Opnieuw een Palestijnse jongen vermoord

Orwa hammad 1 241014

In Silwad op de Westelijke Jordaanoever is vanmiddag een Palestijnse jongen van 14 jaar doodgeschoten door het Israëlische leger. Orweh Abdelwahab Hammad werd door het hoofd geschoten, volgens ooggetuigen van grote afstand, door een sluipschutter.

Zeker vijf anderen zijn gewond geraakt tijdens de demonstraties die zoals altijd op vrijdag plaatsvinden. Na het vrijdaggebed gaat men de straat op, waarna het Israëlische leger meestal met geweld ingrijpt.

De krant Haaretz meldt ook nog dat de jongen volgens de website van Hamas de Amerikaanse nationaliteit heeft. Als dat waar is zou het Obama opnieuw in verlegenheid brengen. In juli werd een neef van Mohammed Khdeir, de jongen die levend werd verbrand door joodse kolonisten, bijna doodgeslagen door de Israëlische politie. Tariq Abukhdeir, 15 jaar oud, had ook de Amerikaanse nationaliteit en was op bezoek bij zijn familie in Jeruzalem. In 2010 werd Furkan Doğan vermoord door Israëlische troepen tijdens een aanval op het schip de Mavi Marmara dat hulpgoederen naar Gaza wilde brengen. Furkan Doğan was van Turkse afkomst, maar had ook de Amerikaanse nationaliteit. Ook toen durfde Obama er geen halszaak van te maken. Maar hoe lang hij dat vol kan houden is de vraag. Vooral over Tariq Abukhdeir was veel te doen in de Verenigde Staten, aangezien hij zijn verhaal kon doen op televisie.

Orwa hammad 3 241014

Dit is al het derde jonge slachtoffer in acht dagen tijd. Vorige week donderdag werd de dertienjarige Bahaa Samir Badir doodgeschoten door een Israëlische soldaat en afgelopen zondag werd de vijfjarige Inas Khalil doodgereden door een kolonist.

Premier Netanyahu heeft al aangekondigd dat hij meer manschappen wil inzetten in Oost-Jeruzalem en ook harder wil optreden tegen protesten. Daar komt bij dat de al-Aqsamoskee steeds meer onder vuur komt te liggen. Zowel het leger, de politie als religieuzen belagen het heiligdom. De Palestijnen vrezen niet zonder reden dat Israël wil proberen de plek uiteindelijk over te nemen om daar hun eigen tempel te bouwen. De opstanden als gevolg van het Israëlische geweld vanaf juli, zowel van de kant van het leger als van de kant van joodse individuen en groepen, worden door de regering aangegrepen om hun greep op de Palestijnse bevolking te versterken.

moeder kind palestina

Maar nog wredere onderdrukking zal de Palestijnen er niet van weerhouden hun stem te laten horen, na zesenzestig jaar van Israëlische terreur is men niet snel onder de indruk. Maar bovenal, de Palestijnen weten dat er geen alternatief is, ze weten dat de zionisten hen weg willen hebben en dat de enige reden dat ze niet massaal worden afgeslacht is dat Israël nog rekening houdt met de mening van de VS en Europa. Uit economische, niet uit morele overwegingen. Maar zoals we het afgelopen jaar hebben gezien wordt de zionistische arrogantie steeds openlijker getoond. Oproepen tot genocide uit alle lagen van de bevolking, openlijke vernederingen aan het adres van Obama (“hij begrijpt niet wat Amerikaanse waarden zijn”) en een steeds agressievere aanval op iedereen, waar ook in de wereld, die het waagt kritiek te uiten op de Lords of the Land.

Engelbert Luitsz

PS:

us reaction hammad

7 comments for “Opnieuw een Palestijnse jongen vermoord

 1. Aleid Blink
  October 25, 2014 at 10:27 am

  We praten hier alsmaar over jongeren die radicaliseren, oftewel zich aangetrokken voelen tot de door de gewelddadige islamistische ideologie, Maar juist de mensen die dit meedogenloos veroordelen, zonder dat ze weten waarover ze praten, sluiten de ogen voor het feit dat de Israëlische maatschappij, gefundeerd op de zionistische ideologie, al jaren steeds verder radicaliseert, oftewel verhardt en steeds gewelddadiger wordt en daar steeds weer mee weg komt. En dat dit van grote invloed is op het gedrag van veel mensen in het MO. Het is begrijpelijk dat deze houding van de westerse wereld groot verzet oproept en de m.n. moslims in het MO zich steeds verder keren tegen het Westen en christenen, dat zelfs niet wenst in te zien dat de christenen en de goedwillende joden in die regio ook sterk te lijden hebben onder die dubbele houding van het Westen. Deze knul is daar het slachtoffer van. Hoeveel kinderen moeten er nog sterven voordat dit in de harde koppen hier doordringt.

 2. joost tibosch sr
  October 25, 2014 at 6:28 pm

  En de grote vervolgde baby Mozes in een rieten mandje, gered door een 1700 eeuwen later beslist moslimdochter van de grote Farao? Beseffen joden wel dat er anders , ik weet dat dit een oud heldenverhaal is, geen joods volk zou zijn met hun inderdaad historisch verleden. Hoe kunnen ze Palestijnen dit aandoen!?

 3. Aleid Blink
  October 26, 2014 at 10:15 am

  joost tibosch sr, T.a.v. dat historische verleden zijn nogal wat bedenkingen gerezen. Wat er in het algemeen over bekend is, bestaat voor een groot deel uit mythen en de, overigens volledig seculiere zionisten, maken daar gretig gebruik van om joden te verenigen in een ‘Hebreeuwse’ identiteit. Dezer dagen sprak de Israëlische historicus Shlomo Sand, als gast van Een Ander Joods Geluid, in Amsterdam over zijn nieuwste boek How I Stopped Being a Jew. Daarin komt dit verleden uitvoerig aan bod en wordt duidelijk dat daarover hier veel te weinig bekend is, waardoor men is gaan geloven dat die mythen werkelijkheid zijn. Hij heeft hier meer boeken over geschreven die in dit opzicht voor goedgelovigen wellicht schokkend, maar vooral zeer de moeite van het lezen waard zijn.

 4. joost tibosch sr
  October 26, 2014 at 1:50 pm

  Mensen die in literaire onkunde, de oude mythen alleen maar letterlijk als het moderne “literaire genre” historische verslagen kunnen lezen, begrijpen natuuurlijk niet, dat mensen als wij, jaja ook in het verleden, daar op hun manier hun gedachten en wijsheid in kwijt konden, zoals we dat nu ook in onze gebruikelijke literatuur kunnen. Wij zijn best knap met onze natuurwetenschappen, maar menselijk leven heeft gelukkig nog meer diepte! En dat begrijpen wij geliikig ook vaak nog!

  • Aleid Blink
   October 27, 2014 at 10:20 am

   joost t sr
   Ik denk niet dat u dit zonder aanleiding schrijft. Het bezwaar daarvan is dat het nu niet meer dan een slag in de lucht is die zelfs tot misverstanden kan leiden. Overigens ben ik het met de woorden die er nu staan hartgrondig eens.

 5. joost tibiosch sr
  October 27, 2014 at 6:28 pm

  Aleid Dit schrijf ik alleen maar als menswetenschapper die met zijn historisch-literaire kennis van gebruik van literaire genres, maar al te goed weet welke misverstanden er ontstaan als je bv. een groots oud “drama als Exodus” over menselijke vrijheid met JHWH (en Mozes) in tweegevecht met Farao (en Mozes dus natuurlijk wonderbaarlijk als baby gered in een rieten mandje) gaat lezen als een modern “historisch verslag”. En er zijn nog al wat van dat soort misverstanden, met name ook in het onterecht zionistisch onjoods(!) misbruik van joodse literaire teksten, die zionisten anderen dwingend als historisch verkopen en als rechtvaardiging van hun niet te rechtvaardigen gedrag.

  • Aleid Blink
   October 28, 2014 at 11:01 am

   Joost, dank voor deze verheldering. Dit is ook waarover Shlomo Sand uitgebreid schrijft. Het is hoogst nodig dat hierover meer kennis komt, zoals mede blijkt uit de reacties in Trouw over deze materie aantonen. Velen denken dat je hiermee joden onrecht aandoet, maar dat is niet terecht.

Comments are closed.