Wegkijken

olifant

De focus van onze aandacht is beperkt. In een klassiek psychologisch experiment krijgen de deelnemers een filmpje te zien waarop te zien is hoe mensen elkaar een bal toewerpen. De opdracht is bij te houden hoe vaak ze dat doen. Achteraf wordt hun gevraagd of er iets vreemds te zien was en zo’n 50% zegt niets bijzonders te hebben opgemerkt. Er was echter wel degelijks iets heel vreemds te zien.

Niet alleen ontgaat ons het meeste om ons heen, we weten ook niet dat we het niet zien. Wanneer het niet om visuele input gaat, maar om een mening over iets, geldt iets soortgelijks. We hebben een overtuiging en zien de informatie die daarmee in tegenstrijd is niet. Vaak worden we daarbij geholpen door propaganda, of een gevoel van identiteit met een bepaalde groep die onze mening bepaalt.

Wie zich verdiept in de situatie in Palestina ziet dat fenomeen de hele tijd. Ondanks lijvige en gedetailleerde rapporten van mensenrechtenorganisaties blijven mensen ontkennen dat er iets grondig mis is met het land dat zich de enige democratie in het Midden-Oosten blijft noemen: Israël.

Slachtoffers laten doodbloeden

Afgelopen zaterdag kon een dode vrouw worden opgehaald in de bufferzone (verboden gebied voor Palestijnen) van de Gazastrook, nadat zij op vrijdag was neergeschoten door Israëlische militairen die haar daar hadden laten liggen. Van de vrouw was bekend dat ze nogal verward was en ze was waarschijnlijk gewoon de weg kwijtgeraakt. De aanwezigheid van de militairen maakte het onmogelijk voor ambulances om haar te benaderen.

wegkijken4

Op 21 februari werd de 11-jarige Fadel Abu Odwan (foto) neergeschoten in de buurt van het hek in de Gazastrook. Hij was zijn broer aan het helpen om schapen op te halen die daar aan het grazen waren. Ook de focus van schapen is beperkt en zij zullen zich tijdens het eten niet hebben gerealiseerd dat ze te dicht bij de verdedigers van het uitverkoren volk terecht waren gekomen.

Fadel rende zo hard mogelijk weg maar werd geraakt door een kogel en viel neer. De soldaten bleven gewoon toekijken en pas na een uur bevolen ze hem naar hen toe te kruipen. Aangezien hij dat niet kon bleven de soldaten gewoon zitten. Toen het donker werd, hoorde Fadel honden die naar hem toe kwamen, op de geur van het bloed af. De soldaten schoten wat in de lucht om de honden te verjagen. Het is niet moeilijk je de doodsangst van de jongen voor te stellen.

Pas na drie uur werd Fadel gered door familieleden. Hij werd overgebracht naar de afdeling intensive care. De kogel was via zijn lendenen in zijn been terechtgekomen en het bleek dat zijn testikels geamputeerd moesten worden. Het is een van de gevallen die uitgezocht zijn door Defence for Children International Palestine. Sinds 2000 zijn er meer dan 1400 kinderen gedood door het Israëlische leger of door de kolonisten. Het gaat hier uitsluitend om gevallen zoals dat van Fadel, kinderen die tijdens vijandelijkheden omkwamen zitten hier niet bij.

RoboCop in Palestina

wegkijken1

Het doet erg denken aan sciencefiction: twee culturen van twee verschillende planeten. De gemaskerde, zwaar bewapende cybots met hun geavanceerde technologie, tegenover een rurale samenleving van mensen die zich niet kunnen verweren tegen de indringers.

Gevaarlijke kinderen

wegkijken2

Als je kijkt naar de manier waarop er met Palestijnse kinderen wordt omgegaan, vraag je je waarschijnlijk in het begin af wat voor verschrikkelijke dingen ze gedaan hebben. Na een tijdje, vele artikelen en rapporten later, blijkt dat ze meestal niets hebben gedaan. Een beetje brutaal of opstandig zijn is al genoeg voor mishandeling en straf. Een steen gooien naar een tank is een misdaad.

Onlangs demonstreerden zo’n 500.000 orthodoxe joden in Jeruzalem. Er werd hen geen strobreed in de weg gelegd. En dat omdat ze weigeren hun dienstplicht te vervullen. Met andere woorden, zelfs zij wijzen de joodse staat af. Maar Palestijnen, die wel een goede reden hebben om te protesteren, worden genadeloos aangepakt.

wegkijken3

Fadel is pas elf. “Ik zal nooit vergeten wat ze me hebben aangedaan“, zegt hij. Dat geloof ik graag, want het is nog niet voorbij. Elke dag worden ze eraan herinnerd dat ze niet meetellen, dat ze lastig zijn en in de weg zitten. En al wordt de druk op Israël opgevoerd, er zijn nog steeds veel mensen met macht en gezag, die de daders belonen en de Palestijnen laten doodbloeden.

wegkijken5

Engelbert Luitsz

(PS Mijn welgemeende excuses aan de olifanten, het is uiteraard niet mijn bedoeling ze moreel gelijk te stellen aan het zionistische gevaar dat men maar niet wil zien.)

 

24 comments for “Wegkijken

 1. Aleid Blink
  March 5, 2014 at 5:49 pm

  Wat een verschrikkelijk verhaal weer. Ik vraag me af of niet iedereen die wegkijkt medeschuldig is aan het drama dat zich daar afspeelt. Het is natuurlijk wel zo dat het leed in de wereld zo groot is dat dit voor veel mensen onbevattelijk is, maar opvalt dat wegkijken in dit geval wel erg vaak gebeurt en dat hierdoor de situatie nog steeds verergert.

  De zionistische politici lijken te denken in hun hoogmoed dat wat zij aanrichten ongestraft zal blijven. Terwijl dat land juist veiligheid had moeten brengen, verkeren zij in een voortdurende staat van oorlog. Onbegrijpelijk.

  • March 5, 2014 at 6:38 pm

   De politie is bang dat er een zelfmoordenaar onder de lieden zit die zich niet aan de door Israel gestelde veiligheidsvoorschriften houdt. Het aantal zelfmoordenaars in het verleden heeft een angstpsychose bewerkstelligd.
   Niet alleen israelische politici maar politici over de gehele wereld zullen zo reageren na een hausse van zelfmoordaanslagen. De hier geschetste verhalen zijn inderdaad triest maar dus wel begrijpelijk.

   • March 5, 2014 at 7:00 pm

    Je illustreert perfect het psychologisch mechanisme dat mensen hanteren om misdaden goed te praten.
    Al decennia voor de eerste zelfmoordaanslag gebeurde dit ook, en vaak nog veel erger. Daar zul je ook wel weer een verklaring voor verzinnen. Zolang je de waarheid maar niet onder ogen hoeft te zien.

    • March 5, 2014 at 7:28 pm

     Israel heeft de grenscontrole in de loop der jaren alleen maar opgedreven. Was het voorheen nog mogelijk voor zelfmoordenaars van buiten de grens om een bloedbad aan te richten in een Israelisch winkelcentrum of een station of bus. Dit
     is thans feitelijk niet meer mogelijk.
     Je stelt dat ik misdaden goed praat. Dat is niet mijn bedoeling.
     ik zal geen israelische misdadigers goedpraten.Maar je kaart hier een probleemveld aan waar wij mogelijk een verschil van inzicht hebben.
     Maar zolang wij elkaar verstaan dat het thans openen van de grens een te gevaarlijke situatie oplevert begrijpen we elkaar.

     • March 5, 2014 at 7:35 pm

      Ik kaart helemaal geen probleemveld aan. Ik beschuldig Israël van oorlogsmisdaden. Dat heeft niets met de grenzen te maken. Het feit dat je niet in kunt gaan op de situatie van voor de zelfmoordaanslagen bewijst wel wat een hypocriet je bent.
      Jouw gedachte alleen al dat Palestijnen het liefst aanslagen plegen en alleen door het hek worden tegengehouden is ronduit racistisch.

   • Souzan
    March 5, 2014 at 7:17 pm

    Vind je het begrijpelijk dat overduidelijk ongewapende kinderen worden neergeschoten en bovendien bloedend aan hun lot worden overgelaten zonder medische hulp? Van welke planeet kom jij, reinejragolo? Zelfmoordaanslagen worden al lang niet meer gepleegd. Je bent een goed voorbeeld van waar bovenstaand stuk over gaat: de mensen die een heleboel ontgaat (of zich gewoon niet goed informeren).

    • March 5, 2014 at 9:59 pm

     Hoe vreselijk is het dat je niet meer weet of je met een booby trap te maken hebt. indien medische hulp telaat komt zal dit bovendien sterk aan je geweten kunnen knagen. Wanneer houdt dit eindelijk eens op?

     • Souzan
      March 6, 2014 at 12:21 am

      Hoe vreselijk is het als je ongewapende kinderen van 11 jaar neerschiet en urenlang in het donker laat liggen zonder medische hulp toe te laten. Er was helemaal geen sprake van een boobytrap, maar van een jongetje dat zijn broer ging helpen de schapen op te halen. En dit zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ heeft überhaupt geen geweten, want de praktijk om mensen te laten doodbloeden door geen ambulances of medische hulp toe te laten wordt regelmatig toegepast. Inderdaad: wanneer houdt deze terrorisatie van het Palestijnse volk door Israël eindelijk eens op?!!!

 2. March 5, 2014 at 8:29 pm

  Engelbert luitsz 19.35 uur
  Ik kan me nog herinneren dat er al een bloedbad werd aangericht in Munchen en ik kan me ook nog herinneren dat Israel een aantal keren massaal werd bevochten door legers van de omliggende arabische landen. Legers die zeer vernederend werden verslagen.
  Zelfmoordenaars worden gedwongen door een organisatie. Indien zij verzaken
  dan wordt hun gezin uitgemoord.
  Over racisme kun je niet spreken. De inwoners, afkomstig uit Palestina, hebben dezelfde stamouders.

  • March 6, 2014 at 12:33 am

   7 stellingen tel ik. Allemaal fout. Erg treurig. Maar je bewijst elke keer weer dat er een goede reden is waarom het zo’n ellende is daar voor de Palestijnen.

   • March 6, 2014 at 1:42 am

    Sorry maar dit is me te vaag.

    • Arjan Fernhout
     March 6, 2014 at 3:37 am

     Je houdt je nog steeds in. Waarom zeg je gelijk dat massa-slachtingen door zionisten in het verleden en in de toekomst gewoon gerechtvaardigd zijn omdat joden bedreigd worden?

     • March 6, 2014 at 9:42 am

      @Arjan Fernhout
      Pardon?

  • Aleid Blink
   March 6, 2014 at 1:32 pm

   rjr, u komt niet verder dan denken in termen van wraakacties. Dat zij de toestand alleen maar gewelddadiger maken, interesseert u niet want Israël is toch sterker. Nogal primitief gedacht, niet?

   Maar u denkt niet aan het psychologische effect dat dit gedrag heeft op de joodse jeugd in Israël, die verplicht wordt zich aan de hierboven beschreven daden over te geven. Dat deze ook voor het leven getraumatiseerd raakt door acties zoals hierboven beschreven staan. Het is niet alleen de Palestijnse jeugd die al generaties lang geen vrede kent. En joodse jongens en meisjes die niet op deze schunnige manier zijn leven willen laten verklooien, worden zwaar gestraft en door zijn medemensen als verrader aangekeken. Er zijn jongelui die de moed hebben dit te verkiezen, maar u schuift ze aan de kant. Dit is o.a. waarom het woord laf bij me opkomt iedere keer dat ik uw woorden lees.

   • March 6, 2014 at 1:54 pm

    Ja, Aleid. Dat blijkt ook uit het feit dat de meeste Israelische soldaten door zelfmoord komen te overlijden. Daarnaast – of daarom – verzint Israel slachtoffers aan de eigen kant. In 1 geval bleken er van de 126 opgegeven “gesneuvelden” slechts 3 te zijn omgekomen tijdens gevechten.
    http://www.alexandrina.nl/?p=1859

    • Aleid Blink
     March 6, 2014 at 5:42 pm

     Vroeger werd dat shellshock genoemd, nu posttraumatische stress. Nederlandse soldaten die in Irak of Afghanistan zijn geweest, leiden daar ook aan, om maar niet te spreken over de VS. Het is een ramp voor alle betrokkenen, maar de politiek is daar doorgaans niet in geïnteresseerd.

     • March 6, 2014 at 6:03 pm

      @A.blink
      soldaten worden er wel degelijk op getraind om p.t.s.s.
      tegen te gaan.

    • March 6, 2014 at 6:01 pm

     Het lijkt me redelijk dat daarbij de gewonden tijdens gevechtshandelingen die ten gevolge van die verwondingen zijn overleden bij worden opgeteld.

   • March 6, 2014 at 5:58 pm

    Het istriest als jonge mensen suicide plegen.Ik neem aan dat het israelisch leger hier een analyse voor heeft. De veronderstellingen die u oppert alsmede “wat ik wel zou denken” zijn kort door de bocht en wel op een onzorgvuldige basis gestoeld.

    • Arjan Fernhout
     March 6, 2014 at 7:58 pm

     Het zijn vooral rabbijnen die Israëlische soldaten op die manier de dood injagen. Dat men bij de ‘verdediging van Israël’ noodzakelijk meedogenloos moet zijn, zoals rabbijnen hun inprenten, brengt soldaten vervolgens in conflict met ‘interne wetten’ die ook niet door indringende religieuze krankzinnigheid te verdrijven valt. Dat leert de geschiedenis.

    • Aleid Blink
     March 7, 2014 at 9:51 am

     rjr, U “neemt aan” dat het leger daar wel een “analyse” voor heeft, en wast vervolgens de handen in zalige ontkenning.

     Mijn veronderstellingen zijn uiteraard gebaseerd op wat en hoe u hier schrijft. Als dat een onzorgvuldige basis is, dan ligt dat aan uzelf.

     • March 8, 2014 at 9:24 am

      Aleid, als je zegt dat ik wel zus of of wel zo zou denken ga je het dunne ijs op.
      Het is beter als je eerst mijn bevestiging vraagt of ik wel zus of wel zo denk voordat je zelf verder gaat met redeneren.
      Daar krijg je sterk ijs van.

     • Aleid Blink
      March 8, 2014 at 11:54 am

      rjr, Het ligt blijkbaar altijd aan de ander.

 3. March 8, 2014 at 12:26 pm

  Aleid,, niemand is onfeilbaar.
  Ook de Israelische politie niet.

Comments are closed.