Nederlander geeft Israëlische medaille terug

rafah

Een verwoest huis in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Een Nederlandse man heeft een belangrijke Israëlische onderscheiding teruggegeven nadat er zes van zijn familieleden zijn omgekomen tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook.

Henk Zanoli is nu 91 jaar oud. De familie woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Eemnes in de provincie Utrecht en de vader van Henk was al opgepakt door de Duitsers voordat zijn moeder besloot een joodse jongen in huis te nemen. Henks moeder Jans besefte het gevaar dus maar al te goed. Voor de 11-jarige Elhanan Pinto was een plek gezocht toen zijn vader, die voor de Joodse Raad werkte, in de gaten kreeg dat zijn positie daar hem ook geen bescherming meer bood.

In 2011 kregen Henk en zijn moeder (postuum, zij overleed in 1981) de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. De term is afkomstig uit de Talmoed en is een Israëlische eretitel geworden voor gojim (niet-joden) die tijdens de oorlog joden hebben geholpen.

Maar Henk Zanoli heeft ook Palestijns bloed in zijn familie en dat werd de afgelopen weken pijnlijk duidelijk. In de begeleidende brief die hij samen met de medaille naar de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Davon stuurde, schrijft hij:

De achter-achterkleinkinderen van mijn moeder hebben hun [Palestijnse] grootmoeder verloren, samen met drie ooms, een tante en een neef, door toedoen van het Israëlische leger…

Hij schrijft verder dat het vasthouden aan deze onderscheiding een belediging is aan het adres van zijn dappere moeder die haar leven riskeerde om een ander te helpen, en ook een belediging aan het adres van de vier generaties van zijn eigen familie, nu die zes verwanten hebben verloren als gevolg van het Israëlische geweld.

familie_zanoli

De Palestijnse Isma’il trouwde met een kleindochter van Henk Zanoli. De slachtoffers zijn de moeder van Isma’il (70), zijn broers Jamil (55), Omar (32) en Youssef (44), Bayan (39), de vrouw van Jamil, en Shaaban, hun zoon van 12. (foto)

Henk Zanoli, zelf een voormalig advocaat, wijst ook op de beschuldigingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid aan het adres van Israël. Ook hij heeft de ontwikkelingen van de afgelopen decennia duidelijk gevolgd, want hij hoopt op een “eerlijke en niet gepolitiseerde rechtspraak“.

Het doet denken aan de reactie van de filosoof Michael Neumann, die na het bloedbad van 2008/2009 de Israëlische regering verzocht de naam van zijn grootmoeder te verwijderen uit het holocaustmuseum Yad Vashem. Hij schreef:

Ik geloof niet dat het joodse volk, uit wiens naam u [de Israëlische president] zoveel misdaden met zoveel stuitende zelfgenoegzaamheid hebt begaan, zich ooit zal kunnen losmaken van de schande die u ons hebt aangedaan.

Ik heb de term Rechtvaardige onder de Volkeren altijd al problematisch gevonden. Het komt op mij over als een uitdrukking van het joods-Israëlisch narcisme dat de mensheid alleen kan beschouwen vanuit het beperkte referentiekader van de Talmoed. De huidige ontwikkelingen, waarbij rabbijnen steeds meer macht lijken te krijgen en verlangen naar een “koninkrijk” met uiteraard een religieuze dictator aan de top, heeft al geleid tot omschrijvingen als “theocratisch fascisme”. Dat ook de Likoedpartij daaraan meedoet, gezien de opmerking van premier Netanyahu dat de Talmoed de basis zou moeten gaan vormen voor het Israëlisch recht, moet ons doen vrezen dat de gojim in Gaza niet de enige slachtoffers zullen zijn.

De journalist B. Michael schreef gisteren een sombere column over dit post-democratische kamp. Hij citeert iemand uit de “religieus zionistische” beweging, rabbijn Elyakim Levanon, die een paar jaar geleden tijdens een congres verkondigde:

Het moment is aangebroken om het stokje over te nemen. Om terug te keren naar het Koninkrijk van David en te begrijpen dat de rol van rabbijnen niet is om de Thora te onderwijzen, doch om te heersen; “rabbijn-koningen” die de werkelijke regering van het joodse volk zullen vormen.

Al enkele maanden na de oorlog werd Elhanan Pinto bij zijn pleegfamilie weggehaald door een “oom”. Hij verdween voor enkele jaren in een weeshuis in België om hem klaar te stomen voor het zionistische project. In 1951 werd hij met een groep jongeren naar Israël verscheept. In mijn artikel Tegen beter weten in over een boek van Alison Weir besteedde ik al aandacht aan die praktijken van de zionisten om joodse kinderen desnoods met geweld bij hun pleegfamilies weg te halen (onder het kopje Na de oorlog).

Elhanan Pinto veranderde zijn achternaam in Hameiri toen hij in Israël was. Hij overleed in 2004 en heeft dus niet meer mogen meemaken hoe zijn beschermer eerst een medaille ontving om die later weer in te leveren. In het landelijke Eemnes, met de andere kinderen van de familie Zanoli, heeft hij ongetwijfeld een paar fijne jaren beleefd. In de zionistische propaganda heet zo iemand echter een “Holocaustoverlevende”. De kinderen van Gaza die het huidige bloedbad overleven blijven volgens diezelfde propaganda “terroristen”.

Engelbert Luitsz

Haaretz, Dutch nonagenarian returns Righteous Among the Nations medal after six relatives killed in Gaza

Yad Vashem, The Righteous Among The Nations (Zanoli Family)

The Telegraph, Dutchman, 91, returns Holocaust honour to Israelis after six relatives killed in Gaza

2 comments for “Nederlander geeft Israëlische medaille terug

 1. Aleid Blink
  August 15, 2014 at 12:13 pm

  Deze man heeft zich met deze daad een waarlijk rechtvaardig mens getoond. Mooi dat dit bericht in Ha’aretz terecht is gekomen.

 2. piterfries
  August 15, 2014 at 7:17 pm

  ” praktijken van de zionisten om joodse kinderen desnoods met geweld bij hun pleegfamilies weg te halen ”

  Niet alleen joodse kinderen werden gedwongen naar Israel te gaan.

  J.G. Burg, Schuld und Schicksal, Europas Juden zwischen Henkern und Heuchlern, München, 1962

Comments are closed.