BDS: Beveiliger G4S haalt bakzeil

g4s_1_0

Het Brits-Deense beveiligingsbedrijf G4S is een internationale gigant met 600.000 werknemers. Het bedrijf is onder druk komen te staan vanwege z’n contracten met de Israëlische bezetters in Palestina. Er lopen contracten voor het leveren van apparatuur aan checkpoints en gevangenissen, onder andere de beruchte Ofer-gevangenis die onlangs veel in het nieuws was vanwege de hongerstakingen aldaar en de dood van twee Palestijnse jongens. In Israël heeft G4S 8000 werknemers die zo’n 50.000 klanten bedienen, twee derde daarvan zijn privépersonen.

De activiteiten in de Laatste Apartheidsstaat zijn ongetwijfeld lucratief, maar vormen toch slechts een klein deel van het totaal. Om die reden lijkt men gehoor te hebben gegeven aan de aanzwellende kritiek van de afgelopen jaren. Steeds meer bedrijven in allerlei landen hebben hun contracten opgezegd, zoals bijvoorbeeld GroenLinks en ABVA KABO in Nederland dat vorig jaar deden. Met name het Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP) heeft zich ingezet om bedrijven voorlichting te verschaffen omtrent de onethische samenwerking van de beveiliger met de Israëlische bezetter.

In Engeland werd deze week een aandeelhoudersvergadering verstoord door demonstranten die wilden weten of de toezeggingen van vorig jaar om de samenwerking met Israël te beëindigen nagekomen zullen worden. Vorig jaar hadden niet-gouvernementele organisaties in verschillende Arabische landen opgeroepen de contracten te beëindigen en dichter bij huis deed de Schotse vakbond deed hetzelfde. In Engeland lag het bedrijf sinds de Olympische Spelen daar toch al niet lekker, nadat het budget ruim was overschreden en er bij lange na niet genoeg beveiligers geleverd konden worden. En toen vorige week bekend werd dat niemand minder dan Bill Gates een deel van zijn aandelen had verkocht, was dat een signaal dat niet genegeerd kon worden, zelfs niet door een multinational.

Met name de behandeling van Palestijnse kinderen in gevangenschap heeft tot veel verontwaardiging geleid en ook daaraan is G4S medeplichtig. Het rapport Palestijnse kinderen en militaire detentie van een Nederlandse multidisciplinaire expertgroep eerder dit jaar leverde felle kritiek op het Israëlische beleid. Ook internationaal hebben grote namen zich om die reden uitgesproken voor een boycot van G4S, onder (veel) anderen Desmond Tutu, Alice Walker, Roger Waters, Angela Davis en Breyten Breytenbach.

De concessies die het bedrijf doet onder internationale druk vormen een belangrijke opsteker voor de BDS-beweging (Boycot, Sancties, Desinvesteren). Het bewijst dat zelfs een wereldspeler als G4S op de knieën te krijgen is wanneer hun “goede naam” en vooral portemonnee worden aangetast. Of het Israël op andere gedachten zal brengen is een heel ander verhaal. Een van de strafmaatregelen die de regering nam als reactie op de eenheidsregering van de Palestijnen was het aankondigen van de bouw van nog eens 3.300 woningen in bezet gebied. Eerder al werd besloten dat Palestijnse banken geen stortingen in shekels meer mogen doen in Israël en weigerde Israël de belasting af te dragen die het voor de Palestijnse Autoriteit int.

Het belangrijkste effect van de actie tegen G4S lijkt dan ook te zijn dat Israël meer en meer als een paria wordt gezien. Via klinkende namen als Bill Gates, Roger Waters of Stephen Hawking raken de onmenselijke gevolgen van de bezettingspolitiek bij een steeds grotere groep mensen bekend. En om uiteindelijk te komen tot een omslag zoals we dat bij Zuid-Afrika hebben gezien is het noodzakelijk dat een isolement van de schurkenstaat gedragen wordt door brede lagen van de bevolking, niet alleen door activisten met hun aanhang. In die zin werkt G4S zonder het te beseffen als katalysator, juist omdat ze overal in de wereld bekend zijn.

De schrijfster en feministe Naomi Wolf hield zich meestal afzijdig als het om (duidelijke) kritiek op Israël ging. Zij voelt zich als joodse vrouw kennelijk toch te verbonden met het zionistische Israël, ook al is ze Amerikaanse. Haar korte studie Het einde van Amerika zou ik graag een vervolg zien krijgen in Het einde van Israël, daarvoor hoeft niet eens zoveel te worden herschreven. Maar iets dergelijks heb ik van haar nog niet gelezen. Vandaag echter zag ik haar ontsteltenis op Facebook over de aankondiging van al die woningen in bezet gebied. “Wederom mijn excuses als een joodse vrouw aan het volk van Palestina voor de daden van dat land in de naam van mijn geloof. Daar heb ik nooit om gevraagd. Het spijt me verschrikkelijk.”

Met bijna 50.000 vind-ik-leuks op haar pagina is Naomi Wolf een van die mensen die kunnen helpen dit “conflict” uit de sfeer van joods versus anti-joods te halen en het te brengen waar het thuishoort: in de sfeer van vrijheid versus bezetting.

Engelbert Luitsz

Financial Times, G4S to end Israeli jail contracts within three years
Electronic Intifada, G4S to end Israel prison contracts as pressure mounts over torture complicity

Update: Bloomberg meldde zelfs dat de Bill Gates alle aandelen in G4S van de hand heeft gedaan.

5 comments for “BDS: Beveiliger G4S haalt bakzeil

 1. Roos
  June 6, 2014 at 8:31 pm

  Palestijnse kinderen zijn geen kinderen van een bestaand land maar kinderen van een idee.
  Een idee waar iedereen maar mee aan de haal gaat.

  • June 6, 2014 at 8:49 pm

   Het zijn levende wezens, Roos.

  • Aleid Blink
   June 7, 2014 at 9:13 am

   Roos, U bent het die vanwege een idee de wereld op z’n kop ziet. Probeer het eens andersom. Maar u zou natuurlijk ook eens dat idee kunnen verruilen voor de werkelijkheid en eens de ter plaatse gaan kijken in welke omstandigheden deze kinderen leven, met hen praten en zelfs van hen genieten. Dan zou u merken dat ‘iedereen’ minder gek is dan u meent.

   • Roos
    June 7, 2014 at 7:02 pm

    Daar ben ik wel een beetje voor, Aleid. Men heeft het over Israel alsof het gaat over een land dat men hier in het westen kent maar we kennen oude beelden, een plaatje uit een schoolboek van een kibboets, we kennen niet het schooltje op de hoek van de straat, de bakker, de kleermaker.
    Men spreekt over Palestina alsof het gaat over een land.

 2. Aleid Blink
  June 8, 2014 at 9:18 am

  Laat ik nou langere tijd ten oosten van Jeruzalem hebben gewoond, tussen de mensen die zich van oudsher Palestijnen noemen en voelen en van daar uit het hele land, inclusief dat wat tegenwoordig de Israëlische staat heet, bezocht hebben. Zij bestaan alleen maar niet in de geesten van mensen die daar veroveraartje spelen, een spel dat u blijkbaar toejuicht.

  Hoe heten volgens u eigenlijk de Palestijnen en hoe noemt u de streek waar zij het leven leiden dat die veroveraars hen gunnen, of liever gezegd, niet gunnen?

  Wat u hier schrijft is louter fantasie!

Comments are closed.