deze tragedie wel eindigt weet niemand.

   Wat vaststaat is dat alles er bij de zionisten op is gericht ons te doen geloven dat het wel meevalt. Vazallen als Leon de Winter of het extreemrechtse CIDI wordt geen strobreed in de weg gelegd. Terwijl detentie het enig juiste antwoord is op zulk tuig.

Comments are closed.