De onbewuste kracht van verslaving

Jongeren die comazuipen, overmatig drugs gebruiken en op steeds jongere leeftijd beginnen met roken: hulpverleners en beleidsmakers uiten hun bezorgdheid over deze ontwikkelingen.

Inmiddels is bij jonge mannen middelenmisbruik en afhankelijkheid zelfs de meest voorkomende psychiatrische diagnose in Nederland.
Hoe komt het dat er zoveel jonge mensen zijn die gedrag gaan vertonen waarvan ze waarschijnlijk wel weten dat het slecht voor hen is? En waarom is het zo moeilijk om met misbruik van middelen te stoppen? Hoe kan verslaving eigenlijk worden voorkomen?
In het Science Café zullen prof. dr. Reinout Wiers (UvA) en prof. dr. Henk Garretsen (UvT) ingaan op de sociale, psychologische en biologische factoren die er voor zorgen dat mensen verslaafd raken en op de mogelijkheden die er zijn om verslavingsgedrag te beïnvloeden. Daarbij zullen zij laten zien dat verslaving meer te maken heeft met automatische en onbewuste processen in de hersenen dan tot voor kort werd aangenomen.
Science Café
dinsdag 29 september
20.00 – 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie,
Stationsstraat 26, Tilburg Toegang vrij
Sprekers:
prof. dr. Reinout Wiers
hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie UvA
prof. dr. Henk Garretsen
hoogleraar gezondheidszorgbeleid UvT
Gespreksleider: Ward Deckers
Cabaret: John Tuerlings

Jongeren die comazuipen, overmatig drugs gebruiken en op steeds jongere leeftijd beginnen met roken: hulpverleners en beleidsmakers uiten hun bezorgdheid over deze ontwikkelingen.  Inmiddels is bij jonge mannen middelenmisbruik en afhankelijkheid zelfs de meest voorkomende psychiatrische diagnose in Nederland.

Hoe komt het dat er zoveel jonge mensen zijn die gedrag gaan vertonen waarvan ze waarschijnlijk wel weten dat het slecht voor hen is? En waarom is het zo moeilijk om met misbruik van middelen te stoppen? Hoe kan verslaving eigenlijk worden voorkomen?

In het Science Café zullen prof. dr. Reinout Wiers (UvA) en prof. dr. Henk Garretsen (UvT) ingaan op de sociale, psychologische en biologische factoren die er voor zorgen dat mensen verslaafd raken en op de mogelijkheden die er zijn om verslavingsgedrag te beïnvloeden. Daarbij zullen zij laten zien dat verslaving meer te maken heeft met automatische en onbewuste processen in de hersenen dan tot voor kort werd aangenomen.

Sprekers:
prof. dr. Reinout Wiers
hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie UvA
prof. dr. Henk Garretsen
hoogleraar gezondheidszorgbeleid UvT
Gespreksleider: Ward Deckers
Cabaret: John Tuerlings

Science Café Tilburg
dinsdag 29 september
20.00 – 22.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
Sociëteit Nieuwe Koninklijke Harmonie,
Stationsstraat 26, Tilburg Toegang vrij