Brief van Mads Gilbert, arts in Gaza

gaza_200714_3

Lieve vrienden,

Het was de afgelopen nacht extreem. De “grondinvasie” van de Gazastrook resulteerde in grote aantallen slachtoffers, vrachtwagens vol verminkten, uiteengerukten, bloedenden, bibberenden, stervenden – allerlei soorten gewonde Palestijnen van alle leeftijden, allemaal burgers, allemaal onschuldig.

De helden in de ambulances en alle ziekenhuizen in de Gazastrook draaien diensten van 12-24 uur, grijs van vermoeidheid en de onmenselijke werkdruk (in het Shifa-ziekenhuis al vier maanden onbetaald); ze bekommeren zich om de gewonden, selecteren de ernstigste gevallen (triage), proberen de onbegrijpelijke chaos te bevatten van lichamen, formaten, ledematen, van lopende, niet lopende, ademende, niet ademende, bloedende, niet bloedende mensen. MENSEN!

Nu, opnieuw, worden ze als beesten behandeld door “het meest morele leger ter wereld” (sic!l).

Ik heb een grenzeloos respect voor de gewonden, met hun ingehouden vastbeslotenheid te midden van pijn, doodsangst en shock; mijn bewondering voor het personeel en de vrijwilligers is grenzeloos, de nabijheid van de Palestijnse “soemoed” geeft me kracht, al wil ik af en toe alleen nog maar schreeuwen, iemand stevig vasthouden, huilen, de huid en het haar van een warm kind ruiken dat onder het bloed zit, ons beiden beschermen in een oneindige omhelzing – maar dat kunnen wij ons niet veroorloven, en zij ook niet.

Asgrauwe gezichten – Oh NEE! Niet weer een lading van tientallen bloedende, verminkte mensen, er liggen nog grote plassen bloed op de vloer van de eerste hulp, bergen druppelende, met bloed doordrenkte verbanden om schoon te maken – oh – overal schoonmakers die bloed en overtollig weefsel, haar, kleren, canules – overblijfselen van de dood – snel aan de kant schuiven – alles wegbrengen… om opnieuw gereed te staan, om alles weer te herhalen. Meer dan 100 gevallen kwamen er naar Shifa gedurende de afgelopen 24 uur. Genoeg voor een groot, goed getraind ziekenhuis met alle voorzieningen, maar hier – bijna niets: geen elektriciteit, water, ziekenhuisbenodigdheden, medicijnen, operatietafels, instrumenten, monitors – allemaal verroest, alsof afkomstig uit musea van vroegere ziekenhuizen. Maar ze klagen niet, deze helden. Ze storten zich als krijgers op hun taak, met enorme vastberadenheid.

En terwijl ik je dit schrijf, alleen op mijn bed, vloeien mijn tranen, de warme maar nutteloze tranen van pijn en droevenis, van kwaadheid en angst. Dit gebeurt niet echt!

En net op dit moment begint het orkest van de Israëlische oorlogsmachine weer aan haar gruwelijke symfonie, precies op dit moment: artilleriesalvo’s van de marineschepen vlakbij het strand, de bulderende F16′s, de ziekmakende drones (in het Arabisch ‘Zennanis’, de zoemers) en het geklepper van de Apachehelikopters. Voor een groot gedeelte gemaakt in en betaald door de Verenigde Staten.

Meneer Obama – heeft u een hart?

Ik nodig u uit – breng een nacht – slechts één nacht – met ons door in Shifa. Misschien vermomd als schoonmaker.

Ik ben er 100% van overtuigd dat dat de geschiedenis zou veranderen.

Niemand met een hart EN macht kan na een nacht in Shifa weggaan zonder vastbesloten te zijn een einde te maken aan het afslachten van het Palestijnse volk.

Maar de hartelozen en genadelozen hebben hun berekeningen gemaakt en een nieuw “dahyia” bloedbad* in de Gazastrook voorbereid.

De rivieren van bloed zullen de komende nacht blijven stromen. Ik hoor dat zij hun doodsinstrumenten hebben afgesteld.

Alstublieft. Doe wat je kunt. Dit, DIT mag niet zo doorgaan.

Mads-Frederick-Gilbert

Mads Gilbert MD PhD
Professor en hoofd van de kliniek
Kliniek voor noodgeneeskunde
Universiteitsziekenhuis van Noord-Noorwegen

 

 

Mads Gilbert werkt – opnieuw – als vrijwilliger in de Gazastrook. Eerder vertaalde ik zijn Open brief aan Neil Young.

(Vertaling: Engelbert Luitsz)

* Dahyia is de Shiitische wijk in Beiroet, waar Hezbolla zijn hoofdkwartier heeft. Deze wijk is in juli 2006 tijdens de oorlog compleet verwoest,echt helemaal compleet. Weet niet hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen, maar heel veel. Dat is dus het Dahyia-bloedbad. (Met dank aan Trees Zbidat-Kosterman voor deze toevoeging).

Mads Gilbert, Letter from Gaza by a Norwegian doctor

45 comments for “Brief van Mads Gilbert, arts in Gaza

 1. Aleid Blink
  July 20, 2014 at 5:33 pm

  Stuur een team van ministers en Rutte voor een twee nachten naar die waanzin en dan wil ik wel eens zien hoe ze dan praten.
  Dit zou in ieder geval een mooie leus voor een spandoek zijn a.s. dinsdag of woensdagmiddag. Is er iemand die dit kan? Ik heb het een keer geprobeerd, maar het resultaat was niet om aan te zien.

  Is Trees nog in “Israël” of is het de Israëliërs gelukt haar en haar familie uit hun huis te verjagen?

  • July 20, 2014 at 5:42 pm

   Ja, ze is nog in Israël. Haar man is onlangs opgepakt, maar weer vrijgelaten. Wel een boete en huisarrest, zonder enige vorm van schuld aan wat dan ook!
   Het hele land verandert in snel tempo in gewelddadige, racistische speeltuin voor extremisten. Zelfs de familie van de levend verbrande Mohammed en diens neefje Tariq die bijna werd doodgeslagen door de Israëlische politie, is nu nog eens mishandeld door de politie, direct nadat Tariq terug ging naar de VS. En dit gebeurt dus door de staat! De milities zijn nog erger.

  • ahmet
   July 22, 2014 at 9:42 am

   nog mooier zou zijn als die ministers en Rutte nog een bom op hun kop krijgen tijdens hun bezoek.

   • Aleid Blink
    July 22, 2014 at 12:35 pm

    Ik denk niet dat de Gazanen geholpen zijn met uitingen van wraakgevoelens.

    • fredl
     July 23, 2014 at 6:19 pm

     Zeer juist. Het is ook door de ‘oog om oog, tand om tand’-beleid van alle betrokken partijen dat deze oorlog/genocide maar niet wil stoppen en waarschijnlijk nu zijn hoogste punt aan het bereiken is.

 2. likoednederland
  July 20, 2014 at 6:07 pm

  Hamas gaat nog meer oorlogsmisdaden plegen; het wil tienduizenden kindsoldaten gaan inzetten:

  http://likud.nl/2014/07/hamas-250-000-handgranaten-uitdelen-aan-kinderen/

  • Aleid Blink
   July 20, 2014 at 6:18 pm

   ln, Waar haalt u deze schandalige onzin vandaan? De Israëlische propagandadienst raakt aardig gedegenereerd.

  • July 20, 2014 at 6:32 pm

   Gifgas, kankerverwekkende stoffen, witte fosfor, granaten die duizenden dodelijke pijltjes verspreiden en god weet wat nog meer voor illegale wapens worden ingezet tegen een burgerbevolking, met als voornaamste doel het vermoorden van vrouwen en kinderen.
   Jullie kunnen trots zijn dat je tot die club behoort, Likoed.
   Zelfs de laatste overlevende van het getto van Warschau roept op tot de strijd tegen de zionistische onderdrukker.

  • July 20, 2014 at 8:57 pm

   Niemand koopt jullie haat-propaganda nog. 1/5 van de slachtoffers is kind en dan hebben jullie het gore lef om kinderen uit te maken voor terroristen? Jullie moeten jullie schamen. Verboden wapens gebruiken, mensen rechten schenden en het erge is nog dat jullie gas gebruiken. Gas!!! Hetgene waar jullie voorouders mee zijn vermoord. Hebben jullie niks geleerd van het verleden? Hebben jullie niet geleerd van het verleden. Verschrikkelijke mensen zijn jullie! Geen hart en geen geweten!

  • Nassira
   July 20, 2014 at 11:58 pm

   Schaam je diep

   • Nassira
    July 21, 2014 at 12:03 am

    Likoed that is…schaam je diep en ieder ander die het leed van de Palestijnen en dit grote onrecht probeert te rechtvaardigen. Ik zou beter moeten weten en jullie niet hetzelfde moeten toewensen omdat ik een beter mens wil zijn dan jullie hartelozen..maar ik vind het erg moeilijk om niet de ergste verwensingen uit te spreken…vraag me af wat de duivel met al die zielen van jullie moet maar ze waren vast en zeker een koopje…niets maar dan ook helemaal niets waard stelletje barbaren

  • July 20, 2014 at 11:59 pm

   Houd je bullshit voor jezelf. Vieze vuile leugenaars! Wij zien genoeg op youtube en facebook hoe smerig jullie in israel zijn! Houd lekker jezelf voor de gek.

  • Claire Stevens
   July 21, 2014 at 2:25 am

   Aint nobody is buying your shit anymore. Langzamerhand wordt de wereld wakker. Enkel de facisten, de hebzuchtige wereldleiders en de xenofoben staan aan jullie kant.. Elk mens met een humaan geweten. Weten dat Hitler is terug gekomen in jullie gedaante. En dan nog het gore lef hebben om over oorlogsmisdaden te spreken. Kinderen onthoofden, vergassen en hun veilige basis afpakken. Terwijl er geen bewijs is dat Hamas burgers gebruikt als menselijk schild maar aan jullie kant zijn er genoeg foto’s gemaalt waarop te zien is hoe jullie kinderen als menselijk schild gebruiken. Pfff, hoe kun je in de spiegel kijken en vrede met jezelf hebben? Hoe kun je leven met de gedachte dat je het leed van je voorouders gebruikt om hetzelfde te doen bij mensen die je niks hebben misdaan? Op dat we het nooit meer zullen vergeten. Het is enkel en alleen een leugen. Poppenkast! Gatverdamme!

  • Polat
   July 21, 2014 at 2:54 am

   Jullie hebben toch T-shirts laten drukken met:een kogel voor een zwangere palestijnse vrouw???drinkgelag op de heuvels die neerkijken op Gaza…
   Een volk dat niks heeft geleerd van z’n verleden waant zich onoverwinnelijk=GOLIATH!!

  • NN
   July 21, 2014 at 11:41 am

   LikoedNederland, donderop ! Wat is het verschil ? Ingezet worden als kindsoldaat of afgeschoten worden door Jullie moordenaars ! Dat uitgerekend Likoed iets durft te zeggen over oorlogsmisdaden. Jullie moeten je kapotschamen !

  • Michelle
   July 22, 2014 at 1:25 am

   Pethetic commentaar ! U weet goed genoeg wat er aan de hand is ! Jullie zijn gewoon gefrustreerd ! Dat er een dag komt ! Dat jullie in de nauw verdreven worden ! Be a humane ! Get a life ! De microben overgenomen van hitler !! Ooit komt er nog een standbeeld te staan van hitler in tel aviv !

  • ozgur
   July 24, 2014 at 3:24 am

   Het wil het wil het wil…ze zullen wellicht ga zo maar door…Hamas roept maar zoals altijd en jullie gooie de boel plad…het enige wat julloe doen is deze oorlog in stand houden en hamas meer leden geven..door jullie acties krijgen zij voed bodem…

  • AEO
   August 5, 2014 at 9:31 pm

   Beste Likoed,

   Het lijkt me bijna zinloos om hier op de vele beschuldigingen te reageren. Ik ben hier via een link terechtgekomen en ik heb een aantal reacties gelezen. Het zijn mensen die zeer graag de misleidende propaganda van Hamasstan en Press TV willen geloven. Ik proef hier alleen maar zinloze haat tegen Joden, want de bewering van het gebruik van gas is rechtstreeks afkomstig van Press TV. De Hamas gebruikt propagandamethodes die rechtstreeks ontleend zijn aan de nazis. Zoals het recyclen van fotos uit Syrie voor eigen doeleinden. Als deze napraters nu eens naar i24 News zouden kijken, dan bestaat er een kleine kans dat ze gaan ontdekken wat Israel echt is.

   • likoednederland
    August 6, 2014 at 12:28 am

    Maar niet reageren, betekent dat de leugen regeert.

 3. Elif
  July 20, 2014 at 10:06 pm

  Trots op deze Dokter !!!

 4. fatima Gharda
  July 20, 2014 at 10:38 pm

  Ik dank u uit het diepste van mij hart om dat u ondanks u verdriet en machteloosheid mij de hoop geeft dat er mensen als u zijn en niet alleen duivels op deze aarde! Ik bid voor u en alle onschuldig dat er snel verlossing moet komen en dat u veilig naar u thuis haven mag keren INSHALLAH AMEEN ARABI

 5. Adifah
  July 21, 2014 at 12:26 am

  Vreselijk ik hoop uit de grond van mijn hart dat wij dit keer tegenhouden wat er ook in het verleden is gebeurd. Ik wilde daaraan toevoegen dat al gaan kinderen nu mee vechten of granaten krijgen, dat ik dat volkomen begrijp als hun alle familieleden zijn verloren en niemand meer hebben. Het ie eerder verschrikkelijk dat er nog mensen op deze wereld leven anno 2014 die andere tor het uiterste drijft waardoor die kinderen zelf willen verdedigen. netanyahu moordenaar! Kindermoordenaar?Obama! Kindermoordenaar , je stond erbij en keek ernaar.Rutte, oprutten! Jij zal niks anders dan ellende brengen in Nl.en de media NOS , Telegraaf,NRC, AD omgekochte zionisten slaven, de mensen zijn veel slimmer dan jullie verwachten… Lang leve SOCIAL media

  • Miss
   July 21, 2014 at 2:11 am

   Dat is niet alles meid.
   Check this out;

   http://dutchturks.nl/?p=265

   Nederland is zoooo pro wat we gaande is aan de Gaza strook!!

   • Aleid Blink
    July 23, 2014 at 9:48 am

    Nederland is helemaal niet zoooo pro. De politiek staat achter Israël, maar Nederland is meer dan alleen dat.

  • Aleid Blink
   July 23, 2014 at 9:41 am

   Adifah, natuurlijk is begrijpelijk dat kinderen die zoveel mee hebben gemaakt, ook iets willen doen. Maar het idee dat zij en masse worden uitgerust met handgranaten is krankzinnig. Wat kunnen ze met die dingen anders dan zichzelf opblazen? Je zou toch denken dat dit precies is wat zionisten willen? Likoed nl komt wel meer met dit soort bijna lachwekkende onzin, ander verweer hebben ze blijkbaar niet. Niks van aantrekken dus.

 6. Bep zwerus
  July 21, 2014 at 7:11 am

  Een getraumatiseerd volk handelt in krankzinnige wraak. Uitvergroot. Onaanvaardbaar! Dit moet stoppen. Hier is geen sprake meer van de goede of de foute partij. Alleen nog van daders en slachtoffers en eeuwenoude oorlogszucht! ! PTSS reikt tot in de 21ste eeuw! Lijden we nou alleen maar om wat ONS zelf gebeurd? Geen collectief bewustzijn? Geen voortschrijdend inzicht? De wereld wordt gechanteerd, gemanipuleerd en……kijkt ongemakkelijk weg. Ieder voor zich en God?

 7. hilde kinnaer
  July 21, 2014 at 8:03 am

  hopelijk wordt Israël gestraft voor deze oorlogsmisdaden

 8. Marc
  July 21, 2014 at 9:20 am

  Iedereen heeft zijn zegje weer gedaan, gaat met een goed gevoed lichaam, in een veilig nest slapen. En laat de rest…………….

 9. Aleid Blink
  July 21, 2014 at 9:24 am

  Marc, u dus ook.

 10. July 21, 2014 at 11:04 am

  Het is zo moeilijk om objectief te reageren, maar wat moet of mag Israël dan wel doen, als Hamas bommen en raketten af blijft vuren? Hebben de Palestijnen dan geen enkele schuld.Als ze morgen stoppen met oorlog voeren tegen Israël wat gebeurd er dan. Maar voor beide landen lijkt oorlog voeren wel een verslaving waar de hele Wereld een mening over moet hebben. En ik ben natuurlijk al helemaal geen deskundige om hier een oordeel over te kunnen hebben. Maar wie is wel deskundig genoeg om een gerechtvaardigd oordeel te geven over deze krankzinnige toestand. Als ik Leon de Winter lees dan vind ik dat hij het heel knap verwoord, maar ja hij is een jood, dus niet objectief zou je dan weer denken. Maar de Wereldleiders weten het niet en dan weten wij het met z’n allen al helemaal niet. Ik denk heel simpel, als de Hamas geen raketten meer afvuurt op Israël, dan stopt Israël ook gelijk, tenminste dat zeggen ze steeds. Dus ik ben voor niemand het is een gekkenhuis, God en Allah zien dit allemaal aan en schamen zich dat dit allemaal uit naam van hem plaatsvind. Zij trekken hun handen af van hun door waanzin gedreven schepselen.

  • Anu
   July 21, 2014 at 12:46 pm

   duco 16… Hamas is niet zomaar ‘begonnen’met beschietingen, waarom zouden zij dat doen? Elke oorzaak heeft een gevolg beste duco.. Israël is decennia lang bezig met het vernederen, onderdrukken, vermoorden, onschuldigen oppakken, illeagale nederzettingen in Palestina en Gaza.. Israël heeft het recht zich te verdedigen tegen raketten…??? maar heeft Palestina geen recht om zich te verdedigen tegen Staatsterreur, Beste duco ken de geschiedenis van het ontstaan van Israël dan zul je een beter beeld hebben van wat er gaande is.

   En owjah Hamas schiet vuurwerkbommen af als je vergelijkt wat Israël doet… Het doet me pijn hieraan te denken machtloos, gebroken hart.

  • zehra
   July 21, 2014 at 12:58 pm

   Beste duco16 hoe kunt u hier nog hebben over dat Hammas raketten afvuurt! Heeft u het aantallen wel gezien hoeveel burgers er om het leven zijn gekomen! Vergelijk dit met de hoeveelheid joden. Het is hopeloos en heel erg triest. Zo goedkoop is een mensen leven niet. Wat hebben al die o schuldige kinderen gedaan? Wat s hen fout? Een baby van drie maanden kan geen wapen gebruiken een baby van anderhalf kan geen bommen gebruiken!! En weet u ik wil niet het ergste wensen maar op dit moment wens ik ze het ergste!! Ze hebben geen hart!! De joden staan op de heuvels en kijken met popcorn en frisdrank toe hoe Palestijnen worden vermoord!! Onmenselijk afschuwelijk!

  • Aleid Blink
   July 21, 2014 at 3:36 pm

   duco, Wordt het niet tijd dat u wat anders over deze materie leest dan alleen het boek van de zeer pro-Israëlische Leon de Winter. Dat hij iets goed verwoord kan je verwachten van een schrijver, maar wat hij schrijft is fictie. Alleen al uit het feit dat zijn broer Harrie de Winter, lid van Een Ander Joods Geluid, over de Israëlische politiek een totaal tegenovergestelde mening heeft, blijkt dat ook joden verschillend denken.

   Sinds tien jaar geleden Israël de vele jaren durende bezetting van Gaza heeft opgeheven, heeft het de grenzen van die zeer smalle strook grond vrijwel hermetisch afgesloten. Het meeste van wat er nog binnenkomt aan de meest noodzakelijke levensbehoeften, is via die langzamerhand roemruchte tunnels. Israël schendt hiermee o.a. het recht op bewegingsvrijheid.

   Zuiver gezien is Hamas een verzetsgroep, maar wordt voor terrorist uitgemaakt omdat het geweld niet schuwt, net als sommige verzetsgroepen hier tijdens WO II. Die waren voor de nazis ook terroristen. Het verschil is echter dat wij maar vijf jaar en Palestijnen al zo’n 47 jaar onder een bezetting zucht en de westerse wereld Israël blijft steunen, al lapt deze staat alle internationale rechtsregels en verdragen aan z’n, militaire, laars. Als Hamas zich rustig houdt, wat al meerdere malen is gebeurd, lossen de Palestijnen weer op in het niets en dat is wat Israël natuurlijk graag wil. Alle tot nu toe gesloten en door Hamas gesteunde wapenstilstanden leidden dus tot niets. Dat is waarom Hamas nu doorgaat met schieten.

   Israël stopt misschien tijdelijk met schieten, maar heeft meer schandelijke middelen in z’n mars waarmee het de Gazaanse bevolking en die van de nog wel bezette gebieden al jaren teistert. Laat u geen oor aannaaien.

   Vanaf het begin van WO II werd Londen door de Duitsers onder vuur genomen en zij zeiden hiermee door te gaan tot de Britten hadden gecapituleerd. Ondanks dat de bevolking van Londen ernstig leed onder de bombardementen en later de zgn. V2′s, de eerste onbemande raketten. Was Churchill daarmee een onmens?

   Israël moet op een of andere manier tot rede gebracht worden zodat het gaat inzien dat dit politieke gedrag niet past in een beschaafde wereld. Er zijn vele Israëliërs die er ook zo over denken. De vergelijking met Churchill heb ik van een van hen, . Uri Avneri.

 11. Hamiyet Demirbilek
  July 21, 2014 at 3:19 pm

  Dit is geen oorlog. Het is puur genicide. Hoelang willen de ministers van europese landen zwijgen over deze afslachting van palesteinse volk. tot dat de laatste Palestein afgeslacht is???

 12. piterfries
  July 21, 2014 at 4:26 pm

  Het neerhalen van het vliegtuig zal worden toegejuicht door zowel Obama als Netanyahu.
  De eerste kan z’n sancties nu doordrukken, dat kost ons duur gas en hogere werkloosheid, de tweede ziet de aandacht afgeleid.
  Inmiddels is er, naast de consensus in het westen over het gelijk van Israel, ook consensus over het vliegtuig: de rebellen deden het met een raket van Russisch fabricaat.

 13. Aleid Blink
  July 21, 2014 at 4:33 pm

  piterfries, Rampscenario’s zijn niet te voorspellen. Het loopt altijd weer even anders. Netanyahu komt het natuurlijk wel goed uit, maar voor hoe lang? Doorgaan met moorden kan hij in wezen ook niet en wil hij ook niet omdat ook dat het einde van zijn cynische spel zal betekenen. Dat is waarop Hamas rekent.

 14. truth
  July 21, 2014 at 8:23 pm

  Heb gemerkt dat likoed nederland overal een reactie onder zet omdat ze in dienst werken van de zionistische overheid. ze worden gefinancierd om de berichtgeving te verdraaien.

  • Aleid Blink
   July 22, 2014 at 9:26 am

   Dit was mij in ieder geval ook bekend, maar vooral interessant is hoe en waaraan u dit gemerkt heeft.

 15. nowie
  July 21, 2014 at 9:48 pm

  Israëlische mensen zijn gehersenspoeld door hun eigen overheid en media en geloven daadwerkelijk dat ze suprieur zijn en meer recht hebben op dat land… en bij gevoel van superioriteit hoort mensenrechtenschenfing en genocide!!

 16. said
  July 23, 2014 at 2:18 am

  Ben trots op deze arts waren er maar meer mensen met een hart als deze man.

 17. Irene
  July 23, 2014 at 2:19 pm

  zolang er nog wapens gemaakt worden, blijft er oorlog. Wie zijn de verantwoordelijke voor oorlogen? Ik weet zeker dat kinderen en het grootste aantal vrouwen en mannen geen oorlog willen. Wat een macht heeft een kleine groep mensen die waar dan ook oorlog voeren. Op al die andere mensen in de wereld. Laten we roepen/bidden om vrede en beginnen bij onszelf.

 18. Henny van Beek
  July 26, 2014 at 8:01 pm

  Ik veroordeel al het geweld! Maar ik vind de berichtgeving op dit moment wel eenzijdig. Eens kijken hoe zat het ook al weer?

  [blijf hier aub weg met dit soor racistische rotzooi]

 19. August 5, 2014 at 10:54 pm

  De slotzin uit de tekst van Hillel Neuer in de VN:

  “Als u het afgelopen jaar geen kreet van verontwaardiging hebt geslaakt toen duizenden demonstranten werden vermoord en verwond door Turkije, Egypte en Libië, toen er meer slachtoffers dan ooit werden opgehangen door Iran, toen er vrouwen en kinderen in Afghanistan werden gebombardeerd, toen volledige gemeenschappen werden afgeslacht in Zuid-Soedan, toen er 1800 Palestijnen verhongerden en vermoord werden door Assad in Syrië, toen honderden mensen in Pakistan werden gedood bij jihadistische terreuraanvallen, toen er 10.000 Irakezen werden vermoord door terroristen, toen dorpelingen werden afgeslacht in Nigeria, en u alleen maar een kreet van verontwaardiging slaakte voor Gaza, dan bent u niet voor mensenrechten, dan bent u gewoon alleen maar anti-Israël.”

Comments are closed.