Ontruimingen Jordaanvallei

jordaanvallei1

Weer een vluchtelingenkamp in gevaar

Enkele dagen geleden kwam het Israëlische leger weer eens in actie in de Jordaanvallei. Het meest morele leger ter wereld verwoestte de huizen en dierenverblijven van dertien families (71 personen) in het vluchtelingenkamp Abu Al Jaj.

De werkwijze getuigde van een doordacht plan. Alle toegangswegen werden afgezet, de elektriciteitskabels doorgesneden en de -masten omvergehaald. Er waren slechts vijf bulldozers nodig, maar voor alle zekerheid kwamen er ook nog zo’n 200 soldaten mee in jeeps en bussen. De mensen moesten hun huizen en het kamp verlaten, waarna het slopen kon beginnen. Dat was het positieve nieuws, in het verleden werden nog wel eens huizen vernield met de bewoners er nog in.

Ook de rest van het kamp wordt bedreigd. De inwoners zijn vluchtelingen uit 1948 met hun nakomelingen, toen ze uit hun dorpen werden verdreven om een joodse meerderheid te creëren.

De Jordaanvallei

Voor 1967 woonden er zo’n 200.000 Palestijnen in de Jordaanvallei, daarna nog maar 55.000. Het is een strategisch wapen in de handen van de zionisten, aangezien ze met het stelen van de Jordaanvallei de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever volledig insluiten. De Jordaan is een natuurlijke grens volgens de bezetters, wat hun aanwezigheid zou moeten rechtvaardigen. Ik zou denken dat de Waal voor de Belgen ook een natuurlijke noordgrens vormt. Wat zouden wij ervan vinden als ze dat met militair geweld zouden afdwingen?

Naast de tientallen joodse nederzettingen is een groot deel van het land door Israël ingepikt onder het mom van “veiligheid” en daarnaast is nog een aanzienlijk deel tot militair gebied verklaard en dus ontoegankelijk voor de oorspronkelijke bewoners. Ondertussen kunnen de joodse kolonisten zich daar, geholpen door aanzienlijke subsidies, uitleven in veel ruimere agrarische gebieden dan de Palestijnen en natuurlijk met veel meer water.

En dan zijn er ook nog de tientallen vaste en honderden mobiele checkpoints die de bewegingsvrijheid van de Palestijnse boeren nog eens extra beperken. Dat alles maakt een normale competitie met de joodse akkerbouw onmogelijk. Het gevolg is dus armoede, iets wat door Israëls propaganda op cynische wijze wordt uitgebuit, want het is zo wel erg makkelijk om te beweren dat zij “het land tot bloei brengen”. Ja, als je de rechtmatige eigenaars de kans niet geeft iets met hun grond te doen en de kolonisten op alle mogelijke manieren helpt zich te ontwikkelen, dan ontstaat er grote contrasten.

jordaanvallei2

De Jordaanvallei vormt ongeveer een kwart van de Westelijke Jordaanoever en aan de andere kant loopt de Afscheidingsmuur voor 80% over Palestijns grondgebied. Al jarenlang worden er om de haverklap families uit hun huizen gezet en huizen en kampementen vernield. Het krankzinnige pasjessysteem dat de Apartheid hier kenmerkt zorgt ervoor dat mensen vaak opgesloten zitten in een klein gebied en geen kant uit kunnen. En wanneer tijdens een van de dagelijkse invallen door het leger blijkt dat zij officieel ergens anders staan geregistreerd worden ze zonder pardon uitgezet, ook al wonen ze al jaren op die plek.

Selectieve verontwaardiging

Het is erg triest dat deze langzame etnische zuivering zoveel minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld Jeruzalem of de Gazastrook. Het geeft ook te denken dat zelfs Joël Voordewind van de ChristenUnie zich opeens uitsprak over de verwoesting van Tent of Nations begin deze week. Een christelijk project lijkt iets van moreel besef bij hem wakker te maken, maar zijn oogkleppen met betrekking tot de situatie van Palestijnen in het algemeen tonen wel aan dat we hier te maken hebben met uitermate selectieve verontwaardiging.

Voordewind mag binnenkort aanschuiven bij een congres over Israël en internationaal recht, georganiseerd door Christenen voor Israël in samenwerking met de European Coalition for Israel. Gezien de sprekers en de organisatie lijkt het een volkomen overbodig congres: er wordt een vooraf vastgestelde visie ten gehore gebracht die de boycotbeweging tegen Israël in een kwaad daglicht moet stellen.

jordaanvallei3
Toch neemt de druk toe

Uitgerekend CNN, een Amerikaanse nieuwszender die bekend staat vanwege z’n pro-Israël houding, kwam met eigen beeldmateriaal van de moord op twee Palestijnse kinderen. Op de beelden van de bewakingscamera’s waren de Israëlische soldaten niet te zien, want deze bleken zich op een dak verscholen te hebben. CNN had ze echter vanuit een heel andere hoek wel gefilmd, zodat de serie leugens die vanuit Israël kwam als reactie op de beschuldigingen, nu wel heel pijnlijk in hun eigen gezicht ontploffen.

De bekende reizende chef-kok Anthony Bourdain maakte een aflevering over de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De menselijkheid en gastvrijheid van de Palestijnen, ondanks hun ellende, moet toch enkele kijkers een meer genuanceerd beeld hebben gegeven. De botte bijl van de zionistische propaganda maakt geen kans tegen een integer beeld van de realiteit.

Ook de beroemde zanger John Legend verbaasde velen door de Palestijnen een menselijk gezicht te geven tijdens een speech die hij hield aan de universiteit van Pennsylvania. In de Verenigde Staten, waar de zionistische lobby zich volop bemoeit met het leven op universiteiten, is dat niet vanzelfsprekend. Sprekend over liefde als radicaal concept, over het loslaten van angst als voorwaarde om elkaars menselijkheid te kunnen zien zei Legend:

Het betekent dat we een jong Palestijns kind niet zien als een toekomstig veiligheidsrisico of demografische bedreiging, maar als een toekomstige vader, moeder en minnaar.

Het CIDI heeft nog steeds geen correctie geplaatst over de moord op de twee schoolkinderen. Op de eerste (volgens het CIDI “controversiële”!) video die te zien was en die zij nota bene zelf op hun site hebben staan, is duidelijk te zien dat er geen sprake was van een confrontatie op het moment dat de jongens werden gedood. Er is daar zelfs geen soldaat te zien, want die zaten zoals we zagen verscholen op een dak. En toch staat er bij het CIDI: “Dit gebeurde bij een botsing tussen de IDF en stenen gooiende demonstranten.”

Tegen die ontmenselijking van de ander waar het CIDI, net als hun partners als het CRIF in Frankrijk of de ADL in de Verenigde Staten, een dagtaak aan heeft, ontstaat een tegenbeweging waar steeds meer prominente burgers hun steun aan geven. De ontruiming van Abu Al Jaj of de vernietiging van de vruchtbare vallei van Tent of Nations zijn in het grote geheel slecht details, maar deze misdaden brengen opnieuw een paar mensen op de been die zich durven uitspreken. Elke keer weer. De zionistische lobby kan met wetten, regels, bedreigingen en chantage blijven schermen tot ze een ons weegt, er zal een omslagpunt komen waartegen zij met al hun geld en politieke druk niet opgewassen zijn.

Engelbert Luitsz

De website van Jordan Valley Solidarity
Lees ook het verhelderende artikel van Ben White uit 2008 over de Jordaanvallei:
The Jordan Valley’s forgotten Palestinians

16 comments for “Ontruimingen Jordaanvallei

 1. likoednederland
  May 24, 2014 at 11:17 am

  Tsjonge, wat een verzameling leugens weer bij elkaar.
  Bijvoorbeeld: op de beelden van CNN was juist zichtbaar dat de Israëlische soldaten speciale geweren hadden – die alleen gebruikt worden voor het schieten met rubberen kogels. Het bewijs dat er dus niet met scherp geschoten werd.

  • May 24, 2014 at 11:36 am

   Op de video is goed te zien hoe een andere soldaat direct het wapen afneemt van de schutter na het schot. Een vreemde reactie, niet? Volgens mij is dit een M16 die zowel gewone kogels als stalen kogels met een rubberen laagje kan afvuren. Als er geweren zijn die uitsluitend “rubberkogels” kunnen afvuren hoor ik dat graag. Dat lijkt me ook erg omslachtig,want dan zouden ze altijd twee geweren bij zich moeten hebben, talloze malen tijdens demonstraties is er met scherp geschoten, ze kunnen dus zo overschakelen.

   • likoednederland
    May 24, 2014 at 11:48 am

    Ja, maar het mondstuk is voor het schieten met rubberen kogels. En de instructie is altijd – ook hier – om alleen met scherp te schieten bij eigen levensgevaar. Er zitten heel veel luchtjes aan dit verhaal. Maar eerst kijken wat het gezamenlijk Palestijns-Israëlische onderzoek oplevert.

    • May 24, 2014 at 11:54 am

     U schreef net: “op de beelden van CNN was juist zichtbaar dat de Israëlische soldaten speciale geweren hadden – die alleen gebruikt worden voor het schieten met rubberen kogels.” Geef dan ook eens toe dat u gewoon zit te liegen.

     • likoednederland
      May 24, 2014 at 12:12 pm

      Dan zijn het toch speciale geweren, op dat moment alleen voor rubberen kogels? Geen spijkers op laag water zoeken. De beelden bewijzen dat de soldaten met rubberen kogels schoten, precies wat het Israëlische leger beweert, en het omgekeerde wat u beweert. Met uw ‘bewijs’ van CNN heeft u zich weer eens in uw eigen voet geschoten.

    • Simon Vrouwe
     May 24, 2014 at 11:56 am

     Likoed Hoeveel geld heb je nu verdien aan die tekstjes die je hier verspreid.
     Het is bekend dat de Israëlisch regering goedbetaald om teksten te verspreiden.
     En deze website is belangrijk.

     • likoednederland
      May 24, 2014 at 12:09 pm

      Ach, weer zo een pro-Palestijnse propaganda leugen. Niemand van ons krijgt een cent, en al zeker niet uit Israel. Maar blijven lachen om die waanzinnige fantasieën. Net als dat deze site belangrijk zou zijn.

     • Simon Vrouwe
      May 24, 2014 at 1:18 pm

      Jij komt zelf hier allen maar leugens en verdraaien vertellen.
      Ja pro-Palestina voor het Internationaalrecht.
      Tegen uitbuiting
      Israel is racisme; racisme boycotten.

     • likoednederland
      May 24, 2014 at 3:58 pm

      Tekenend die reactie. Als bewezen wordt dat Israel-haters ongelijk hadden, hebben ze geen gene, maar gaan nog harder roepen en dan zonder onderbouwing meer.

  • Aleid Blink
   May 24, 2014 at 3:52 pm

   Likoedn. Hoe werd dat schaap dan gedood? Lijkt me heel onwaarschijnlijk dat dit door een rubber kogel gebeurde. Bovendien toont CNN alleen maar wat ze te zien krijgen of wat de verslaggever wil rapporteren. Met op grond daarvan bovenstaand verhaal tot leugens te verklaren, toont u vooral de eigen, gewilde kortzichtigheid. Is dat wat u wilt?

   • likoednederland
    May 24, 2014 at 4:16 pm

    Wij zeggen niet meer of minder dat de beelden van CNN laten zien dat er met rubberkogels geschoten werd, precies zoals het Israëlische leger gezegd heeft. Verder wachten wij de uitkomst van het onderzoek af.
    En verder dat het een leugen is, dat Likoed geld uit Israel krijgt.

 2. piterfries
  May 24, 2014 at 11:20 am

  De zionistische plannen mogen dan intensief doordacht zijn, ze doen me denken aan de plannetjes de EU te misbruiken voor VS wereldheerschappij.
  We zullen eens kijken in hoeverre de laatste kruik te water gaat.

  In beide gevallen loopt het niet van een leien dakje, als je de VN stemmingen ziet is Israel een pariah geworden.
  VN ambassdeur Gillerman, de naam is eenvoudig te onthouden vanwege de gillers, zei dan ook ‘je kunt altijd wel een anti Israel meerderheid bij de VN vinden’.
  De giller is natuurlijk dat de man daar geen conclusie uit trekt.

  Maar misschien huldigt de man de opvatting die een jood me eens schreef ‘dat het toch knap was dat enkele tientallen miljoenen joden anderhalf miljard Moslims onder de duim hielden’.
  Je moet toegeven dat dat een hele prestatie is.

  Maar wat mensen beweegt er trots op te zijn al heel lang bovenop een werkende vulkaan te wonen, ik begrijp het niet.
  Misschien heeft het er mee te maken dat klaverjassen, tuinieren en vissen zelden
  worden beschreven als joodse hobbies.

  Vergaderen daarentegen wel.
  Asjkenazi joden in Wenen rond 1900 waren lid van minstens twee politieke of religieuze verenigingen, die wekelijks vergaderden.

 3. May 24, 2014 at 12:52 pm

  Als Likoed reageert is het zeker belangrijk. Dat is altijd om de aandacht af te leiden van de inhoud van het artikel, wanneer die te zeer in strijd is met het imago dat ze proberen op te houden van de schurkenstaat Israel.
  Terwijl ze hun eigen website volplempen met door het Ministerie van Propaganda in elkaar geflanste racistische onzin, proberen ze op deze manier de realiteit naar de achtergrond te drukken.
  Maar succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst. Dus zodra Likoed reageert is het aan te raden het stuk nog eens goed door te lezen.

  • Aleid Blink
   May 24, 2014 at 3:53 pm

   Inderdaad, als ze reageren, is dat omdat het om een waarheid gaat die tegengesproken moet worden.

 4. piterfries
  May 24, 2014 at 2:32 pm

  Het is jammer dat mensen in de zionistische afleidingsmanoevres trappen.
  Regels voor ‘discussie’ werden al rond 1870 opgesteld door de VS club Brit’n Brai of zoiets.
  Eén van die regels is ‘probeer de aandacht af te leiden’.
  Een andere ‘kun je de discussie niet winnen, probeer dan de tegenstander in diskrediet te brengen’.
  De ultieme regel is ‘als er niets lukt, zwijg’.
  Eén van de aandachts afleid strategieën is ‘het confict is heel gecompliceerd’.
  Wat er gecompliceerd zou zijn aan landroof, etnische zuivering en genocide heb ik nooit begrepen.

 5. Aleid Blink
  May 24, 2014 at 4:01 pm

  piterfries, Wat doet u als u hoort dat iemand waarop u uw vertrouwen heeft gezet, een diefstal heeft gepleegd? Is het dan niet een normaal menselijke eigenschap om dat niet te geloven? Zo kunt ook al die mensen zien die moeite hebben deze verhalen te geloven. Ze zijn zo doordrongen van al die mooie verhalen over Israël, dat ze er gewoon niet aan willen. Dat is inderdaad tragisch. Bovendien blijkt het erg moeilijk om illusies op te geven.

  Het enige wat hiertegen te doen valt is niet opgeven en steeds opnieuw het verhaal vertellen. Ik doe dit nu al weer zeventien jaar.

Comments are closed.