Oproep tot wapenembargo tegen Israël

gaza_edge

[Desmond Tutu, Noam Chomsky, Brian Eno, Roger Waters, Alice Walker, Ken Loach, Slavoj Zizek, Rashid Khalidi, Richard Falk, Ilan Pappe en John Berger zijn slechts enkele van de namen onder deze oproep aan de regeringsleiders van de wereld om een einde te maken aan de Israëlische misdaden.]

Opnieuw heeft Israël met alle macht z’n leger losgelaten op het gevangen Palestijnse volk, met name in de belegerde Gazastrook, in een onmenselijke en illegale daad van militaire agressie. Dat Israël ongestraft dergelijke verwoestende aanvallen kan uitvoeren heeft vooral te maken met de enorme internationale militaire samenwerking en wapenhandel die het land bedrijft met medeplichtige regeringen overal in de wereld. Tussen 2008 en 2019 zijn de Verenigde Staten van plan Israël met 30 miljard dollar aan militaire steun te helpen, terwijl de militaire export uit Israël jaarlijks miljarden bedraagt.

De afgelopen jaren hebben Europese landen voor miljarden aan wapens naar Israël geëxporteerd en de Europese Unie heeft militaire bedrijven in Israël geholpen met onderzoeksgelden ter waarde van honderden miljoenen. Opkomende economieën als India, Brazilië en Chili zijn ijverig bezig hun wapenhandel en militaire samenwerking met Israël te versterken, ondanks hun openlijke erkenning van de Palestijnse rechten. Met het importeren van wapens uit en het exporten ervan naar Israël, en door het faciliteren van de Israëlische militaire technologie laten de regeringen duidelijk zien dat ze de Israëlische militaire agressie goedkeuren, inclusief de oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid.

De militaire technologie uit Israël wordt in de markt gezet als “getest in het veld” en over de hele wereld geëxporteerd. Wapenhandel en gezamenlijk onderzoek op het gebied van militaire technologie moedigen Israël aan ongestraft door te gaan met ernstige schendingen van het internationaal recht en faciliteren een versteviging van Israëls beleid van bezetting, kolonisatie en het systematisch ontkenning van Palestijnse rechten. Wij doen een beroep op de Verenigde Naties en regeringen overal in de wereld om direct actie te ondernemen ten faveure van een alomvattend en juridisch bindend embargo tegen Israël, vergelijkbaar met dat tegen Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid.

Adolfo Peres Esquivel Nobel Peace Laureate, Argentina, Ahdaf Soueifauthor, Egypt/UK, Aki Olavi Kaurismäki film director, Finland, Alice Walkerwriter, US, Archbishop Desmond Tutu Nobel Peace Laureate, South Africa,Betty Williams Nobel Peace Laureate, Ireland, Boots Riley rapper, poet, arts producer, US, Brian Eno musician, UK, Caryl Churchill playwright, UK, Chris Hedges journalist, Pullitzer Prize 2002, US, Cynthia McKinney politician, activist, US, David Palumbo-Liu academic, US, Etienne Balibar philosopher, France, Federico Mayor Zaragoza former Unesco  director general, Spain,Felim Egan painter, Ireland, Frei Betto liberation theologian, Brazil, Gillian Slovo writer, UK/South Africa, Githa Hariharan writer, India, Giulio MarconMP (SEL), Italy, Hilary Rose academic, UK, Ilan Pappe historian, Israel,Ismail Coovadia former South African ambassador to Israel, James Kelmanwriter, Scotland, Janne Teller writer, Denmark, Jeremy Corbyn MP (Labour), UK, Joanna Rajkowska artist, Poland, Jody Williams Nobel Peace Laureate, US, John Berger artist, UK, John Dugard former ICJ judge, South Africa,John McDonnell MP (Labour), UK, John Pilger journalist and filmmaker, Australia, Judith Butler philosopher, US, Juliane House academic, Germany,Karma Nabulsi Oxford University, UK/Palestine, Ken Loach filmmaker, UK,Kool AD (Victor Vazquez) musician, US, Liz Lochhead national poet for Scotland, UK, Luisa Morgantini former vice president of the European Parliament, Italy, Mairead Maguire Nobel Peace Laureate, Ireland, Michael Mansfield barrister, UK, Michael Ondaatje author, Canada/Sri Lanka, Mike Leigh writer and director, UK, Naomi Wallace playwright, screenwriter, poet, US, Noam Chomsky academic, author, US, Nurit Peled academic, Israel,Prabhat Patnaik economist, India, Przemyslaw Wielgosz chief editor of Le Monde Diplomatique, Polish edition, Poland, Raja Shehadeh author and Lawyer, Palestine, Rashid Khalidi academic, author, Palestine/US, Richard Falk former UN special rapporteur on Occupied Palestinian Territories, US,Rigoberta Menchú Nobel Peace Laureate, Guatemala, Roger Watersmusician, UK, Ronnie Kasrils former government minister, South Africa, Rose Fenton director, Free Word Centre, UK, Sabrina Mahfouz author, UK, Saleh Bakri actor, Palestine, Sir Geoffrey Bindman lawyer, UK, Slavoj Zizekauthor, Slovenia, Steven Rose academic, UK, Tom Leonard writer, Scotland,Tunde Adebimpe musician, US, Victoria Brittain journalist, UK, Willie van Peer academic, Germany, Zwelinzima Vavi secretary general of Cosatu, South Africa

Vertaling: Engelbert Luitsz

Desmond Tutu en vele anderen, Western powers that arm Israel are complicit in war crimes against Palestinians

5 comments for “Oproep tot wapenembargo tegen Israël

 1. Aleid Blink
  July 19, 2014 at 12:48 pm

  Bravo! Dat zijn de geluiden die we horen willen.

 2. July 19, 2014 at 1:05 pm

  Het wordt eens een keer tijd. Hoeveel doden moeten er nog vallen.

 3. Kabir
  July 19, 2014 at 2:05 pm

  Great job

 4. Aziz 4 peace
  July 19, 2014 at 4:23 pm

  Great example , now chosen leaders take action or step off !

 5. Martha Tjoe Nij
  July 21, 2014 at 6:03 am

  Free Palestine bring the guilty to justice stop the violence and occupation now.

Comments are closed.