Open brief aan Neil Young

gilbertgaza

Mads Gilbert (links)

Beste Neil Young!

Ik ben een betrokken Noorse arts die werkt in een groot Noors Universiteitsziekenhuis.

Sinds 1981 werk ik ook voor de Palestijnen, waar ik mijn best doe hun medische systeem te ondersteunen in rampzalige situaties. Als anesthesist en reanimatie-specialist heb ik ook in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza Stad gewerkt tijdens het bloedbad in december 2008-januari 2009 (“Operatie Gegoten Lood”) en gedurende het meest recente bloedbad in november 2012 (“Operatie Wolkkolom”).

Ik zou willen dat u erbij was geweest gedurende deze vreselijke tijden om de wrede moordpartij te zien die werd aangericht door de Israëlische strijdkrachten. Het overgrote deel van de gewonden, de stervenden en de DOA [Dead on Arrival]-slachtoffers die naar het Al Shifa-ziekenhuis kwamen waren burgers. Honderden kinderen werden gedood, duizenden raakten gewond. Tijdens de aanval in 2008-2009 op de Gazastrook werden ongeveer 1400 Palestijnen gedood in slechts drie weken. 13 – dertien – Israëliërs werden gedood, 10 van hen waren militairen, vijf kwamen om door eigen vuur.

Alleen al de gewelddadige, herhaalde disproportionaliteit van het geweld dat door Israël werd gebruikt die in deze aantallen tot uitdrukking komt, van gedode en verwonde, absoluut onschuldige Palestijnse burgers – zou u moeten doen afzien van een optreden in Israël. Voeg daaraan toe dat de Gazastrook in feite een kindergevangenis is: de gemiddelde leeftijd van de 1,7 miljoen opgesloten Palestijnen is 17,6 jaar, bijna 60% van de bevolking is 18 of jonger. Zij kunnen werkelijk nergens naartoe, nergens schuilen, vanwege de complete belegering en de blokkade van de Gazastrook. De Israëlische drones, de F-16′s, de Apache-helicopters, oorlogsschepen, de hele slagkracht van de vierde militaire macht ter wereld houdt het bezette Palestina in z’n ijzeren vuist, en daarmee de dappere, maar zo pijnlijk op de proef gestelde mensen. Voeg aan het bloedbad en de moorden nog de onderdrukking toe, de langzame, volledig door mensen veroorzaakte ondervoeding van de bevolking, het verbod op de wederopbouw van scholen, huizen, energie- en watersystemen – dit en nog veel meer gaat maar door terwijl ik u deze woorden schrijf. Dit alles gebeurt met volle steun van uw Amerikaanse regering, door wie u gezien zult worden als een woordvoerder en supporter als u toch besluit in Israël op te treden.

Ik heb altijd de meeste achting voor u gehad, meneer Young, als een bijzondere activist en een enorme bron van inspiratie en kracht voor mijn eigen beperkte pogingen een deuk in de shit te slaan.

Alstublieft meneer Young, bespaar uzelf deze grote vergissing van een optreden in Israël. U zult, ondanks uw goede bedoelingen, gezien worden als een verdediger van de bezettende staat Israël indien u daar concerten geeft. Indien u afziet van een optreden, zoals de Noorse zanger Moddi ook net heeft gedaan, zal dat een stevige handdruk zijn en een daad van onvergetelijke solidariteit met de beproefde maar veerkrachtige bevolking van het bezette Palestina.

Met respect en solidariteit,

Mads Gilbert (Professor/Arts), Tromsoe, Noorwegen

PS als u meer wilt lezen over de gevolgen van de gewelddadige Israëlische aanvallen op de Gazastrook, lees dan alstublieft deze artikelen die ik samen met enkele medische collega’s schreef:
“Inside Al Shifa Hospital” in The Lancet.
“Patient flow and medical consequences of the Israeli operation Pillar of Defence: a retrospective study.” in The Lancet.

Of lees ons boek “Eyes in Gaza” (Quartet Books, 2nd Edition, 2013)

eyesingaza

Origineel op Refrain Playing Israel.

Vertaling: Engelbert Luitsz

20 comments for “Open brief aan Neil Young

 1. February 14, 2014 at 9:20 pm

  Deze arts spreekt niet over de duizenden raketten die door Hamas naar israel zijn geschoten en die ook de directe oorzaak zijn van het Israëlisch optreden.. zo’n verhaal komt waarschijnlijk uit de pen van Hamas Cs..

  • ReggieRoning
   February 14, 2014 at 9:53 pm

   Klopt, deze arts spreekt alleen over waar hij ooggetuige van was en niet de blinde israëlische propaganda die jij hier bezigt.

   • February 14, 2014 at 10:37 pm

    Israël was hier succesvol met het elimineren van Hamasmilitairen. Door een nadruk te leggen op een groot aantal gedode burgers riekt het naar geschiedsvervalsing.

    • ReggieRoning
     February 14, 2014 at 10:56 pm

     Als ik zeg dat je israëlische propaganda bezigt hoef je het niet te gaan overdrijven Reine. Om alleen al 400 babies tot kinderen tot Hamasmilitairen te propageren moet je van binnen toch behoorlijk rot zijn. Deze arts heeft hen behandeld en weet dus waar hij over praat.

     • February 14, 2014 at 11:43 pm

      Hamas is met haar maandenlange raketbeschietingen in deze fase van het conflict verantwoordelijk voor de Israëlische tegenactie waarmee dus ca.1.400 doden
      en duizenden gewonden zijn te betreuren. Hamas pleegt nog steeds raketbeschietingen waarmee een
      nieuwe Israëlische tegenaanval weer aan legitimiteit wint. Ook ik vind dat heel rot voor alle onschuldige burgers en kinderen.

 2. ReggieRoning
  February 14, 2014 at 11:44 pm

  Ben je klaar met zuigen Reine?

 3. February 15, 2014 at 12:32 am

  Ik hoop van harte dat Hamas vredesbesprekingen begint.

  • Nestor Makhno
   February 15, 2014 at 1:49 am

   Die staat waar u achter schijnt te staan, moet gewoon ophouden de Gaza te blokkeren. Normale export niet te belemmeren en de mensenrechten te respecteren. Dan zal dat vuurwerk uit de Gaza ook stoppen. Maar gelukkig blijkt langzaam dat de israelische staat die u schijnt te moeten verdedigen het pleit gaat verliezen. Na meer dan 60 jaar aan onderdrukking, uitbuiting, verdrijving en apartheid ziet het er naar uit dat dit niet langer ongestraft zal kunnen doorgaan. Leugenachtigheid van figuren als reinejragolo ten spijt. Het werd tijd!!!

   • February 15, 2014 at 2:34 am

    Ik zou het ook wel willen zien maar zo lang als Hamas de vernietiging van
    de staat Israël nastreeft zie ik de leugenachtigheid toch niet aan mijn zijde.

    • Arjan Fernhout
     February 15, 2014 at 2:06 pm

     Er zijn mensen die eeuwig in de lucht blijven hangen. En collectief straffen blijven verdedigen. Cast Lead is een stuk erger dan wat de moffen ooit in Putten deden. Voorafgaand werden er een half jaar geen raketten afgevuurd; https://en.wikipedia.org/wiki/File:Rock_mort_gaza_2008.JPGon; ondanks die gruwelijke blokkade. Israël hield zich niet aan de afspraken – per maand werden er maar 700 trucks doorgelaten; zonder blokkade is dat het benodigde verkeer van één dag – en Israël brak het bestand via een kulverhaal over een tunnel, gevolgd door dodelijke aanvallen. Haaretz beschuldigde Barak ervan dit al maanden lang daarvoor gepland te hebben, gezien opmerkingen die hij niet in het openbaar deed. Wat volgde was een beproefd zionistisch scenario. Het uitlokken van geweld/maatregelen die vervolgens een casus belli vormen voor een aanval. Zo begon ook de zesdaagse oorlog.

     • ReggieRoning
      February 15, 2014 at 2:57 pm

      Nochtans, als de IDF een aanleiding nodig heeft om binnen te vallen dan creëeren ze die wel. Framing is een beproefde tactiek. Soms lukt het en soms loopt het in de soep zoals bij de USS Liberty “incident”.

     • Aleid Sevenster-Blink
      February 15, 2014 at 3:15 pm

      Van wat in Putten gebeurde kan ik getuigen, want ik woonde daar op dat moment. Ik was natuurlijk nog een kind, maar de ernst van de zaak ontging me natuurlijk niet. Van wat in Gaza is gebeurd kan ik me ookeen voorstelling maken, want ik ben daar verscheidene malen geweest. In de huizen die in Putten in brand werden gestoken, waren geen mensen want we werden vantevoren gewaarschuwd. De Gazanen konden nergens naartoe want het hele gebied was, en is nog steeds afgesloten. En voor de bommen, waaronder fosforbommen, konden ze niet vluchten. De materiële ravage was verschrikkelijk, en de psychische oneindig En het benodigde bouwmateriaal om hun woningen weer op te bouwen, komt de grens niet over. Alles met als doel om de bevolking klein te krijgen, zo klein dat zij alles accepteert. Maar dat gaat niet lukken. Voor de schade die dit geweld op de psyche van de eigen mensen wordt aangericht, heeft de Israëlische oorlogspolitiek evenmin oog en hart.

     • Aleid Sevenster-Blink
      February 15, 2014 at 5:04 pm

      Ik wil nog iets toevoegen. In Putten ging het om een represaillemaatregel van de Duitsers op een aanslag van het verzet tegen de bezetting op een Duitse generaal. In de ogen van de bezetter was dit een terroristische aanval en de verzetsmensen terroristen die de dood verdienden. Hetzelfde geldt voor Hamas. Deze factie werd in eerste instantie opgericht als een islamitisch antwoord op de bezetting. Pas later ontstond daarbinnen een militante groep die niet terugschrokken voor geweld. Het verschil met ons verzet is dat dit “slechts” vijf (%) jaar hoefde te duren. De Israëlische bezetting duurt nu al zo’n 45 jaar. Verzetsdaden en represaillemaatregelen volgen elkaar op en worden steeds gewelddadiger en het gaat hier bovendien om collectief straffen van de gehele bevolking.

      Wat ik de Israëlische politiek zeer kwalijk neem is dat zij weigert deze geweldsspiraal te doorbreken, maar de bezetting met bijbehorende onderdrukking ruecksichtlos voortzet en tegelijkertijd de veiligheid van de eigen bevolking opoffert.

    • Nestor Makhno
     February 16, 2014 at 1:14 am

     Wat je niet schijnt te kennen is VN Veiligheidsraadresolutie

     1974, no. 3246, AV:

     Over het recht op gewapende strijd voor alle volkeren die onder koloniale of vreemde overheersing leven;

     De gewapende strijd tegen de kolonialen is dus volkomen legitiem. Iedere verwijzing naar :”terrorisme” is absurd.

 4. Arjan Fernhout
  February 15, 2014 at 3:06 pm

  @Reggie,
  Yep, zolang je je maar niet druk maakt over @reinejragolo. Dat is ECHT een engeltje :)

 5. February 15, 2014 at 3:50 pm

  Dat er volgens de Gazaanse opinie te weinig vrachtwagens doorgelaten worden lijkt me wel duidelijk.
  Israël is bezorgd dat Hamas vanuit Gaza steeds effectievere wapens zal bedienen
  om Israël aan te vallen. het is voor Israël niet mogelijk om per dag grote aantallen vrachtwagens te controleren op bouwmaterialen, wapens en explosieven. De inwoners van Gaza klagen niet dat er te weinig voedsel is. Gaza voert zelfs aardbeien e.d. uit.

  • Arjan Fernhout
   February 15, 2014 at 4:04 pm

   Nee, Reintje. Zelfs Obama stelde in 2009 dat de situatie in Gaza ‘unsustainable’ was door de blokkade. Over hoe de situatie werkelijk in elkaar steekt kun je terecht bij de Israëlische organisatie Gisha. http://www.gisha.org/

 6. ReggieRoning
  February 15, 2014 at 4:12 pm

  Israël heeft het recht niet om te klagen. Zij ontvangen jaarlijks miljarden aan wapens van het westen welke ze vrijelijk mogen testen op de Palestijnen.

 7. February 15, 2014 at 4:22 pm

  De Israëlische regering wil geen bouwmaterialen doorlaten. Dat anderen dit wel willen maar hier geen risico voor dragen is bekend.
  Indien er geavanceerdere wapentechnieken worden ingezet bij een vergeldingsactie draagt dit bij aan het besef dat Hamas aan de onderhandelingstafel moet komen in plaats van dagelijks raketten af te steken op Israel.

  • Arjan Fernhout
   February 15, 2014 at 6:31 pm

   Abbas moet zijn wandeling naar het ICC toch maar doen. Daar heeft o.a. Amnesty International al op aangedrongen http://tinyurl.com/mch57a3 .Daar zullen de Palestijnen ongetwijfeld voor gestraft worden door zowel Israël als de VS, omdat het o.a. de ‘vredesplannen’ van John Kerry in de weg staan. O.l.v. Tony Blair en barones Ashton probeert men ondertussen Abbas c.s. om te kopen met veel geld.

Comments are closed.