Israël wil geen getuigen

hamde_abu_rahma_060614

Gisteren werd de Palestijnse fotojournalist Hamde Abu Rahma door zes Israëlische soldaten aangepakt toen hij beelden maakte van de wekelijkse protesten. Hij werd met geweerkolven in zijn borst en maag geslagen en de commandant duwde de loop van zijn geweer in zijn nek. Hamde kreeg te horen dat hij doodgeschoten zou worden als hij zijn camera niet zou afgeven. Zijn professionele camera met een waarde van bijna 2500 euro werd afgepakt en een half uur later kapot teruggegeven, alle foto’s waren uiteraard gewist.

Later kwamen soldaten ook nog bij zijn huis waar ze binnenvielen en zijn familie met traangas bestookten. Hamde heeft een jonge ezel als huisdier en hij maakte zich dan ook grote zorgen over dit beest. Het maakt voor het bezettingsleger helemaal niet uit of ze te maken hebben met kinderen of volwassen, mensen of dieren, vreedzame fotografen of stenengooiende kinderen, alles en iedereen is een legitiem doelwit in hun ogen.

Toen de legendarische acteur Dustin Hoffman vorig jaar een prijs uitreikte voor de veelgeprezen documentaire 5 Broken Cameras werd hij door The Jewish Press op ronduit antisemitische manier weggezet. Hij werd omschreven als een karikatuur van de jood, met zijn kleine gestalte, zijn kromme neus en nasale stemgeluid. En volgens de schrijver van het artikel gebruikte Hoffman die stereotypering bewust om jodenhaat in de hand te werken. Met name, nu zijn grote carrière voorbij is, om toch nog aandacht te krijgen. Het is een weerzinwekkend stukje laster en het beangstigende is dat dat in de officiële pro-Israëlpers kennelijk zomaar kan.

Voor Hamde was dit de eerste keer dat zijn camera werd vernield en zijn foto’s uitgewist, maar het is hetzelfde verhaal als dat van Emad Burnat, de Palestijnse boer om wie 5 Broken Cameras draait.

De hardhandige manier waarop Israël bezig is met name vreedzame getuigen van hun misdaden het zwijgen op te leggen, bleek onlangs ook weer eens toen Rachelle Friesen, medewerkster van een kerkelijke vredesbeweging in Palestina, urenlang werd ondervraagd en vervolgens werd uitgewezen met de mededeling dat ze de komende tien jaar Israël niet meer inkomt. Friesen werkte al vier jaar in Palestina. Ze is één van de velen, dus we kunnen hier rustig spreken van beleid. Het gaat niet meer om incidenten. Meer informatie over Friesen en een aantal anderen die hetzelfde lot beschoren was is te vinden bij Abu Pessoptimist en hier zijn wat artikelen van Friesen te lezen.

younes

Er gaat letterlijk geen dag voorbij zonder dat ergens in Palestina mensenrechten worden geschonden of erger. Ook vandaag in de vroege ochtend was het weer raak bij een Palestijnse man in Beit Omar, nabij Hebron. Hij doet bijna dagelijks verslag van wat hij om zich heen ziet gebeuren via de sociale media. Vanmorgen verzuchtte hij:

Ik hoop op één enkele dag zonder die schoften te hoeven zien, één enkele dag zonder hun fascistische gedrag, één enkele dag dat ik in vrede kan slapen en ontwaken.

Camera’s afpakken, mensen uitwijzen, schrijvers de mond snoeren, mensen die zich het lot van een onderdrukt volk aantrekken belasteren, het is allemaal business as usual in de joodse staat. Wat was de misdaad van Rachel Friesen? Ze “had contact gehad met Palestijnen“. Wat was de misdaad van Hamde? Hij laat zien wat er gebeurt. We mogen het niet weten. Voor Hamde werd er direct een actie op touw gezet 
om hem aan een nieuwe camera te helpen, want het beste wapen tegen fascisme is fatsoen.

Engelbert Luitsz

Update: Israëlische soldaten zijn ook een Palestijnse tv-studio in Oost-Jeruzalem binnengevallen om de uitzending van het programma “Good Morning Jerusalem” onmogelijk te maken. De druk op de Palestijnse pers neemt toe.

7 comments for “Israël wil geen getuigen

 1. Roos
  June 7, 2014 at 1:01 pm

  een camera bergt even veel valse getuigen als dat er waarnemers van de beelden zijn.

  • Aleid Blink
   June 7, 2014 at 3:12 pm

   Er is ook een ander middel dan een camera mogelijk, nl. zelf gaan kijken, zoals ik heb gedaan. En natuurlijk niet alleen genoegen nemen met een blik maar van beleven.

   Je kunt natuurlijk domweg in halve en hele onwaarheden geloven. Israël heeft dan liever dan getuigen die vertellen wat ze gezien hebben. Waarom eigenlijk? Valt er iets te verbergen?

   Maar vertel eens, waarom denkt u dat er zoveel zgn. “valse” getuigenissen vanuit Israël komen? Wat willen deze getuigen daarmee? En waarom denkt u dat verhalen als het hierboven staande leugens bevatten. Omdat het u niet bevalt en u het makkelijker vindt ze te ontkennen? Of om een wit voetje te halen bij de Israëlische machthebbers?

   Ik verzeker u dat wat in dit verhaal verteld wordt, niet alleen waar is maar ook dagelijkse kost.

 2. jefcooper
  June 7, 2014 at 4:27 pm

  Thomas Friedman legde al uit dat technische ontwikkelingen niet in het voordeel van Israel zijn.
  In 1948 waren er geen mobiele telefoons met camera’s, nu wel.
  Zelfs een satelliettelefoon kost niet veel meer.
  En zo konden wij bij de laatste grootschalige aanval van de dappere IDF’ers op het concentratiekamp Gaza de fosforgranaten live zien ploffen.
  Aardig waren opnamen van de IDF aanval op Libanon, toen de IDF’ers haastig hun onkwetsbaar geachte tanks verlieten, nadat Hezbollah er in geslaagd was met een nieuwe techniek deze tanks te vernietigen.

 3. Roos
  June 7, 2014 at 7:09 pm

  Met valse getuigenissen doelde ik op de eigen interpretatie van foto’s. Onvermijdelijk natuurlijk maar een stap in de goede richting zou waarnemers kunnen zijn die in de gaten houden of dat wat geschoten wordt realistisch is.

  • Aleid Blink
   June 8, 2014 at 9:26 am

   Wilt u daarmee zeggen dat u die realiteit beter kent dan degenen die ter plaatse aanwezig zijn, op wie geschoten wordt, wiens naasten gewond of gedood worden, die de olijfbomen die zij hebben geplant en met liefde verzorgt, door bulldozers ontworteld zien worden of door kolonisten vernield, etc., etc.?

   Wat u wilt is dat iedereen een versie van de werkelijkheid overneemt die u de uwe heeft gemaakt, omdat die andere zo beangstigend is dat u daarvoor oren en ogen gesloten houdt. Wat denkt u daarmee te bereiken?

  • June 9, 2014 at 12:00 am

   Dat wat de Israëlische soldaten schieten is angstaanjagend realistisch, Roos.

 4. June 8, 2014 at 8:53 am

  Tuurlijk willen ze de waarheid achterhouden. Moet je eens voorstellen dat een Palestijn die beelden op Youtube zet en de Amerikanen en kennis van nemen. De Europeanen kennen de waarheid grotendeels al, op een paar Oost-Euro’s na, maar de VS, daar gaat het ze om. Dat de Amerikanen opeens gaan demonstreren tegen de gelden die uit hun belasting worden overgeheveld naar Israël, om er mensen mee te onderdrukken, te doden, huizen mee te slopen, mensen te arresteren midden in de nacht enkel om angst te zaaien, om ermee een vertrek van Pals uit Palestina te bewerkstelligen enz… weet iemand nog wat die beelden van het breken van Palestijnen hun botten door IDF’ers op een berg in de Bezette Gebieden voor afschuw, afkeer en kritiek hebben veroorzaakt, ook in de VS. Daar hebben de Israelis van geleerd. Als het leeuwendeel van de Amerikanen overlopen zoals de Europeanen deels al hebben gedaan (was ook ooit volkomen ondenkbaar gezien het schuldgevoel en het gevoel van super solidariteit jegens Israël in West-Europa tot de periode van de Oslo-akkoorden en de moord op Rabin) dan hebben ze een probleem. Een groot probleem. Wie weet kunnen ze geen beroep meer doen op het Amerikaanse Veto-recht binnen de Veiligheidsraad. En wellicht nog veel meer nadelen op militair, politiek, diplomatiek, maatschappelijk en handelsgebied. Who knows, maar zeg nooit nooit.

Comments are closed.