Een weekje Palestina

We, and the nearly five hundred European academics who have signed the attached petition in the last 48 hours, applaud your Guidelines, and urge you not to weaken or abandon them at the first sign that Israel, or the United States, takes objection to them. Principles are principles. Please stick to yours.
Uit een petitie aangeboden aan Catherine Ashton en getekend door 500 academici

 
soldaten_jongen

Een Palestijnse terrorist valt vijf weerloze soldaten aan met een vlag

(R)evolutie?

Het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) heeft, zoals de naam al aangeeft, de mensenrechten – niet de vrede – als uitgangspunt. Een visie die ik volledig deel. Mensen die energie stoppen in het “vredesproces” verdoen hun tijd. Israël dwingen tot het respecteren van mensenrechten en van het internationaal recht is in theorie mogelijk, aangezien Israël volledig afhankelijk is van de EU en de Verenigde Staten. Er kan dus druk uitgeoefend worden op basis van internationaal geaccepteerde normen. Ook al is het evident dat de zionisten nooit het recht hadden het land te stelen en de Palestijnen te verdrijven, momenteel zijn de feiten zo dat het niet mogelijk is terug te gaan in de tijd (al hebben de zionisten dat ironisch genoeg juist wel gedaan). Zelfs Noam Chomsky verzuchtte eens: “Dat is nu eenmaal hoe staten gevormd worden.”

Een andere optie is een revolutie, maar daar zie ik in Israël niet veel draagvlak voor. De ongekende demonstraties van 2011, toen honderdduizenden de straat op gingen in Tel Aviv en een paar andere steden, waren gericht op sociale rechtvaardigheid en niet op de bezetting of het lot van de Palestijnen in het algemeen.

Een extreme vorm is wel eens geopperd door de politicoloog Norman Finkelstein. Hij stelde voor dat een miljoen Palestijnen een mars naar Tel Aviv zouden houden. Het Israëlische leger zou dat uiteraard niet toestaan, er zouden zeer veel doden vallen aan Palestijnse kant, zo veel dat de internationale gemeenschap wel zou moeten ingrijpen. Door de jaren heen vallen er ook heel veel doden, dus waarom niet een heleboel in één keer als het daarmee opgelost is?

En dan is er natuurlijk de mogelijkheid van een nieuwe Intifada, waarbij de Palestijnen ongetwijfeld op meer sympathie kunnen rekenen, aangezien er heel langzaam toch meer kennis van de situatie komt in met name de Europese landen. Door het uit elkaar spelen van de Palestijnen in de West Bank en in de Gazastrook is het logistiek echter erg moeilijk geworden om tot een grote, gecoördineerde opstand te komen. En een kleine zal direct meedogenloos worden afgestraft.

Liever evolutie, maar er moet hoe dan ook iets veranderen.

BDS?

Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) is een wereldwijde campagne die economische en politieke druk op Israël wil uitoefenen om tot de volgende doelen te geraken:

 1. een eind maken aan de bezetting en het koloniseren van Arabisch land;
 2. volledige gelijkwaardigheid voor alle Arabisch-Palestijnse inwoners van Israël;
 3. begrip voor het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

BDS kwam de afgelopen tijd een paar keer in het nieuws toen een paar grote namen als Roger Waters en Stephen Hawking zich hebben verbonden aan deze actie.

Een paar voorbeelden. Israël probeert de EU-richtlijnen met betrekking tot subsidies voor bedrijven in de bezette gebieden, die per 1 januari 2014 zouden moeten ingaan, te ondermijnen door schaamteloos te beweren dat die niet goed voor het vredesproces zouden zijn. Bovendien dreigt Israël dan uit het prestigieuze Horizon 2020-project te stappen. Ik word nog wel eens beschuldigd van cynisme, maar zij kunnen er ook wat van! Als reactie hierop ging er deze week een brief naar Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, ondertekend door 500 academici.
Vorige week werd ook bekend dat het Nederlandse ingenieursbureau Royal HasKoningDHV zich heeft teruggetrokken uit een project in Oost-Jeruzalem. Hier zijn dus duidelijk mogelijkheden op de lange termijn, want de Palestijnen zelf merken weinig of niets van dit soort acties. Het is aan Israël om maatregelen te treffen waardoor de sancties niet langer nodig zijn, vergelijkbaar met de acties tegen Zuid-Afrika in de jaren zestig van de vorige eeuw.

BDS? Ja, dus.

Waarom?

oktober_huis_idf

Mijn inspiratie voor vandaag kreeg ik toen ik een artikel van het PCHR zag waarin uitvoerig staat vermeld wat er in één week is gebeurd in de Palestijnse gebieden. Het gaat om de periode van 5 t/m 11 september. Het leek me goed nu eens gewoon op een rijtje te zetten waar de Palestijnen dagelijks mee te maken krijgen. Maar ik was nog niet begonnen met schrijven of er kwam alweer nieuws binnen: vandaag, 14 september, kregen 9 Palestijnse families in de Jordaanvallei te horen dat ze hun huizen moesten verlaten, omdat het Israëlische leger daar moest oefenen. Dat Nederland überhaupt nog contacten onderhoudt met dat kloteland is mij een raadsel, maar er zullen wel belangen mee gemoeid zijn die mij ontgaan. Misschien dat de heer Timmermans ooit nog eens een boekje open doet wanneer zijn carrière niet langer op het spel staat.

Nou, daar gaat ie dan, de oogst van één week:

 • 4 Palestijnse burgers in de West Bank zijn gewond geraakt
 • Israëlische soldaten hebben excessief geweld gebruikt tegen vreedzame demonstranten in de West Bank
 • 3 demonstranten, waaronder 1 fotojournalist, raakten gewond
 • Tientallen burgers raakten gewond door het inhaleren van traangas
 • Israëlische soldaten hebben 31 invallen gedaan in Palestijnse gemeenschappen in de West Bank
 • Minstens 40 Palestijnse burgers, waaronder 17 kinderen, zijn gearresteerd in de West Bank
 • 4 Palestijnen uit de Gazastrook, waaronder 1 kind, werden gearresteerd toen zij de grens naar Israël wilden oversteken
 • Israël gaat door met het volledig afsluiten van de bezette gebieden en heeft de Gazastrook volledig geïsoleerd van de buitenwereld
 • 9 Palestijnse burgers, waaronder een kind en een meisje, werden gearresteerd bij een checkpoint in de West Bank
 • De Israëlische marine schiet nog steeds op vissers voor de kust van de Gazastrook
 • De Israëlische marine heeft op vissers in het noorden van de Gazastrook geschoten
 • 2 vissersboten zijn in beslag genomen voor de kust van Rafah (bij de grens met Egypte)
 • Israël blijft bezig met het creëren van een joodse meerderheid in bezet Jeruzalem
 • De Israëlische autoriteiten hebben een burger gedwongen zijn eigen huis te slopen in de wijk Jabal al-Mukabber, onder het voorwendsel dat de juiste papieren niet aanwezig waren
 • De Israëlische autoriteiten hebben opdracht gegeven tot het slopen van een aantal commerciële faciliteiten en een sportveld in het dorp Selwan, onder het voorwendsel dat de juiste papieren niet aanwezig waren
 • Een gebied ten noorden van het dorp al-Eisawiya is geëgaliseerd om een geul te maken die het dorp moet afscheiden van de “Franse Heuvel”-nederzetting
 • Kolonisten hebben stenen gegooid naar Palestijnen en hun auto’s in de wijk al-Sowana
 • Honderden kolonisten zijn het dorp Selwan ingegaan voor hun religieuze rituelen van de joodse feesten
 • Kolonisten van de groep “De prijs betalen” hebben de banden van drie bussen lek gestoken en hebben racistische leuzen opgeschreven in Selwan
 • Israëlische soldaten blijven de activiteiten van de kolonisten steunen in de West Bank en kolonisten gaan door met het aanvallen van Palestijnse burgers en eigendommen
 • De Israëlische autoriteiten zijn begonnen met het bouwen van units voor de nederzetting “Leshem”, ten westen van Salfit, in het noorden van de West Bank
 • Een burger kreeg opdracht een landbouwschuur af te breken en te stoppen met werkzaamheden in een huis in al-Khader, ten zuiden van Bethlehem
 • Kolonisten hebben de weg tussen Ramallah en Nablus afgesloten en gooiden stenen naar Palestijnse auto’s

Elk onderdeel wordt in het artikel nog eens uitvoerig behandeld.

Waarom? Ik zou het niet weten, gewoon omdat het kan.

huis_kapot

Het is een wonder dat de Palestijnen in deze hel nog steeds vast kunnen blijven houden aan geweldloze demonstraties, ook al worden die maar al te vaak met veel geweld tegemoet getreden door de Israëlische soldaten. Ook is na lange tijd definitief vast komen te staan dat er Israëlische officieren undercover aanwezig waren tijdens vreedzame demonstraties en zij waren het die met stenen gingen gooien om het leger een excuus te geven keihard op te treden. Het gewelddadig racisme van de Israëlische soldaten wordt alleen enigszins getemperd door joodse en buitenlandse activisten met camera’s die zich als menselijk schild opstellen. In het verleden werden er hele dorpen om zeep geholpen, waarna er een paar bulldozers kwamen om alles glad te strijken. Een onderzoek van de VN werd geweigerd en de Israëlische regering kon straffeloos de eigen leugens in de nationale en internationale pers verspreiden. De komst van mobiele telefoons en camera’s heeft heel wat Palestijnse levens gered, ook al gaat dat niet altijd makkelijk, zoals de indringende documentaire 5 Broken Cameras laat zien.

Van de zionisten mag je het geen fascisme noemen en ook geen Apartheid. Misschien wordt het tijd om voor het weerzinwekkende gedrag van de Joodse Staat een speciale term te verzinnen, iets met dezelfde impact als antisemitisme, want dat marketingconcept heeft de zionisten bepaald geen windeieren gelegd.

Engelbert Luitsz

PCHR (Palestinian Centre for Human Rights):
Weekly Report On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territory (05- 11 September 2013)

BDS, bekijk ook deze uitzending van onder andere het Nederlands Palestina Komitee en docP

 

10 comments for “Een weekje Palestina

 1. Jan Hamer
  September 14, 2013 at 4:38 pm

  Wederom eenzijdige berichtgeving, waarom staat er ook niet bij dat ruim 200.000 Palestijnen die medische zorg nodig hadden geholpen zijn in Israël?

  Er was een flinke toename van het aantal Palestijnse Arabieren dat is behandeld in Israëlische ziekenhuizen in 2012. Een Israëlisch rapport geeft weer dat er 219.464 Palestijnse patiënten een medische behandeling ontvingen in Israëlische ziekenhuizen. Daarvan waren 21.270 kinderen. Ook al konden ze de behandeling niet betalen.

  • palestijn
   September 14, 2013 at 6:58 pm

   Hoeveel Palestijnse zwangere vrouwen bloedden dood voor Israelische roadblocks vorige week ?

  • September 14, 2013 at 7:20 pm

   Lees jij eigenlijk wel wat er staat, Jan? Of ben je zo’n volstrekt gevoelloos mens dat het je niets kan schelen?

 2. ReggieRoning
  September 14, 2013 at 4:56 pm

  @Jan Hamer, begin je toch je eigen blog over Israëlische goede samaritanen. Ik voorspel je, na twee blogjes heb je geen materiaal meer over.

 3. Roberto la Veria
  September 14, 2013 at 7:43 pm

  Jan,
  We zijn even oud,en delen de zelfde hobby’s,ik denk dat het enige verschil tussen ons is dat jij de telegraaf leest en ik niet.
  Roberto

  • palestijn
   September 15, 2013 at 9:53 am

   Het zit volgens mij in twee dingen, de joodse identiteit van eeuwig onschuldige slachtoffers, wetenschappers definiëren identiteit als geheel van mythes van een groep, en een waarheidsbegrip waar ook de katholieke kerk nog aan lijdt, waarheid is wat de leider zegt.
   Ik kan anders niet verklaren hoe joden en filosemieten nog steeds proberen hun sprookjes aan de man te brengen.
   Dat geldt natuurlijk niet voor alle joden, ik noem alleen maar Norman Finkelstein en Ilian Pappe.
   Deze joden worden dan ook door hun mede joden behandeld als vroeger de paus ketters behandelde.
   Alleen de brandstapels zijn er niet meer.
   Wat betreft westerse media, enerzijds brengen media wat de klanten willen horen of lezen, anderzijds is er een grote joodse invloed op westerse media.

  • Arjan Fernhout
   September 15, 2013 at 4:06 pm

   Welnee, gewoon hasbara. Israël houdt de Palestijnen klein en heeft in de bezette gebieden weinig gedaan om een medische infrastructuur op te bouwen, al zijn we daar op grond van internationale verdragen wel toe verplicht. Die schandalige nalatigheid wordt vervolgens omgezet in propaganda. Likoed Nederland flikte bij Sargasso hetzelfde.
   http://sargasso.nl/kritiek-op-israel/
   Zie mijn repliek (nr.66)
   Zo houden ze je bezig.

   • palestijn
    September 15, 2013 at 5:31 pm

    Gewoon hasbara verklaart niets.
    Hoe kan het dat een groep mensen voortdurend in dezelfde problemen verzeild raakt ?

    Hoe iemand Chaim Potok, ´Omzwervingen, De geschiedenis van het joodse volk’, ’s Gravenhage, 2000 (Wanderings, Chaim Potok’s history of the Jews, 1978, Knopf) kan schrijven zonder zich ooit eens achter het oor te krabben, ongelooflijk.

    De grote fout van het zionisme was en is, helaas nog steeds, dat een joodse staat het jodendom etaleert als nooit te voren.
    De vierde militaire macht ter wereld heeft uiteraard geen enkel excuus.

    Als je wilt lezen hoe Israel alleen door vermeende buitenlandse agressie overeind blijft, lees Ralph Giordano, ‘Israel um Himmels willen Israel’, 1993 Köln.
    Van dezelfde Duitse halfjood kun je lezen Ralph Giordano, ‘Die Bertinis’, Frankfurt a.M., 1982, en Ralph Giordano, ‘Wird Deutschland wieder gefährlich ? Mein Brief an Kanzler Kohl – Ursachen und Folgen’, 1993, Köln.
    Zelfs de gedachte dat misschien joden iets te verwijten zou zijn kom je niet tegen.

    Daarom is Victor Klemperer, ‘I will bear witness, A diary of the Nazi years, 1942-1945’, New York 1999 zo uniek, het dagboek van deze Duitse jood uit Dresden bevat een verklaring voor het Nazi antisemitisme.

    The Rt. Hon. Viscount Samuel. P.C., G.C.B., G.B.E., Hon. D.C.L. (Oxford). Hon. Fellow of Balliol College, Oxford, ‘Memoirs’, London, 1945 schrijft dat het heel triest zou zijn als joden van eeuwen van onderdrukking in ghetto’s niets anders geleerd zouden hebben als hoe anderen te onderdrukken.
    Samuel was een jood, en de eerste Britse High Comissioner van het mandaatgebied Palestina.

    • September 15, 2013 at 6:23 pm

     Victor Klemperer is inderdaad een prachtige uitzondering. Maar niet iedereen had zijn moed. Mensen als Klemperer werden door een journalist uit die tijd eens beschreven als “Duitser dan de nazi’s”. Zij wilden “hun” Duitsland terug en allerminst naar het mythologische “beloofde land”.

   • September 15, 2013 at 5:53 pm

    Arjan, als je het over die ziekenhuizen hebt klopt het inderdaad. Die cijfers zijn afkomstig van de COGAT, niet van objectieve bronnen en de genoemde aantallen zijn inclusief de mensen die een zieke hebben begeleid naar een ziekenhuis. Mag je dus zowiezo door 2 delen.

Comments are closed.