Waarom koeioneren Israëlische soldaten Palestijnen?

amira_hass_talking

De Israëlische journaliste Amira Hass

Waarom werd een soldaat met een reputatie van gewelddadigheid door zijn meerderen naar Hebron gestuurd om Palestijnen te koeioneren? De woordvoerder van het leger beantwoordde de vragen van de krant Haaretz met: “Geen commentaar.” Misschien omdat het juiste antwoord zou zijn: Geweld en intimidatie is waar het bij het Israëlische defensieleger in Hebron en op de Westelijke Jordaanoever allemaal om draait. En nog een correct antwoord: Het belangrijkste doel van het leger op de Westelijke Jordaanoever is het garanderen van de voortgang van het nederzettingenbeleid, wat het verdrijven van de Palestijnen van hun land inhoudt. Het geweld van het leger en de kolonisten dient dat doel. Het bewijs? Honderden woningen in Hebrons Oude Stad zijn ontdaan van hun eigenaren en huurders.

Het gewelddadige en intimiderende gedrag van David Adamov – de soldaat die werd gefilmd toen hij zijn geweer richtte op een Palestijnse tiener, wat tot een storm aan berichten in de media leidde, vooral de sociale media – was niet uitzonderlijk. Wat uitzonderlijk was, was dat het Israëlische publiek aanvankelijk geloofde dat hij naar een militaire gevangenis was gestuurd vanwege zijn geweld tegenover Palestijnen*.

Op basis van welk gezag hielden Adamov en zijn mede-soldaten verscheidene Palestijnen twee uur lang vast bij een militair checkpoint, waarvan het enige doel is te zorgen dat het Uitverkoren Volk trots door de Shuhadastraat kan lopen, terwijl Palestijnen uit de buurt worden gehouden? Dat incident ging aan de nu beroemde video vooraf. Ook op deze vraag weigerde de woordvoerder van het leger antwoord te geven. Hoe dan ook, soldaten (en werknemers van civiele ondernemers) houden naar believen Palestijnen vast bij elk checkpoint en elke wegversperring.

De diefstal van de tijd van de Palestijnen door de Israëlische autoriteiten – op elk niveau, zowel burgerlijk als militair – is een integraal onderdeel van het Israëlische regime van overheersing.

Waarom schreeuwen soldaten obsceniteiten naar Palestijnen? Deze vraag heb ik de legerwoordvoerder niet gesteld. Sinds ik ben begonnen met verslag doen van de bezetting, bijna een kwart eeuw geleden, heb ik geleerd dat soldaten zich zo moeten gedragen teneinde te kunnen omgaan met de cognitieve dissonantie waarin ze opereren. Want 18- en 20-jarigen kunnen denken en voelen, kortom, ze kunnen verantwoordelijkheid dragen voor hun daden – en hier neem ik vanzelfsprekend afstand van de militaire experts. Het is duidelijk dat de 18- en 20-jarigen weten dat Palestijnen mensen zijn net als wij. De smerige taal en de vernederingen bouwen de ontmenselijking op, totdat de soldaten ervan overtuigd raken dat de Palestijnen anders zijn. Bevelhebbers willen hier geen eind aan maken, want alleen zo kunnen de soldaten hun missie uitvoeren: voorkomen dat de Palestijn in de straat loopt waar hij woont, voorkomen dat hij in de straat woont waar hij en zijn ouders zijn geboren, het vernietigen van het levensonderhoud van vele duizenden mensen.

Het vernederen van de Palestijnen op elk niveau van het civiele en militaire apparaat is een onlosmakelijk onderdeel van het bouwen aan een natie van opperheren.

De legerwoordvoerder weigerde ook te antwoorden op vragen betreffende de arrestatie van Saddam Abu Sneinah, de jongen uit de video die gebedskralen in zijn hand had, maar die volgens Adamov een boksbeugel had en hem bedreigde, de arme man. Bedreigd? In een gebied van kolonisten, naast een checkpoint met gewapende soldaten? Naast een militaire basis? Stafchef Benny Gantz – met soldaten die zo zwak, onzeker en verward zijn zou u zich ernstig zorgen moeten maken.

Abu Sneinah werd door soldaten geslagen toen hij werd gearresteerd. Deze bewering werd niet ontkend door de woordvoerder, die er ook niet op reageerde. Aangezien het de norm is. Soldaten slaan geboeide gevangenen. Dat is onderdeel van de ontmenselijking, van het routinematige geweld. Het duurt al 47 jaar (de bezetting), al 66 jaar (de staat Israël), en we zijn nog lang niet klaar. Op de vraag of het feit dat slaan de norm is betekent dat de bevelhebbers het slaan van gevangen ondersteunen kregen we ook al geen antwoord. De soldaten hielden Abu Sneinah een hele nacht vast, geboeid en geblinddoekt, op een betonnen vloer zonder matras. Weer geen ontkenning, noch een reactie, op de vraag of dat onder marteling valt. De woordvoerder wilde noch de bevelhebber die de arrestatie van Abu Sneinah had bevolen, noch de bevelhebber die verantwoordelijk was voor de schrijnende omstandigheden van zijn verblijf, bekendmaken. De legerwoordvoerder gaf ook geen antwoord op de vraag waarom Abu Sneinah, toen hij na 24 uur werd vrijgelaten, door verschillende soldaten bij het checkpoint nabij de Shuhadastraat opnieuw werd gearresteerd. Weer werd hij een uur vastgehouden en de heldhaftige soldaten sloegen hem nog maar eens.

Het was zinloos de legerwoordvoerder te vragen waarom de soldaten geen Arabisch spreken. Het centrum dat wordt beheerd door Jeugd tegen nederzettingen [Youth Against Settlements] – de organisatie die de video van Adamov en Abu Sneinah publiceerde – geeft Hebreeuwse les aan Palestijnse kinderen in Hebrons Oude Stad. Dus zij kunnen begrijpen wat de soldaten zeggen, dus zij zijn niet vergeten dat de soldaten, ondanks hun baan, mensen zijn met een hart en verstand. “Hoe gaat het?”, vroeg een van de “jeugdigen” een paar dagen na het Adamov-incident in het Hebreeuws aan een soldaat. “Loof de Heer”, antwoordde de soldaat, waarop een paar kinderen van kolonisten hem toeschreeuwden: “Waarom praat je met een Arabier?”

“Jij hoerenjong, zodra ik de kans krijg schiet ik je dood”, zei een soldaat genaamd Effi tegen Issa Amro, een van de oprichters van Jeugd tegen nederzettingen. “Houd je vuile mond”, kreeg Amro van een ander te horen. Op bevel van een burger, een vrouw met een Russisch accent, vielen soldaten het centrum binnen, klaarblijkelijk op zoek naar stenengooiers.

Je kunt de soldaten en de manier waarop ze tegen Palestijnen praten begrijpen: het vloeken en de beledigingen helpen de bewapende Israëli’s de pretentie van superioriteit en eerzaamheid op te houden. Het is moeilijk voor hen om de moed, de verhevenheid, de vastbeslotenheid en de zelfbeheersing het hoofd te bieden, waarmee de oudere Palestijnse activisten hen ontvangen. Het is moeilijk voor hen, en voor anderen zoals zij, wanneer ze geconfronteerd worden met de moed, de verhevenheid, de vastbeslotenheid en de zelfbeheersing, waarmee het overgrote deel van de Palestijnen onze gewelddadige en meedogenloze aanwezigheid blijft ondergaan, in het vaste vertrouwen dat die zal eindigen.

Amira Hass

Vertaling Engelbert Luitsz

* David Adamov had eerder een commandant en een kameraad aangevallen, dat was de reden dat hij naar de gevangenis ging.

Amira Hass, Why do Israeli soldiers bully Palestinians?

22 comments for “Waarom koeioneren Israëlische soldaten Palestijnen?

 1. janfreak
  May 12, 2014 at 2:24 pm

  Dat land was aan Israël toegekend, alleen moest Jordanië ( toen nog Transjordanië) het zo nodig annexeren. En nu is het weer terug veroverd, zo simpel is dat.

  • May 12, 2014 at 3:48 pm

   Blauw is joods, bruin is Palestijns.
   VN verdeelplan Palestina

  • Aleid Blink
   May 12, 2014 at 4:55 pm

   jf, Zo simpel is het alleen voor ongeïnteresseerden. Vindt u het niet veelzeggend dat ‘dat land’ Trans-Jordanië heette, lang voordat de Engelsen en de Fransen daar grenzen trokken en bepaalden wie het daar in hun naam voor het zeggen kreeg? Israël heeft het gewoon geannexeerd, maar wil de autochtone bevolking er niet bij hebben. Het leger heeft nu de taak om, samen met de kolonisten, de autochtone bevolking op allerlei manieren te treiteren, ten einde de Palestijnen te dwingen om ‘uit zichzelf te vertrekken. Hun opdrachtgevers hopen op die manier de handen ‘schoon’ te houden. Maar de realisatie van het droombeeld Groot-Israël staat voorop. Kan dit niet goedschiks dan moet het maar kwaadschiks. Zo zal ook hier weer het slachtoffer beul worden!

   Dat dit de geest van de meestal nog zeer jonge soldaten, en dus gezien het feit dat in die staat alle jongens en meisjes in militaire dienst moeten, de hele Israëlische jeugd, uitgezonderd de zeer orthodoxen, aangetast, deert u blijkbaar niet. Zo simpel is het niet.

  • piterfries
   May 12, 2014 at 7:09 pm

   Kun je eens uitleggen wie dat wanneer toekende ?
   Eén van de bekende zionistische sprookjes.

 2. ReggieRoning
  May 12, 2014 at 4:17 pm

  Natuurlijk, dit zijn het soort soldaten die de IDF graag ziet. Soldaten die enige toenadering zoeken tot de Palestijnen, zoals de IDF-soldaat die met Palestijnse jongeren dansten op Gangnam Style, juist die krijgen een reprimande van hun meerdere.

 3. May 12, 2014 at 4:45 pm

  Ik kan me wel inleven in dit tafereel. Als militair moest ik, met scherp, geregeld mensen luchten die achter de wacht zaten.
  Lekker als dan weer een raddraaier tegen je zei dat je dan maar op hem moest schieten.

 4. ReggieRoning
  May 12, 2014 at 4:54 pm

  Natuurlijk kun jij je inleven in dit soort tafereel Reine. Iets anders werd er ook niet verwacht.

 5. Aleid Blink
  May 12, 2014 at 5:01 pm

  rjr, het gaat hier niet om raddraaiers die, zoals u het noemt, achter de wacht zitten, maar om mensen en kinderen die gewoon op straat lopen in de stad waar zij al jaar en dag wonen.

  Ook nu weer blijkt dat u slecht leest en alleen reageert op wat bij uzelf opkomt. Inlevingsvermogen is daarbij totaal afwezig.

 6. May 12, 2014 at 5:10 pm

  Als je zoiets zegt tegen een bewapende en vaak nerveuse militair, ben je verkeerd bezig. In het filmpje is de angst af te lezen uit het gelaat van een militair.
  Ik heb, met eigen ogen, meer onverantwoordelijk pestgedrag naar Israelische soldaten gezien.

  • Aleid Blink
   May 13, 2014 at 9:17 am

   rjr, Ik heb vooral angstige Israëlische soldaten gezien, ook op momenten dat er geen sprake was van pestgedrag. Het gevolg van die angst is dat zij situaties verkeerd inschatten. Dat maakt deze zwaar bewapenden en zelf gepantserde jonge mannen uiterst gevaarlijk. Hun angst heeft bovendien een uitdagende werking op de jongelui die aan hun onderdrukkende taak zijn onderworpen. Het is onzinnig de schuld voor de situatie die daardoor is ontstaan bij de Palestijnen te leggen. Die hoort bij hun meerderen en opdrachtgevers, oftewel de Israëlische machthebbers.

 7. May 12, 2014 at 5:30 pm

  Nog niet gelezen en aan een half woord heb ik genoeg. Netanyahu wil een derde intifada uitlokken, zodat Amerikanen weer kunnen zeggen dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen. Bekende tactiek van judeonazi’s. Abbas c.s. moet dit vóór zijn door een gang naar het ICC en Palestijnen een Gandhi-houding aanraden, hoe moeilijk dat ook is. Als hij het niet doet is hij nog een groter verrader dan ik al dacht.

  • May 12, 2014 at 6:33 pm

   judeonazi´s, Arjan, slecht geslapen, ik dacht dat je slimmer was dan reggie zolderpuber en anderen. De hakken in de blogs zetten brengt het conflict geen centimeter dichter bij een vreedzame oplossing maar houdt de zolder bezet en de haat levend. Reine heeft een punt en de soldaten de schuld geven is onzin. Je kunt de intifadaaanhangers in Nederland nog meer de schuld geven, maar dat helpt ook geen jota.
   Net een boeiend boek gelezen over de (deels zwarte) geschiedenis van Interpol. Er mocht niet opgetreden worden tegen (politiek) terrorisme, er was een ban van alle landen in het Midden Oosten behalve Israel. Waarom zou dat nou zo zijn?

   Hoe kan het dat mensen hier op dit blog, toch niet allemaal idioten, achter de palestijnse bezetting en verkrachting van de arme palestijnen staan maar de democratische regeringen van Israel allemaal aanvallen? Kan iemand mij hier dit eens uitleggen, en niet die puber.

   • ReggieRoning
    May 12, 2014 at 7:45 pm

    Timmerark, dit is nou niet bepaald een reactie van een volwassene wat je hier plempt. Voor wat betreft het inhoudelijke heeft piterfries gelijk, dat het hier een hopeloos geval betreft. Daar had hij nagenoeg maar één van je reacties voor nodig.

    • May 12, 2014 at 11:55 pm

     Nou, ik gun je je gelijk.

 8. piterfries
  May 12, 2014 at 6:58 pm

  ” Hoe kan het dat mensen hier op dit blog, toch niet allemaal idioten, achter de palestijnse bezetting en verkrachting van de arme palestijnen staan maar de democratische regeringen van Israel allemaal aanvallen? ”

  Deze zin bevat zoveel onzin, dat ik er niet eens aan wil beginnen het te weerleggen.
  Iemand die nu, een 70 jaar nadat zionisten Palestina grotendeels etnisch zuiverden, nog dit soort onzin uitkraamt, is een hopeloos geval, net als Israel zelf, vrees ik.
  Specificeren van literatuur zal ook niets uithalen.

  • May 13, 2014 at 12:01 am

   “70 jaar nadat zionisten Palestina grotendeels etnisch zuiverden”
   …over onzin gesproken.
   “Specificeren van literatuur ”
   …heeft nog nooit geholpen.

   • piterfries
    May 13, 2014 at 12:49 pm

    Ontkent timmerark dat de zionisten in 1948 de Palestijnen verdreven ?

    En als hij daar het bekende smoesje voor heeft, wat al lang is ontzenuwt, dat hun leiders hen zeiden te vertrekken, kan timmerark dan even uitleggen waarom in 1948 VN onderhandelaar Bernadotte door zionisten werd vermoord, de man die het onvoorwaardelijke en onmiddellijke recht op terugkeer eiste.

    Ik besteed er niet meer woorden aan dan de vraag wat zionisten en hun propagandisten menen te bereiken, met het steeds weer opdissen van al lang doorgeprikte leugens.

    • May 14, 2014 at 8:18 am

     Ontkent piterfries dat de Palestijnen door misdadigers en terroristen ´geleid´ en uitgebuit worden?

     Natuurlijk ontkent hij dit, let maar op.

     • May 14, 2014 at 8:19 am

      Ik besteed er niet meer woorden aan dan de vraag wat jodenhaters en hun propagandisten menen te bereiken, met het steeds weer opdissen van al lang doorgeprikte leugens

 9. May 12, 2014 at 7:27 pm

  Opvallend is dat in de reacties op deze blogs vaak appels met peren worden vergeleken. Een vredespolitiek nastreven hoofdzakelijk op basis van conflikten in het verleden is voor mij nu eenmaal geen favorite optie. Zorgen dat alle partijen met elkaar in vrede leven betekent dat je vooral naar de toekomst moet kijken. Je krijgt een realistisch beeld van de toekomst als je van de huidige situatie uit gaat. Zolang een uitbarsting van bloedige akties realistisch is zul je helaas de hoge hekken en muren moeten handhaven.
  Maar een intifada, zoals Arjan vreest, hoeven we niet te verwachten. Naar ik begrijp zijn inwoners aan beide zijden van de lelijke muur blij met de eigen veiligheid achter die muur.

  • May 12, 2014 at 7:56 pm

   Een intifada tegen de moffen destijds was voor Nederlanders ook slecht afgelopen. Daar heb je zonder meer gelijk in.

   • Aleid Blink
    May 13, 2014 at 5:36 pm

    Zover in het verleden hoeven we niet terug te grijpen, al kan het geen kwaad op te merken dat de Nederlanders de opstand in Ned.-Indië ook met harde hand hebben proberen neer te slaan. Maar de manier waarop de autoriteiten de intifada in Syrië neerslaan is nu een beter voorbeeld. Dat valt nu eenmaal te verwachten van machthebbers.

    Het ernstige in dit geval is dat de Israëliërs een opstand uitlokken, net als vorige keer toen Sharon met zijn mannen het moskeeëngebied in de Oude Stad van Jeruzalem triomfantelijk provocerend betrad. Ik was in die tijd in Palestina. Toen nam de de spanning ook hand over hand toe. Sharon speelde daar op in. Iets dergelijks is nu dus weer te verwachten. De bevolking heeft gewoon genoeg van de steeds maar voortdurende, uitzichtloze onderdrukking. Dat is wat veel mensen hier zich niet kunnen voorstellen. Wij zijn wat dat betreft behoorlijk verwend.

Comments are closed.