En toch zwelt de kritiek op Israël aan…

khader-adnan-hunger-strike-in-israeli-prison-2

Twee jaar geleden was er een massale hongerstaking onder de Palestijnse gevangenen en nu opnieuw. Waar blijven de politici? (Cartoon van Carlos Latuff)

Is het paniek of strategie? De overtrokken reacties op de moorden in Brussel, naar het zich laat aanzien een afrekening en geen “antisemitische aanslag”, lijken deel uit te maken van een bredere strategie.

The Sunday Times kopte vandaag onheilspellend ‘Angstige joden beginnen Europese Exodus‘ (Fearful Jews begin European Exodus). Woorden die bedoeld zijn om allerlei krachtige, doch onduidelijke emoties op te wekken. Likoed Nederland deed dat op z’n eigen gevaarlijk-onbenullige manier door de stad Eindhoven te beschuldigen van zaken die ze meestal toedichten aan extremistische Arabieren: De gemeente Eindhoven veegt Israël van de kaart. Het bleek te gaan om straatnamen die naar Bijbelse plaatsen verwijzen en waarbij vermeld staat “Plaats in Palestina”. Much ado about nothing, zoals zo vaak. Voor de achtergronden van deze existentiële dreiging verwijs ik graag naar het uitgebreide artikel van Jan Dirk Snel.

Toen de Palestijnen enkele jaren geleden stappen zetten om lid te worden van de UNESCO, schreef Tom Struick van Bemmelen, voorzitter van Likoed Nederland, een afkeurend stukje in NRC Next met de titel ‘Palestijnen blazen vredesproces op‘. Voor wie het niet weet: de taken van de UNESCO bestaan onder andere uit bijdragen aan vredesopbouw en interculturele dialoog. Voor zionisten zijn vrede en dialoog echter synoniemen van terreur, er is voor hen geen grotere bedreiging van de joodse staat.

“Exodus”, “van de kaart vegen”, “opblazen”, je hoeft geen marketingexpert te zijn om te begrijpen waarom die termen gebruikt worden. Zelf gefabriceerde aanslagen, verzonnen pogroms en zwaar overdreven incidenten zijn al zo oud als het zionisme zelf. Met de vlucht van de Israëlische spes patriae naar met name Berlijn, weg uit dat nare beloofde land, moet de club weer worden aangevuld met angstige zielen die het racisme en militarisme wel een warm hart toedragen.

Het argument dat opkomend extreem-rechts in Europa de reden van de onrust is kan ook betwijfeld worden. Zoals bekend zijn mensen als Geert Wilders en Anders Breivik juist grote supporters van Israël. En de VVD’er Hans van Baalen, die in februari nog de neo-nazi’s in Kiev stond op te hitsen om daarna overtuigend de Hitlergroet te brengen, werd tot voor kort financieel gesteund door een vriendenclubje waarin de honorair consul van Israël John Manheim een prominente plaats vervulde.

Joodse organisaties in Amsterdam krijgen al tonnen subsidie, officieel vanwege de veiligheid. Na de moorden in Brussel gaan er stemmen op om dat bedrag nog eens te verhogen. Dat al dat belastinggeld ten koste gaat van projecten of groepen die daar veel meer behoefte aan hebben, lijkt de gemeenschap niet te deren. In België wordt zelfs gelobbyd voor een heus ministerie van Antisemitisme meldde de Belgische krant Knack:

Pevzner Mendel, directeur van de joodse school aan Schuman, en rabbijn Menachem Margolin, directeur van de joodse koepelorganisatie European Jewish Association (EJA), zijn stellig: ze vragen dat alle Europese regeringen een ministerie van Antisemitisme toevoegen aan de regering, onder de verantwoordelijkheid van de premier.

En dan hebben we nog minister Opstelten, die voorstander is van een apart vinkje voor joden op het aangifteformulier (de jaren dertig zijn nooit ver weg). De slimme organisatie en het netwerk dat efficiënt wordt aangesproken, met steun van de Israëlische premier Netanyahu zelf, wijst toch meer op strategie dan op paniek. Ook al is het demagogische geschreeuw nogal eens onsamenhangend, het effect is duidelijk te merken. Zoals Polonius opmerkt over Hamlet: “Though this be madness, yet there is method in’t.”

Het was vanwege al die opgeklopte – en in mijn ogen gevaarlijke – stemmingmakerij dat ik eindelijk eens blij verrast was met een uitzending van Nieuwsuur (De dood van een Palestijnse jongen). Niet in de laatste plaats omdat ze het fatsoen hadden nu eens niet Esther Voet van het CIDI uit te nodigen om met haar racistische gebabbel het debat te verstoren. Eindelijk werd er even een evenwichtig beeld getoond van wie die Palestijnse kinderen eigenlijk zijn. Gewone kinderen die willen spelen, sporten en studeren. Slechts een klein groepje gaat op vrijdag ritueel protesteren tegen de bezetting. Daarbij worden ze meestal vanaf grote afstand beschoten met (stalen) rubberkogels en traangasgranaten, zonder dat er sprake is van een confrontatie, laat staan van gevaar voor de dappere soldaten.

Het is verschrikkelijk dat er eerst weer twee Palestijnse kinderen moesten worden vermoord voordat de NOS het aandurfde voorzichtig kritiek te uiten, maar laten we vooruitkijken. De reacties in Israël zelf, na de walgelijke vertoning van het vernietigen van 1500 fruitbomen bij de Tent of Nations en de dood van de twee jongens, worden steeds grimmiger. Dat geeft een sprankje hoop. Ik zal er een paar behandelen in een volgend stukje.

Laten we hopen dat de NOS deze koers aanhoudt en bijvoorbeeld ook eens uitgebreid aandacht besteedt aan de politieke gevangen in hongerstaking, waarvan enkele tientallen zich ondertussen in kritieke toestand in het ziekenhuis bevinden. Eind april begon de hongerstaking met 120 personen, nu hebben 1500 andere gevangen zich daarbij aangesloten.

Het gaat erom “de reële feiten achter de officiële geschiedenis” te tonen, zoals Noam Chomsky het formuleerde. Daarbij is het de taak van onze nieuwszenders om daarbij te helpen, des te meer naarmate het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) dat nalaat of zelfs tegenwerkt. Iemand die nu nog niet begrijpt dat er een verband is tussen de ophef over “antisemitisme” in Europa en de staat Israël, houdt zich bewust dom. Als een fascistoïde club als Likoed Nederland straatnaambordjes in Eindhoven linkt aan de vernietiging van Israël hebben we te maken met propaganda van de meest gevaarlijke soort. Laten we niet opnieuw die weg inslaan, in vredesnaam.

Engelbert Luitsz

11 comments for “En toch zwelt de kritiek op Israël aan…

 1. June 1, 2014 at 4:26 pm

  Ik hoop dat de NOS eerst eens natrekt wat er echt voorgevallen is, als je het filmpje van die zogenaamd doodgeschoten Palestijnse jongens op Youtube bekijkt, http://www.youtube.com/watch?v=JGeq-XJkyso dan kun je alleen maar de conclusie trekken dat het gaat om een leugenachtig verhaal van de Palestijnen.

  • June 1, 2014 at 4:40 pm

   Het Israëlische leger maakt zelf ook altijd opnames van hun terreurdaden. Ze weigeren echter de video van deze actie vrij te geven. Blijft u maar lekker zionistische propaganda kijken tot de bom valt.

  • Aleid Blink
   June 2, 2014 at 9:45 am

   Ik zou denken dat een filmpje gemaakt door een elder of Zion niet bepaald betrouwbaarheid uitstraalt voor mensen die pro-Israël zijn.

 2. Galmier
  June 1, 2014 at 6:04 pm

  Het noemen van mensen naar dieren is een oud gebruik Al-Faar (de rat), al-Kitt (de kat), al-Dieb (de wolf), al-Fiel (de olifant), al-Asad (de leeuw).
  Het elkaar behandelen als dieren ook.

 3. June 1, 2014 at 7:44 pm

  Het elkaar behandelen als dieren…..de mens is een dier.
  Elkaar behandelen als plaagdieren die uitgeroeid moeten worden is veel erger en beide partijen doen dat.

 4. Aleid Blink
  June 2, 2014 at 10:00 am

  fulpvalstrar, Er is een verschil tussen doden en uitroeien. Dat er gedood wordt is gevolg van de gevoerde politiek die inhoudt dat Palestijnen als untermenschen geen recht hebben op een normaal leven in het land waar ze geboren zijn, het land dat ze altijd bewerkt hebben en dat ze liefhebben. Ze zijn niet anders dan wij en ook wij weten wat dat betekent en ook wij hebben in de jaren dat ons land bezet was, gedood. Gelukkig heeft de bezetting waar wij onder geleden hebben, slechts vijf jaar geduurd. VIJF JAAR, tegen over die waar de Palestijnen nu onder lijden, nl. nu op de kop af 47 jaar.

  Je kunt dat doden waar Nederlanders zich indertijd aan bezondigd hebben toch echt niet vergelijken met de uitroeiing die in die tijd door de bezetter werd toegepast. Zo kan net zo min het doden waar Palestijnen zich soms aan bezondigen, echt geen uitroeien genoemd worden. De staat Israël is er echter op uit de Palestijnen zo klein te krijgen, dat het gebied waar zij nu nog de overhand hebben, ondanks de bezetting, bij de staat gevoegd kan worden. En als dat niet goedschiks lukt, dan moet het maar kwaadschiks, d.w.z. door langzame deportatie en uitroeiing.

  Bagatelliseren is hier een teken van onwetendheid.

  • Roberto la Verita
   June 2, 2014 at 2:39 pm

   Tja ,dat die van Baalen daar in de Oekraine te vinden was verbaasde Mij niets.

   Voordat hij in de 2e kamer kwam was hij al gespot bij e.z. Glimmerveen.

   Roberto

 5. Aleid Blink
  June 2, 2014 at 4:59 pm

  Ik heb dat filmpje bekeken, waarop de hitlergroet van Van Baalen te zien zou zijn, maar het gaat zo snel dat je hem wel een dergelijk gebaar ziet maken, naar ik me afvraag of het niet om een handopsteken als groet gaat. Juist omdat hij in zijn studententijd van bepaalde sympathieën werd verdacht, lijkt het me niet zo waarschijnlijk dat deze nu doorgetimmerde politicus dit gebaar in het openbaar zou maken, wetende dat hem dit zijn baan zou kosten. Deze beschuldiging is te vaag en lijkt daarin sterk op de verdachtmaking als zou de burgemeester van Amstelveel de billen van Maxima hebben betast. En daarom vind ik het niet zo handig dit voorval hier op te voeren.

  Er valt zeker wat aan te merken op het goedbedoelde gedrag van de politici op het Maidan (dit is merkwaardig genoeg het Arabische woord voor plein!) die aan het woord zijn op het filmpje. Al was het maar omdat je met goede bedoelingen niks koopt, maar daarmee wel vragen oproept zoals bv. waarom bv. Hans van Baalen daar tussen deze mensen staat en waarom hij naar Israël gaat, maar de door die staat bezette gebieden niet of hooguit onder het wakend oog van Israëlische soldaten en de veiligheiddienst? Is Rusland vijand voor hem en Israël vriend? Nog steeds dezelfde koude oorlog reflexen?

  • June 2, 2014 at 5:50 pm

   Ik heb het talloze malen bekeken en kan er niets anders in zien dan een Hitlergroet. Het lijkt er in ieder geval oneindig meer op dan de quenelle van Dieudonné. Als iemand een langer fragment kan vinden van dat moment zou dat heel mooi zijn.

   • Aleid Blink
    June 2, 2014 at 6:51 pm

    Nog maar eens gekeken. Deze keer op groot scherm. Het heeft er inderdaad veel van weg, maar ik blijf graag voorzichtig. Niet om de man te beschermen, want ik wil hem er best voor aan zien, maar meer omdat het om een toch niet bewijsbare verdachtmaking gaat Juist in deze materie, waarin zoveel leugens omgaan, is het m.i. belangrijk je uitsluitend op duidelijk waargenomen feiten te baseren.

    Wat zeggen ze eigenlijk? Het ziet er erg militant uit. Van Baalen was in zijn tijd lid van de Leidse studentenweerbaarheid Pro Patria, overblijfsel uit de Napoleontische tijd meen ik, en vatte zijn militaire rol daarin veel serieuzer op dan de studenten om hem heen, die het, terecht, als een spelletje zagen. Op het filmpje staat hij er ook weer bij als de militair, die hij ws. nog steeds in zijn hart is.

 6. Aleid Blink
  June 2, 2014 at 5:47 pm

  Laatste nieuws, Israël weigert met de nieuwe Palestijnse regering te praten en heeft Netanyahu opdracht tot het nemen van nieuwe sancties gegeven. Wat onzuivere berichtgeving betreft, In Trouw staat bij dit bericht n.b. een foto van Hamasleider Haniye met daarbij geschreven dat hij Palestijns premier is geweest, zonder verdere context. Zo zaai je verwarring en voordat je het weet weer een verdraaiing van de werkelijkheid.

  Ik ben zeer benieuwd hoe de verschillende regeringen hierop zullen regeren, en of zij zullen doen wat Israël wil, nl. deze nieuwe regering niet erkennen en de Palestijnen weer de last van hun lafheid laten dragen.

Comments are closed.