Vredesactivist Hashem al-Azzeh gedood

hashem-daughter-1024x680

Gisteren hebben ze hem dan toch definitief het zwijgen opgelegd. Hashem al-Azzeh was een arts, een vredesactivist en een chroniqueur van de Israëlische bezetting. Op zijn 54-ste stikte hij in een wolk traangas.

Hashem woonde met zijn familie in de achtste kring van de hel als we Dante’s indeling aanhouden. In Tel Rumeida, het oudste deel van Hebron, bevindt zich zowel een legitieme Palestijnse bevolking als een illegale joodse nederzetting. De joodse kolonisten terroriseren daar – net als op zoveel andere plaatsen – de Palestijnse bevolking, met als doel deze te verdrijven zodat ze nog meer gebied kunnen inpikken.

Bittere ironie

De etymologische betekenis van Hebron is net als die van de Arabische naam Al-Khalil zoiets als “vriend“. Hebron is een van de steden met de langst durende permanente bewoning uit de geschiedenis. Het was al een belangrijke stad in het land van Kanaän lang voordat de voorlopers van de joden daar aankwamen. Maar toen ging het direct mis.

Daarna toog Jozua op, en gans Israël met hem; van Eglon naar Hebron, en zij krijgden tegen haar.
En zij namen haar in, en sloegen haar met de scherpte des zwaards, zo haar koning als al haar steden, en alle ziel, die daarin was; hij liet niemand in het leven overblijven, naar alles, wat hij Eglon gedaan had; en hij verbande haar, en alle ziel, die daarin was.

Jozua:10 36-37 (Statenvertaling)

Het probleem met het huidige Israël is dat er niets is veranderd. Buiten de bubble van Tel Aviv leeft een groot deel van de bevolking mentaal nog in de tijd van Jozua. Maar nu is het niet “de scherpte des zwaards” die de doorslag geeft, nu zijn het massavernietigingswapens die in verhouding tot de grootte van het land nergens op aarde in die mate voorkomen.

De antropoloog Leonard Glick beschrijft de huidige situatie zo*:

Het is leerzaam (en beangstigend) te zien hoe hedendaagse joodse ultra-nationalisten in Israël hun politiek baseren op het boek Jozua en hun territoriale verlangens gelijkstellen aan de wil van God.

De geest van de Wet

En daar komen we op de ergste misdaad van Hashem al-Azzeh: hij wilde niet vertrekken. Zoals de Italiaanse schrijver Cesare Pavese zich niet kon verzoenen met het leven, prachtig getypeerd met de titel van zijn dagboekfragmenten Leven als ambacht, zo kon Hashem zich niet verzoenen met de onderdrukking. Leven als verzet; leven is verzet als je een Palestijn bent.

In een kort videofragment vertelt hij over de weerzinwekkende methoden die door de Israëlische soldaten werden gebruikt om hem en zijn gezin kapot te maken. Daarnaast hadden zij om de haverklap te maken met agressie van de kant van de racistische kolonisten. Hashem was tegen elke vorm van geweld, maar het zionisme maakt geen onderscheid tussen oorlog en vrede. Of het nu een vredelievend project als de Tent of Nations is, of een individu dat slechts in vrede wil leven, de geest van Jozua waart sinds eind negentiende eeuw opnieuw over het land. Wie geen onderdeel is van de stam moet vernietigd worden. Landen, dorpen en steden worden met geweld ingenomen, en alle ziel, die daarin is, moet het onderspit delven.

Hashem-al-Azzeh

Begin met het te benoemen

Lang geleden alweer bedacht de Israëlische denker Yeshayahu Leibowitz de term “judeo-nazi“. In een wereld waarin de berichtgeving wordt bepaald door politieke belangen en niet door morele overwegingen is het niet vreemd dat decennia van de meest wrede terreur niet doordringen tot de huiskamers. We moeten al blij zijn wanneer de dood van een Palestijn wordt vermeld. Om te weten te komen wat er werkelijk is gebeurd, zoals het executeren van kinderen door soldaten, het lynchen van kinderen door joodse meutes, of het laten doodbloeden van kinderen, moet je op zoek naar bronnen die door de “kwaliteitsmedia” meestal juist worden gemeden uit angst voor represailles.

hashem-wife

 

Het persoonlijke verslag van Hashem illustreert en rechtvaardigt het harde oordeel van Leibowitz. Vergeet niet dat dit slechts een zeer beperkte opsomming is van alles wat hij heeft meegemaakt. En vergeet vooral niet dat dit al sinds 1948 zo gaat.

 • Een neefje van Hashem stopten ze een steen in zijn mond en bleven daarop slaan tot al zijn tanden kapot waren;
 • Toen zijn vrouw drie maanden zwanger was kwamen ze om haar in elkaar te slaan en zij verloor haar baby;
 • Toen zij later opnieuw zwanger was, nu vier maanden, kwamen ze terug en opnieuw verloor ze haar baby;
 • Nog later kwamen ze om alles te vernielen in huis. Al het meubilair, alles waar ze hun handen op konden leggen;
 • Hashems gezicht werd met de kolf van een geweer bewerkt. Aan beide zijden werden zijn tanden kapotgeslagen. In die periode was er ook een uitgaansverbod, dus niemand had het huis kunnen verlaten.

De video met het verhaal van Hashem is op Facebook te bekijken.
The Eye Of Palestine – Only Rare Videos

Engelbert Luitsz

* Leonard B. Glick, Religion and Genocide, in The Widening Circle of Genocide, een bundel essays onder redactie van Israel W. Charny

Voor wie geen Facebook heeft is de video van Hashem hier ook te zien.

8 comments for “Vredesactivist Hashem al-Azzeh gedood

 1. Herman
  October 22, 2015 at 1:57 pm

  Heel indrukwekkend…!

  Ook zijn faceboek pagina, welke gelukkig gewoon zonder inloggen of account te bekijken is.

  Deel deze facebook pagina met vele anderen !

  Dit is SUMUD. Alle respect voor zo’n arts, zo’n man, maar ook respect voor de gefilmde mensen die op deze bijzondere wijze met bezettende soldaten kunnen argumenteren.

 2. Petra van Son
  October 22, 2015 at 2:25 pm

  Tot tranen geroerd! Wat is dit een prachtig eerbetoon aan een prachtige man! Rust zacht Hashem al-Azzeh.

 3. Ada Ferrant
  October 22, 2015 at 5:19 pm

  Las vandaag in Trouw dat eindelijk Barak in de VS is aangeklaagd vanwege de aanval op het Turkse convooi dat in 2010 hulpgoederen naar Gaza transporteerde. Daarbij werd een Amerikaans-Turkse jongen gedood. Het is nu zijn ouders gelukt hem voor het gerecht te dagen. Te hopen valt dat hier ook een vonnis uit voortkomt, dat Israëliërs laat nadenken over hun rol in de bezetting. Dit kan mogelijk mensen als Hashem enige bescherming geven tegen de gruwelijke daden waar hij aan blootgesteld is. Ze hadden dan wel twee maal nagedacht alvorens hem te doden. Maar ik heb er helaas nog weinig vertrouwen in dat een rechter in de VS de kans zal krijgen hierover uitspraak te doen. De zionistische lobby is daarvoor te sterk. Maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt …

 4. October 22, 2015 at 6:18 pm

  RUST IN VREDE, HASHEM AL – AZZEH

  Ongelooflijk maar waar.
  Een van de vele, verschrikkelijke misdaden van het Israelische politie en/of het
  leger, een moordenaarsbende, die niet alleen de bezetting en onderdrukking
  in stand houdt, maar op structurele basis oorlogsmisdaden pleegt.
  Het willekeurig of bewust bombarderen van Palestijnse burgerdoelen,
  het buitengerechtelijk executeren van Palestijnse leiders en activisten,
  neerschieten van burgers bij checkpoints, het helpen van gewelddadige
  Israelische kolonisten of op zijn minst het gedogen van hun misdaden
  [zie voor kolonistengeweld Btselem.org].
  En dan last, but not least, de Gaza militaire operaties waarvan bij de laatste
  Protective Edge, meer dan 2100 Palestijnen zijn gedood, van wie een derde
  kinderen, duizenden mensen dakloos zijn geworden en scholen en
  ziekenhuizen zijn gebombardeerd!
  De VN heeft zelfs in een rapport geschreven, dat Gaza bijna onbewoonbaar is.

  Verbijsterend dan, dat de Liberaal Joodse Gemeente op 22 october,
  vanavond dus, nota bene in haar SYNAGOGE een concert van de muziek
  band van dit nazi leger, Tzahal, heeft georganiseerd.
  In een Godshuis nota bene, plaats van Vrede en Menselijkheid.

  Zie ook mijn brief aan de Liberaal Joodse Gemeente

  http://www.astridessed.nl/optreden-israelisch-tzahal-legerorkestbrief-aan-liberaal-joodse-gemeente-en-collectieve-israel-actie/

  RUST IN VREDE, HASHEM AL – AZZEH
  U BENT IN EEN BETERE WERELD, NU

  Astrid Essed
  Amsterdam

 5. Paul
  October 25, 2015 at 12:33 pm

  De Joden zijn geen haar beter dan de nazi’s waar het de Palestijnen betreft.

  • Egbert Talens, Zutphen
   October 25, 2015 at 2:11 pm

   @ Paul: u maakt een grote denkfout, met permissie gezegd. Met ‘de nazi’s’ maakt u, zonder dit te vermelden of uit te leggen, een onderscheid tussen Duitsers. Zij die zich conformeerden aan de nazi-ideologie, en zij die dat niet deden. Eenzelfde onderscheid moet gemaakt worden m.b.t. de joden. Joden die zich kunnen vinden in de politiek van dít Israel jegens de Palestijnen, en joden die dat niet kunnen. De eerstgenoemden kan men het beste aanduiden met politieke zionisten, en ja, de vergelijking met de nazi’s is op meer dan één punt verdedigbaar. Bijvoorbeeld waar het de (nazi) term Blut und Boden betreft. De term aan politiek-zionistische kant luidt: Damm wa Adama.

Comments are closed.