Wie profiteert er van ‘Machtige Klip’?

iron_dome2

In een interview van Jessica Desvarieux van The Real News Network met de econoom Shir Hever wordt ingegaan op een van de meer cynische aspecten van wat door steeds meer mensen een genocide wordt genoemd: Operatie Machtige Klip (‘Protective Edge’ voor het Engelstalige publiek). Shir Hever houdt zich al jaren bezig met de economie van de bezetting en schreef er een boek over: Political Economy of Israel’s Occupation: Repression Beyond Exploitation. Hever werkt bij het Alternative Information Center (AIC), actief in Jeruzalem en Beit-Sahour, een Palestijns-Israëlische organisatie met als doel een rechtvaardige samenleving te creëren voor iedereen:

Het AIC gelooft dat er alleen een rechtvaardige en langdurende vrede kan komen wanneer er een einde komt aan Israëls koloniale bezetting, wanneer het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen word gewaarborgd, evenals het recht op terugkeer van de vluchtelingen. Alleen zo’n rechtvaardige vrede, gebaseerd op het internationaal recht, kan de individuele en collectieve rechten van zowel Palestijnen als Israëli’s garanderen.

Hever begint al meteen met zich te verontschuldigen. Het lijkt cynisch om over economie te praten terwijl de gruwelen in de Gazastrook elke dag in ernst toenemen. Pleisters zullen echter niet helpen als we niet kijken naar de achterliggende motivaties van Israël om zich opnieuw te vergrijpen aan de burgers – en vooral kinderen – van de Gazastrook. Wat Dwight D. Eisenhower in 1961 het “militair-industriële complex” noemde – waar hij ernstig voor waarschuwde, liever gezegd, is zoals hij al vreesde uitgegroeid tot een macht die de macht van individuele staten overstijgt. We moeten hoe dan ook proberen een einde te maken aan de massaslachting die momenteel plaatsvindt; we moeten hoe dan ook proberen de overlevenden te helpen; maar daarmee hebben we nog geen oplossing voor de toekomst.

Shir Hever:

De afgelopen jaren hebben we een patroon gezien. Zo om de twee jaar wordt de Gazastrook door het Israëlische leger aangevallen, wat leidt tot een enorme verwoesting. Maar direct na die aanvallen is er een wapenbeurs waar de Israëlische wapenindustrie haar waren en technologie kan laten zien, en waar ze er prat op gaat dat deze technologie zojuist gebruikt is tegen de Palestijnen. Na de aanval van 2008-2009, Gegoten Lood genaamd, was het belangrijkste thema de robots die huizen binnengaan en om hoeken kunnen kijken. En opnieuw in 2012, tijdens Operatie Wolkkolom, toen het belangrijkste thema werd gevormd door de IJzeren Koepel die de Palestijnse raketten kan onderscheppen. En gedurende de huidige aanval is er opnieuw het systeem van de IJzeren Koepel dat geacht wordt raketten te kunnen onderscheppen*.

En al die Israëlische bedrijven, die steeds belangrijker worden voor de Israëlische export en economie, zijn afhankelijk van deze oorlogen. Ze zijn afhankelijk van periodieke gevechten waar ze hun materieel en technologie kunnen tonen. En het eerste wat ze zeggen wanneer ze de markt op gaan met wat ze hebben ontwikkeld is: wij hebben dit reeds getest op echte mensen. En daarmee zijn ze in staat de concurrentie aan te gaan met wapenproducenten uit andere landen.

Een van de belangrijkste bedrijven die profiteren van het huidige bloedbad is Israeli Aerospace Industries. Zij willen uitbreiden en hebben onlangs obligaties uitgegeven waarmee ze in een week 132 miljoen dollar ophaalden. Dat is 132.000 dollar per gedode Palestijn gedurende deze aanval. Voor het bedrijf is dit een goede gelegenheid om nieuwe markten voor z’n producten aan te boren.

Een ander belangrijk bedrijf is Elbit Systems. Dit bedrijf is vooral gespecialiseerd in drones, de bewapende, onbemande vliegtuigjes met camera’s, die vanuit een computercentrum bestuurd worden.

De Verenigde Staten

De “innige band” tussen Amerika en Israël waar Amerikaanse presidenten zo graag naar verwijzen, bestaat voor een belangrijk deel uit samenwerking op het gebied van militaire technologie. De Amerikaanse steun aan Israël (meer dan 3 miljard dollar per jaar) komt in de vorm van wapens. Er is een symbiose ontstaan, waarbij in Israël componenten worden gebouwd die worden gebruikt met de wapens (en vliegtuigen) die uit de Verenigde Staten komen. Zo wordt met elke nieuwe ronde reclame gemaakt voor zowel de Israëlische als de Amerikaanse wapenindustrie.

En de vraag naar wapens neemt elke keer toe wanneer Israël aan een nieuwe ronde van geweld in het Midden-Oosten begint.

Ongeveer twee weken geleden kwam er een gezamenlijk voorstel van Hamas en de Islamitische Jihad voor een staakt-het-vuren van tien jaar. Israël heeft daar niet op gereageerd. Shir Hever vermoedt echter dat dit bluf was van de kant van Hamas (Hamas is een acroniem van Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah, oftewel Islamitische Verzetsbeweging). In hun verklaring stelden ze dat ze tien jaar lang hun verzet zouden opgeven, wetende dat Israël dat nooit zou accepteren.

Ze wisten dat de Israëlische wapenindustrie zo afhankelijk is van deze cycli van geweld elke twee jaar, dat Israël nooit een staakt-het-vuren van tien jaar zou accepteren, aangezien dat funest zou zijn voor de Israëlische wapenindustrie.

Engelbert Luitsz

* Er zijn veel twijfels over de efficiëntie van het systeem, zoals ik eerder beschreef in Is Israëls ‘IJzeren Koepel’ bluf?

Ondanks een Amerikaanse oproep tot een wapenstilstand blijft het land Israël mortieren en granaten leveren (en nog meer geld voor hun IJzeren Koepel).

7 comments for “Wie profiteert er van ‘Machtige Klip’?

 1. piterfries
  August 1, 2014 at 8:07 am

  Ik zou edge vertalen met ‘rand’.

  • August 1, 2014 at 10:01 am

   Ik niet. Ik heb er al vaker op gewezen dat Israël een onderscheid maakt tussen nationale en internationale propaganda. Machtige Klip is de Hebreeuwse naam, met een Bijbelse ondertoon om het ultra-nationalisme te versterken. Voor de buitenwereld wordt dat vertaald met een term als Protective Edge (nu), of Pillar of Defense (2012) waar Defense in het Hebreeuws Wolk is, rechtstreeks uit de Bijbel weer.

 2. Aleid Blink
  August 1, 2014 at 9:46 am

  pf., Het vertalen van dit soort kreten is een vak apart. Een letterlijke vertaling geeft zelden de bedoeling ervan weer. Edge heeft vele betekenissen en in dit geval blijft het min of meer gissen. Engelbert heeft niet gekozen voor een vertaling maar voor een interpretatie. Dat is zijn keuze. Rand is te nietszeggend.

  • piterfries
   August 1, 2014 at 10:13 am

   Ik ben met je eens dat rand in dit geval misschien te zwak is, maar klip vind ik nog minder passend.
   Edge betekent toch rand, maar meer in de zin van afscheidende rand.

   Nu ik toch schrijf, de burgers van Georgië betalen nog tientallen jaren de leningen af die Saaskiville sloot om Israëlisch wapentuig te kopen, voor de aanval op Z Ossetië.
   Het aardige is dat toen ook de superioriteit van Russische technologie bleek, de beelden van de Israëlische drones, die de uitgang van de tunnel moesten doorsturen, kwamen niet aan.
   De Georgische artillerie kon dus die uitgang niet in puin schieten, en de tanks rolden ongehinderd naar Z Ossetië, en door naar Georgië.
   Vermoedelijk liet Putin een jaar geleden twee VS raketten vanuit Spanje richting Syrië neerhalen, de VS en Israel verklaarden het neerstorten van dingen in de O Middellandse zee met een oefening.

   De Iron Dome dingen schijnen een $ 75.000 per stuk te kosten, de VS betaalt de helft.
   Elke Hamas kachelpijp levert dus winst op.
   2000 maal zeg $ 25.000 = 50 miljoen.

   En dan gaan straks weer alle bouwmaterialen, om Gaza gereed te maken voor de volgende verwoesting, via Israelische havens en wegen, ook daar goede winst.
   De door Nederland of Denemarken gebouwde haven van Gaza is al weer bij de voorvorige verwoesting weggebombardeerd.
   Een profijtelijk gedoe dus, het vemoorden van Palestijnen.

  • Aleid Blink
   August 1, 2014 at 5:53 pm

   Het woord edge heeft vele betekenissen, waaronder het woord rand. Zoek het maar op in een goed woordenboek.

   • piterfries
    August 1, 2014 at 7:04 pm

    Zeker, maar in dit verband weet ik niets beters dan rand.

Comments are closed.