Geen stromend water voor Palestijnen

settlment-pool-apartheid

De kolonisten hebben geen gebrek aan water. Dit is de illegale nederzetting Maaleh Adumim op de Westelijke Jordaanoever in 2009. (Foto: Angela Godfrey-Goldstein)

Het Israëlische waterbedrijf Hagihon heeft de watertoevoer aan een aantal wijken van het bezette Oost-Jeruzalem stopgezet meldt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Deze wijken, waaronder het vluchtelingenkamp Shufat worden al gescheiden van de rest van de stad door de Afscheidingsmuur. B’Tselem zegt:

Sommige huizen in deze wijken zijn volledig afgesloten van de watertoevoer, andere krijgen af en toe water, en voor de rest is de waterdruk zo laag dat het water de kranen niet bereikt.

Het gevolg is dat zo’n 60.000 tot 80.000 Palestijnen – voor het overgrote deel met een permanente verblijfstatus – al maanden zonder normaal stromend water zitten. Permanent, maar wel als ingezetenen van Israël en niet als staatsburgers, want dat is voorbehouden aan joden.

Al wekenlang proberen de inwoners gehoor te krijgen bij het waterbedrijf en de gemeente, maar ze worden genegeerd. Een organisatie voor mensenrechten (ACRI) is daarom in maart naar de hoge raad gestapt om te eisen dat de watertoevoer wordt hersteld.

Op 2 april sommeerde de rechtbank de staat Israël om binnen 60 dagen te reageren op het verzoek van ACRI. Dat zou dus de eerste week van juni moeten zijn, maar daarmee is nog niet gezegd dat er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt aan de situatie. Inwoners moeten minstens een kilometer lopen om ergens bij verwanten water te gaan halen, soms enkele keren per dag.

Water als wapen in de strijd om de Palestijnen te verjagen wordt dus niet alleen ingezet op de Westelijke Jordaanoever om de boeren het leven zuur te maken. Ook in hun dorpen en steden worden ze op een schandalige manier achtergesteld bij het uitverkoren volk, “Uitverkoren door Lord Balfour“, schijnt de altijd gevatte George Bernard Shaw eens opgemerkt te hebben.

De Israëlische regering doet er alles aan om heel Jeruzalem de joodse hoofdstad van een joods land te maken. Deze bizarre situatie van mensen die wel inwoners van Jeruzalem zijn, maar er toch niet zomaar in kunnen vanwege de Afscheidingsmuur en de checkpoints, is dan ook onderdeel van een groter plan. Israël heeft de gemeentegrenzen van Jeruzalem na de bezetting in 1967 aan de Jordaanse kant uitgebreid van 6 naar 70 vierkante kilometer. Dat betekende dat opeens bijna 30 Palestijnse dorpen deel uitmaakten van de stad, oftewel ongeveer 70.000 mensen waren opeens inwoners van Jeruzalem geworden.

En dat is dus ook de reden van de veelgehoorde onzin uit zionistische kring dat het aantal Palestijnen juist is toegenomen. Ja, als je ze binnen nieuwe grenzen insluit staan er opeens meer geregistreerd. Maar tegelijkertijd worden ze voortdurend weggepest. Niet alleen met de waterpolitiek, ook door het slopen van hun huizen, of het overnemen van huizen met vervalste eigendomspapieren, of door de bewegingsruimte zo te beperken dat werk of familiebezoek niet meer mogelijk is, of door het enorme gebrek aan scholen voor de kinderen.

Ondertussen zijn onze ministers druk bezig de banden met Israël nog verder aan te halen. Mevrouw Hennis-Plasschaert zorgt dat de Israëlische spionagedienst vrij toegang krijgt tot ons militaire apparaat en de heer Timmermans zorgt dat we alleen te horen krijgen over discriminatie van joden en niet door joden. Maar niet getreurd, president Abbas en president Peres gaan samen met de paus bidden voor vrede. Of, zoals men in Zuid-Afrika placht te zeggen: Alles sal reg kom.

Engelbert Luitsz

12 comments for “Geen stromend water voor Palestijnen

 1. janfreak
  May 30, 2014 at 9:03 pm

  Knap schijnheilig van Abbas om te gaan bidden voor vrede. Hij heeft tot nog toe steeds de vredesonderhandelingen gesaboteerd.

  • May 30, 2014 at 9:15 pm

   Gelukkig is Peres er ook. Die is slechts verantwoordelijk voor onder andere het illegale kernwapenprogramma, de nederzettingenpolitiek, 400.000 Libanese vluchtelingen in 1996, de dood van meer dan 100 vrouwen en kinderen in een VN-hoofdkwartier in Qana. Hij was met zijn targeted killings in een periode van kalmte verantwoordelijk voor zelfmoordaanslagen. Hij zag niets verkeerds in de gruwelen die Israël aanrichtte in Libanon in 2006 en vindt dat het prima is om land te veroveren. Onder andere. Een echte vredesduif dus.

   • piterfries
    May 31, 2014 at 8:37 am

    Er was ooit een site met daarop een specificatie van de aan Peres toegeschreven moorden, bestaat die nog ?
    Wat betreft het water, tijdens de Oslo schijnonderhandelingen werd van Israelische zijde betoogd dat joden meer water nodig hadden, ”zij waren schoner’.
    Dan zie ik niet dat je schrijft dat Israel al vele jaren toegang heeft tot alle Nederlandse telefoontaps.
    Wij hebben een Israëlisch systeem, wat wordt onderhouden door Israelische technici met toetsenboren met Hebreeuwse lettertekens.
    De Hoge Raad sprak ooit een wegens drugshandel veroordeelde voormalige Turkse geheime dienst man vrij omdat aangetoond kon worden dat de telefoongesprekken waarop de veroordeling was gebaseerd gefingeerd waren.
    Israel factureert ook alle VS telefoongesprekken, uit de analyses van wie wie belt in welke volgorde kunnen boeiende conclusies worden getrokken, zo wordt beweerd.

 2. Noor
  May 30, 2014 at 10:26 pm

  Het is alsof het water in het zwembad zich wil verontschuldigen voor zijn aanwezigheid. Bevindt zij zich niet in de ene tragedie dan wel in de andere.

 3. Aleid Blink
  May 31, 2014 at 10:08 am

  Het doet me goed hier een artikel te vinden over de, door de I. politiek gecreëerde, allerbelabbertse toestand van het recht op schoon drinkwater, water om je te wassen, de was te doen en het huis schoon te houden, Anders dan men vaak wil geloven, zijn de mensen in deze landen doorgaans zeer op hygiëne ingesteld. Dat is al vanouds bepaald door het warme klimaat, het feit dat eten daar veel sneller bederft en door de droogte er veel stof en zand de huizen binnenwaait. Afsluiting van het water is daar een ramp en dat is waarom de Israëlische autoriteit dit doet, als collectieve straf en manier om de mensen uit dat land te verjagen. Een vorm van geheime oorlogvoering.

  Ik heb foto’s gemaakt van door het leger omgeploegde waterpijpen in een met gewassen bebouwd veld bij een vluchtelingenkamp bij Hebron. Daar is geen stromend water, maar zij krijgen dit via tankauto’s. De watertank staat op het dak en deze kapot schieten is niet ongebruikelijk. Daar wordt ook wel eens ‘per ongeluk’ een mens bij doodgeschoten.

  Ik heb over dit soort situaties ettelijke verhalen uit eerste hand gehoord en de gevolgen ervan meegemaakt en/of gezien.

  timmerark put zich weer uit in het maken van cynische vertekeningen van de waarheid, die hij overneemt van de Israëlische propaganda. Ik zou wel eens willen weten wat hem daartoe brengt.

  • May 31, 2014 at 10:24 am

   En dan heb ik het nog niet over de Gazastrook, waar volgens de VN binnen enkele jaren helemaal geen schoon drinkwater meer is. Daar komen de muggen nog bij die aangetrokken worden door overlopende rioleringen. De kans op een epidemie is levensgroot aanwezig.
   Aangezien dat een direct gevolg is van de Israëlische blokkade, hoort dat thuis onder genocide.

   • Aleid Blink
    May 31, 2014 at 4:35 pm

    Er komt allang geen drinkbaar water meer uit de kranen in Gaza. Toen ik daar was heb ik geprobeerd het te drinken en ben niet pietluttig, maar brak water is, hoe goed de wil ook is, nu eenmaal niet alleen niet lekker en ook zeer ongezond. M.n. voor mensen met hoge bloeddruk vanwege het hoge zoutgehalte.

    Het idiote is dat in Israël, in ieder geval eind jaren negentig op grote schaal katoen werd verbouwd en men in Israël daar trots op was. Er is bijna geen meer waterslurpend gewas dan dat. Toen ik hen daarop wees, werd dat met een schouderoptrekken opgenomen.

    Het zijn allemaal mensen die niet in de regio zijn opgegroeid en geen idee hebben over hoe ze met die grond moeten omgaan. Ze weten wel met allerlei technologische snufjes grond te besproeien en daarmee het watergebruik enigszins te beperken, maar dat raakt uiteindelijk natuurlijk toch op.

    Het verhaal dat zij de woestijn tot bloeien hebben gebracht, klopt ook maar deels. Vroeger werd door de inheemse bevolking in delen van de woestijn een vorm vanlandbouw bedreven die rekening hield met de grond en het klimaat. Dat wordt nu ouderwets genoemd, maar over de gevolgen wordt niet nagedacht.

    Ook op dit gebied deugt dat regiem niet.

    pf. Jabotinsky deugde voor geen meter, zoals alle absolutistische denkers. Hij heeft zeer veel kwaad gedaan.

    Ten gunste van de Palestijnen wil ik vertellen dat zij zeer zuinig met water weten om te gaan en zeker in verhouding tot de manier waarop wij dat doen. Ze moeten natuurlijk wel, maar dat is dan een gunstige kant van hun toestand, waar wij ook wel iets van zouden kunnen gebruiken. Maar als ons dat zou worden opgelegd – zonder dat lukt het sowieso niet – is er wel weer iemand die over bezetting spreekt. Sinds de jaren zestig wordt autoriteit hier als iets slechts gezien, maar hebben we niet geleerd zelf verantwoordelijkheid op ons te nemen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar wel voor een meerderheid.

  • piterfries
   May 31, 2014 at 11:21 am

   Jabotinsky’s Irgun was, naar wordt beweerd, gespecialiseerd in het opblazen van Palestijnse irrigatiesystemen.

 4. Simon Vrouwe
  May 31, 2014 at 11:13 am

  Ik heb in 2009 in filmpje online gezet.
  NOS: Israël rooft water Palestijnen, GEEN STIJL

 5. Aleid Blink
  May 31, 2014 at 4:40 pm

  Goed idee! Mooi deze illustratie van wat ik beschrijf.

 6. piterfries
  May 31, 2014 at 7:03 pm

  ” Het verhaal dat zij de woestijn tot bloeien hebben gebracht, klopt ook maar deels. ”

  Het klopt inderdaad deels.
  Eerst woestijn maken door Palestijns irrigatiesystemen te vernietigen, dan iets daarvoor in de plaats zetten.
  Interessant is in dit aspect Israelische archeologie in de Negev woestijn.
  Die Israëliërs herontdekken hoe ‘Arabieren’ daar irrigatie bedreven.
  Ik meen dat de beschrijving staat in Ralph Giordano, ‘Israel um Himmels willen Israel’, 1993 Köln.
  Cynische bejaarden worden snel dement, dus ik sta niet in voor de bronvermelding.

 7. Deborah
  June 5, 2014 at 7:26 pm

  De PA wordt voor honderden miljoenen gesubsidieerd door de VS en de EU wat in feite neerkomt dat zij de waterrekening en stroomrekening betalen, áls de PA dat deed, wat zij niet doen, want zij wensen niet voor stroom en drinkwater betalen en dus gaat de kraan dicht net als bij ons. Dat zij niets in eigen beheer hebben heeft hiermee te maken en met het feit dat zij niets wensen te onderhouden.

Comments are closed.