Wilders: Israël in de polder

Jan van Goyen - Landscape with Two Oaks 1641

Wilders’ Bierkellerputsch heeft heel wat losgemaakt. Van weeromstuit ben ik in een Marokkaans visrestaurantje terechtgekomen waar ze geen alcohol schenken. De ernst van de zaak kan niet duidelijker geïllustreerd worden.

De exodus van PVV’ers en de verontwaardiging van Esther Voet van het CIDI en Jaap Fransman van het Centraal Joods Overleg geven prachtig aan hoe de moraal de publieke opinie volgt. “Deze uitspraak, ook al is het van een vriend van Israël, gaat te ver”, zei Fransman. Ook al is het een vriend van Israël, dan nog gaat het te ver. Dan moet het wel erg ver gaan. Dat de zin grammaticaal niet klopt zullen we op het conto van de emoties schrijven. We begrijpen dat Wilders een vriend van Israël is en dat zo’n vriend ongelooflijk veel mag zeggen, zoals we de afgelopen tien jaar hebben mogen zien. Twee keer een knieschijf raken en de raddraaiers binden wel in, betoogde de geblondeerde leider al in 2007. Maar als vriend van Israël mag dat natuurlijk. Raddraaiers, dat klinkt als Palestijnen. En die kun je maar beter afschieten als je serieus nadenkt over een joodse staat.

Daarnaast waren er natuurlijk de journalisten, de tv-praters, de politici, de mensen en de dieren die zich opeens ongemakkelijk gingen voelen. Wat al die mensen suggereren is dat het laten scanderen van “minder, minder, minder” op de vraag of er meer of minder Marokkanen in Nederland moeten zijn, de doorslag gaf. Al die jaren hebben ze niets gehoord wat ook maar een vermoeden gaf van een kwaadaardig gezwel dat zich in de politiek had genesteld. Ze hebben de doortrapte machinaties die hebben geleid tot de gedoogconstructie met de PVV niet opgemerkt. Ze hebben het CDA-congres van 2010 niet bijgewoond. Toen Ernst Hirsch Ballin nog zei: “Doe dit ons land niet aan.”

Als het anders was gelopen, als een groot deel van de Nederlandse bevolking het racisme van Wilders had toegejuicht en de media waren daar slaafs in meegegaan, hadden deze mensen dan ook de “morele beslissing” genomen om te breken met Wilders? Ik denk het niet. Ze reageren op de veroordeling door de bevolking. Waarom dat nu gebeurt en niet jaren geleden is misschien niet eens zo relevant. Het is het mysterieuze “momentum”. Allerlei ontwikkelingen in de maatschappij dragen bij tot dit soort collectieve bewegingen. De tijd was er rijp voor. Domme pech voor Wilders.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, wil Palestijnen verplaatsen naar gebieden buiten de zuiverheid van het eigene. Israël is het voorbeeld voor Wilders. Een racistische, militaristische staat die met alle middelen het gevaar van anders gekleurden en andersdenkenden moet bestrijden. Niet eens voor zichzelf, maar als de frontlinie in de verdediging van een cultuur die hij niet eens durft te definiëren. Held en slachtoffer ineen. Wij offeren ons op voor jullie toekomst. De even idiote als kostbare beveiliging van Wilders is onderdeel van de propaganda.

Jan Adriaanszoon Leeghwater had het niet kunnen bevroeden. Waarom de waterwolf bedwingen als we een geblondeerde rat aan de dijken laten knagen? Als Wilders macht zou krijgen, slachtoffer zou worden van zijn eigen waanideeën, komen hier ook Afscheidingsmuren, net als in Palestina, worden hier ook kinderen opgepakt, gemarteld en vermoord, omdat ze ooit in opstand zullen komen tegen hun ontmenselijking.

Om je een toekomst met Wilders voor te stellen, hoef je alleen maar naar Israël te kijken. Blanke suprematie, racisme tot in de haarvaten van de maatschappij, religieus – bij Wilders ideologisch – extremisme. De eerste verdedigingslinie is economisch en technologisch succes, de tweede bruut geweld. Net als de vreemde Wilders die nog dat verre oosten in zich draagt en zich derhalve probeert Nederlandser dan de Nederlanders te gedragen, zijn het de Russen in Israël die het Midden-Oosten weigeren te beleven en zich afzetten tegen alles wat authentiek is in de regio, tegen alle geschiedenis.

Om de leegloop te compenseren komt de arabaracist Hans Jansen de PVV versterken. Het gaat dus niet alleen om de Marokkanen, de moslims, de hoofddoekjes, de criminaliteit, de “schijn-élite”, de kosjere slacht. Ergens, tijdens de tweemanssessie over de toekomst van het Westen, gaan ze zich verliezen in een idee van zuiverheid zo mooi dat tranen zullen opwellen als 72 dauwnatte druiven. In het licht van die opdracht is het verwijderen van de onreine ander geen moreel obstakel, geen criminele daad, doch een heilige plicht.

Onze tolerantie is pragmatisch, onze seksuele vrijheid is commercieel, maar de Hollandse luchten zijn niet het product van politiek of ideologie. Ze tonen zich in al hun lieflijkheid en apocalyptische dreiging aan wie naar boven kijkt. En de lucht velt geen oordeel over de mens.

Engelbert Luitsz

 

8 comments for “Wilders: Israël in de polder

 1. piterfries
  March 27, 2014 at 9:42 am

  Een hetze lijkt altijd als voornaamste argument te hebben wat in de toekomst zal gebeuren. Putin gaat O Europese landen bezetten. Hitler zou de wereld veroveren, hoe dat met een volkje van iets van 45 miljoen mogelijk zou zijn, dat werd nooit uitgelegd. Dat brengt me op het woord verplaatsen, schitterend, Hitler verplaatste de joden. Het consequent gebruiken van het woord racisme voor nationalisme, of de wens de identiteit te behouden, ook schitterend.

 2. Aleid Blink
  March 27, 2014 at 3:49 pm

  Hoe rechtvaardig je je rancunes? Het is gek met de mens, maar blijkbaar bestaat er een grote behoefte om naar buiten te wijzen als iets je niet zint. Dat zij een product van eigen maaksel zijn, lijkt moeilijk te begrijpen. Het is altijd de ander die het slecht met jou voor heeft. Jij bent goed en de ander is het kwaad en daarom natuurlijk altijd te veel. Daarom moet hij/zij natuurlijk uit je blikveld verwijderd worden. Verplaatsen, ruimen, weg met de zaak. Een kind kan de was doen, lijkt het. En als het geweten te zwaar belast wordt, weten we van niets en wassen we onze handen in onschuld. Het is zo oud als de wereld. Dit mocht niet meer gebeuren, maar toen het weer zover was, was dit geen algemeen adagio, maar gold dit alleen selectief. Immers, het is de ander die kwaad doet!

  Wilders zegt geen kwaad te willen en wringt zich in alle bochten om duidelijk te maken dat hij “het niet zo bedoeld heeft” en hij slachtoffer is van een hetze. Hoe verzint-ie het? Is hij tijdens zijn verblijf in een kibboets gecharmeerd geraakt van de machopraat van kibboetsniks die met pistolen onder de oksels rond te lopen om zichzelf te kunnen verdedigen tegen de autochtone bevolking, wier land zij roven? De taal die hij uitslaat, verschilt in niks van wat ik soms in Israël hoorde, en zijn politiek heeft hij gratis meegekregen. Daar houden ze wel van onruststokers die zich inzetten tegen de ander.

  Rancunes. Wat is het waarom van dat minderwaardigheidscomplex van hem. Zijn Indische grootmoeder? Geplaagd op school? Wat zijn de rancunes die Hans Jansen in deze hoek gedreven hebben? De aard van het beestje? Doet het er eigenlijk toe? Zeker is dat beiden genieten van negatieve aandacht. Laten we hopen dat dit hun valkuil zal worden, want je moet er toch niet aan denken dat dit soort lieden hier ooit aan de macht komen.

  piterfries, identiteit is niet iets wat je niet kunt verliezen, wel je identiteitskaart, zelfs aan een ander die er dan misbruikt van maakt.

 3. March 28, 2014 at 12:06 am

  Je kunt Wildereriaans gedrag voor een karretje spannen die je niet aanstaat .Feit is wel dat je uitspraken daar antisemitischer van worden.

  • Aleid Blink
   March 28, 2014 at 6:31 pm

   rjr, Leg dat eens uit.

   • March 30, 2014 at 9:29 am

    Omdat Wilders criminelen met een bevolkingsgroep verhaspelt.

 4. Arjan Fernhout
  March 28, 2014 at 1:39 am

  Wilders is binnen een jaar weg. Die heeft al ergens een contract getekend. Dat gedrag herken ik. Reken erop dat hij het nog zotter maakt om zich vervolgens na ladingen kritiek als ‘vrijemeningsuitingslachtoffer’ aan te sluiten bij een clubje rijke neoconservatieven. Dit na de publicatie van een boek met veel tranen in september, denk ik.

  • Aleid Blink
   March 28, 2014 at 11:20 am

   Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Zover had ik nog niet gedacht.

 5. April 18, 2014 at 6:20 pm

  ==Om je een toekomst met Wilders voor te stellen, hoef je alleen maar naar Israël te kijken. Blanke suprematie==

  Gekker moet het niet worden, Joden opeens voor blanken uitmaken, ga je schamen, je verraad waar je eeuwen voor hebt gestreden. Idioot. Dat laatste is trouwens niet persoonlijk bedoeld maar een uiting van mijn avatar aan jouw digitale waanidee.

  Ik ga echt hoofdschudden het Paasweekeind in. Arme Jezus.

Comments are closed.