Een serieus vredesinitiatief

housedemolitionpalestine

Visualisatie van de manier waarop Israël vredesbesprekingen voert

Van de huidige onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen horen we weinig anders dan het fanatiek doorgaan met joodse woningen bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, de tientallen Palestijnen die zijn vermoord in het afgelopen jaar, de onteigeningen en het slopen van Palestijnse huizen. Dit jaar is er meer land voor de bouw van joodse huizen verkocht buiten de zogenaamde Groene Lijn – de “grenzen” van vóór de oorlog van 1967 – dan erbinnen. En, natuurlijk, de absolute voorwaarde van premier Netanyahu dat Israël officieel als een joodse staat moet worden erkend. Onverteerbaar voor de niet-joodse bevolking in Israël zelf en natuurlijk voor alle Palestijnen onder het Israëlische juk. En dat zal door de Israëlische propaganda wereldkundig gemaakt worden als de zoveelste weigering van de Palestijnen om serieus over vrede te praten.

De huidige gang van zaken, net als de geschiedenis van Israël, is ondenkbaar zonder de onvoorwaardelijke steun van de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben zich keer op keer tegen de internationale gemeenschap gekeerd door Israël te steunen met hun veto, wanneer het land weer eens over de schreef was gegaan. Nu Israël eens iets terug kon doen door de resolutie te steunen die Poetins annexatie van De Krim veroordeelt, kwamen ze niet opdraven. Er is een staking gaande onder diplomaten, maar als het echt belangrijk was gevonden hadden ze zeker een uitzondering gemaakt. Het lijkt waarschijnlijker dat ze wel inzagen hoe idioot het zou zijn, gezien hun eigen bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, alsmede de annexatie van de Golanhoogte. De Verenigde Staten mogen zich steeds verder isoleren in hun steun aan de schurkenstaat, Israël voelt niets voor een wederdienst.

Deze week kwam er echter ook nieuws van een ander vredesplan. Dit plan is voorbereid door samenwerkende Israëliërs en Palestijnen. Het is gebaseerd op het Arabische vredesinitiatief uit 2002. De Washington Post publiceerde het AP-artikel, dus men kan niet zeggen dat ze er niets van wisten. De groep achter dit initiatief drong er bij de Arabische Liga op aan deze week tijdens een top in Koeweit hun oude plan weer eens voor het voetlicht te brengen. De kern daarvan is dat Israël in vrede met tientallen Arabische en moslimlanden kan leven, in ruil voor het teruggeven van de gebieden die in 1967 zijn veroverd.

De groep, nu bekend als het Praag Forum, bestaat uit zo’n veertig mensen uit Israël, de Palestijnse gebieden en enkele Arabische landen. Het brede draagvlak biedt in ieder geval een goed alternatief voor de impasse waarin de Amerikaanse onderhandelaar John Kerry is beland door het agressieve gedrag van Israël en diens onredelijke eisen.

Voordat de huidige onderhandelingen vorig jaar juli begonnen, had de Arabische Liga al eens aangegeven dat het voorstel nog steeds op tafel lag en zelfs dat het nog aangepast kon worden door land te ruilen om bepaalde nederzettingen intact te laten. Israël heeft daar echter niet op gereageerd.

Mohammed al-Madani, voorzitter van een groep die toenadering zoekt tot Israël, beschuldigt het land van de zaak traineren en tijdverspilling. Zij blijven op zoek naar een rechtvaardige vrede, maar van Israëlische kant krijgen ze vooralsnog geen gehoor.

Het is noodzakelijk en bewonderenswaardig dat er nog steeds partijen zijn die serieus bezig blijven met een betere toekomst voor iedereen in het gebied. De machteloosheid – of is het toch onwil? – van de Amerikanen om iets te forceren is echter een teken aan de wand. De oplopende spanning in Syrië, nu ook Turkije zich daar in de strijd heeft gemengd, geeft ook niet veel hoop dat er binnenkort een oplossing komt.

Israël heeft concessies gedaan aan Turkije en Jordanië om de landen te vriend te houden. In Egypte zit een nieuwe Moebarak, een wrede dictator en vriend van Israël. Ook met Saoedi-Arabië, waar de mensenrechten bepaald geen prioriteit hebben, zijn er nauwe banden. Dat kun je niet anders interpreteren dan een coalitie tegen Syrië/Iran, de twee weerbarstige landen die het zionisme blijven veroordelen.

Tijdens rustige perioden in de regio worden de Palestijnen al dag in dag uit verder vernederd, verjaagd en vermoord. Een escalatie van de situatie in Syrië zal het voor hen nog moeilijker maken. En het lijkt er vooralsnog niet op dat de V.S. of Europa wat meer karakter zullen tonen. De BDS-beweging wordt op allerlei manier tegengewerkt en een simpel humanitair medeleven met deze mensen die al 66 jaar lijden onder Israëlisch geweld komt niet tot uiting in de manier waarop onze media verslag doen, als ze dat al doen.

Het plan van het Praag Forum en de Arabische Liga zou op z’n minst aandacht moeten krijgen. Dan kan het publiek kennis nemen van de onwil van Israël om in te gaan op enig serieus vredesplan. Maar ik verwacht niet dat het veel aandacht krijgt, het zal verdwijnen als een kind dat in zijn rug geschoten wordt terwijl het planten aan het plukken is.

Engelbert Luitsz

2 comments for “Een serieus vredesinitiatief

 1. March 29, 2014 at 7:58 am

  Dit is inderdaad voor het eerst en voor het laatst waarschijnlijk dat er sprake is van een Palestijns vredesvoorstel.

  De reden voor alle terroristische aanvallen op Israel en op de Palestijnse bevolking door hun leiders is inderdaad:

  ==En, natuurlijk, de absolute voorwaarde van premier Netanyahu dat Israël officieel als een joodse staat moet worden erkend. Onverteerbaar voor de niet-joodse bevolking in Israël zelf en natuurlijk voor alle Palestijnen onder het Israëlische juk. ==

  Aan de teneur van je artikel zie je al gauw waar je staat in dit conflict en dat je er weinig van af weet.

 2. piterfries
  March 29, 2014 at 9:50 am

  Niemand die zich in de geschiedenis van het tot stand komen van Israel, en het gedrag van dit land sinds 1948, heeft verdiept, gelooft nog dat Israel goedschiks tot een redelijke oplossing van het conflict met de Palestijnen bereid is.
  Overigens dateert het vredesvoorstel van de Arabische Liga van 2002, als ik me goed herinner.
  Een beter voorstel zal Israel nooit krijgen.

Comments are closed.