Kristallnacht in Israël

kindergarten_hebron

Palestijnse kleuterschool met graffiti “Dood aan de Arabieren” in Hebron.
(foto: Avner Gvaryahu, Breaking the Silence)

Ontmenselijken is de eerste stap

Op 26 april 2012, om half twee ‘s nachts, begon een serie aanvallen met molotovcocktails op de Afrikaanse gemeenschap in het zuiden van Tel Aviv. Vier brandbommen werden in appartementen gegooid en eentje in een kleuterschool. Ook in 2011 waren er al verschillende incidenten geweest, maar deze keer ging het om een gecoördineerde pogrom. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond. De Afrikanen, die allemaal “Soedanezen” worden genoemd, zagen de gebeurtenis als het gevolg van racistische propaganda die door de overheid werd verspreid. Toen er een dag later een demonstratie tegen racisme was van Israëliërs werden deze demonstranten uitgescholden voor verraders door de joodse bewoners van de wijk.

Gedurende de maand mei werden de Afrikanen door een groep jongeren geterroriseerd. Ze werden aangevallen met houten knuppels en ijzeren kettingen en hun winkels werden geplunderd. De vandalen zeiden later dat ze waren geïnspireerd door verhalen in de media over allerlei misdaden die de vluchtelingen – infiltranten volgens rechtse politici – zouden hebben begaan. Op 22 mei kwam de extreem-rechtse politicus Michael Ben-Ari het vuurtje nog eens opstoken door te verklaren dat migranten tegen synagoges hadden geürineerd. De massa had niet veel nodig om opgewonden te raken. Een vrouw droeg zelfs een T-shirt met de tekst “Dood aan de Soedanezen”.

Ben-Ari is een openlijke volger van de ultra-nationalist Meir Kahane die in 1990 werd vermoord. Volgelingen van Kahane gingen door, maar hun bewegingen werden later door zowel Israël als de Verenigde Staten als terroristische organisaties beschouwd. Zijn extreme gedachtegoed is tegenwoordig echter main stream geworden in Israël.

Een aantal linkse demonstranten die een tegengeluid wilden laten horen werden al snel het doelwit van de racisten. De bekende blogger Yossi Gurvitz was een van de weinigen die Ben-Ari van repliek durfde te dienen, waarop hij en zijn vriendin werden belaagd. “Je bent getrouwd met een neger”, of “Ik hoop dat je moeder verkracht wordt” zijn nog de netste verwensingen die zij naar haar hoofd geslingerd kreeg. Nadat een andere bekende politicus, Miri Regev, de “Soedanezen” vergeleek met “een kanker in ons lijf” begon de massa te zingen: “Neger, neger, je bent een hoerenzoon”.

De journalisten Haggai Matar en Ilan Lior ontsnapten op een haar na aan een lynchpartij. Gelukkig kwam de politie tussenbeide. Honderden uitzinnige racisten gingen tekeer tegen alles wat hen niet aanstond. Zelfs nadat de massa door de politie uiteen was gedreven, gingen kleine groepjes op zoek naar Afrikaanse doelwitten om aan te pakken. Een vrouw met een baby werd aangevallen, waardoor ze haar baby liet vallen en het bloed over het trottoir liep. Bij een man die in een auto zat werden de ramen kapot geslagen en men wilde de man dwars door het gebroken glas uit zijn auto sleuren. Gelukkig voor hem greep de politie in, want dat had een zekere dood betekend.

Dat deze gebeurtenissen niet alleen betrekking hadden op buitenlanders, werd goed verwoord door Aliyana Traison, van de krant Haaretz: “Ik ben net zo bang om in het Israël van 2012 te leven, als elke Duitser die bij zijn verstand was bang had moeten zijn in 1938.” Het bizarre was dat veel asielzoekers die in Israël naar school gingen en naar goed Israëlisch gebruik werden volgestopt met de holocaust, juist dachten dat men in Israël hun problemen wel zou begrijpen. Hier zaten mensen tussen die de gruwelen in Darfur van nabij hadden meegemaakt. Zij hadden gerekend op een beetje empathie van mensen die zo bezig waren met hun eigen, pijnlijke geschiedenis. De morgen na de demonstratie waren de trottoirs bezaaid met gebroken glas en het was een Afrikaanse student die de vergelijking maakte met de Kristallnacht.

De politica Yulia Shamalov-Berkovich was duidelijk over wie er wel en niet thuis horen in de joodse staat: “Alle mensenrechtenactivisten moeten opgesloten worden en overgebracht naar de kampen die we aan het bouwen zijn.” Ze verontschuldigde zich nog wel voor de vergelijking met “kankers”. Dat was niet netjes ten opzichte van mensen die aan kanker leden, niet-joodse Afrikanen met mensen vergelijken was nooit haar bedoeling geweest.

negev_concentrationcamp

Het concentratiekamp in de Negev, voor “gedwongen opsluiting voor onbepaalde tijd”.

Een zelfverkozen getto

Israël heeft zich omringd met muren en ijzeren hekken, officieel uit “veiligheidsoverwegingen”, maar in werkelijkheid om Palestijns gebied te annexeren en de Palestijnse bevolking te fragmenteren, zodat het erg moeilijk wordt gecoördineerd verzet te plegen. Nu er ook plannen zijn voor een hek in de Jordaanvallei (tijdens de “vredesbesprekingen”), waarmee elke mogelijke Palestijnse “staat” op de Westelijke Jordaanoever volledig wordt ingesloten door een combinatie van nederzettingen en militaire complexen, moet ook de grootste optimist wel inzien dat het nooit en te nimmer de bedoeling was de Palestijnen ook maar iets van hun eigen land te gunnen.

Bedoeld als een agressieve veiligheidsmaatregel om de autochtone vijanden buiten te houden, hebben de muren integendeel voor een verstikkend klimaat gezorgd dat de inwoners heeft opgesloten in een hermetisch afgesloten getto, verwoest door joods extremisme. (1)

Het is deze combinatie van expansiedrift en vast blijven houden aan de “raszuiverheid” van het eigen volk die zorgt voor zoveel conflicten. Het ontmenselijken van de ander is de eerste stap die de weg vrijmaakt voor populisten om de massa als wilde honden op de vreemdelingen los te laten. Dat het hier niet gaat om enkele radicale groepjes moge blijken uit uitspraken van de al eerder genoemde politici. Hier zijn er nog een paar.

Het overschrijden van de grenzen door infiltranten kan de joodse en democratische staat in gevaar brengen (…) we zullen beginnen met het verwijderen van de infiltranten uit Zuid-Soedan en gaan dan door met anderen.
Premier Netanyahu

Iedereen die Israël binnendringt zou afgeschoten moeten worden, een Zweedse toerist, Soedanezen uit Eritrea, Eritreërs uit Soedan, Aziaten uit de Sinaï. Wie Israëls grens aanraakt – afschieten.
Aryeh Eldad, lid van de Knessed voor de partij Nationale Eenheid
(en connectie van Wilders)

Een paar dagen geleden publiceerde een groot aantal Engelse joden een brief met een duidelijke boodschap voor de herdenking van Kristallnacht.

Wij staan zij aan zij met migranten, vluchtelingen en asielzoekers in hun pogingen hier te leven in vrijheid en veiligheid, om nuttig te zijn voor de gemeenschap, en om als gelijken behandeld te worden. Als joden staan wij achter alle groepen die gericht zijn op het bestrijden van racisme en fascisme, hier en elders.

In het door Israël gecontroleerde deel van Hebron is slechts één Palestijnse kleuterschool. Dit is de enige school waar de kinderen, tussen 3 en 5 jaar oud, naartoe kunnen zonder via een checkpoint te hoeven gaan.  Deze week werd daar in het Hebreeuws “Dood aan de Arabieren” op een muur gekalkt. Eerder waren er al kolonisten geweest die hadden geprobeerd het werken daar onmogelijk te maken. Naar goed Israëlisch gebruik werden er vervolgens twee Palestijnen gearresteerd, eentje was een tiener. Pas nadat uit videobeelden was gebleken hoe het echt zat werden ze vrijgelaten. Dat het de kolonisten vooral om hun eigen racistische genoegen gaat, bleek wel uit een andere graffiti, weer met “Dood aan de Arabieren”, maar deze keer op een plek waar Palestijnen helemaal niet mogen komen. Puur voor het eigen plezier dus.

Hopelijk zullen het CIDI en het CJO vanavond even tijd hebben om stil te staan bij de gebeurtenissen in Israël, ze zeggen namelijk zelf: “Het Centraal Joods Overleg wil de Kristallnacht herdenken om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders. ”

Als we racisme en fascisme willen aanpakken, dan moeten we dat doen op de plekken waar die voorkomen. Aan het verleden kunnen we niets meer veranderen, aan de toekomst nog wel.

Engelbert Luitsz

1. Het citaat en de meeste informatie over de pogroms komen uit The Night of Broken Glass, in Goliath, Life and Loathing in Greater Israel, van Max Blumenthal.

 

9 comments for “Kristallnacht in Israël

 1. likoednederland
  November 9, 2013 at 5:55 pm

  Het is geen zelfverkozen ghetto. Het is noodzakelijk, door de vele islamititisch geinspireerde antisemitische moordenaars die uit zijn op een tweede holocaust:

  http://likud.nl/2013/05/het-zwijgen-van-de-media-over-de-tweede-holocaust/

  • ReggieRoning
   November 9, 2013 at 6:08 pm

   Noodzakelijk? Dat dachten de Duitsers waarschijnlijk ook destijds.

   • Egbert Talens, Zutphen
    November 9, 2013 at 10:09 pm

    Een politiek-zionistische leider van het eerste garnituur was destijds, ca. 1929, de gedachte toegedaan dat een grote ramp over het Joodse volk moest komen… Omdat zónder die catastrofe het p-zp der Judenstaat (the Jewstate) niet realiseerbaar was; niet in Palestina, noch elders. En zo kon het gebeuren dat van zíjn kant níets werd ondernomen, wat ideeën over het-uit-de-weg-ruimen van (de) Europese Joden zou frustreren, evenmin als het bedenken van eventuele tegenmaatregelen in casu… Ook afsluiten van vluchtwegen en, als dit was mislukt, opvang van aan Europa ontsnapte Joden in veilige landen (de VS) maakte deel uit van zijn ‘gedachtegoed’…
    De enige uitweg die hij voor vluchtende Joden tolereerde, was naar Palestina, nadat de Volkenbond het in San Remo opgestelde Mandaat (1920) op 22 juli 1922 had bekrachtigd, en op 29 september 1923 had geratificeerd.
    Hoe onvoorstelbaar het ook moge zijn, die nazi-gruwelen c.q. misdaden konden deze politiek-zionistische leider kennelijk niet beter uitkomen en er bestonden dan ook overeenkomsten tussen deze partners in crime; daarvan is het Ha’avara-Abkommen waarschijnlijk het meest bekend; dat het dragen van een Jodenster van Joodse kant werd voorgesteld, mag wel als een ander feit dat ons voorstellingsvermogen te boven gaat worden benoemd. Apologeten in deze zullen mogelijk opwerpen dat zonder dit Ha’avara-Abkommen nóg meer Joden ten offer zouden zijn gevallen aan de Nazi-beulen, mij persoonlijk echter stuit een en ander toch zéér tegen de borst…

 2. November 9, 2013 at 6:30 pm

  Noodzakelijk ja en effectief want het aantal “zelfmoordaanslagen” is tot staan gekomen, Moorden afgedwongen door Arabische organisaties op straffe van standrechtelijke executie van de familie.

  • Aleid Sevenster-Blink
   November 9, 2013 at 6:45 pm

   In feite heeft ook in Palestina niemand iets tegen die muur, maar wel tegen het feit dat deze niet is gebouwd op de zgn. groene lijn, maar ovr Palestijns land, dwars door leefgemeenschappen, waardoor veel mensen gescheiden zijn van hun buren, scholen, landerijen en boomgaarden, rondom de waterbronnen, zodat de bewoners van de bezette gebieden voor water afhankelijk zijn van Israël, dat hen bovendien verbied putten te slaan in hun eigen gebied. Die muur is niet alleen bedoeld om zelfmoordacties tegen te gaan, maar vooral met diefstal van vruchtbaarland t.b.v. de eigen staat. Kortom landroof, waarvoor geen enkele rechtvaardiging is.

   • bbommel
    November 10, 2013 at 8:13 pm

    Het zionisme is niets anders dan landroof, en etnische zuivering.

 3. joost tibosch sr
  November 9, 2013 at 7:53 pm

  De brief van de engelse joden ontroert me diep. Met al het leed van hun Kristallnacht en Holocaust blijven zij onvoorstelbaar dapper solidaire met alle onterecht verdrukten en vertrapten. Dat is diep en echt menselijk. Bij hen zal dat geinspireerd zijn door hun Exodusgeloof en het geloof van hun joodse profeten!

  • bbommel
   November 10, 2013 at 8:11 pm

   Het leed van een twaalf miljoen Duitsers, de tweede wereldoorlog, is kennelijk onbelangrijk, net als dat van Palestijnen, en van de inwoners van de landen rondom Israel.
   Hoe mensen dit soort borden voor hun kop kunnen hebben, mij ontgaat het.
   Geloof in onzin lijkt me de enige ‘verklaring’.

   • Aleid Sevenster-Blink
    November 11, 2013 at 5:19 pm

    De moord op de joden heeft een enorme inpact gehad en het was bijna net te geloven dat dit kon gebeuren, let wel in koele bloede. Zo ook de moord op zigeuners en niet te vergeten de vele Oost-Europeanen die ook als untermenschen werden gezien. De Duitsers waren vooral slachtoffer van de oorlog die het land zelf ontketend had. De vraag is echter of bv. het verschrikkelijke bombardement op Dresden nodig was. M.i. is dit een smet op het blazoen van de geallieerden. Wat men vaak blieft te negeren is dat de Palestijnen als het ware nevenslachtoffers zijn van de holocaust. Men is zo verblind geraakt door het medelijden met de joden dat daar inderdaad heel lang geen aandacht aan is geschonken. Ernstig is dat hen nu in de schoenen wordt geschoven dat zij zelf schuld hebben aan de toestand die hen min of meer is aangedaan.

Comments are closed.