Fascisme in Israël

fascisme_israel3

Joodse rechts-extremisten protesteren voor de militaire basis Kirya in Tel Aviv op 1 juli 2014. (Foto: Tomer Neuberg)

Toen de Israëlische journalist Chemi Shalev eerder deze week de situatie in Berlijn in 1933 vergeleek met die in Jeruzalem in 2014, leidde dat tot veel ophef onder de commentatoren. Shalev benadrukt dat hij geen parallel wil trekken, maar de gebeurtenissen van de afgelopen tijd riepen automatisch herinneringen op aan wat hij allemaal had gehoord en gelezen over die donkere periode.

En toen ik de video’s en foto’s zag van bendes van rechtse, joodse racisten die door de straten van Jeruzalem renden, “Dood aan de Arabieren” schreeuwend, op jacht naar willekeurige Arabieren op basis van uiterlijk of een accent, hen op klaarlichte dag achtervolgend, “kwijlend als hysterische beesten” om hen dan in elkaar te slaan voordat de politie arriveerde – toen kwam de historische associatie vanzelf.

Shalev heeft merkwaardig genoeg een rotsvast vertrouwen in de Israëlische politie en verwacht dat die alles zal doen om de daders van de gelynchte Palestijnse jongen te vinden. Ook een zo ervaren journalist is kennelijk niet immuun voor de beeldvorming die Israël steeds krampachtiger in stand probeert te houden. Onder ander door steeds openlijker bewijsmateriaal te vernietigen, fotojournalisten te beschieten, beveiligingscamera’s van Palestijnen te verwijderen en mensen met de dood te bedreigen die de werkelijke gang van zaken hebben vastgelegd, wanneer die niet overeenkomt met wat Israël naar buiten wil brengen.

Maar goed, hij stelt ook een zeer pregnante kwestie aan de orde: het zwijgen van de miljoenen joden over wat er zich in Israël afspeelt. Verwijzend naar de bekende uitspraak van Edmund Burke “Al wat nodig is om het kwaad te laten zegevieren zijn goede mensen die niets doen“, schrijft hij:

Niet Netanyahu moet de schuld krijgen, wij allen hebben schuld, joden in Israël en in de diaspora, zij die hun ogen sluiten en zij die de andere kant op kijken, zij die Palestijnen als onmenselijke monsters afschilderen en zij die elke zelfkritiek zien als een daad van joods verraad.

Heeft de na-oorlogse indoctrinatie sterker gewerkt dan zelfs de joodse experts vermoeden? De regerende partij in Israël, de Likoedpartij, is een afstammeling van het zionistisch revisionisme, de harde lijn zeg maar (en “links” was al keihard…). De revisionisten werden geïnspireerd door Mussolini en de Betar, hun jeugdbeweging, droeg een tijdje de zwarte uniformen van de Italiaanse fascisten. Maar zelfs de Israëlische specialist van het fascisme, professor Zeev Sternhell, die tientallen jaren heeft besteed aan het onderzoeken van dat fenomeen, zegt:

Ik kwam al snel tot de conclusie dat geen enkele maatschappij of cultuur immuun is voor deze fenomenen; en toch heb ik nooit gedacht dat wijzelf deze problemen zouden tegenkomen.

Dat was zo’n vier jaar geleden. Een andere Israëlische journalist, Uri Misgav, schreef toen een kleine samenvatting van het fascisme in Israël. Aanleiding daarvoor was een wet die bepaalde dat niet-joodse Israëli’s trouw moesten zweren aan de joodse democratische staat. Die wet kwam met een zeer ruime meerderheid door het parlement. Er klonken vanuit linkse hoek wel protesten, maar Misgav zegt ook dat “links” steeds kleiner wordt, terwijl fascistische elementen de maatschappij steeds meer in hun greep hebben.

Waar Sternhell terecht op wijst is het cumulatieve effect van allerlei maatregelen en gedragingen. Campagnes tegen linkse professoren, aanpassingen aan het lesmateriaal, aanvallen op de academische vrijheid van meningsuiting en meer van dat soort zaken. Dit zien we al vanaf het prille begin van de joodse staat, toen er direct wetten werden aangenomen om de Palestijnen buiten de deur te houden en hun bezittingen en grond naar de staat gingen. Het juridische centrum Adalah noteert ondertussen al meer dan 50 wetten die discriminerend zijn voor de Palestijnse minderheid in Israël. In dit “cumulatieve proces” is het niet meer dan logisch dat ook kritische joodse Israëli’s op den duur het slachtoffer zullen worden van de fascistische tendensen.

Nu zowel de rechts-extremisten als de religieuzen zich volop tegen de Palestijnse bevolking keren is het lachwekkend te verwachten dat de Israëlische regering hier iets tegen zal doen. Met hun eigen al drie weken durende kruistocht van razzia’s, verwoestingen, moorden, plunderingen en honderden willekeurige arrestaties geven ze juist het goede voorbeeld. Het is het cumulatieve effect van 66 jaar discriminatie en onderdrukking. De voedingsbodem is gelegd voor een explosieve situatie die wellicht ooit in de geschiedenisboeken terecht zal komen als zionisme, een variant op allerlei gevaarlijke stromingen, maar met een eigen religieus-nationalistisch sausje. Misgav zei het vier jaar geleden en nu is het actueler dan ooit:

De werkelijke strijd wordt vandaag niet tussen links en rechts gevoerd, maar eerder tussen democraten en fascisten.

Het zal niemand verbazen dat hoe meer een maatschappij begint te lijken op wat ze altijd als hun ergste vijand hebben neergezet, hoe belangrijker het wordt de informatie te beheersen. Een van de maatregelen is het orwelliaans verbieden van het woord “nazi” en het gebruik van nazisymbolen. Gevangenisstraffen en hoge boetes moeten de associaties die elke objectieve waarnemer heeft de kop indrukken. Op het vermoorden van een Palestijn staat nog niet een fractie van de straf die je kunt verwachten als je een joodse nazi een nazi noemt. Op het voorgenomen verbod werd door een enkeling met humor gereageerd (hier en hier), maar dat verandert niets aan de ernst van de zaak.

fascisme_israel2

In de rand van de cirkel staat: “Iedereen beseft het nu”, in de cirkel: “Kahane had gelijk”. (foto: Tomer Neuberg)

Religieus racisme

De algemeen-secretaris van een wereldwijde joodse jeugdbeweging riep onlangs op tot massamoord op Palestijnen als vergelding voor de drie joodse jongens die dood zijn. Rabbijn Noam Perel verlangt dat het Israëlische leger meer dan 300 Palestijnen vermoordt. Het absolute racisme spreekt uit zijn omschrijving van de – mogelijke - kidnap en moord als een “blamage“. Hoe kan een zo minderwaardig schepsel ons raken? Dat zijn de woorden van iemand die zich ver superieur voelt boven de niet-joodse medemens. Deze zelfde Perel is ook de oprichter van een religieuze school nabij Hebron, een kweekplaats voor racisten waar kolonisten hun kinderen naartoe sturen. En de beweging Bnei Akiva heeft meer dan 150 afdelingen in tientallen landen.

Onlangs demonstreerden mensen van Boycot from Within in Jeruzalem tegen de opnames van de serie DIG. Volgens de demonstranten is de Amerikaanse serie bedoeld als propagandamateriaal en geeft ze een zwaar vertekend beeld van de realiteit in de heilige stad. Tijdens die demonstratie dook er opeens ook een orthodoxe jood op die de joodse massamoordenaar Baruch Goldstein begon te verdedigen. Goldstein heeft ooit 29 biddende moslims vermoord en er meer dan 100 gewond, voordat hij werd doodgeslagen door de woedende menigte. Maar twintig jaar later wordt hij nog steeds vereerd door extremisten.

Goldstein was een volger van Meir Kahane (zie foto hierboven), de joodse extremist die de terreurbeweging Jewish Defense League (JDL) oprichtte en waar Goldstein lid van was. Deze beweging wordt zelfs in Amerika gezien als een terroristische beweging en is daar verboden. In Frankrijk echter weer niet. Uit de JDL kwamen ook andere terreurbewegingen voort als Kach en Kahane Chai. Deze zijn in de Europese Unie en in Israël verboden. Maar in Hebron zijn ze nog steeds zeer actief en individuele aanhangers van Kahane en Goldstein zijn overal in Israël te vinden. Ronnie Barkan, een van de oprichters van Boycot from Within, heeft een stukje van de demonstratie op video gezet, vanaf ongeveer drie minuten komt de reli-fascist in beeld. Volgens Barkan is dit allemaal niets nieuws, het Israëlisch fascisme, dat nauwe banden heeft met het zionisme, komt steeds openlijker naar buiten wanneer de omstandigheden dat toelaten. Maar het is er altijd geweest.

Terminologie als afleidingsmanoeuvre

Zoals ook uit het artikel van Uri Misgav blijkt wordt er veel energie gestopt in haarkloverijen over wat de precieze definitie van een begrip is. Daarmee wordt de aandacht dan afgeleid van de ernst van de situatie. Over de analogie met het Apartheidsregime van Zuid-Afrika is zelfs een uitgebreid WikiPedia-artikel. We zagen het bij het gebruik van witte fosfor tegen een burgerbevolking in de Gazastrook, toen Israëlische juristen zich mochten uitleven op hoe chemische wapens worden gedefinieerd in internationale verdragen.

Het wordt hoog tijd dat we ons exclusief gaan richten op de realiteit en de hooizakken en haarklovers aan hun miserabele lot overlaten. Niets is twee keer hetzelfde. Noem het dan gewoon zionisme, of bedenk nog een andere term. Misschien bestaat er helemaal geen woord voor de gruwelen die ons nog te wachten staan. Noam Chomsky verwoordde het deze week in The Nation zo:

Deze weg leidt niet naar Zuid-Afrika, zoals algemeen wordt beweerd, maar naar iets wat vele malen erger is.

Engelbert Luitsz

Noam Chomsky, On Israel-Palestine and BDS
Uri Misgav, Fascism in Jewish State?
Chemi Shalev, Berlin, 1933 and Jerusalem, 2014: When racist thugs are on the prowl
Or Kashti, World Bnei Akiva chief calls for price of ‘blood’ for Israeli teens’ murder

PS
Net las ik op FB dat de activist Miko Peled is gearresteerd. Hij is de zoon van een beroemde Israëlische generaal en schrijver van het boek The General’s Son. Een man met veel aanzien, dus dit is een belangrijke stap.
Verder lijken de berichten uit de Gazastrook geblokkeerd te worden. Het Palestijnse persbureau Ma’an News lijkt uit de lucht te zijn. (Ma’an New is toch in de lucht bleek me later, maar ze beschermen zich met een captcha, waarschijnlijk vanwege aanvallen op hun website).
Allemaal onheilspellende indicaties. Israël doet er alles aan om getuigen van de golf van misdaden die het momenteel pleegt de mond te snoeren.

10 comments for “Fascisme in Israël

 1. Aleid Blink
  July 4, 2014 at 6:01 pm

  Voor iedereen die ervaring heeft met de fascistische kant van Israël is het volmaakt duidelijk waar Wilders zijn ideeën vandaan heeft.

  • Anti-fascist
   July 5, 2014 at 12:17 am

   ‘Wilders stemmers’, weten niet wat ze doen. Het besef komt vaak te laat, als het gaat om het fascisme. Het hersenloze gespuis in Israël, is een goede kopie van het volk zoals dat in Hitler Duitsland rondhobbelde. De geschiedenis herhaalt zich.

 2. piterfries
  July 4, 2014 at 7:59 pm

  Jabotinsky, 1923:

  We cannot give any compensation for Palestine, neither to the Palestinians nor to other Arabs.

  Therefore, a voluntary agreement is inconceivable. All colonization, even the most restricted, must continue in defiance of the will of the native population.
  Therefore, it can continue and develop only under the shield of force which comprises an Iron Wall through which the local population can never break through. This is our Arab policy. To formulate it any other way would be hypocrisy.

  Whether through the Balfour Declaration or the Mandate, external force is a necessity for establishing in the country conditions of rule and defense through which the local population, regardless of what it wishes, will be deprived of the possibility of impeding our colonization, administratively or physically.

  Force must play its role – with strength and without indulgence. In this, there are no meaningful differences between our militarists and our vegetarians. One prefers an Iron Wall of Jewish bayonets; the other an Iron Wall of English bayonets.

  To the hackneyed reproach that this point of view is unethical, I answer, ’absolutely untrue.’

  This is our ethic. There is no other ethic. As long as there is the faintest spark of hope for the Arabs to impede us, they will not sell these hopes – not for any sweet words nor for any tasty morsel, because this is not a rabble but a people, a living people.

  And no people makes such enormous concessions on such fateful questions, except when there is no hope left, until we have removed every opening visible in the Iron Wall.

  • July 4, 2014 at 8:21 pm

   Ja, dat werd ook de visie van Benny Morris: Ben-Goerion had “het karwei moeten afmaken”.

   • piterfries
    July 5, 2014 at 8:44 am

    Vanuit fascistisch oogpunt ben ik het helemaal met Morris eens.
    Dè kardinale zionistische fout dat zij nooit hebben ingezien dat er mensen zijn die gehecht zijn aan hun land.
    Lees b.v. ‘This side of peace’, Hanan Ashrawi, 1995, Simon + Shuster.
    Zij is lyrisch over de omgeving van Ramallah.
    Dat komt er uit voort, denk ik, dat joden altijd van hot naar her verhuisden, en dan in hoofdzaak in stedelijke omgevingen gingen wonen, in joodse gemeenschappen.
    Joden kennen hun vijanden niet, je kunt ook zeggen, ze hebben geen idee wie ze tot vijanden maken.
    De druppel die de emmer deed overlopen in Libanon, en tot de oprichting van Hezbollah leidde, was een IDF konvooi wat meende dwars door één van heiligste Shi’itische festivals te kunnen rijden.
    De legervoertuigen werden met blote handen omgekiept.
    Ferdinand Smit, ‘The battle for South Lebanon, The radicalisation of Lebanon’s Shi’ites, 1982-1985’, Amsterdam, 2000.
    Smit werd in Mali vermoord, als Nederlands diplomaat in Israel was hij bevriend geraakt met Arafat, op aandringen van Peres.

 3. Aleid Blink
  July 5, 2014 at 9:43 am

  Dit gebeurt blijkbaar met je, als je niet leert te houden van de plek waar je opgroeit en je altijd naar iets hogers, iets beters krijgt voorgesteld waar je naar MOET streven, het mythische Jeruzalem. Maar zelfs dat is het probleem niet. Dat wordt het pas als je de mythe een materieel fundament waarop je meent recht te hebben. Zo verwordt geloof tot politiek. Dit is het grote verschil tussen sommige orthodoxe joden voor wie mythe en geloof geestelijk goed is gebleven. Die niets van een eigen staat willen weten en de grond waarop men deze heeft menen te moeten vestigen, terug willen geven aan de Palestijnen en in vrede met hen willen samenleven. Voor hen is Jeruzalem de goddelijke mythe gebleven, waar je naar kunt hunkeren maar die alleen een innerlijke werkelijkheid kan worden.

  Ik ben anti-kerks opgevoed, maar heb de grote waarde van mythes leren kennen. Israël is een fundamentalistisch project, net als trouwens dat kalifaat dat men nu in Irak probeert te vestigen.

 4. piterfries
  July 5, 2014 at 3:20 pm

  Saber al Aloul, le directeur de l’institut de médecine légale palestinien, a assisté à l’autopsie pratiquée par des médecins légistes israéliens à Tel Aviv. Il a expliqué que le corps de l’adolescent était brûlé à 90% et que des cendres avaient été retrouvées dans le système respiratoire de l’adolescent, preuve selon lui que “le garçon a inhalé ces matières alors qu’il était brûlé vif”.

 5. Aleid Blink
  July 5, 2014 at 4:37 pm

  We weten allemaal dat mensen in hun wraakzucht buitezinnig kunnen raken en dus totaal niet meer weten wat ze aanrichten. De Israëlische regering moedigt willens en wetens aan, maar dit kan hier ook zomaar gebeuren, dankzij politici als Wilders e.a. en ondanks de ervaring opgedaan voor en tijdens WO II.

  De grootste schande is dat in Israël het verhaal gaat dat Saber homoseksueel was en door mensen uit de eigen gemeenschap is omgebracht. Daarom staat hier in de krant dat de Palestijnen in deze moord als een wraakoefening zien en niet dat het zo is. Met deze schokkende leugen praten ze hun straatje schoon. Dit bericht heb ik overigens van Adam Keller van Gush Shalom, waaruit blijkt dat ook Israëliërs niet meer in dit soort leugens trappen.

  Hij vertelde verder dat een van de drie joodse jongens een militair was en daarmee klopt het beeld dat het om onschuldige tieners zou gaan, ook niet. Alles is uit de kast gehaald om deze zaak te dramatiseren en weer de buitenlandse pers een oor aan te naaien en de eigen misdaden te rechtvaardigen.

 6. July 5, 2014 at 5:52 pm

  Het is niet dat ik niet weet wat wat ik moet zeggen of zou moeten zeggen of zou weten hoe te refereren naar teksten van een van de boeken van een metertje boekenplank of naar teksten in een van mijn archieven. Hermann Walther von der Dunk stelde dat fascisme politieke pornografie is. Een betere definitie ken ik eigenlijk niet. Het is een soort leegte dat blijft vragen. Hongerdier Netanyahu zal nooit meer antwoord krijgen. Althans niet in de ruimte van het jodendom of van welke wettelijke ruimte dan ook, hoe ruim deze ook worden geïnterpreteerd. Rallying round the flag? Dat doen jongetjes bij mij op hoorafstand al de hele dag. Maar dat is een leuk soort gekte.

Comments are closed.