Collaboratie in Palestina

cactusvijg-280x280

De Palestijnse schrijfster Sahar Khalifeh schreef haar eerste boek vlak na de de Juni-oorlog van 1967. Het werd door de Israëlische geheime dienst in beslag genomen. In 1976 – ze was voorzichtiger geworden – verscheen Al-Subar (De cactusvijg) dat in verschillende talen vertaald werd, maar niet in het Nederlands voor zover ik weet. Het werd later zelfs in het Hebreeuws vertaald en de Palestijnen mochten alleen deze versie lezen, niet het Arabische origineel. Het verhaal van Khalifeh zegt al veel over de bezetting. ‘De cactusvijg’ gaat over de moeilijke positie van een idealistische jongeman die zijn pijlen vooral richt op de Palestijnen die elke dag met bussen naar Israël gaan om daar te werken tegen een hongerloontje, zonder rechtsbijstand of verzekering bij ziekte of een bedrijfsongeval.

Toen al bleek hoezeer het Israëlische beleid gericht was op ontwrichting van de Palestijnse samenleving. Materieel ging het iets beter, maar er mochten alleen zaken gedaan worden met Israël, niet met de omringende Arabische landen.  De relatieve luxe bestond dus uit producten van de vijand. “Liever het bittere kruid van het eigen volk dan de honing van de vijand”, stelt de militante hoofdpersoon dan ook. Veel mensen met een goede opleiding verkozen het land te verlaten, zodat het relatieve aandeel arbeiders en boeren steeg.

Er wordt wel eens onderscheid gemaakt tussen civiele en militaire collaboratie, maar de de scheidslijn is niet altijd duidelijk. De druk om mee te werken met de bezetter heeft maar al te vaak te maken met economische motieven, wie kan of wil het zich veroorloven zijn familie te laten verhongeren? Dat daarmee vooral de economie van de bezetter wordt geholpen is voor velen een noodzakelijk kwaad.

Daarnaast is er natuurlijk de veel ernstiger vorm van collaboratie die erop gericht is anderen te verlinken of informatie over acties door te spelen aan de vijand.

In mijn stukje over de Australische documentaire Stone Cold Justice – Palestijnse kinderen en de bezetting – kwam al ter sprake hoe Israël jonge kinderen probeert te dwingen samen te werken met hun eigen onderdrukkers. Met het dubbele doel van informatie vergaren en wantrouwen kweken tussen Palestijnen onderling.

De journalist Jonathan Cook schreef er gisteren een langer artikel over voor Al Jazeera (Spotlight shines on Palestinian collaborators). De specialist op dit gebied is de Israëlische universiteitsdocent Hillel Cohen die er twee boeken over schreef: een over de periode van voor het uitroepen van de joodse staat en een over de periode daarna. Vooral in de vroege periode ziet hij het niet altijd als iets negatiefs. Vaak moesten mensen moeilijke keuzes maken uit lijfsbehoud (‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’). Toen waren de Palestijnen onderling ook verdeeld en bovendien hadden ze naast de zionisten ook te maken met de Britten. Geen overzichtelijke situatie dus. Na 1948 werd dat anders en gebruikte Israël steeds meer kwalijke methoden om Palestijnen te dwingen zich tegen hun eigen volk te keren, waarbij de methode van een wortel voorhouden naast een stok om mee te slaan wel de meest gebruikte is.

Non-fictieboeken, ook al zijn ze uitstekend, hebben tegenwoordig vaak minder impact dan een visueel medium zoals een film. De afgelopen tijd zagen we het succes van Omar, van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, die dit delicate thema aansnijdt, naast een Israëlische film – Bethlehem – en een documentaire – Green Prince – op het Sundance Festival. Er is in Nederland heel wat geschreven over collaboratie met de Duitsers, in allerlei vormen, van de “puinhoeren” in Rotterdam tot beruchte NSB’ers. Maar dat was een zeer korte periode vergeleken bij wat we in Palestina zien. Over het hele zionistische project is het meer dan 100 jaar, sinds 1948 bijna 66 jaar en sinds 1967 47 jaar, dus welke datum je ook kiest, het is altijd een veelvoud van wat we hier hebben meegemaakt. En de intentie was ook anders: de nazi’s hadden niet het plan alle Nederlanders te verdrijven.

Het lot van Fadi al-Qatshan uit de Gazastrook is een veelzeggend voorbeeld van tot welke diepten Israël is gezonken. Fadi stierf vorig jaar november als gevolg van complicaties van een hartimplantaat op 26-jarige leeftijd. In de Gazastrook konden de artsen hem niet meer helpen, hij moest naar een ziekenhuis in Jeruzalem, maar kreeg daarvoor geen toestemming van Israël. Nadat hij een reisvisum had aangevraagd ontving hij een telefoontje van iemand van Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst. Hij kreeg te horen dat zijn implantaat “elk moment kon ontploffen”. Fadi werd te verstaan gegeven dat hij in ruil voor “samenwerking” een uitreisvisum zou kunnen ontvangen. Daarvoor moest hij dan een afspraak maken door het nummer op zijn scherm te bellen. Maar Fadi verwijderde het nummer uit zijn telefoon en bezegelde daarmee zijn lot.

Zoals Hillel Cohen aangeeft is het moeilijk precieze aantallen te geven, aangezien de rapporten hierover achter slot en grendel blijven. Het is wel duidelijk dat het op zeer grote schaal gebeurt, in de jaren 70 en 80 vooral door Israël zelf, maar later ook door de Palestijnse Autoriteit, wier corrupte elite afhankelijk is van de gunsten van Israël.

Het gaat dan bijvoorbeeld om Palestijnen die land kopen, maar dat eigenlijk voor Israël doen (bijvoorbeeld in Oost-Jeruzalem); mensen die economisch collaboreren; mensen die infiltreren in nationale organisaties en de leiders kunnen identificeren.

Maar het ergste, zoals al eerder vermeld, zijn de kinderen die geronseld worden. Deze worden opgepakt tijdens nachtelijke invallen of bij het passeren van een checkpoint. Vervolgens worden ze mishandeld, of krijgen beloningen in het vooruitzicht gesteld, als ze maar informatie geven over hun broeders en zusters in het verzet.

Het gewetenloze manipuleren van zieken is echter minstens zo erg. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werden er vorig jaar zo’n 150 patiënten uit de Gazastrook opgeroepen voor verhoor. De meesten van hen kregen geen visum. Het zijn niet alleen de patiënten zelf die het doelwit zijn van de geheime dienst, ook de familieleden kunnen op deze manier onder druk gezet worden. Deze groep bevat ook kinderen, in Israël maakt men geen onderscheid.

De psychologische druk die hiermee op de Palestijnse bevolking wordt uitgeoefend is enorm. Het gevolg is namelijk dat iedereen die wel een visum krijgt, automatisch verdacht is. Dit soort psychologische oorlogvoering wordt door talloze organisaties terecht fel bekritiseerd, maar net als alle andere vormen van kritiek op Israël worden deze humanitaire overwegingen genegeerd.

In ‘De cactusvijg’ loopt Adil als in een begrafenisstoet de trap af naar beneden. Hij ziet de pikzwarte wolken en weet dat het gaat regenen. De wanhoop slaat toe:

De bezetting! Het woord had zoveel betekenissen. Verbanning: een werkelijkheid die we in het hart van het vaderland nog ervoeren. Marteling: een onderwerp dat tot in perfectie gedefinieerd is door de politieke pooiers van de Verenigde Naties. Zak weg in de modder, Palestina. Kus de wereld vaarwel!

Nu de premier van Israël volledig aan het doordraaien is en de boycotacties tegen Israël ziet als het antisemitisme van de nazi’s, voel je de angst voor een nieuw bloedbad als een donkere wolk boven Palestina hangen. Maar niet Netanyahu is het grootste gevaar, dat zijn de politieke pooiers van landen en internationale organisaties die te laf zijn om het onrecht te herstellen waar ze medeplichtig aan zijn.

Engelbert Luitsz

 

32 comments for “Collaboratie in Palestina

 1. February 18, 2014 at 8:40 pm

  De superstrenge bewaking door Israelische politie is met name te wijten aan de terreur die de arabieren op Israel hebben uitgeoefenend.
  En of het nu wel of geen oorlog is, Oorlog is nooit fris. Aan beide kanten niet.
  Het lijkt wel of je de hoop op vrede hebt opgegeven. Bedenk dat vrede begint met het denken aan vrede.

  • February 18, 2014 at 9:13 pm

   Dat ik niet veel vertrouwen heb in vrede zolang er nog hardcore zionisten rondlopen komt ook door mensen als jij. Een doodzieke jongen krijgt van een Israelische sadist te horen dat zijn implantaat kan ontploffen en hij krijgt vervolgens de keuze: collaboreren of sterven. En er zijn dan nog mensen die het durven hebben over “superstrenge bewaking”.
   Aangezien ik uit je aanwezigheid hier mag afleiden dat je ook weet wat er staat, is het of wreedheid die je motiveert, of een vorm van domheid die gelijk staat aan misdadigheid. Je mag zelf kiezen (als je daartoe in staat bent is de keuze uiteraard beperkt tot optie 1).

 2. February 18, 2014 at 10:32 pm

  Oorlog is nooit fris. Aan beide kanten niet.. Het voelt natuurlijk heel rot als er gezegd wordt dat je implantaat gaat ontploffen.
  Het wordt hard tijd dat het vrede wordt.

  • February 18, 2014 at 10:58 pm

   Er is geen oorlog, er is een zeer gewelddadige, zeer racistische overheerser tegenover een onderdrukt en weerloos volk dat al meer dan 65 jaar getraumatiseerd wordt en het recht op een normaal menselijk bestaan ontzegd wordt.

   • February 19, 2014 at 9:30 am

    Het wordt hard tijd dat het vrede wordt.

 3. Nestor Makhno
  February 19, 2014 at 2:48 am

  Deze reinejragolo duikt ook elders op met zijn fascistoïde zienswijzen. Ik ga met dit fenomeen helemaal niet in discussie. Wat is het kun je je afvragen. Een CIDI adept of Likoed Nederland aanhanger, een CCCHHHHristen verdwaasde? Wie weet, in ieder geval een geretardeerde die maar het best genegeerd kan worden.

  • February 19, 2014 at 9:27 am

   Je hoeft niet met me in discussie te gaan. Maar wees dan zo volwassen om je beoordelingen voor jezelf te houden.

 4. Tjerk Haverkorn
  February 19, 2014 at 12:43 pm

  Het is erg gemakkelijk om te roepen dat er vrede moet komen, en dat dit begint met er aan te denken. In de meeste gevallen, zo ook hier, is het noodzakelijk om naar de achtergronden te kijken. De achtergrond van het conflict tussen Palestina en Israël wordt vaak uit het oog verloren.

  Zoals u weet werd de staat Israël in 1948 gesticht. Om dat mogelijk te maken, zijn driekwart miljoen Palestijnen met geweld van hun land verdreven en vele duizenden Palestijnen vermoord. De Palestijnen hadden geen schuld aan de Tweede Wereldoorlog, maar zij moesten er wel de prijs voor betalen. Tot begin 19e eeuw maakte het Palestijnse gebied deel uit van het Ottomaanse Rijk. Er heerste toen grote tolerantie tussen de verschillende religies. “De haat tussen joden en Arabische moslims zit in het bloed”, is dus een sprookje. Voor de 19e eeuw bestond er wel jodenhaat, maar dat was niet in de Arabische wereld. Pogroms vonden plaats in Rusland en in Europa.

  De zionistische beweging doet alsof zij spreekt namens alle joden. Veel mensen zijn dat gaan geloven. Hierdoor heeft zich een nieuwe vorm van jodenhaat ontwikkeld. Graag breng ik u in herinnering dat er joden zijn die heel veel tijd besteden om de Palestijnen te helpen. Zelf heb ik geadopteerde joodse familie: het betreft iemand die als kind Auswitch overleefde. Zo een twintig jaar geleden bezocht hij Israël. Hij vondt het heel afschuwelijk wat Isräel deed. Zijn bewoordingen over Israël waren zo fel dat ik ze hier maar liever niet herhaal. Als ik ze wat ingetogen formuleer, dan was zijn bezoek aan Israël een moment van herkenning, een moment vol zwarte associaties.

  Graag wijs ik U nog op deze organisatie: Een Ander Joods Geluid.

  Tot op de dag van vandaag worden Palestijnen door Israël op allerlei manieren onderdrukt. De onderdrukking neemt gestaag toe, en het grondgebied waar Palestijnen over beschikken wkrimpt eveneens gestaag.

  • February 19, 2014 at 3:58 pm

   @Tjerk
   Jammer dat je niet beaamt dat er vrede moet komen.

 5. Tjerk Haverkorn
  February 19, 2014 at 4:30 pm

  Dat er vrede moet komen, is zo vanzelfsprekend dat ik het vergat te vermelden. Mijn betoog was erop gericht om te laten zien waardoor vrede zo moeilijk is. Voor echte vrede moet Israël concessies doen, en wel echte concessies.

 6. February 19, 2014 at 8:31 pm

  Natuurlijk moet Israel concessies doen net zoals Hamas die zal moeten doen.

 7. Tjerk Haverkorn
  February 20, 2014 at 3:34 pm

  Moreel beschouwende, doet het weinig ter zake wat Hamas allemaal roept of eist. Bedenk dat de machtsbasis van Hamas in Gaza ligt. Dat is het gebied waar Palestijnen het hardst onderdrukt worden, waar ze dicht op een kluitje wonen. Je kunt je afvragen of Hamas wel namens dé Palestijnen spreekt. Let hier op het woordje dé.

  In historisch Palestina is duidelijk sprake van het recht van de sterkste. Uiteindelijk komt het hele conflict er op neer dat nu miljoenen Palestijnen in zeer slechte omstandigheden leven, en dat hun grondgebied is verschrompeld tot enkele procenten. Israël is niet bereid verder te gaan dan de zogenaamde Groene Lijn. Dit komt erop neer dat Israël de (niet-joodse) Palestijnen slechts 20% gunt van hun oorspronkelijk grondgebied. Die verdeling kan ik onmogelijk verdedigen. Jij (Reinejrago)wel? Zo ja, hoe dan? Wat eist Hamas eigenlijk, en wat wil de doorsnee-Palestijn?

  Vergeet niet dat in de vier eeuwen voor 1900 in de hele Arabische Wereld ongeveer 10% procent van de bevolking joods was, ook in het Palestijnse gebied. Bedenk dat in de moderne tijd immigratie is beperkt door wetten en papieren, dat geldt in het bijzonder voor Palestijnen. Zij kunnen beslist niet naar Europa, Amerika of elders verhuizen. Vergeet niet dat de helft van de Palestijnse bevolking weliswaar in een buurlanden terecht is gekomen, maar dat zij tot op de dag van vandaag daar leven als derderangs burger en als gevangene. Heel veel Palestijnen leven al dezennia lang geconcentreerd in een soort openluchtgevangenissen. Ook Gaza kun je, als zodanig beschouwen. Ook de Palestijnen op historische Palestijnse grond kun je beschouwen als gevangenen. Hun cipier heet Israëlische leger.

  De joods-Israëlische bevolking bestaat voor het grootste deel uit immigranten uit de voormalige Sovjetlanden en uit Europa. Het grootste deel van de oorspronkelijke bevolking, de niet-joden, wordt steeds harder onderdrukt.

  Israël is een westers project. De ellende begon tijdens de kolonisatie door de Britten. Het Palestijnse gebied was redelijk welvarend. Israël is ontstaan uit terrorisme dat werd gefinancierd door rijke westerlingen. Het gaat om een ondergronds leger waar de Britten niet tegenop konden, laat staan de (Niet-joodse) Palestijnen. Bedenk dat de combinatie van religie, manipulatie, de Tweede Wereldoorlog en heel veel goede wapens gefinancierd door rijke westerlingen, een krachtig ondergronds leger opleverde. Mijn vermoeden is dat economische motieven van rijke westerlingen een zeer belangrijke rol speelde bij het ontstaan van Israël. Israël licht dichtbij het Suezkanaal en dichtbij olielanden! En kijk eens wat er in de religieuze boeken staat. Die religieuzen kunnen we goed gebruiken als vechtvee, zullen de extreemrijken vermoedelijk gedacht hebben, toen zij zich realiseerden dat zij veel olie nodig hadden voor de maatschappij die zij voor ogen hadden.

  Het gaat om zeer rijke westerlingen die mijns inziens weten hoe je mensen moet manipuleren. Dit verschijnsel kun je ook zien in onze huidige Nederland. Denk aan het enorme arsenaal van belachelijke riedeltjes van rechtse denktanks, die gebruikt worden om Henk, Ingrid, Joost, Robert-Alexander en Fatima te indoctrineren. Iemand die de moeite neemt om er echt na te denken, (Dat duurt beslist langer dan tien minuten) kan weten hoe de doorsnee Nederlander gemanipuleerd wordt door volslagen idiote riedeltjes. Manipulatie bestaat al sinds de oudheid. Vooral de rijken zijn zeer bedreven in manipulatie. Manipulatie van religieuzen is de ware Israëlische grondslag.

  De hele religieuze grondslag om een joodse staat te stichten in het Palestijnse gebied deugt van geen kant. Ik noem slechts een voorbeeld: Volgens het joodse geloof zal de messias opstaan en zal Israël tot stand komen op een vreedzame wijze. In werkelijkheid is Israël ontstaan door grootschalig terroristisch geweld tegen de Britse kolonisator en tegen de niet-joodse Palestijnen.

 8. February 20, 2014 at 6:32 pm

  Israelis heel bang voor de terreur die Hamas cs kan veroorzaken.Dit is ook de reden dat de grezen poddicht zijn.

 9. Tjerk Haverkorn
  February 20, 2014 at 7:54 pm

  Het stichten van Israël was een zeer slecht idee. Het was zeer onrechtvaardig tegenover de oorspronkelijke bevolking, althans 90% daarvan. Israël was gedoemd om een eindloos conflict te doen ontstaan, met onaangename wereldwijde implicaties.

  Stel jij woont in een huis. In jouw tuin heb jij een hondehok voor jouw hond. Op een dag neemt een man met een zwaar vuurwapen jouw huis in beslag. Jijzelf beschikt slechts over een klein keukenmesje. Een van jouw kinderen werd tijdens de inbeslagname doodgeschoten. Je vrouw is gevlucht naar elders. Onder zijn arm draagt de nieuwe bewoner een tweeduizendjaar oud boek, waar volgens hem in staat dat hij recht heeft op jouw huis. De meeste buren zijn het met hem eens, vooral omdat de nieuwe bewoner zijn medeleven toont door jou de gelegenheid te geven in het voormalige hondehok te gaan wonen. Dat hok is slechts twintig centimeter hoog. Jij bent machteloos en intussen ook wel een beetje boos. Op een dag pakt jouw zoontje een steen op en gooit die door het raam. In de westerse kranten wordt jouw zoontje een terrorist genoemd.

  Die nieuwe bewoner van jouw huis blijkt intussen Israël te heten. Israël is bang dat jouw zoontje opnieuw een steen door het raam zal gooien. Dit is ook de reden dat de nieuwe bewoner om het hondehok waar jij samen met jouw zoontje, Hamasje, woont een kolossale muur bouwt.

  Door enkele machtige buren verderop in de straat, waar de rijken wonen, wordt jij vaak bekritiseerd. Het lukt de nieuwe bewoner van jouw huis om de meeste van die machtige buren ervan te overtuigen dat die kolossale muur een noodzakelijk kwaad betreft. Een van die buren heet Reinejagool. Reinejagool vindt die muur heel terrecht omdat jouw zoontje Hamasje zo gevaarlijk is met stenen. Stel je eens voor dat het dochtertje Israël net voor het raam staat op het moment dat Hamasje een steen gooit!

  Zoals je wellicht weet stelt het Palestijnse terrorisme maar weinig voor. Het terrorisme van het ondergrondse zionistische leger van 1948 tot 1949 was vele malen groter dan al het Palestijns terrorisme in latere jaren bij elkaar. En vergeet niet dat je die Palestijnen zou moeten vergelijken met jouzelf, de man die levenslang zit opgesloten in zijn hondehok. Toen wij bezet werden door de Duitsers waren er ook enkele Nederlanders die aanslagen pleegden op hun bezetter. Die noemen wij geen terroristen maar verzetsmensen.

  Wat het Israëlische leger heden ten dage aanricht onder Palestijnen is vele malen groter dan wat enkele Palestijnse aanrichten. Telt het Israëlische geweld minder zwaar? En zo ja, waarom?

  Voor vrede is het noodzakelijk dat bezetter Israël heel diep door het stof gaat. Verder moet Israël ten minste de helft van jouw huis aan jou en jouw zoontje teruggeven. Jouw vrouw moet terug kunnen keren naar jouw huis. Zijn dat nou onredelijke eisen? Helaas heb jij allerlei buren, waaronder buurman Reinejragool. Die buren geven Israël het gevoel dat de bezetting rechtvaardig is. Zou het niet beter zijn als die buren meehelpen om Israël ervan te overtuigen dat het fout bezig is?

  Ik denk dat het goed is als meer mensen, en vooral Israëli inzien dat de oorzaak van Hamasjes agressieve gedrag ligt in de ontstaansgeschiedenis van Israël zelf. Ik hoop dat mijn verhaaltje over het bezette huis met hondehok dat intussen duidelijk heeft gemaakt.

  In zekere zin heeft Israël Hamasje zelf geschapen. Zoalang dat Israël dat niet inziet, lijkt mij de kans op vrede erg gering. En geen ppolitieman is bereid Israël uit jouw Palestijnse huis te verwijderen.

  Israël leidde heeft onvermijdelijk geleid tot een vrijwel onoplosbaar probleem, en de Palestijnen betalen daarvoor al decennialang een torenhoge rekening.

  Ik vroeg de echte Reinejragolo in mijn eerdere reactie de verdeling van grondgebied te verdedigen. Dat is helaas niet gebeurd. Intussen ben ik wel erg benieuwd wat de echte Reinejragolo nu ziet als een rechtvaardige oplossing voor het ontstane conflict. Ik hoop nu echt op een duidelijk antwoord in plaats van een twééregelig riedeltje! En welke oplissing voor het agressieve gedrag van Hamasje zou Reinejragolo zelf voor willen stellen? Dat is toch niet mijn taak omdat ik opkom voor slachtoffers?

  • Aleid Blink
   February 21, 2014 at 10:54 am

   Mensen als reinejragolo willen niet inzien dat die aanslagen niet zonder voorgaande redenen zijn begonnen en nog steeds dreigen. Hamas is indertijd opgericht als islamitisch antwoord op de bezetting met al haar eigenschappen, die bepaald niet aangenaam zijn, zoals wij hier weten als we oud genoeg zijn of enig historisch besef hebben. Hier waren mensen, christelijk en niet kerkelijk, die zich daartegen hebben verzet, soms met geweld en zij werden door de bezetter als terroristen gezien die de doodstraf verdienden. Er kwamen represaillemaatregelen om het verzet te onderdrukken, die het tegengestelde effect hadden, net als in Palestina. Hier duurde de bezetting 5 jaar, daar nu al ruim 45 jaar en de onderdrukking en verzet is gaandeweg verhard. De muur lijkt daar nu een einde aan gemaakt te hebben, d.w.z. aan de aanslagen. De onderdrukking met getreiter, waarvan niemand meer kan zeggen dat hij/zij daarvan niets weet, gaat steeds verder met als smoes Hamas, alsof die het kwaad vertegenwoordigt.

   Mensen als reinejragolo zijn gemakzuchtig en laf, want ze veroordelen de onderdrukten vanuit hun stoel zonder ooit de moeite te hebben genomen uit te zoeken hoe het werkelijk zit, zonder enig medemenselijk gevoel en vanachter een veilige muur, bang om zich ook maar een moment bloot te durven geven. Het woord vrede in de mond van zo iemand klinkt als een vloek.

   • reinejaragolo
    February 21, 2014 at 12:31 pm

    Ik ga niet dicteren hoe Israel en haar buren vrede met elkaar gaan sluiten. Dat moeten ze zelf doen. Dat Israel de woede van enige organisaties op de hals heeft gehaald is duidelijk maar die organisaties zullen voor een vrede
    wel moeten ontdooien. Standpunten als dat Israel vernietigd moet worden
    staan een vrede uiteraard vierkant in de weg. Hamas cs zal er ook serieus werk van moeten maken dat bij een vrede seperatistische zelfmoordcommado’s moeten worden tegengehouden.
    Als de veiligheid van Israels burgers redelijk gegarandeerd is hoop ik dat de grenzen snel open gaan en de burgers in de regio van de vrede kunnen genieten.

 10. Tjerk Haverkorn
  February 21, 2014 at 1:25 pm

  De wijze waaarop Aleid Blink mij meent bij te staan wordt ik niet erg blij. Inhoudelijk heb ik op 20 februari in wezen hetzelfde gezegd als hij. Mijn verhaal is weliswaar minder gedetailleerd, maar wel veel gemakkelijker om te begrijpen. Aan welke kant sta je nu eigenlijk Aleid? Wat jij doet is strategisch gezien heel erg dom. Denk je echt dat je Reinejragolo zal overtuigen met scheldpartijen?

  In mijn laatste alinea bevatte best wel harde kritiek op Reinejragolo. Dat jij (Aleid) daar nog een schepje bovenop doet door jezelf te verlagen tot het PVV-niveau maak je al mijn moeite zinloos. Misschien is Reinejragolo geboren in een zionistische omgeving, te midden van mensen voor wie kritiek op Israël gelijk staat aan antisemitisme. Wij weten niet eens hoe oud hij is, en daarmee ook niet in welke mate je het hem kwalijk kunt nemen dat hij zo opgaat of opging in de zionistische gedachte. Ik denk dat Reinejragolo zich intussen wel realiseert dat wat hij dacht niet helemaal klopt.

  Ik stel Reinejragolo het volgende voor: bekijk twee websites. http://www.Palestina-Komitee.nl en die van het zionistische cidi http://www.cidi.nl. Op de website van het Nederlands Palestinacomité vind je een historisch overzicht onder het knopje Palestina voor beginners.

  Voor het eerst heb ik hier mijn eigen advies opgevolg door ook eens de CIDI-website te bezoeken. Onder het kopje educatie vond ik een treffend zinnetje: Israelkritiek, hoe kwetsend wij die soms ook vinden en hoezeer wij soms ook denken dat er antisemitisme achter schuil kan gaan, is niet hetzelfde als antisemitisme. Bij de Amerikaanse zionistische lobby, die zichzelf eerder een joodse lobby noemt, is dat wel even anders, volgens door de Vpro uitgezonden documentaires.

  De reden dat ik de website van het CIDI bezocht is omdat er bij mij het vermoeden bestaat dat zij weinig zeggen over de ontstaansgeschiedenis van Israël. Op televisie bestaat namelijk een lange Ronny-Naftaniel-CIDI-traditie om dit onderwerp zorgvuldig te verzwijgen. Na mijn bezoekje aan de CIDI-website is bij mij de indruk ontstaan dat mijn vermoeden gedeeltelijk juist was. Ik vond wel een historische reeks, maar er lijkt iets essentieels te ontbreken, namelijk hoe het zit met de oorspronkelijke bewoners. Ik vond allerlei details, maar de essentie dat voor Israël vele duizenden Palestijnen zijn verdreven van hun land, uit hun dorpen, daar vond ik niets van terug. Ook zag ik dat het CIDI ergens wist te vermelden dat tijdens de Britse kolonisatie veel tolerantie bestond tegenover de verschillende religies, maar dat dit ook al het geval was gedurende de vier eeuwen onder het Ottomaanse Rijk lijkt het CIDI liever te verzwijgen.

  • Aleid Blink
   February 21, 2014 at 6:15 pm

   Tjerk Haverkorn. Ik begrijp heel goed dat u niet blij wordt van mijn commentaar. Ik eerlijk gezegd ook niet. Maar de behoefte om op vriendelijke toon te discussiëren met mensen die alleen oog wensen te hebben voor Palestijns geweld en het lot van de autochtone bevolking domweg negeren, vergaat je op de lange duur. Uit wat u hierboven schrijft meen ik te mogen opmaken dat u pas kort in deze materie gedoken bent. Ik heb een aantal jaren in de bezette gebieden gewoond en ben er daarna nog vele malen geweest. Wilt u weten aan welke kant ik sta, koop dan Soemoed, het blad van het Palestina Komitee. Dan weet u iets meer. Buiten dit alles, ik ben geen man en heb de bezetting hier bewust meegemaakt.

 11. Tjerk Haverkorn
  February 21, 2014 at 1:53 pm

  Wat mij opvalt aan Reinejaragolo’s betoog is dat hij veel aandacht heeft voor het Israëlische leed, maar niet voor het Palestijnse. In mijn eerdere betoog heb ik uiteengezet waarom vooral het Palestijnse volk in dit conflict het slachtoffer is en niet het Israëlische. Nergens spreekt Reinejaragolo dat tegen. Desondanks lijkt Reinejaragolo alleen oog te hebben voor Israëlische problemen. Nergens belicht hij de Palestijnse kant.

  Uitdrukkelijk vraag ik Reinejaragolo of hij het eens is dat het Palestijnse volk slachtoffer is in het conflict tussen Israël en Palestijnen. Graag verneem ik van Reinejaragolo of hij ervan op de hoogte is dat een vrij grote groep ultrazionististen bestaat die met geweld alle (niet-joodse) Palestijnen uit historisch Palestina willen verdrijven of vermoorden. Laat ik hen de Israëlische Hamasbeweging noemen, en laat ik eraan toe voegen dat het Isra:elische leger vaak illegale Israëlische kolonisten beschermt tijdens hun illegale praktijken. Waarom benoemt Reinejaragolo wel expliciet het gevaar van Hamas, maar niet dat van de ultrazionisten?

  Graag wil ik nog even aandacht besteden aan een vorm van antisemitsime waar nooit over wordt gepraat.
  Veel mensen vinden dat het vanzelfsprekend is dat joden pro-Iraël zijn. In deze misplaatste vanzelfsprekendheid zie ik als een vorm van antisemitsime. Een vorm van antisemitisme waar we het CIDI natuurlijk nooit over horen. Ik ben reuzebenieuwd of Reinejaragolo het met mij eens is dat het antisemitisch is om ervan uit te gaan dat alle joden pro-Israël zijn. Is deze vorm van antisemitsme niet net zo belachelijk als zeggen dat alle niet-joodse Duitsers in de oorlogsjaren Hitler steunde?

 12. February 21, 2014 at 3:00 pm

  De meeste joden zijn pro-Israel. Ze herinneren zich de joden in de diaspora die eeuwenlang opgejaagd, klein behuisd en rechtenloos leefden en die terugverlangden naar hun beloofde land uit de heilige boeken.
  En zoook beschouwen de volgelingen van Mohamed Jerusalem als een heilige plaats.
  Het valt waarlijk niet mee dat er meerdere bevolkingsgroepen interesse hebben voor een woestijn op de scheiding van Afrika en Azie waar door de eeuwen heen meer dan 25 oorlogen zijn uitgevochten.
  Ik zie mijzelf niet in staat om aan de hand van de geschiedenis een oplossing te bedenken. En dat zie ik Tjerk ook niet doen. Met het demoniseren van een van de partijen ben je overigens contraproduktief bezig. Je moet wel eerst kunnen vergeven voor je elkaar de echte hand kan geven. Met het oprakelen van de geschiedenis neem je bewust het risico om de vredelievende handen uit elkaar te drijven.

 13. Tjerk Haverkorn
  February 21, 2014 at 4:05 pm

  Natuurlijk is het juist dat de partijen zelf moeten bedenken hoe zij het beste uit het conflict geraken. Mijn vraag aan Reinejragolo was slechts een retorische.

  Ik probeerde een zakelijke beschrijving van feiten te geven. Kun je een of twee delen uit die beschrijving noemen die demoniserend zijn? Zelf meen ik dat de enige die ik misschien enigszins heb gedemoniseerd mijn scheldende medestander Aleid Blink is.

  Het woord joden met een kleine – j – gespeld is min of meer duidelijk. Dat verwijst naar de joodse religie. Het Joodse volk, is een veel moeilijker begrip dan algemeen wordt gedacht.

  Er is een periode geweest dat er in historisch Palestina een joods koninkrijk was. Die periode was relatief kort, slechts drie koningen. Als ik mij niet vergis bestond er binnen dat koninkrijk net, als in de Ottomaanse periode, verdraagzaamheid. Dat er joodse koningen waren betekent helemaal niet dat iedereen binnen dat koninkrijk joods was. Ook in dat historische Palestina waren net zo goed andere religies vertegenwoordigd.

  Als jij de diaspora van joden in Europa en Rusland bedoelt, dan ligt de vraag over het terugkeerrecht veel gecompliceerder dan jij lijkt te denken. Vereenvoudiging van de werkelijkheid is natuurlijk altijd onvermijdbaar, maar dat mag niet zodanig gebeuren dat een scheef beeld ontstaat.

  De excodus betrof niet alle joden, maar een brede elite. Je kunt niet zo maar eenvoudig stellen dat alle Europese en Russische joden terugkeer recht hebben. Wie het aanhangen van een religie als voldoende grond ziet om aanspraak te maken op land dat reeds bezet is, dringt zijn religie op. In die tweeduizend jaar zijn er mensen die de joodse religie hebben aangenomen. Hebben zij of hun nakomelingen recht op Palestina. Volgens joodse regels kan iemand joods zijn, terwijl diezelfde persoon mogelijk geen of weinig genetische banden heeft met de oorspronkelijke joodse stammen. Wat jij als vanzelfsprekend lijkt te beschouwen, vereist volgens mij een discussie waar geen eind aan zal komen.

  Tegen het vanzelfsprekende terugkeerrecht van Europese en Russische joden zie ik verder nog een veel groter pragmatisch bezwaar. Het aantal historische volksverhuizingen is bijna eindeloos. De meeste volksverhuizingen bevinden zich zo ver weg in het verleden, dat niemand nog van het bestaan afweet. Het idee om volksverhuizingen ongedaan te maken zal onherroepelijk leidden tot een eindeloze wereldoorlog.

  Weer om pragmatische redenen moet hierbij onderscheid gemaakt worden tussen volksverhuizingen in de oudheid, en die in de moderne tijd. De moderne tijd kenmerkt zich door precieze administratie van personen en papieren die immigratie tegenhouden. Joden konden zich tweeduizend jaar geleden klaarblijkelijk elders vestigen. Dat geld niet voor Palestijnen in de moderne tijd. Zij gevangene op eigen grondgebied, danwel in buurlanden. Door de ontstane situatie leven zij al decennialang onder embarmelijke omstandigheden.

  Ik heb er moeiet mee dat Reinejragolo bijbelse verhalen gebruikt en tegelijkertijd mij verwijt ook de historie in ogenschouw te nemen. De terugkeerclaim van zionisten is gebaseerd op bijbels-historische gronden. Historici zijn het lang niet altijd eens dat wat in de bijbel of in andere religieuze boeken staat historisch juist is.

  Nogmaals Reinejragolo, ik ben benieuwd waar ik in mijn betoog Israël heb gedemoniseerd.

  • Aleid Blink
   February 21, 2014 at 6:22 pm

   Tjerk Haverkorn, U verwijt mij dat ik scheld. Wilt u aanwijzen waar ik doe en welke woorden daarop wijzen?

 14. Egbert Talens, Zutphen
  February 21, 2014 at 4:36 pm

  Hoewel samenhangend met een mensonterend conflict, is dit nmbm niettemin een interessante discussie. Ik heb gesteld dat ik niet direct meer reageer op reinejragolo, en dat blijft dus zo. Kennis nemen van dergelijke meer dan eenzijdige opvattingen, is me al bijna te veel; met frisse tegenzin doe ik het, om mijzelf bij de les te houden.

  Het is niet eenvoudig genoemd conflict te benoemen, zonder (de) reële feiten die er mee samenhangen geweld aan te doen. De ondertitel van mijn boek, ‘Een bijzondere relatie’, luidt weliswaar ‘Het conflict Israël-Palestina nader bekeken – 1897-1993′, maar hoe had dit anders gemoeten? Op de titel-zijde kun je toch niet met een omslachtige omschrijving komen aanzetten? Het was een keus uit vele kwaden; zoiets…

  Dat met het politiek-zionistische project ‘der Judenstaat’ alle fatsoensnormen werden en worden overschreden, begint allengs tot velen door te dringen. Hoe gering in betekenis ook, ook deze discussie toont die ontwikkeling aan. In groter verband en (dus) van veel grotere betekenis, is het feit dat óók gerenommeerde steunberen van dit project, hierna p-zp genoemd, aan invloed inboeten; het AIPAC bijvoorbeeld — de Israel Lobby in de VS — leed onlangs een gevoelige nederlaag, reden waarom ook in andere kringen die het voor Israel opnemen, zorgelijke besprekingen plaats vinden. Het zijn met elkaar tekenen aan de wand, die niet bevoordeelde waarnemers met grote interesse volgen.

  Nu ter zake: het hanteren van het begrip ‘antisemitisme’, als middel tot het de-mond-snoeren van mensen die kritiek hebben op de wijze waarop déze Joodse staat, dít Israel, maatschappelijk opereert, politiek bedrijft dus, heeft lange tijd met succes gewerkt, maar is inmiddels over de houdbaarheidsdatum ervan geraakt. Eigenlijk veel te laat, daar vele Joden van begin af aan zich tegen dit p-zp hebben verzet; de lijst van namen is betekenisvol lang, waarvan akte! Het is ook niet zo dat de leidende ‘elite’ van die politieke zionisten, David Grün, later Ben-Gurion, c.s., zich veel zorgen maakten om typisch Jóódse belangen; zij waren enkel en alleen geïnteresseerd in de realisering van hun project, een Joodse staat, gegarandeerd door pubiek recht, en áls Joden daarvoor het loodje moesten leggen, dan was dat maar zo. Tegen de Holocaust heeft DBG nooit iets willen ondernemen, vooropgesteld dat hij dat al zou hebben gekund. Zijn opvatting was dat een grote ramp over het Joodse volk móest komen, om het p-zp gerealiseerd te krijgen.

  Van dergelijke buiten elke proportie van menselijkheid tredende opvattingen is ook sprake, nadat Israel als staat is uitgeroepen en als Joodse staat functioneert. Om PLO-leider Arafat de wind uit de zeilen te nemen — eigenlijk was er van ‘wind en zeilen’ helemaal geen sprake, maar dit terzijde — werd van Israelische zijde op tal van manieren geprobeerd een mouw te passen aan gevoelens van onbehagen (of erger) onder de Palestijnen, ook en vooral nadat Israel in 1967 de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook onder zijn controle had gebracht. Zo werd in Gaza aan een Palestijnse groepering voorgesteld, een beweging op touw te zetten die het sociaal-maatschappelijk welzijn van (de) Palestijnen moest behartigen. Zo ontstond Hamas, met de blinde sjeik Ahmad Yassin als leider. Hamas als product van… jawel, Israelische makelij. Het lijkt vreemd, onwezenlijk zelfs, maar binnen de turbulente en bovenal abjecte feitelijkheden die dit p-zp kenmerken, is letterlijk niets onmogelijk. Zoals het feit dat dezelfde sjeik in zijn rolstoel werd getroffen door een raket, afgevuurd door… jawel, de IDF.

  En zo hangt het p-zp van monstrueuze zaken aan elkaar — vele voorbeelden laten niets aan de verbeelding over — zodat het de hoogste tijd is dat paal en perk gaan worden gesteld aan dit project.

  Kan worden vervolgd…

 15. reinejragolo
  February 21, 2014 at 5:06 pm

  Gelukkig is de tweede wereldoorlog met Holocaust, Hitler en Groot-moefti van Jerusalem verleden tijd. Kijk eens wat er een prachtige democratie bloeit op de puinhopen van het derde rijk. Kinderen van Nazi’s, joden en moslims leven er broederlijk naast elkaar. Dat gaat prima als het maar niet gaat over afkomst e.d. Daar kunnen de kemphanen in het midden Oosten en de bloggers die hier wel of niet willen reageren(?) een voorbeeld aan nemen.

 16. Tjerk Haverkorn
  February 21, 2014 at 5:17 pm

  Hoe onaangenaam het ook moge zijn speelt religie en afkomst in tegenstelling tot de West-Europese landen wel een rol. Als ik het goed begrijp is Reinejragolo het met mij eens dat dit geld voor beide partijen. Reinejragolo, je stelde volgens mij dat ik Israël demoniseerde. Blijf je nu bij dat standpunt, of realiseer jij intussen dat dit onjuist is?

  • February 21, 2014 at 5:41 pm

   @Tjerk
   Ik neem me telkens voor om niet achterom te kijken en de dag fris en fruitig voort te zetten. Mocht ik dus tegen de gewoonte in iemand beschuldigen van demoniseren dan heb ik mijn eigen principes verloochend, waarvoor excuses.

 17. Tjerk Haverkorn
  February 22, 2014 at 1:28 pm

  Beste Aleid,

  Het doet mij genoegen dat jij de vergissing in ziet, en ik snap dat je er moedeloos van kan worden, wat kan leidden tot zulke vergissingen.

  U spreekt het vermoeden uit dat ik pas kort geleden in de Palestijnse materie ben gedoken. Dat is halfwaar. Sinds enkele jaren zet ik mij in voor de Palestijnen. En ik heb ook een flyer gemaakt voor een lokale organisatie. Als jij je e-postadres kan geven, kan ik die flyer opsturen.

  Het valt mij op dat beide partijen in Nederland vaak verzand raken in details. De meeste mensen op straat kennen niet eens de hoofdlijnen. Als ik doorsnee pro-Israëlische Nederlander spreek, valt het mij op dat er een enorm arsenaal aan valse argumenten bestaat om Israël te verdedigen. Die valse argumenten betreffen meestal onbenulligheden, en de mensen die deze argumenten gebruiken, ontbreekt het vaak aan elementaire kennis, of in sommige gevallen beschikken zij wel over die kennis, maar hebben zij nooit echt nagedacht of hun argumenten echt kloppen. Bij mij is een indruk ontstaat dat bewust een reusachtig arsenaal aan onzinargumenten wordt verspreid via de zionistische lobby, bijvoorbeeld via het Telegraafconcern. Mensen die nu eenmaal pro-Israël zijn opgevoed, zijn geneigd die valse argumenten te accepteren, zonder er echt over na te denken of ze wel kloppen.

  Het is mijn bewuste strategie om mij op de hoofdlijnen te richten. Ik ken het blad Soemoed, maar het kost mij enorm veel tijd om die artikelen te lezen. Ik zie geen noodzaak om alle details te kennen. Mocht jij menen dat er een fout staat in mijn eerdere betogen, laat het dan weten.

  Wat mijn flyer betreft: om die te maken heb ik de hulp ingeroepen van verscheiden mensen.

 18. Tjerk Haverkorn
  February 22, 2014 at 1:41 pm

  Sorry, de omschrijving schelden was overtrokken. Ik schaam mij nu diep als een door brievenbussen plassende PVV’er. Ik verwees naar deze zinsnede: “Mensen als reinejragolo zijn gemakzuchtig en laf”, aan het begin van jouw tweede alinea. Kunnen we het eens zijn door zulke formuleringen jouw goede argumenten verloren doen raken. De zinssnede “Mensen als Reinejragolo willen niet inzien dat” uit de eerste zin, kun je maar beter zeer zuinig op zijn. Als je iemand extreem duidelijk iets hebt uitgelegd, is het iets minder erg zulke woorden te gebruiken. Wellicht is het beter om nooit zulke formuleringen te gebruiken.

  • Aleid Blink
   February 23, 2014 at 4:37 pm

   Beste Tjerk

   Toen ik achttien jaar geleden in Palestina min of meer door een ingeving belandde, werd me duidelijk dat het beeld dat velen van Israël koesteren volmaakt verdraaid is en dat van de Palestijnen een schunnig beeld gecreëerd is. Het is toch treurig dat de mensen daar me telkens vroegen wat ik van hen vond en blij waren als ik daar positief op reageerde. Dit maakte duidelijk hoezeer dat negatieve beeld aan hen vrat. Ik begreep toen het grote belang van dat er een weerwoord kwam op die zwartmakerij en dat dit alleen kon vanuit kennis van zaken en ben begonnen met lezen wat ik op dit gebied maar te pakken kon krijgen, m.n. over de geschiedenis van het zionisme, de komst van de zionisten in Palestina en vooral over de visie van joden op de stichting en de politiek van de staat I.

   Minstens een half jaar demonstreerde ik in West-Jeruzalem samen met Israëlische vrouwen, zowel joodse als Palestijnen, tegen de bezetting en alles wat daarbij hoort. De woede van vele passanten waarmee je dan wordt geconfronteerd, is misselijk makend. Dat achter die woede ook angst zit, is waar, maar geen excuus. Maar daaruit bleek dat de taak die ik mijzelf had toegedacht, niet makkelijk was en dat je niet moet verwachten dat je er vrolijk wordt. Je krijgt te maken het een tegenstander met versteende, dus verharde ideeën, die alles ontkent wat niet strookt met de uiterst geraffineerde I. propaganda.

   Het zijn deze tegenstanders, die altijd met gesloten vizier strijden, die ik hierboven ‘mensen als rjr’ noem. Wat hem persoonlijk betreft, hij gaat nooit in op enig argument en zit in feite zit alleen maar te zieken. Ik verzeker je dat ik doorgaans liever over de zaak schrijf, maar er geen been in zie degenen die er geen enkel been in zien anderen continue te misbruiken voor eigen politieke doeleinden – dit is laf en gemakzuchtig -, zeer persoonlijk aan te spreken en de vloer aan te vegen. Niet dat het zin heeft, want het zijn net rubber ballen. Je prikt erin maar het lukt je niet een indruk in achter te laten.

   Veel mensen die Israël idealiseren doen dit om godsdienstige redenen en met een genant gevoel van medelijden, waarvan ik sterk betwijfel of joden daar blij mee moeten zijn. Het is niet opheffend als iedereen je vereenzelvigt met een land dat je wordt opgedrongen en waarvan de politiek niet deugt, alleen maar omdat men je zielig vindt. Mijn ervaring is dat zij niet erg openstaan voor alternatieve informatie en soms zelfs vijandig reageren.

   Er zijn op internet veel sites te vinden van joodse en Israëlische groepen die verklaarde tegenstanders hiervan zijn. In Nederland is er EAJG, een ander joods geluid. Je zou ook aan Egbert Talens kunnen vragen of hij je zijn boek kan bezorgen. Daarin wordt de hele geschiedenis zeer uitvoerig beschreven en het geeft veel informatie, m.a.w. een aanrader.

   Nog een laatste opmerking: er is een paar jaar geleden een boek uitgekomen van een Israëliër, genaamd De mythe van het joodse volk. Dit is een bijbels begrip. De joden zelf zijn gewoon mensen die bekeerd zijn tot de joodse godsdienst. Het is een hele geschiedenis. Helaas is de naam van de schrijver mij even ontschoten. Er is hier vast wel iemand die je daaraan kan helpen, en mij ook weer.

   Succes met de verspreiding van je flyer.
   Aleid

   • Egbert Talens, Zutphen
    February 23, 2014 at 10:38 pm

    Wat het boek betreft, waarop u wijst m.b.t. de mythe van het Joodse volk, bedoelt u waarschijnlijk het onderzoek dat Shlomo Sand verrichtte naar de herkomst van dat volk. De titel luidt: The Invention of the Jewish People. Sand is werkzaam in het Israelische onderwijs, aan een universiteit als ik het wel heb, en kreeg/krijgt veel kritiek te verduren vanwege dit onderzoek en het resultaat ervan.

    Dank voor het noemen van mijn boek. Belangstellenden kunnen voor € 10,– (exclusief verzendkosten) bij mij terecht. Wie zich als gegadigde meldt, krijgt per omgaande mijn adresgegevens, of telefoonnummer, om een en ander te regelen.

    • Aleid Blink
     February 24, 2014 at 10:08 am

     Egbert Talens, Fijn dat ik schrijver en titel nu weer heb. Ik heb over het boek veel gelezen maar het nog niet gelezen. Het wordt hoog tijd dat dit gebeurt.
     U weet dat ik uw boek al langere tijd in bezit heb. Het is wat mij betreft een aanrader voor ieder die zich dieper in de kwestie I. wil verdiepen.

 19. Tjerk Haverkorn
  February 26, 2014 at 4:13 pm

  Beste Aleid,

  Of het iemand zoals Rjr het te doen is om anderen te zieken, dat is een moeilijk te beantwoorden vraag. Er bestaat nu eenmaal een algemene behoefte alles tot in het belachelijke te versimpelen. De meeste mensen vinden nadenken heel erg vermoeiend, zo is mijn indruk. Oversimplificatie voorziet in een psychische behoefte, waar de een nu eenmaal meer last van heeft dan een ander. De gevolgen van oversimplificatie kunnen vreselijk zijn. Politici die zondebokpolitiek bedrijven voorzien in de behoefte van zeer simplistische verklaringen. In de middeleeuwen kwam al het kwaad van heksen, in de jaren veertig van joden, in de jaren zeventig van Antilianen en nu van Marokkanen en Grieken en Bulgaren. Israëlische politici geven natuurlijk de (niet-joodse) Palestijnen overal de schuld van. Dat is de gemakkelijkste manier om de aandacht af te leiden van de zwarte ontstaansgeschiedenis van Israël.

  Wat mij betreft is het wel erg overdreven Rjr in te delen bij de zionisten. Er zijn veel mensen in Nederland die er veel extremere ideeën op na houden dan Rjr. Ook al zeuren Nederlandse politici nu dagelijks over moslimfundamentalisten, in Nederland lopen net zo goed christenfundamentalisten rond. Daaronder en onder de PVV-kiezers vind je de echte zionfundamentalisten. Met deze fundamentalisten is het bijna onmogelijk een redelijk debat te voeren.

  Over de flyer lijkt een misverstand te zijn ontstaan. Die was al maanden geleden af!

Comments are closed.