Een paar cijfers

Hebron is de beerput van de bezetting, de plek waar de meest kwaadaardige vertakkingen van het Israëlische beleid van segregatie en militaire controle het duidelijkst te zien zijn. Het is een spookstad waar het de Palestijnen verboden is de hoofdstraat van hun eigen stad te betreden; waar ze geen zaken mogen doen; waar kolonisten vrijelijk hun gang kunnen gaan met 24-uurs bescherming van het leger; waar kolonisten op de bovenste verdieping wonen in dezelfde huizen als Palestijnen, gescheiden door een metalen hek waar ze eieren, vloeistoffen en afval doorheen gooien naar de Palestijnen; waar Palestijnse kinderen van vijf jaar oud worden opgepakt, terwijl Israëlische kinderen nooit worden gestraft voor hun gewelddadig gedrag; waar kolonisten die Palestijnen aanvallen niet worden gearresteerd omdat het sabbat is.
Mairav Zonszein
 
hebron_230913

Hebron, vandaag.

In de afgelopen dagen zijn twee Israëlische soldaten gedood. Eentje werd vermoord in een individuele actie van een man die hoopte hem te kunnen ruilen tegen zijn broer die gevangen zit. Een vreemde en erg domme actie van iemand die erg in de war moet zijn geweest. Het belette het Israëlische leger niet om met veel machtsvertoon op te treden. Aangezien er geen journalisten werden toegelaten moeten de details over het optreden van het leger nog volgen.

De tweede werd gisteren gedood bij een checkpoint. Door een sluipschutter, naar het schijnt. Het leger heeft al honderden mensen opgepakt en tientallen gearresteerd, waaronder een 99-jarige man en een aantal jonge kinderen. In Hebron heeft het geleid tot forse rellen waarbij tientallen mensen gewond zijn geraakt. Zoals verwacht wordt hier veel aandacht aan besteed. De New York Times heeft een lang verhaal over beide doden, maar geeft geen informatie over de situatie op de Westelijke Jordaanoever die heeft geleid tot wat in Israël als een drama wordt beschouwd. De vooroordelen over Palestijnen worden nog maar eens bevestigd.

Direct besloot premier Netanyahu tot het collectief straffen van de Palestijnen. Kolonisten konden hun gang gaan, hebben vele olijfbomen in brand gestoken, vandalisme gepleegd en mensen in elkaar geslagen. Bovendien kregen ze een huis toegewezen dat aan Palestijnen toebehoort. De dood van een soldaat wordt wederom gebruikt om de annexatie van de Westelijke Jordaanoever te versnellen. Dat de twee daden reacties waren op de bezetting lijkt evident, maar het antwoord van Israël is dan om de bezetting juist te verergeren voor de Palestijnen.

Sinds het begin van de nieuwe onderhandelingen zijn er al zeven Palestijnen gedood, zonder dat hun dood tot dezelfde ophef heeft geleid. En de mogelijkheid dat de Palestijnen de Israëli’s collectief zouden kunnen straffen voor hun misdaden is uiteraard niet aanwezig. Israëlische soldaten hebben meer kans op een medaille dan op straf wanneer ze een Palestijn doodschieten. Het zal ongetwijfeld ook weer uitgebuit worden om aan te tonen dat de Palestijnen geen vrede willen, terwijl de Israëli’s van goede wil zijn. Ik kan wel raden wat Timmermans zal zeggen.

Hieronder een overzicht van de feitelijke situatie van de afgelopen twee maanden. De twee doden aan Israëlische kant geven nog net de indruk dat het niet helemaal een eenzijdige affaire is, maar dat is slechts schijn.

stats_peacwhatpece

 

BRON: IRELAND PALESTINE SOLIDARITY CAMPAIGN

Engelbert Luitsz

3 comments for “Een paar cijfers

 1. September 23, 2013 at 11:01 pm

  Ze zijn wat vergeten op dat plaatje, aantal Syrische burgers gedood door Israëli’s en aantal Israëlische burgers gedood door Palestijnse terroristen.

  • Egbert Talens, Zutphen
   September 24, 2013 at 1:00 pm

   Ook u vergeet iets: het noemen van (de) aantallen hierbij…

Comments are closed.