Checkpoints aan de Seine

telavivsurseine_checkpoint2

Wie nog denkt dat een stedenband met Tel Aviv een goed idee is, moet eens kijken wat er in Parijs gebeurt. Daar is een strandje ingericht in de zoveelste witwaspoging van de Israëlische terreur. “Tel Aviv sur Seine” moet een Israëlisch feestje voorstellen en dat blijkt ook uit de manier waarop het wordt gevierd: met 500 politieagenten en gendarmes, checkpoints en een streng toelatingsbeleid. Bezoekers die een vreedzaam protest lieten zien door middel van T-shirts met de opdruk “Gaza Soccer Beach” (een verwijzing naar de vier Palestijnse kinderen die onder het oog van internationale journalisten werden vermoord op het strand van Gaza toen ze aan het voetballen waren) , of het dragen van een Palestijnse keffiyeh werd de toegang ontzegd. Maar vandaag is er toch een fors protest op gang gekomen en zijn er overal Palestijnse vlaggen te zien.

telavivsurseine_checkpoint3

Bezoekers worden gefouilleerd en moeten tussen dranghekken lopen. Het is het beeld van de Westelijke Jordaanoever, waar de illegale kolonisten zich vermaken en rechtmatige bewoners van het land op een afstand worden gehouden. De kliek die dit soort wanpraktijken maar blijft goedpraten, waaronder de Franse premier Manuel Valls, heeft echter zo’n bord voor de kop dat de ironie van deze voorstelling hun wel zal ontgaan.

telavivsurseine_checkpoint1

Begin dit jaar hield de machtigste zionistische lobby in Frankrijk, de CRIF*, voor de dertigste keer z’n jaarlijkse diner, waarbij naast premier Manuel Valls ook president Hollande, ex-president Sarkozy, een tiental ministers en talloze andere prominenten acte de présence gaven. Wanneer zoveel machthebbers slaafs naar de wensen van zo’n lobbyclub luisteren is het niet verwonderlijk dat zelfs de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, dit laat gebeuren. Zij is al 20 jaar lid van de Socialistische Partij, dus velen storen zich aan haar medewerking aan het evenement. Net als we hier in Nederland zien kunnen we Frans “links” niet meer automatisch associëren met het opkomen voor de onderdrukten. Dat is extra wrang, aangezien naast de voorspelbare reactie van de rechtse Manuel Valls ook de advocaat Wallerand de Saint-Just het voor Israël opneemt. Hij is een belangrijke man binnen het Front national van Marine Le Pen en tevens advocaat van het Front national en van Marines vader Jean-Marie Le Pen. Het laat mooi zien hoe grensoverschrijdend het zionisme is: waar anders zien we zoveel eensgezindheid tussen reli-fascisten, rechts-extremisten en socialisten.

Terwijl men in Israël de geveinsde verontwaardiging over de terroristische aanslagen uit joodse hoek al snel heeft laten varen, gaan daar onderdrukking, landroof, nieuwe aanbouw, aanvallen op Gaza en op de vissers aan de kust, aanvallen op Palestijnen door kolonisten op de Westelijke Jordaanoever gewoon door, alsof er niet net een Palestijnse baby levend werd verbrand. Verdere beperkingen op het gebied van de watervoorziening en elektriciteit zijn in de hitte die daar nu heerst bovendien een regelrechte marteling.

Zoals de militaire overmacht van de zionisten in Palestina enorm is, zo is de politieke macht van die bende in het Westen eveneens enorm. Het lijkt onbegonnen werk – c’est la mer à boire, zoals de in dit verband nog toepasselijker Franse uitdrukking luidt -, maar vanuit de bevolking zwelt de kritiek aan, zowel op de situatie in Palestina als op de eigen elites die dit laten gebeuren.

telavivsurseine_checkpoint4

Om een bekende uitspraak van Desmond Tutu te parafraseren: wie lekker onder z’n parasol blijft liggen heeft de kant van de onderdrukker gekozen.

Engelbert Luitsz

* Conseil Représentatif des Institutions Juives de France, een soort super-CIDI, maar beter nog te vergelijken met AIPAC in de Verenigde Staten, vanwege de enorme politieke macht die ze uitoefenen. De CRIF is in feite een overkoepelend orgaan met vele kleinere lobbygroepen onder zich.

2 comments for “Checkpoints aan de Seine

 1. August 16, 2015 at 12:14 am

  TEL AVIV SUR SEINE/
  PROMOTION OF ISRAELI OCCUPATION OF PALESTINE
  The whole promotion of the event ´´Tel Aviv sur Seine´´,
  result of the cooperation of the Tel Aviv and Paris
  municipal governments, is a shame and disgrace to
  human rights.
  Because they promote occupation power
  Israel, champion of the oppression of Palestine,
  with (war) crimes and crimes against humanity
  (Gaza Blockade)
  The organisation wants to show the French public
  the Israeli nightlife.
  Well then
  Show the Israeli bombings on Gaza.
  They invite the French public to eat ´´falafel´´
  For the Gazan population´´falafel´´ is the Blockade,
  bereaving them from elementary necessities of life,
  like food, medicines and electricity.
  And the ´´beach feeling´´ the French public experiences
  For the Gazan population that is shooting their
  children, who play at the beach.
  NO PROMOTION OF AN OCCUPYING POWER,
  WHICH DAILY KILLS, BOMBS AND HUNGERS
  THE PALESTINIAN POPULATION
  FREE PALESTINE
  http://www.astridessed.nl/boycot-israel-tel-aviv-sur-seinepromotion-of-the-bloody-israeli-occupation-of-palestinereaction-on-cool-israel/
  Astrid Essed/Amsterdam

Comments are closed.