“We Teach Life, Sir”

“Gaza is niet de mooiste stad, haar zee is niet blauw zoals die van sommige Arabische steden. De sinaasappels van Gaza zijn niet de meest verrukkelijke van alle landen rond de Middellandse Zee! Gaza is niet de rijkste stad. Ze is niet de elegantste noch de grootste, maar ze bevat de grootse geschiedenis van een groot volk en toch is Gaza, in de ogen van de vijand, ellendig en lelijk.”
De Palestijnse dichter Mahmoud Darwish over Gaza

20140805_beit_hanun4

Beeld van de verwoesting in Beit Hanoun, begin augustus (Credit: Muhammad Sabah, B’Tselem).

Dag en nacht verliest Gaza mensen. Gaza is het land van de martelaren! Gaza bloedt omdat de wereld gelooft in de kracht van de Israëlische propaganda. Gaza verzet zich om te kunnen bestaan. Gaza wil niets anders dan in vrede leven, terwijl Israël keer op keer het internationaal recht schendt en de eigen gruwelijke oorlogsmisdaden blijft rechtvaardigen.

Wanneer Israël de mannen, vrouwen en kinderen van Gaza doodt, beweert het dat die moorden militaire successen zijn. Het kan Israël niet schelen of de mensen die ze doden burgers zijn of niet. Israël aarzelt niet om de machtigste wapens ter wereld (inclusief illegale wapens) in te zetten om de bevolking van Gaza uit te roeien.

Elke familie in Gaza heeft minstens een martelaar of een familielid dat zwaar gewond is, geen enkel huis blijft onberoerd. In elk huis is een moeder die probeert sterk te zijn, die vecht tegen de tranen als ze zegt: “Mijn zoon is een martelaar, mijn zoon is een held.”

Haya studeert voor ingenieur aan de Islamitische Universiteit in Gaza. Ze woont in Farheen Stad, in het zuiden van Gaza. Haya en haar familie zijn vijf keer geëvacueerd uit hun woning. Zij zijn geen militanten maar burgers. Hun huis is verwoest door Israëlische artilleriebeschietingen. Nadat hun huis was verwoest vertrokken ze naar een plek waar ze dachten veilig te zijn.

Gisteren vroeg Haya’s vader haar om te komen eten, maar zij antwoordde dat ze geen eetlust had en geen zin om iets te doen. Ze ging slapen en werd uren later gewekt door het geluid van een luide explosie. Toen de rook was opgetrokken zag ze haar broers en zussen volledig bedekt met puin en stof. Haya kon niets anders horen dan het geluid van de Israëlische bommen die haar huis en haar lichaam deden schudden en meer en meer brokstukken op haar en haar familie deden neerkomen.

De moeder van Haya is zwanger en kon niet makkelijk vluchten. Ze schreeuwde naar Haya: “Ga, ga, ga!” Toen gooide ze haar kinderen een voor een van het balkon, haar huis lag onder vuur en ze had geen tijd om iets anders bedenken om levens te redden.

De hemel werd zwart, Haya’s vader en en broer waren ernstig gewond. Ze schreeuwde tegen haar vader: “Vader, je bloedt! Zie je niet dat je bloedt?” En haar vader antwoordde: “Tel je broers en zusters, kijk of ze allemaal hier zijn!” Haya schreeuwde wanhopig: “Mijn familie wordt afgeslacht!”

Israël heeft Gaza nu grotendeels verwoest. Families zijn bijeengekomen in de school van de Verenigde Naties in Gaza Stad, waar ze zich het veiligst voelen, maar er is geen veilige plek in Gaza. Israël bestookt willekeurige huizen. Elke nacht blijven families wakker in afwachting van hun beurt om gebombardeerd te worden. Het is zo goed als onmogelijk om te slapen. Wij blijven op met onze kleren en schoenen aan, want we weten dat het Israëlische leger elk huis op elk moment zal kunnen treffen.

Sinds de meest recente escalatie van de Israëlische genocide in Gaza heeft het leger bijna de gehele infrastructuur vernietigd en heeft het meer dan 2070 martelaren vermoord, waaronder 533 kinderen en 293 vrouwen. Volgens Euro-Mid is het aantal gewonden gestegen tot 10.221, waaronder 3103 kinderen en 2014 vrouwen. Een derde van de gewonde kinderen die het hebben overleefd is voor het leven verminkt.

“Nooit vergeten, nooit vergeven” is wat de Israëli’s ons hebben geleerd. Geen eenzijdig bestand zal worden geaccepteerd. Ja, jullie vermoorden mijn volk maar wij zullen niet buigen voor jullie of voor degenen die jullie steunen. Gaza zal overleven en Gaza zal vrij zijn.

Rana Alshami

(Vertaald door Engelbert Luitsz)

Nu al onze “kwaliteitskranten” over elkaar heen buitelen om maar zoveel mogelijk ranzige propaganda uit het zionistische kamp door onze strot te duwen en de NOS en Knevel & Van den Brink miljoenen mensen trachten te misleiden, is het van groot belang dat de stemmen uit het zo getroffen gebied zelf ook aan bod komen.

Rana is studente en woont in het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook. Khan Younis is een stad in het zuiden van de Gazastrook, maar de naam wordt ook gebruikt voor het nabijgelegen vluchtelingenkamp dat al in 1948 werd gesticht en waar mensen nu nog steeds wachten op erkenning van hun menselijkheid! Het is dus niet verrassend dat de verzetsbeweging Hamas daar veel aanhang heeft, een context waar het nieuws graag aan voorbij gaat.
Al eerder vertaalde ik een artikel van haar weblog (http://www.alexandrina.nl/?p=3384).
Hier kunt u haar blog lezen.

Tientallen families zoals die van Haya waren een direct doelwit. En velen hadden nog minder geluk. Dat bewijst het overzicht van de mensenrechtenorganisatie B’Tselem. In enkele gevallen werden meer dan 20 mensen van één familie, drie generaties, in een keer weggevaagd door Israëlische bommen.

De titel van het artikel verwijst naar het gedicht van de Palestijnse dichteres Rafeef Ziadah, die woonachtig is in London (http://www.rafeefziadah.net/).

3 comments for ““We Teach Life, Sir”

 1. piterfries
  August 22, 2014 at 3:13 pm

  Onze media brengen in het algemeen alleen de westerse propaganda.
  Je kunt er zo langzamerhand niet omheen de westerse acties Gaza, IS, en Ukraine met elkaar in verband te brengen.
  Het gekke is dat, afgaand op de Telegraaf reacties, de Ukraine wel wordt doorzien, maar IS en Gaza niet.

 2. likoednederland
  August 22, 2014 at 5:46 pm

  “Gaza wil niets anders dan in vrede leven.”

  Hoe verzin je het? In Gaza zegt men juist dat de mensen moeten sterven in de strijd om de Joden uit te roeien.
  http://likud.nl/2014/08/echte-palestijnen-moorden/

  • August 22, 2014 at 6:07 pm

   Deze tekst is van iemand uit Gaza en zij heeft het over wat Israël daadwerkelijk doet, niet over wat men eventueel zou willen doen.

   Kennelijk weet u helemaal niets over Israël, want daar zijn aan de lopende band mensen die oproepen tot genocide. Wat vindt u bijv. van rabbijn Yitzhak Shapira? “There is a reason to kill babies [on the enemy side] even if they have not transgressed the seven Noahide Laws because of the future danger they may present, since it is assumed that they will grow up to be evil like their parents.”

   Dat is het niveau waarop jullie je ook bevinden: primitief, kwaadaardig en zonder enige beschaving.

Comments are closed.