Dood in de namiddag

westbank15mei2014

De familie van de 17-jarige Nadeem Nawara, die op 15 mei
werd 
doodgeschoten door de Israëlische bezetters.

Toen Ernest Hemingway Dood in de namiddag (Death in the Afternoon) schreef – een studie over het stierengevecht – was er net besloten dat de paarden gewatteerde dekens moesten krijgen om hun buik te beschermen tegen de horens van de stieren. Voor Hemingway was dat een concessie aan “vreemdelingen en toeristen” en hij vreesde dat dat een eerste stap was naar het verbieden van de corrida. In het jaar dat het boek verscheen, 1932, had Spanje even een linkse regering, wellicht de reden van de aanpassing. Maar dat zelfde jaar was er al een rechtse coup. Die mislukte weliswaar, maar in de jaren die volgden kwam extreem-rechts steeds meer aan de macht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de Spaanse Burgeroorlog.

Voor Hemingway, die al zo’n 1500 stieren het onderspit had zien delven, waren de opengereten buik van het paard waar de darmen uitpuilden een integraal onderdeel van de beleving van de dood. Het ging om een “spiritueel genot” en een “esthetisch plezier”. De simpele fundamenten van het leven en de kunst, leven en dood, kwamen hier samen. Hij zag het stierengevecht dan ook als een kunstvorm.

De kracht van deze kunst, sport, dierenmishandeling of pervers tijdverdrijf, hoe je het ook wilt noemen, bleek hardnekkiger dan zelfs Hemingway vermoedde. Vorig jaar nog besloot de Spaanse regering de corrida als cultureel erfgoed te bestempelen, waarmee men ook nog aanspraak zou kunnen maken op Europese subsidie. Dat ondanks felle protesten in met name Catalonië.

En daar ligt de link met Israël, dat met Amerikaanse subsidie door blijft gaan met het vermoorden van Palestijnse kinderen, alsof dat tot het zionistisch cultureel erfgoed behoort.

Vorige week zagen we de dood in de namiddag van twee jonge Palestijnen. Nadeem Siam Nawara (17) en Mohammed Mahmoud Odeh Abu (16) werden beiden van grote afstand in de borst geschoten toen ze bij de Ofer-gevangenis demonstreerden in solidariteit met Palestijnse gevangenen in hongerstaking.

Een derde jongen, Mohammed Abdullah Hussein al-Azzeh (15), werd in zijn rug geschoten. De kogel doorboorde zijn linker long, maar hij overleefde het.

De Palestijnse tak van Defence for Children International kreeg beelden in bezit van bewakingscamera’s, waarop goed te zien is hoe een jongen die gewoon op straat loopt, zonder dat er sprake is van geweld, opeens in elkaar zakt. Er is geen Israëlische soldaat te bekennen. Wat voor de Palestijnen elke keer weer een menselijk drama is, is voor het Israëlische leger een sport, of misschien slechts een schietoefening, zeker geen kunst.

Dit jaar zijn er op deze manier vier kinderen vermoord, sinds 2000 zijn dat er al 1400. En het blijft zeker niet beperkt tot demonstraties op de Westelijke Jordaanoever, ook in de bufferzone van de Gazastrook worden kinderen doodgeschoten die op zoek zijn naar een verloren schaap of naar metaalafval waarmee ze nog een paar cent kunnen verdienen.

Maar Hemingway zou hier, ondanks zijn passie voor confrontaties die de mens meedogenloos confronteren met zijn sterfelijkheid, geen goed woord voor over hebben. Voor hem was de essentie van de corrida dat de matador zijn leven moest riskeren. Hij koesterde een diepe verachting voor stierenvechters die sjoemelden en op zeker speelden. Hij zou ongetwijfeld graag hebben gezien dat een Israëlische sluipschutter die een kind onder vuur neemt door een stier op de horens wordt genomen.

Israël, dat zich onder andere via sport, het songfestival, het Associatieakkoord met de Europese Unie en uitwisselingen met Europese landen probeert een plekje te bemachtigen in een wereld waartoe het land niet behoort, glijdt steeds verder weg in een moeras van onmenselijkheid. Zelfs na de moord op de twee – bijna drie – kinderen was de officiële verklaring van het leger dat er alleen rubberkogels (feitelijk stalen kogels omkleed met rubber) waren gebruikt.

Mijn inschatting is dat er binnenkort een commissie van zionistische hooizakken en rabbijnen zal worden gevormd die gaat onderzoeken of het uitzonderlijk efficiënte optreden van de Israëlische soldaten niet het best als een kunstvorm kan worden beschouwd. Want wat is het anders voor hen dan spiritueel genot en esthetisch plezier? Dan zouden ze naast de drie miljard jaarlijks uit Amerika ook de EU nog eens kunnen verzoeken om honderden miljoenen subsidie op te hoesten. Als het voor stierengevechten kan, waarom dan niet voor ons? Als je het maar lang en vaak genoeg doet wordt het vanzelf cultuur.

Engelbert Luitsz

Defence for Children International Palestine, Israeli forces shoot and kill two Palestinian teens near Ramallah

31 comments for “Dood in de namiddag

 1. piterfries
  May 20, 2014 at 12:44 pm

  Omdat ik nieuwsgierig ben ben ik één keer in Spanje naar een stierengevecht gaan kijken.
  Het was een dergelijk walgelijke vertoning dat ik hoopte dat één van de stieren de toreador op de horens zou nemen.
  Toch vind ik het ergens jammer dat het aan het verdwijnen is, een mens is een raar wezen.
  En eeuwenoude Spaanse traditie verdwijnt.

 2. May 20, 2014 at 6:15 pm

  Ik zag een jongen slingeren. Dit is een gevaarlijk wapen. Is dit ook een jongen die neergeschoten is?
  Bekommeren de oudere arabieren zich wel om de gevaarlijke dingen die de jongeren doen?
  ik heb het vaker gezien dat de Israeli’s getreiterdworden met nepwapens e.d. Ik he met eigen ogen gezien dat de Israeli’s worden getriggerd om geweld te gebruiken.

  • piterfries
   May 20, 2014 at 7:22 pm

   Zo werden de zionisten ook getriggerd om een invasie te plegen in een sinds mensenheugenis bewoond land.
   Zielig toch, die derde of vierde militaire macht ter wereld.
   Bang voor katapulten, en de slinger van David tegen Goliath.
   De laatste had geen helm, en geen gezichtsvisier.

  • May 21, 2014 at 7:19 pm

   Dus als ik jou trigger om geweld te gebruiken mag jij mij afknallen? Je mag je afvragen waar deze getrainde militairen eigenlijk voor getraind worden. We hebben het hier over moord meneer!

 3. May 20, 2014 at 7:23 pm

  Uiteraard wordt hier geschoten zonder bewijs.

 4. May 20, 2014 at 11:26 pm

  Als er vanuit de antisemitische hoek gesproken wordt over 1.400 gedode arabische kinderen hebben we het dus over jongens van ca. 17 jaar, jongens die feitelijk soldaat zijn met slingers, stenen en andere geweldsmiddelen. Als dit geweld niet stopt zal Israel eenzijdig tot een vredesoffensief over moeten gaan Het is niet anders.

  • May 21, 2014 at 1:19 am

   1. Defence for Children is geen antisemitische (wat dat ook moge betekenen) organisatie.
   2. Het vermoorden van Palestijnen door zionisten is niet gebonden aan een leeftijdsgrens, dat begint al bij de foetus in de baarmoeder en gaat door tot 80 jaar of ouder, altijd met evenveel genoegen.
   3. Kinderen van 17 zijn niet “feitelijk soldaat”, niet in Palestina en nergens anders.
   4. “Dit geweld” is het geweld van het Israëlische leger en de kolonisten, met hulp van de politiek en de religieuze leiders. Het legitieme verzet van de Palestijnen zou door iedereen gestimuleerd en bewonderd moeten worden.
   5. Het racisme dat u en uw lotgenoten hier maar blijven verheerlijken is verreweg het belangrijkste obstakel voor een goede oplossing van het probleem.

   • janfreak
    May 22, 2014 at 11:25 pm

    Citaat: Het legitieme verzet van de Palestijnen zou door iedereen gestimuleerd en bewonderd moeten worden.

    Zoals het opblazen van een schoolbus met kinderen en het opblazen van een discotheek in Tel Aviv waarin jongeren aan het dansen waren. Verzet pleeg je niet op onschuldige burgers, dat is een oorlogsmisdaad.

    • May 22, 2014 at 11:36 pm

     Fijn dat u het bestaan van oorlogsmisdaden erkent, dan kunnen we eens werk gaan maken van het ontmantelen van de joodse staat.

  • May 21, 2014 at 7:24 pm

   Het zijn geen antisemieten die deze cijfers hanteren meneer, het zijn mensen die rechtvaardigheid willen voor palestijnse kinderen en voor het hele palestijnse volk.. Dat heeft niets met anti-semitisme te maken. Toen ik 30 jaar geleden anderhalf jaar in Israel verbleef kon ik niet anders dan vaststellen dat Israel een apartheidsregime heeft, ik noemde het Zuid-Afrika in het klein. Helaas is alles alleen maar erger geworden.

 5. Sandra
  May 21, 2014 at 1:19 am

  Blijven schrijven, Engelbert. Je weet, de pen is het machtigste wapen.

 6. May 21, 2014 at 8:35 am

  Israel is bang voor de Arabische kindsoldaten.
  Ze zijn gehoorzaam, zijn niet kritisch en doden direct op commando.

 7. Aleid Blink
  May 21, 2014 at 9:48 am

  rjr, U blinkt uit in het verzinnen van drogredenen. Dat Israël bang is, lijkt me duidelijk, maar angst is geen rechtvaardiging voor de het schietgrage gedrag van soldaten en nog minder voor dat van de kolonisten en de gevolgen daarvan. Het is al een gotspe dat deze zwaar bewapend zijn en helemaal dat zij ook nog eens, angstig en wel, met hun wapens in het openbaar mogen rondlopen. Niet alleen in de oude stad van Jeruzalem als in Palestijnse steden, maar ook in Israël zelf, bv. in de bus. Dan vraag je als regering om moord.

  Uw laatste onbarmhartige en racistische leugen, die geen enkel verband houdt met bovenstaand verhaal, toont weer eens aan hoe Israël mensen inspireert.

  • piterfries
   May 21, 2014 at 4:49 pm

   Israel bang ?
   De Israëlische militaire macht is de derde of vierde ter wereld.
   Israel heeft intercontinentale raketten, een eigen satelliet, atoomkoppen, cruise missiles, drones, en vier of vijf van de beste onderzeeërs ter wereld.
   Israel kan elke hoofdstad ter wereld raken.
   Deze machtspositie leidt er toe dat Israel gewoon blijft doen waar het zin in heeft.
   Het enige waar het bang voor is is z’n internationale positie, het land wordt steeds meer een pariah.
   En het is bang voor Iran, wat Iran diep onder z’n bergen heeft weet Israel niet, en wat daar is is atoomkopbestendig.
   Vandaar, lijkt me, dat het CIDI roept, dat wie tegen de EU is een antisemiet is.
   De moorden op Palme en Anna Lyndh zijn nooit opgelost.

 8. May 21, 2014 at 2:17 pm

  laat ik het nog een keertje voor je verduidelijken Aleid.
  Het is dus de oudere Arabieren verwijtbaar dat ze hun provocerende jeugd niet in de teugels houden.

  • May 21, 2014 at 3:24 pm

   je krijgt nog een kans om uit te leggen wat dit met de schooljongen te maken heeft die in koelen bloede wordt vermoord en anders blijf je hier voortaan weg.

   • May 21, 2014 at 6:50 pm

    Op de filmbeelden is duidelijk te zien dat een jongen een slinger hanteert. Een in Nederland verboden wapen en niet zonder reden. Als ik me niet vergis wordt deze jongen later in koelen bloede vermoord. De schutter zal wel een sniper zijn.Wel laf hoor.

  • Corrie vdh
   May 21, 2014 at 5:42 pm

   Die stenengooiende kolonistenkinders naar ongewapende schoolgaande Palestijnse kinderen zijn niet gevaarlijk rjrg? Die rotjochies worden zelfs nog beschermd door het IDF. Want die zijn bang dat ze anders op hun donder krijgen van hun papa’s

   • May 21, 2014 at 6:52 pm

    Inderdaad, stenengooiende kindsoldaten moeten wel oppassen wat ze kunnen door een sniper worden gedood.

    • Aleid Blink
     May 21, 2014 at 7:02 pm

     rjr, Niet alleen kunnen, maar worden daar vaak door gedood. Voor een sniper kan je trouwens niet oppassen, want die stellen zich verdekt op, zoals dit verhaal duidelijk maakt.

     Maar wees eens eerlijk en vertel wat de werkelijke bedoeling is van dat geniepige gedrag van die soldaten jegens een grotendeels onbewapende bevolking en m.n. kinderen? En wat doen ze daar? Het lijkt er nl. steeds sterker op dat u achter de bezetting en de daarbij behorende uitwassen staat. Dit zet uw praatjes over vrede in een totaal ander licht.

     • May 21, 2014 at 11:25 pm

      Arabische islamieten en Christenen zijn me allemaal even lief.
      Maar ik kan de geschiedenis niet terugdraaien. De geschiedenis die wordt beleden in deze blogs maar waar geen centimeter progressie meer in zit, op de huidige manier.

      Oh je geniepig,zijn snipers per definitie, met of zonder geweer.. Je ziet snipers overigens overal waar oorlog heerst. Het is allemaal niet bijzonder meer.
      Het wordt dus tijd dat het vrede wordt.

  • Aleid Blink
   May 22, 2014 at 12:42 pm

   rjr, En wie is het die de gehele Palestijnse bevolking zodanig provoceert dat niet alleen deze jongens maar velen hun leven in de waagschaal stellen om meestal geweldloos verzet te plegen? Uw inlevingsvermogen lijkt zo gering dat u zich daar helemaal niets bij kunt, of mogelijk wilt voorstellen. Harteloos!

 9. Aleid Blink
  May 21, 2014 at 6:55 pm

  Corrievdh, De bescherming van die knullen zal misschien eens voorgekomen zijn, maar is bepaald niet regel. Er wordt zeer snel geschoten en niet alleen met rubber kogels, die overigens ook heel lelijke verwondingen kunnen veroorzaken en zelfs dodelijk kunnen zijn, afhankelijk waar ze je raken.

  De ouders zijn vaak niet blij met het overmoedige gedrag van hun kinderen en schromen zeker niet hun zoons een stevig pak slaag te geven. Maar wat wil je in een toestand, waarin je altijd vogelvrij bent voor een bezettingsleger dat hun voortdurend belemmert in hun bewegingsvrijheid en hen op allerlei manieren bedreigd?

  • ReggieRoning
   May 21, 2014 at 7:34 pm

   Corrie had het waarschijnlijk over stenengooiende kolonistkinderen die beschermd worden door het IDF. Kinderen zoals bv deze:
   https://www.youtube.com/watch?v=2EUUrE8Lm14

   Gezien Reines logica mogen deze kinderen nu dus in koele bloede vermoord worden door snipers want de ouders zijn verwijtbaar dat ze hun provocerende jeugd niet in de teugels houden. Of goldt dat alleen wanneer het Palestijnse families betreft Reine?..

   • May 21, 2014 at 11:18 pm

    Ook jouw en mijn rebellerende kinderen moeten opassen voor snipers die het hebben voorzien op rebelerende kinderen waarvan de ouders in de ouderlijke macht falen.

    • ReggieRoning
     May 22, 2014 at 12:37 am

     Reine, gezien je lak aan enig empatie danwel sympatie denk ik dat de kans groter is dat jouw ouders in de ouderlijke macht hebben gefaald.

     • May 22, 2014 at 9:36 am

      Reggie, het gaat bovenal om realiteitszin, Daar
      bij moet je empathie en sympathie op een veel lager plan stellen.
      Bijvoorbeeld te veel sympathie voor Israel staat gelijk met te veel afkeer voor de Palestijnen.Snap je het?

   • Aleid Blink
    May 23, 2014 at 9:18 am

    Reggie, Ik begreep al niet wat Corries bedoelde en hoe zij aan dit idee kwam. Veel dank voor deze verheldering.

 10. janfreak
  May 22, 2014 at 11:12 pm

  Een andere lezing zou kunnen zijn dat die jongens door de Palestijnen zijn doodgeschoten om Israël weer eens in een kwaad daglicht te stellen. Het Israëlische leger beweert alleen maar met rubber kogels geschoten te hebben.

  • May 22, 2014 at 11:33 pm

   Het probleem met die theorie is dat er ook Israëlische soldaten zijn gefilmd die op de jongens schoten, op hetzelfde moment dat die jongen dood neerviel. Puur toeval zult u zeggen.

  • Aleid Blink
   May 23, 2014 at 9:21 am

   jr, Honni soit qui mal y pense!

Comments are closed.