Demonstratie: Gaza 1 jaar later

gaza_1_jaar_later

“De vraag lijkt niet zozeer of er zich een nieuw conflict zal aandienen maar wanneer”
Koen Vidal in De Morgen

[Onderstaand de tekst van de motivatie die de organisatie geeft voor de demonstratie aankomende zaterdag in Amsterdam]

Afgelopen zomer hebben we met duizenden tegelijk in heel Nederland duidelijk gemaakt dat wij de aanvallen op Gaza niet pikken. We gingen bijna wekelijks de straat op om te demonstreren tegen de gruwelijke aanvallen waarbij duizenden Palestijnen werden vermoord. Bij de aanvallen raakten ook honderdduizenden Gazanen dakloos.

We zullen de zomer van 2014 nooit vergeten. We zullen de portretten van de gruwelijk verminkte kinderen die we op onze borden en spandoeken droegen nooit vergeten. We weten nog hoe ze heten, hoe oud ze waren.

De hartverscheurende beelden van wanhopige moeders en vaders in Gaza die afscheid moesten nemen van hun kinderen staan op ons netvlies gegrift. We hadden ontzag en respect voor hun innerlijke kracht, toen ze de kleine lichaampjes van hun kinderen, gewikkeld in witte lakens, kusten en tegen zich aandrukten.

Deze moeders, vaders en kinderen werden het toonbeeld van Palestijns moed, martelaarschap en verzet. Want de begrafenisstoet van de martelaren van Gaza liep van Gaza tot aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Parijs, London, Dublin, Caracas, New York, Teheran, Rabat, Istanbul en nog vele andere steden.

Het was toen ook Ramadan. En terwijl moslims in Nederland zo goed en kwaad als het kon probeerden te genieten van deze heilige maand, gingen de gedachtes massaal uit naar Gaza. In de hitte van de Rotterdamse zon, schreeuwden vastende en niet vastende demonstranten hun longen uit hun lijf. Want we wisten dat met de steun van onze regering, onze broeders en zusters in Gaza zijn vermoord, afgeslacht, of wees zijn geworden. Met medeplichtigheid van onze regering leven hele families in Gaza vandaag de dag op straat of in kapotgeschoten gebouwen.

En nu, bijna 1 jaar verder, is de situatie in Gaza verschrikkelijker dan ooit. De overlevenden zitten letterlijk opgesloten in de ruïne van de aanvallen waar zij dagelijks worden geconfronteerd met de nachtmerrie van afgelopen zomer en elke dag worden herinnerd aan het feit dat ‘Israël’ niet gestraft wordt.

8/7/2015. PalFest Ireland Art Installation. PalFes

In Dublin maakten kunstenaars deze installatie op het strand. 556 witte babyhemdjes voor de kinderen van de Gazastrook die het slachtoffer werden van de Israëlische aanval vorig jaar. 
(Foto: Eamonn Farrell, The Journal)

Nederland lijkt totaal blind voor mensenrechtenschendingen en steunt liever de bezetting van Palestina die al bijna 70 jaar duurt, in plaats van dat zij zich aansluit bij het groeiende verzet tegen de bezetting van Palestina.

  • Wij eisen dat de Nederlandse regering aan de juiste kant van de geschiedenis gaat staan. We eisen dat Nederland als thuisbasis van het Internationaal Recht het voortouw neemt in de opheffing van de blokkade van Gaza.
  • Wij eisen ook dat Egypte de grensovergang met Gaza permanent opent en de toevoer van voedsel, medicijnen, bouwmaterialen voor wederopbouw én personenverkeer weer mogelijk maakt.
  • Wij eisen dat de Nederlandse regering al haar politieke, economische en juridische middelen gebruikt om druk uit te oefenen op ‘Israël’ opdat per direct én permanent alle militaire aanvallen op Gaza stoppen. Ook de drone aanvallen die het nieuws niet halen.
  • Wij eisen dat Nederland alle militaire, economische en diplomatieke banden met ‘Israël’ breekt. We eisen een complete boycot van ‘Israël’ door de Nederlandse overheid en doen een beroep op het Nederlandse bedrijfsleven en pensioenfondsen om hun investeringen in ‘Israël’ terug te trekken.

Om die reden gaan we opnieuw de straat op voor Gaza. Dat zijn we de slachtoffers van afgelopen zomer schuldig, maar vooral ook de vaders, moeders, broertjes en zusjes die dit gruwelijke hoofdstuk in de voortdurende Nakba hebben overleefd. We zijn jullie niet vergeten en we zullen jullie nooit vergeten!

Kom zaterdag 11 juli om 13.30 uur naar de Dam in Amsterdam om te laten zien en horen dat wij achter de Palestijnen staan. En neem al je vrienden en familieleden mee. Stop de genocide op Gaza! Stop de blokkade! Stop de bezetting van Palestina!

***