Verboden bedevaart

klooster

2012, een klooster bij Jeruzalem

Forbidden Pelgrimage‘ is een documentaire van Ahmad Damen. Kerstmis is een mooie aanleiding om eens te kijken naar de behandeling van christenen in Israël. Van de ‘Kerstgroeten uit Bethlehem‘ van de EO, waarin Andries Knevel en Kefah Allush hun best doen Israël te promoten en de Palestijnse zaak te bagatelliseren worden we niet veel wijzer. De documentaire van Damen geeft een veel beter beeld.

Ik ben niet gelovig, maar de documentaire geeft nog maar eens aan dat het gewelddadige en racistische gedrag van bepaalde joodse elementen in Israël niets te maken heeft met een reactie op “terreur”, vandaar dat ik er een stukje aan wijd.

Er mag geen kerstboom in het parlement staan, want een christelijk symbool zou beledigend zijn voor joden. NGO’s die zich inzetten voor mensenrechten moeten verboden worden, want ze “maken misbruik van het democratische karakter van de staat”. Op de dag voor kerst werden er nog snel even 68 mensen dakloos gemaakt, waarvan 32 kinderen. Diezelfde dag werd de Gazastrook maar weer eens gebombardeerd, waarbij een kind van drie om het leven kwam en onder andere scholen verwoest werden. Dit om even de kerstsfeer in het Beloofde Land te schetsen.

De film is gebaseerd op de rondreizen door het Heilige Land die door het Israëlische ministerie van Toerisme worden georganiseerd. Daarnaast zijn er onder anderen de gids Fadi Qattan uit Bethlehem, het hoofd van het klooster van Joachim & Anne te Jeruzalem, Milatios Basal, en de anglicaanse theoloog Stephen Sizer. Deze laatste schreef ooit een boek over het gevaar van de christelijke zionisten en hun verstrengeling met de (militaristische) neoconservatieven. En zoals dat gaat met kritiek op Israël werd en wordt hij nog steeds belaagd en belasterd.

Volgens de Palestijnse gids Qattan uit Bethlehem is het de bedoeling van de Israëlische excursies om zoveel mogelijk geld te verdienen. De heilige plaatsen doen er nauwelijks toe. Veel belangrijke locaties worden niet eens bezocht, maar met sommige reizen gaat men wel drie dagen naar Eilat, een vakantieoord. De christelijke Palestijnen zelf kunnen helemaal niet een tocht maken langs de heilige plekken, vanwege de checkpoints en de Afscheidingsmuur. Veel van hen, vooral de jongere, zijn nog nooit naar Jeruzalem geweest. Voor toeristen wordt uiteraard een uitzondering gemaakt, mits ze zich houden aan de voorschriften en zich niet inlaten met de lokale bevolking. Ze worden snel door Nazareth geleid om daarna in een joodse kolonie in alle rust hun geld uit te kunnen geven.

Palestijnen uit Bethlehem kunnen alleen met een speciale vergunning naar christelijke feestdagen in Jeruzalem, maar zo’n vergunning wordt vaak aan slechts een lid van de familie gegeven, wat bijzonder pijnlijk is. Velen zien er dan ook maar vanaf en brengen liever in familiekring de feestdagen door. In tegenstelling tot de officiële reizen probeert Fadi Qattam mensen juist lang in Bethlehem te houden, zodat ze niet alleen een goed beeld krijgen van de heilige plekken, maar ook van de plaatselijke bevolking.

Aanvallen op kerken

Christelijke leiders worden vaak bespuugd, beledigd en uitgescholden door fundamentalistische joden. Deze lieden plassen en schijten zelfs tegen de kerken om hun verachting te tonen. Het is voor de christenen niet mogelijk hier iets van te zeggen zonder dat ze gevaar lopen hun vergunning kwijt te raken. Maar het is vaak nog veel erger.

In 1979 wilden joodse extremisten de Jakobsbron in Nablus vernietigen. Maar de hoeder van de Jakobsbron, Philoumenos, ontdekte de bom en gooide deze naar buiten waar hij ontplofte. De extremisten waren woedend dat hun aanslag mislukt was en later werd Philoumenos met een bijl om het leven gebracht toen hij zich klaar maakte voor de Vespers.

Hij werd in de vorm van een kruis bewerkt, met een lange verticale slag en een horizontale van oor tot oor. Ook werden de drie vingers van zijn rechterhand afgehakt waarmee hij altijd een kruis sloeg. Lees het verschil eens op orthodoxwiki en wikipedia. Wikipedia is meer en meer een bron van desinformatie geworden als het de zionistische misdaden betreft.

Milatios Basal wijst erop dat de gewelddadigheid en het racisme van deze extremisten steeds vaker ook getoond wordt door bepaalde politici. Hij is er dan ook van overtuigd dat de regering onder een hoedje speelt met deze extremistische groepen. Het feit dat er zelden of nooit een veroordeling volgt, als ze al worden opgepakt, wijst ook in die richting.

In 2001 werd Bethlehem aangevallen door het Israëlische leger. De stad werd bezet, er werd een avondklok ingesteld en de Geboortekerk werd belegerd, waar Palestijnen schuilden voor het geweld. Priesters werden beschoten en een man die in de toren was geklommen om de klokken te luiden werd door een Israëlische sluipschutter doodgeschoten.

Ook na het einde van de belegering kwamen bussen met toeristen vaak niet door de checkpoints en moesten terugkeren naar Jeruzalem. Ook werd verteld dat iedereen bang moest zijn voor de Palestijnen in Bethlehem. Het bezoek daar was altijd erg kort, aangezien er voor Israël weinig te verdienen was, maar ook omdat het contact van pelgrims met de lokale bevolking zou kunnen leiden tot meer begrip voor de situatie van de Palestijnen.

Ook in 2001 werd aartsbisschop Germanos doodgeschoten toen hij terugreed van Jeruzalem naar het klooster in Jericho. Hij werd in het hoofd geschoten. Israel zei dat het een Palestijnse dader was maar kwam nooit met enig bewijs. De moord vond plaats vlakbij een checkpoint waar overal camera’s hangen. Germanos had op eigen houtje onderhoud aan zijn klooster verricht, wat het Israëlische leger had geërgerd. Hij had ondermeer het smalle pad verbreed tot een weggetje, voor het gemak van de toeristen. Het leger had er alles aan gedaan om priesters de toegang tot het klooster onmogelijk te maken. En nu had die vermaledijde Germanos het bijna in z’n eentje toch voor elkaar gekregen. Op zoiets past alleen de doodstraf natuurlijk.

In 2006, met Pasen, kwam een groep joden uit Jeruzalem naar de Basiliek van de Aankondiging, naar de Grot van Annunciatie, de meest heilige plek van de kerk, en liet daar explosieven ontploffen. Duizenden Palestijnen schoten te hulp om het vuur te blussen. De drie extremisten werden door de politie meegenomen, maar er werden ook Palestijnen gearresteerd die hun kerk probeerden te beschermen. De rechtbank oordeelde dat de drie daders van de aanslag “geestelijk labiel” waren en daarmee was de kous af. Het was duidelijk een racistische aanslag.

In 2012 werd in het trappistenklooster in Latrun brand gesticht en er werden graffiti op de muren gekalkt met leuzen als “Christus is een aap”. Zie voor meer voorbeelden de entry Palestijnse Christenen op Wikipedia.

Waar Jezus werd gedoopt

Tot de jaren 80 probeerde Israel de locatie van de doop van Jezus buiten de media te houden. Ze bedachten een plek bij het Meer van Tiberias, genaamd Yardenit. Dit was echter een toeristische plek waar geld te verdienen was en deze locatie had niets met de oorspronkelijke te maken.

Eind jaren 90 kreeg Jordanië belangstelling en ging archeologisch onderzoek doen naar de heilige locaties. Na drie jaar onderzoek onder leiding van de Jordaanse archeoloog Mohammed Waheeb werd in 2000 hun locatie bekendgemaakt. Ook het Vaticaan erkende deze plek, maar Israël besloot hun eigen plek te maken, slechts enkele meters van de echte. En ze maakten alleen promotie voor de locatie bij het Meer van Tiberias. De echte locatie werd door Israel ontkend en men noemde het zelfs “Het paleis van de joden”.

De door Waheed ontdekte locatie mag alleen met begeleiding van het leger bezocht worden, waardoor christelijke Palestijnen met “groene vergunningen” geen toegang krijgen. Zelfs de meest heilige plaatsen zijn alleen toegankelijk voor een door Israël bepaalde selecte groep.

Bezoek van de paus

In 2009 bezocht de paus Nazareth, dat kon Israel niet verbieden. De Israëlische regering is niet blij met het bezoek van een paus, aangezien dat de niet-joodse geschiedenis van het land benadrukt. Men probeert het dus te minimaliseren. Men wilde dat de paus zijn belangrijkste mis in Haifa zou houden, een overwegend joodse stad. Ondanks enorme tegenwerking lukte het uiteindelijk toch de paus in Nazareth zijn mis op te laten dragen.

Traumatrip

Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gebeurtenissen niet bijdragen aan een goed imago van Israël. Maar het is onmogelijk de road blocks, de Afscheidingsmuur en het verschil in kwaliteit van leven tussen Palestijnse en joodse bewoners over het hoofd te zien, hoe snel je ook door de Palestijnse centra raast. Stephen Sizer merkt dan ook op dat het niet toevallig is dat veel van die rondreizen beginnen met een bezoek aan het holocaustmuseum Yad Vashem. Hier worden de pelgrims ondergedompeld in de holocaustindustrie, zodat ze het wel uit hun hoofd laten kritiek te uiten op de joodse staat.

Sizer merkt ook op dat het juist gidsen als Fadi Qattan zijn waar Israël het bangst voor is. Ben-Goerion schijnt gezegd te hebben dat hij liever een Palestijn in een bommenwerper ziet dan als gids. Mensen die het ware verhaal over Palestina vertellen kunnen de zionistische mythen om zeep helpen en dat is veel schadelijker dan een paar dode burgers.

De moraal van dit verhaal is duidelijk, hoop ik: het maakt helemaal niet uit of je een terrorist bent of een monnik die nauwelijks buiten zijn cel komt. Of je een oude, weerloze man bent, of een jong, weerloos kind. Om het joodse karakter van de staat te behouden dienen niet-joodse elementen met alle middelen bestreden te worden. Het zal niet lang meer duren of ook kritische, joodse elementen worden legitieme doelen van zionistische aanslagen. Het is niet alleen de Palestijnse geschiedenis die verzwegen wordt in Israël, ook de joodse. Maar dat is voor een andere keer.

Engelbert Luitsz

Al Jazeera: Forbidden Pelgrimage

 

19 comments for “Verboden bedevaart

 1. janfreak
  December 26, 2013 at 8:56 pm

  Zelfs op een Kerstdag nog afgeven op de Joden, dat is pas christelijk!

  • Aleid Sevenster-Blink
   December 27, 2013 at 9:45 am

   Nee, Jan Freak, niet op joden maar op politiek zionisme.

 2. likoednederland
  December 26, 2013 at 11:12 pm

  Wat merkwaardig toch, dat er maar 1 land in het hele Midden-Oosten is waar het aantal christenen enorm is toegenomen. In alle islamitische landen is hun aantal (sterk) gedaald, maar in dat ene niet-islamitische …..
  Dus mensen die doen of ze zich bekommeren of ze iets hebben met christenen in het Midden-Oosten, en het juist over Israel hebben, zijn ontzettende hypocriete huichelaars.

  • Aleid Sevenster-Blink
   December 27, 2013 at 9:57 am

   Het merkwaardige van die zgn. toename is dat dit christenen betreft die de Israëlische politiek toejuichen omdat deze de verwezenlijking zou zijn van een uitspraak afkomstig uit het Oude Testament, terwijl voor christenen dit testament toch is vervangen door een Nieuw Testament, althans als ik het goed begrepen heb? En terwijl die politiek totaal in tegenspraak is met wat staat in de vier belangrijkste boeken uit dit Nieuwe Testament, de evangeliën. Deze zelfde christenen zijn absoluut niet geïnteresseerd in het feit dat de allochtone christenen daar, hun broeders, daar niet dezelfde rechten hebben als zij.

   Wat vindt u eigenlijk van de uitspraken die Jeremy Milgram, de rabbijn in de deze dagen vertoonde documentaire over deze materie en lid van de Israëlische groep Rabbi’s for peace?

   • reinejragolo
    December 27, 2013 at 10:06 am

    Je hebt het niet goed begrepen en bovendien verdenk ik je er van bewust de waarheid te verdraaien.

    • Aleid Sevenster-Blink
     December 27, 2013 at 12:36 pm

     Wat heb ik niet goed begrepen, en wat is die waarheid die ik volgens u verdraaien zou?

     • likoednederland
      December 27, 2013 at 1:12 pm

      U bent abuis. Het zijn allerlei christenen, waaronder velen die het islamitische geweld ontvluchten, vooral uit de Westbank en Gaza.
      Israel is immers het enige land in het Midden-Oosten waar christenen hun geloof vrij kunnen beleven.

     • December 27, 2013 at 1:12 pm

      Het nieuwe testament staat naast het oude testament.
      Dat wist je wel.

 3. December 27, 2013 at 12:15 am

  Israël is zeer bezorgd om de veiligheid van haar gasten.
  Ik heb me geërgerd aan onze minister van buza die zonder beveiliging naar Palestijns gebied wilde.
  Ik kan me goed voorstellen dat Israël zelf de regie wilde waar de paus de mis op zou dragen.

 4. Aleid Sevenster-Blink
  December 27, 2013 at 10:41 am

  Onzin, u zegt alleen wat u denkt. Waar het Israël werkelijk om gaat is de verspreiding van het idee dat Palestijnen gevaarlijke terroristen zijn, om daarmee die onderdrukkingspolitiek te rechtvaardigen. De Israëlische zgn. grenspolitie, soldaten en kolonisten dagen zo nodig ook uit tot geweld. Zij zijn daarmee het grootste gevaar in de bezette gebieden. De minister zou in Hebron veiliger zijn geweest zonder die zgn. beschermers dan met. Ik ben daar vaak in mijn eentje geweest en voelde me altijd welkom. Iedereen was uiterst hulpvaardig. Alleen in de beruchte Shuhadastraat waar kolonisten je met verbaal geweld bedreigen en met hun uzi’s rondlopen, voelde ik me onveilig.

  Wat de paus betreft, Israël kan wel altijd alles willen beheersen, maar dat is een teken van angst en dus precies probleem van deze staat. Natuurlijk wilde de paus de mis in het oude Nazareth vieren. Dit beletten was gewoon dom geweest.

 5. December 27, 2013 at 1:17 pm

  Onze domme eigenwijze minister had dus door een kolonist kunnen worden doodgeschoten.
  Moet ik daar nog wat aan toevoegen?

  • Aleid Sevenster-Blink
   December 27, 2013 at 2:45 pm

   Die door u dom genoemde minister en de mensen die hem begeleidden wisten meer dan u en hadden zich zeker niet in een door kolonisten gefrequenteerde buurt begeven. Dat kan daar gelukkig nog. De Palestijnse inwoners van al-Khalil, hier meestal Hebron genoemd, hadden hem met open armen ontvangen, maar dat was in de ogen van Israël het gevaar waartegen hij beschermd moest worden.

   Waarom eigenlijk pakt Israël die kolonisten niet aan en mogen zij daar zwaar bewapend rondlopen en straffeloos de Palestijnen daarmee bedreigen en zelfs doden?

   • December 27, 2013 at 5:36 pm

    Je weet wel waarom Israël de kolonisten niet aanpakt.
    Beetje flauw om dit mij te vragen. (Of wil je mij op mijn kennis toetsen?)

    • Aleid Sevenster-Blink
     December 27, 2013 at 6:03 pm

     Waarom is het flauw dit te vragen als u het antwoord weet? Of bent u gewoon bang door de mand te vallen?

     • December 27, 2013 at 6:22 pm

      Je verdraait mijn stelling.
      Maar goed, fatsoenlijke Israeli’s balen ongelooflijk van de kolonisten. In de politiek is men helaas maar al te vaak afhankelijk van de steun van Orthodoxe partijen
      die de kolonisten wel steunen.
      Jammer, ik wil graag een mooiere wereld en tevens een met minder leugens.

 6. Aleid Sevenster-Blink
  December 27, 2013 at 2:51 pm

  likoed.ned., Uit het artikel hierboven blijkt dat dat vrije beleven nogal tegenvalt, althans voor Palestijnse christenen. Wat oook gebeurt, maar door u zeker wordt tegengesproken, is dat Israël er alles aan doet om christenen en moslims in de bezette gebieden uiteen te drijven, zoals trouwens ook is gebeurd in de omliggende landen, met alle ellende van dien. U gedraagt zich als de ouder die hardnekkig volhoudt dat de zoon geen dief is terwijl de buit op tafel staat. Dit getuigt niet van liefde.

  • Likoed Nederland
   December 28, 2013 at 1:49 pm

   Tsja, er zijn mensen die alle leugens over Israel grif geloven.

   Maar intussen vluchten homo’s en christenen dus wel naar Israel voor hun veiligheid, en wagen Israëli’s hun leven om Syriërs te helpen. Die echte feiten passen niet in het wereldbeeld van de Israel haters en worden dus genegeerd.

   • Aleid Sevenster-Blink
    December 28, 2013 at 6:24 pm

    Ja, er vluchten ook mensen vanuit andere landen naar Israël, maar komen daar weer in kampen terecht. De opvang is daar nl. niet om trots op te zijn. En ondertussen zorgt deze staat ook nog eens zeer slecht voor de eigen, evenmin joodse bevolking. Nog een reden om niet te pronken met dat land, zoals vele joden maar al te goed beseffen. U stapt daar blijkbaar nogal makkelijk overheen.

 7. Arjan Fernhout
  December 27, 2013 at 8:52 pm

  Het beeld van de “gekke mullah” en zwermende massa’s van fanatieke moslims die klaar staan de westerse beschaving te verscheuren zoals dat [in de laatste decennia] wordt opgewekt vanuit eerdere eeuwen en met toenemende kracht wordt gepropageerd door de apologeten van Israël is een mythisch spookbeeld dat ook dient om de anti-christelijke fundamentalisme van de zionistische staat te verbergen. Het spektakel dat de “christelijke zionisten” opvoeren als een van de meest fanatieke verdedigers van Israël is een historische travestie die net zo idioot is als de ondersteuning van de Liga van Militant Atheïsten in de voormalige USSR door christelijke fundamentalisten, als deze dat ooit zouden hebben gedaan. Er is een analogie: The League of Militant Atheïsten zocht gretig naar naar de vernietiging van het christendom in de Sovjet-staat. Zionisten en orthodoxe gelovigen in de Talmoed die een grote invloed hebben in Israël, zijn net zo ijverig bezig met de vernietiging van het christendom in het Heilige Land als de bolsjewistische tegenstanders van christenen van weleer. Hoe wijd verspreid is de realisatie van het feit dat Israël een staat is waar het christendom wordt onderdrukt en veracht?

  Bovenstaande is een vertaling van het begin van een artikel over de geschiedenis van de “verhoudingen” tussen zionisten en christenen gedurende de laatste 65 jaar geschreven door Dr. K R Bolton

  Grave Desecrations, Rabbi’s Death Show Rare Glimpses of Israel’s Religious Fanaticism
  http://www.foreignpolicyjournal.com/2013/10/17/grave-desecrations-rabbis-death-show-rare-glimpses-of-israels-religious-fanaticism/

Comments are closed.