Demonstratie Amsterdam was pluriform

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gisteren kwamen meer dan duizend mensen bijeen op het Museumplein in Amsterdam om hun afschuw uit te spreken over de genocidale aanval op de Gazastrook en het Palestijnse volk. Wat opviel was de grote diversiteit aan meningen en visies die werden uitgedragen met slogans, vlaggen, kledij en flyers. Natuurlijk overheersten de Palestijnse vlaggen, maar het was duidelijk dat het verder ging dan dat. De situatie is zo ernstig dat oorlogsrecht, internationaal recht, definities van toegestane wapens, definities van wie als legitiem doelwit gezien mag worden, academisch geneuzel lijkt in het licht van de gruwelen die zich voor onze ogen ontvouwen. Gisteren werd er opnieuw een VN-school die is aangemerkt als vluchthaven voor de verdreven bevolking, door de Israëlische luchtmacht bestookt, waarbij doden en gewonden vielen. En al worden de veroordelingen van Ban Ki-moon, de Verenigde Staten en de EU iets explicieter, het is allemaal erg laat en erg weinig en Israël lijkt zich er in het openbaar in ieder geval niets van aan te trekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De organisatie begon gisteren met een oproep tot tolerantie. Het was de laatste dag van Amsterdam Gay Pride en men verwachtte ook sympathisanten uit die hoek. Sommige mensen met een meer fundamentalistische achtergrond zouden daar aanstoot aan kunnen nemen, dus het was goed dat men dat probleem direct durfde te onderkennen. Hetzelfde gold natuurlijk voor joden. Er werd zonder voorbehoud gesteld dat de kritiek zich niet richtte op joden, doch op de ideologie van het (politiek) zionisme. Dat onderscheid maken veel joden en joodse organisaties zelf helaas niet, zoals Jaap Hamburger, de voorzitter van Een Ander Joods Geluid, onlangs nog opmerkte in de Volkskrant: “De joodse instanties laten het hier zelf schromelijk afweten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Groupthink

Dat groepsdenken, beter bekend als groupthink, dat in Israël zelf hoogtij viert en internationaal door talloze joden wordt overgenomen, staat in schril contrast met de pluriformiteit van de solidariteitsacties voor Gaza. Hier zien we – naast Palestijnen – internationale socialisten, aanhangers van de verdreven Egyptische president Morsi, die in 2012 nog zo’n belangrijke rol speelde bij de beëindiging van de vorige Israëlische aanval op Gaza, anarchisten, joden, christenen, atheïsten, fundamentalisten, homoseksuelen, bijstandsmoeders, volgelingen van Che Guevara, doorsneefamilies, nieuwsgierige intellectuelen, betrokken scholieren en studenten, die het allemaal over één ding eens zijn: dit bloedbad moet stoppen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evolutie is niet iets van vroeger

Geen enkele doordachte filosofie of religie, geen enkel politiek systeem of nog zo overtuigende ideologie heeft ooit geleid tot een implementatie die zich kon beperken tot de formele uitgangspunten van de bedenkers. Variatie is een van de pijlers van de evolutie, zowel de biologische als de culturele. Die variatie zorgt voor overleven en voortplanting door middel van een compromis tussen de aanpassingen uit het verleden en de uitdagingen van het heden. Met alles wat wij aan grootsheid bezitten zijn wij ook “prutswerk“, zoals Piet Vroon het ooit noemde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alleen wanneer wij vast blijven houden aan die pluriformiteit, die zal leiden tot een uitkomst die niet te voorspellen is, kunnen wij de wereld leefbaar houden. Een volk dat zijn eigen belang overschat heft zichzelf uiteindelijk op. Het respecteren van alle elementen van het leven is geen luxe, een paternalistische “tolerantie” is geen respect. Variatie is een noodzakelijke voorwaarde voor overleven en mag geen cadeautje van de elite zijn om het volk rustig te houden. Steun aan de Palestijnen staat dan ook symbool voor een verlangen naar een betere wereld. Het wordt hoog tijd dat de wereldleiders dat gaan beseffen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Engelbert Luitsz

(Foto’s: Engelbert Luitsz)

7 comments for “Demonstratie Amsterdam was pluriform

 1. Ansje
  August 4, 2014 at 10:23 am

  Mooi gezegd, Engelbert: couldn’t agree more!

 2. August 4, 2014 at 10:30 am

  En weer krijgen de boodschapper de schuld (The biggest terrorist is the media’)

  • N.N.
   August 4, 2014 at 2:34 pm

   Wllm Kalb, als u zich wat meer zou verdiepen in de materie dan begrijpt u ook waarom. Ik nodig u uit om de beelden op liveleak.com naast die van onze media te bekijken en dan de verdeling in aandacht nog eens te evalueren. Israël is de agressor, niet de Palestijnen.

  • Aleid Blink
   August 4, 2014 at 3:38 pm

   Wllm Kalb, Ik denk dat u beter iets duidelijk kunt zijn wie u als de boodschapper beschouwt. Tenminste als u misverstanden wilt voorkomen.

 3. Jennifer
  August 4, 2014 at 12:34 pm

  Goed verslag, Engelbert, in woord en beeld.

 4. Sam Urai
  August 4, 2014 at 6:19 pm

  Goedemiddag, ik was er ook bij. Maar het waren er echt duizenden. En het was prima verlopen. Veel respect voor iedereen die meeliepen.
  Ik zou wel willen voorstellen om een fotogallery te plaatsen die de foto’s ook automatisch verkleind. Nu worden de fotos in origineel formaat geplaatst en dan worden ze veel te groot voor het scherm. Het is heel makkelijk om een dergelijk album te maken in flickr http://www.flickr.com en dan voor foto’s de link daar naartoe te verwijzen.

 5. Sam Urai
  August 4, 2014 at 6:22 pm

  O wacht, ik heb niet eens gemerkt dat ik voor de comment verhuisd ben naar een andere website. Ik had het zelf over de website van stopdebezetting. De fotos op deze website zien er wel keurig uit en passen mooi binnen de kaders.

Comments are closed.