Etnische zuivering in Oost-Jeruzalem

Het onrecht in Palestina heeft vertakkingen over heel de wereld. Van Ferguson tot Athene, via Mexico, is het duidelijk dat vele regeringen de instrumenten overnemen die Israël gebruikt om de Palestijnen te verdringen en te onderdrukken.
Frank Barat

beit_jonathan

Het gebouw Beit Yonatan in Silwan. In 2010 trommelden de leden van Ateret Cohanim 2500 jongeren op om te helpen uitzetting tegen te gaan. Gezien de ontwikkelingen sindsdien heeft deze radicale joodse groepering alleen maar meer macht gekregen (Jerusalem Post).

In de nacht van woensdag op donderdag zijn tientallen (de Israëlische krant Haaretz heeft het over minstens 20, Ma’an News zegt meer dan 60) joodse kolonisten de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem binnengetrokken. Ze hebben een huizenblok met 12 appartement ingenomen, nadat ze eerder deze week de sloten al hadden vervangen. Dat gebeurt vaker en is voor de Palestijnen een duidelijk teken dat er binnen korte tijd kolonisten zullen arriveren.

Tot gisteren woonden er ongeveer 15 joodse families in deze buurt, een van de kernen in Silwan, waarmee na deze invasie het aantal meer dan is verdubbeld. In Silwan, afhankelijk van waar de grenzen precies getrokken worden, wonen ongeveer 500 joden en zo’n 40.000 Palestijnen. Aangezien de kolonisten de steun van de overheid krijgen, is de angst gerechtvaardigd dat het op den duur dezelfde kant op gaat als in Hebron, een absolute hel voor de Palestijnse meerderheid.

De organisatie Ateret Cohanim zit achter deze praktijken. Zij claimen recht te hebben op allerlei onroerend goed en hebben in deze wijk een jesjiva of Talmoedschool, niet bepaald een instelling waar verdraagzaamheid en respect voor andere volken wordt bijgebracht. In de wijk Silwan heeft Ateret Cohanim ook het appartementencomplex Beit Yonathan dat vernoemd is naar de joodse spion Jonathan Pollard, een van de weinige “pro-Israëlfanaten” die het zo bont maakte dat hij zelfs in de Verenigde Staten veroordeeld werd tot een zeer lange gevangenisstraf. Pollard was een Amerikaan ten tijde van zijn aanhouding, maar kreeg tijdens zijn gevangenschap het Israëlisch staatsburgerschap, iets wat ongebruikelijk is aangezien emigratie naar Israël daarvoor een voorwaarde is. Dat geeft wel een indruk van de organisatie waarmee we hier te maken hebben.

rena_netjes_hebron

Tweet van journaliste Rena Netjes (vorig jaar in Egypte bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf). Gaat het die kant ook op in Oost-Jeruzalem?

Gisteren kregen de bezetters ook nog steun van de politie toen ze de nog aanwezige Palestijnen probeerden te intimideren. Maar zoals de video laat zien kregen ze ook ‘s nachts al steun van de politie. De agent die rustig een sigaretje rookt laat zien dat zij nergens bang voor waren. En het is de Israëlische belastingbetaler die meewerkt aan deze schandalige praktijken, zoals Ma’an News schrijft:

De gemeente Jeruzalem en de regering zorgen voor private veiligheidsagenten die met publiek geld worden betaald en sturen veiligheidstroepen om te ondersteunen bij de overname van eigendommen en de daarop volgende bewoning.

Dit is opnieuw geen spontane actie, zoals niet alleen blijkt uit de aanwezigheid van de politie midden in de nacht, maar eerder bleek uit uitgelekte e-mails dat Ateret Cohanim een duidelijk plan voor de toekomst heeft ontwikkeld. Juist in het economische hart van de Palestijnse gemeenschap proberen ze steeds meer voet aan de grond te krijgen. Zo willen ze een gebied van ruim 5000 vierkante meter in het centrum van Batn al-Hawa in bezit krijgen. Eerder hadden ze al in het geheim een gebouw opgekocht.

In een van de e-mails schreef de uitvoerend directeur van de beweging dat de koop “de eerste aankoop in z’n soort was in dit gebied, het hart van het commerciële Arabische deel van Jeruzalem“, en hij zei dat het werk van de groep “onopgemerkt, onder de radar” plaatsvond.

Op alle plekken, in Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zien we hetzelfde patroon, ook al verschilt de methode per gebied: de etnische zuivering van het Palestijnse volk gaat dag in dag uit door. Iedereen die kan lezen kent ondertussen de plannen van de zionisten wel, maar toch blijft men zich beperken tot het aankaarten van specifieke gevallen zoals ook nu weer. Er is wel degelijk een achterliggend plan, maar, zoals de historicus Ilan Pappe schrijft,

niemand, zo lijkt het, durft de ideologie aan te vallen die achter al deze vormen van agressie schuilgaat.

En zo blijven we deze invasies afkeuren, zo blijven we de kinderen van de Gazastrook oplappen tot het volgende bloedbad, zo blijven we ons kwaad maken over de strop die op de Westelijke Jordaanoever steeds strakker wordt aangetrokken, zonder dat we eens in niet mis te verstane bewoordingen het zionisme zelf aan de kaak stellen. Wat als er straks overal lege straten zijn, met slechts af en toe een wandelende jood. Vragen we ons dan niet af waar al die andere mensen zijn gebleven?Engelbert Luitsz

Haaretz: At least 20 Jews move into East Jerusalem’s Silwan
Ma’an News: Watch: Settlers takeover property for new settlement in Silwan
Ma’an News: Jewish settlers take over new building in Silwan

Noam Chomsky & Ilan Pappe: On Palestine (Penguin Books)

2 comments for “Etnische zuivering in Oost-Jeruzalem

 1. Ada Ferrant
  August 28, 2015 at 6:47 pm

  Het volgende verhaal van een van de leden van het Peacemaker Team in Hebron laat zien wat er gebeurt met de Palestijnse inwoners en i.c. de kinderen van deze stad. De situatie die langzamerhand in Silwan ontstaat zal niet anders zijn. Dit is wat gebeurt om de zich aldaar settelende kolonisten veilig te stellen en het leger met deze taak belast wordt en tegelijkertijd met het wegtreiteren van de Palestijnse bewoners. Geen middel wordt geschuwd. De mensen van het internationale Team, dat al jaren in Hebron zit, doet alles op een geweldloze manier om de Palestijnen te beschermen en de strijdende partijen uit elkaar te houden. Zij gaan daarbij gevaar voor eigen leven niet uit de weg.

  Back to School Reflection by CPT Reservist Rosie Williamson

  Back to school for most children is an exciting time when they meet new and old friends and share stories about their summer vacation. In Hebron, the soldiers and checkpoints of the occupation impose a very different reality on the return to school. To reach their schools the children here must pass through checkpoints with metal turnstiles where armed soldiers frequently search their backpacks. Older siblings firmly hold the hands of the younger ones. School teachers and other adults also face this daily humiliation. On their return home, after the school day is over, the whole experience is repeated.

  At the least provocation, Israeli soldiers will shoot tear gas at the school children. Most often this occurs as collective punishment when a small group of boys throw stones or are accused of doing so. This sometimes results in the closure of the school for the day, a frequent occurrence during the previous school term here.

  The use of tear gas against civilians is highly problematic. The CS gas used by the Israeli Defense Forces is banned under international law as a chemical weapon for warfare. While Israeli police rarely use it against Jewish protesters inside Israel, the military sees fit to use it widely in the West Bank. The gas, of course, not only affects the boys and youth throwing stones or those who have been accused of doing so, but also the hundreds of other children who happen to be walking to school, as well as the people living in the neighborhoods surrounding the schools. Tear gas causes respiratory problems and other health issues, and in some cases, has sent children to the hospital. Badly aimed canisters have also set fire to homes surrounding the checkpoint areas.

  The extreme use of tear gas is one aspect of Israel’s multifaceted military strategy of mass intimidation and collective punishment, learn more here.

Comments are closed.