Toespraak Lydia de Leeuw in Rotterdam

rdam270714

Demonstratie Rotterdam, 27-7-14. Foto: Abdelkarim El-Fassi.

Dit is de toespraak van Lydia de Leeuw die zij op zondag 27 juli jl. in Rotterdam gaf. Daar kwamen zo’n 10.000 mensen bijeen om te protesteren tegen de Israëlische misdaden tegen het Palestijnse volk. Lydia de Leeuw is criminologe en is gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Zij blogt – helaas onregelmatig – op A Second Glance

Goedenmiddag allemaal. Salam wa aleikum.

Ik sta hier vandaag als ooggetuige. Vier jaar lang was Palestina mijn thuis. Daar werkte ik tot vorig jaar bij Palestijnse mensenrechtenorganisaties; 2 jaar in Nablus – in de Westelijke Jordaanoever – en 2 jaar in de Gazastrook.

In Gaza werd mij vaak gevraagd: “wat vinden ze in Nederland van wat hier gebeurt?”. Ik moest dan bekennen dat Nederlanders weinig afweten van de situatie en sowieso niet zo van het demonstreren zijn. De volgende keer dat ik in Gaza ben, vertel ik ze trots over ons, hier vandaag bijeen, en hiervoor in Den Haag en Amsterdam.

Wat ik in die jaren heb gezien, kan ik nog steeds moeilijk onder woorden brengen. Hoe leg je uit wat een openluchtgevangenis is? Hoe omschrijf je nederzettingen, 21e eeuwse koloniën? Hoe beschrijf je de blik in de ogen van een moeder die net haar enige kind verloren heeft? Hoe leg je het gevoel uit dat je hebt in je lichaam, wanneer om je huis zware bommen vallen? Het zien sterven van een kind; hoe druk je dat uit in woorden?
Ik zou willen dat niet IK hier vandaag stond te praten, als ooggetuige, maar mijn vrienden en oud-collega’s uit Gaza en Nablus. Het is hun dagelijkse realiteit. Maar de bezetting maakt hun komst hier onmogelijk.

“We leven nog”, is een reactie die ik vaak krijg als ik vrienden in Gaza opbel deze dagen. Vele vrienden zijn familieleden kwijt. Hun huizen zijn vernield. En het einde is nog niet in zicht. Mijn vrienden en kennissen in Gaza zijn gesloopt. Op. En niemand weet hoe het gaat eindigen. Wat komt er na de wapenstilstand?

Meneer Rutte, meneer Timmermans, en collega’s, deze dodelijke Israëlische aanvallen en de raketten vanuit Gaza zijn enkel symptomen. En zolang wij alleen maar praten over een wapenstilstand, hebben wij het over symptoombestrijding.

De oorzaak van dit alles ligt in de bezetting, een etterende wond, die iedere keer weer opspeelt, met meer of minder doden tot gevolg. Timmermans, wees een geneesheer, geen kwakzalver; pak de oorzaak aan: de bezetting, de kolonisatie, de afsluiting van de Gazastrook. Waar bent u zo bang voor? Dat internationaal recht nageleefd wordt?

Kan iemand hier zich een militaire bezetting herinneren waar geen gewelddadig verzet tegen werd gepleegd? Hoe kan verzet van de Palestijnen – in welke vorm dan ook – aangewezen worden als de oorzaak van de bezetting en onderdrukking? Zolang de bezetting bestaat, zal er geweld zijn. STOP DE BEZETTING!

Wanneer ik in Nederland over Palestina praat, reageert men vaak met machteloosheid: “daar kunnen wij toch niets aan veranderen.” Tegen die mensen, en aan jullie allemaal hier vandaag, zeg ik: wij hebben wel degelijk invloed!

Om te beginnen zijn wij consumenten
Vele bedrijven zijn actief in de nederzettingen; in het transport, de landbouw, beveiliging, en vele andere sectoren. Voor iedere euro die wij uitgeven aan producten uit Israëlische nederzettingen, steunen wij de bezetting en de onderdrukking. Wees bewust en steun de internationale boycot beweging!

Wij zijn belastingbetalers
Onder internationaal recht heeft de bezetter de plicht om in de behoeften van het bezette volk te voorzien. Israël, dat de Palestijnse economie met haar bezetting en afsluiting heeft doen instorten, betaalt geen enkele prijs. Deze rol wordt door de internationale gemeenschap – inclusief de Nederlandse regering – overgenomen. Vele miljoenen worden gepompt in de hulpprojecten in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever, zonder daarbij enige sancties of voorwaarden op te leggen aan Israël.

Het kan en mag niet zo zijn, dat wij de bezetting en afsluiting mede in stand houden, zonder enige aansprakelijkheid van Israël. Toch is dat nu het geval.

Wij zijn sociale media
Gebruik jouw media om de verhalen uit Palestina meer bekendheid te geven. Er zijn zoveel geweldige Palestijnse bloggers actief. Wees hun luidspreker in Nederland!

Wij consumeren het nieuws
Houdt journalisten aansprakelijk voor de kwaliteit van hun berichtgeving. Wanneer een journalist een feitelijk onjuiste verklaring van een Israëlische legerwoordvoerder klakkeloos overneemt, laat dan van je horen. Wanneer gerichte aanvallen tegen Palestijnse burgers worden afgedaan met “de Palestijnen beweren…..”, kom dan in actie. Schrijf. Bel. Twitter. Protesteer. Gebruik de middelen die je hebt. Monique van Hoogstraten, luister jij ook mee?

Ten slotte zijn wij burgers van een rechtsstaat
Honderden Nederlanders dienen als vrijwilliger in het Israëlische bezettingsleger. Wij kunnen eisen dat deze mensen en de organisaties die hen werven, aansprakelijk worden gehouden voor hun bijdrage aan de illegale bezetting en mensenrechtenschendingen.

Wij hier, wij zijn de consument! Wij zijn de belastingbetalers! Wij zijn de sociale media! Wij zijn de nieuwsconsumenten! En wij zijn burgers van een rechtstaat! En nu staan wij hier, samen, duizenden stemmen sterk. Men kan niet om onze boodschap heen!

We hebben nu de kans om aan de rechtvaardige kant van de geschiedenis te staan. En die kans komt niet meer terug. Wat gaan wij onze kinderen en kleinkinderen vertellen als we terugkijken op onze geschiedenis, op hoe de Palestijnen vanaf de jaren ‘40 onder onze ogen zijn weggevaagd, zonder enige bescherming?

Laat je niet machteloos voelen of maken. Wij staan hier. En als we straks naar huis gaan, blijf deze kracht dan versterken en verspreiden. Houd jullie sterk. Houd je hoofd geheven. En geef de Palestijnen niet op. Zij zijn er nog. En zolang zij nog staande blijven en zeggen “we leven nog”, moeten wij naast ze staan.
Dank jullie wel.

Lydia de Leeuw

3 comments for “Toespraak Lydia de Leeuw in Rotterdam

 1. Aleid Blink
  July 29, 2014 at 12:30 pm

  Dit zijn de verhalen van iedereen die daar is geweest en met eigen ogen heeft kunnen zien wat daar werkelijk aan de hand is. Dit is wat je inderdaad “nooit” hoort in de media. Voor iedereen die daar voor de eerste komt en z’n ogen wijd open heeft, is het een enorme schok als je de ‘joodse’ soldaten te keer ziet gaan en in mijn geval, op de manier die je uit de oorlog van de bezetter kent. Het slachtoffer blijkt de beul te zijn geworden.

  Ik heb toen gezworen dat niemand die mij tegen zou komen, ooit nog kan beweren dat hij/zij van niets wist. Maar velen wissen niet horen, niet weten, en houden liever het slachtofferbeeld dat zij van joden hebben gevormd, in stand. Zij denken zeker dat zij daarmee joden eer bewijzen? De joden die ik ken en die zich met alle macht en kracht die zij hebben, tegen de desastreuze politieke houding van deze staat keren, willen niets weten van dit slachtofferbeeld, maar zij tellen blijkbaar niet mee. Ook niet als zij zelf ook een concentratiekamp hebben overleefd, zoals Hajo Meijer. Ook naar hen wordt niet geluisterd en wat de Palestijnen betreft: dat zijn toch maar Arabieren en zij zijn het kwaad want zij hebben met de koran het antisemitisme ingegoten gekregen. Om hen geven we niet. Nee, wij zijn christenen en dat preekt liefde; wij zijn geen antisemieten! Dat veel Palestijnen ook christenen zijn, maakt niks uit, want het blijven Arabieren. Allemaal westerse hoogmoed, ook ingegoten, vanuit ideeën die aan de verlichting worden toegeschreven. Walgelijk zou Wilders het noemen als hij dit zou begrijpen, maar hij is totaal verblind geraakt door stoere, wapens dragende, dus voor zwakke types imponerende kibboetsniks of, erger nog, idem kolonisten en hij is zeker niet de enige.

  • piterfries
   July 29, 2014 at 3:17 pm

   Bij Telegraaf kom je geen kwaad woord tegen over Israel.
   Maar bij Joop en VK is in de laatste tien jaar of zo veel veranderd.

   Bij één van de vele discussies bij Joop was de kritiek op Israel zo hevig dat een filosemiet schreef ‘deze reacties zijn uiteraard niet representatief’.

   Op dit moment kun je bij Joop zien dat zelfs Van Jole ruzie heeft gekregen met mw Voets van het CIDI.

   Nadat Dries van Agt de eerste keer voor antisemiet was uitgemaakt werd hij gebeld door een joodse vriend die hem zei ‘trek het je niet aan, tegenwoordig is een antisemiet iemand die door joden wordt gehaat’.

   De verhaaltjes over ‘land zonder volk voor een volk zonder land’ zijn uitgewerkt, niemand, behalve sommige joden, ontkent nog het bestaan van het Palestijnse volk.
   De Israelische politicus Jossi Beilin zei in een interview in NRC, al weer vele jaren geleden, ‘moreel en politiek heeft Israel al lang verloren’.
   Dat dat zo is zie je bij VN stemmingen, alleen de VS houdt Israel nog de hand boven het hoofd.

   Een uiterst wankele basis, de joodse macht in de VS wordt met kunst- en vliegwerk overeind gehouden.
   De VS macht over de Islamitische landen wankelt overal.
   De VS ruzie met Rusland moet je zien als een wanhoopspoging de VS macht overeind te houden, door de EU in een conflict te manoevreren.
   Je ziet het wantrouwen tegen de VS in deze toenemen, dat is ook uiterst griezelig voor Israel.

   Misschien verklaart dit alles waarom de ongelijke strijd in Gaza steeds verder escaleert.
   Netanyahu ziet het einde aan de horizon, Palestijnen ruiken de overwinning, ten koste van veel eigen bloed.

 2. July 29, 2014 at 6:32 pm

  In lijn met Lydia de Leeuw ben ik al weken bezig om op vele sites (niet alleen in Nederland) de genocide in Gaza – en daar is ook buiten gevechtshandelingen al jaren sprake van – aan de kaak te stellen. Waar het om gaat is niet de eigen kennis hier bij Engelbert te tonen, maar zich elders met verstand en met argumenten aan de hand van de toon van de discussies aldaar in de strijd te werpen. BEVRIJDT PALESTINA !!

Comments are closed.