Schaakgrootmeester Poetin

schaken

Obama, de huisneger van de zionistische meester, speelde in dit spel met wit. Hij deed de eerste zetten, zowel in het ondersteunen van de “rebellen” in Syrië als met de plotselinge “rode lijn” na twee jaar bloedvergieten. Tot nu toe bleef Rusland redelijk op de achtergrond, maar nu Obama tegen de overweldigende meerderheid van zowel de Amerikaanse bevolking als van die van de rest van de wereld in, toch een aanval op Syrië lijkt te willen doorzetten, zelfs zonder steun van het Amerikaanse Congres, begint Poetin zich te roeren.

In de Russische verdediging in het schaken speelt zwart op de tweede zet het paard naar F6, waarmee zwart direct aanvalt, in tegenstelling tot het verdedigende paard op C6. En dat lijkt hij vandaag gedaan te hebben. Garri Kasparov staat niet bekend als een vriend van Poetin, maar er is in Rusland zoals bekend geen schaarste aan briljante schakers, dus wellicht heeft een andere grootmeester Poetin de afgelopen weken op sleeptouw genomen.

Vandaag vond er een historische ontmoeting plaats tussen de ministers van Buitenlandse Zaken William Hague van Engeland en John Kerry van de Verenigde Staten. Historisch om verschillende redenen. Deelname aan een aanval tegen Syrië werd door het Britse Lagerhuis weggestemd. Daarop reageerde Kerry door Engeland niet te noemen in een lange lijst “vrienden” van Amerika en Frankrijk te promoveren tot “onze oudste bondgenoot“. Dat moet hard zijn aangekomen. Engeland heeft zich per slot van rekening met Tony Blair altijd een betrouwbare partner in crime getoond.

Dat was ruim een week geleden. Vandaag hield Hague (ironisch tussendoortje: The Hague betekent Den Haag, zetel van het Internationaal Strafhof) een nogal onduidelijk verhaal waaruit je in ieder geval kon opmaken dat de steun aan de Amerikanen absoluut geen deuk had opgelopen. Ik ben zeer benieuwd hoe daar in Engeland op gereageerd gaat worden. De Britse regering schuift daarmee de democratische besluitvorming opzij ten gunste van een illegaal en uitermate gevaarlijk avontuur. Zeer tot genoegen van Kerry kennelijk: “Our bond is bigger than one vote, bigger than one moment in history.” Het kan verkeren.

Obama heeft het erg moeilijk. Hij kan geen hard bewijs leveren voor de gifgasaanval, nog minder voor de betrokkenheid van Assad daarbij. Hij zette de Verenigde Naties buitenspel bij de inspectie en ook de Veiligheidsraad bij een aanval. En de vraag: ‘Stel dat dat allemaal wel waar zou zijn, legitimeert dat dan de kans op een oorlog waarin Rusland, Iran en Israël betrokken kunnen raken?’, wordt al helemaal niet gesteld. Mensen als Moebarak en Saddam Hoessein, evenals de bevriende natie Israël konden hun gang gaan met de meest gruwelijke wapens tegen burgers, zonder dat Amerika zich daar over opwond. De lijstjes met oorlogsmisdaden van en het gebruik van chemische wapens door de Verenigde Staten overspoelen de sociale media. Zelfs op Fox News werd Obama totaal afgebrand, waarschijnlijk een unicum.

En vandaag ging het helemaal mis. Na de verhaaltjes van Hague en Kerry was er tijd voor journalisten om vragen te stellen. Een journalist vroeg quasi terloops of er nog een mogelijkheid zou zijn voor Syrië om een aanval te ontlopen, waarop Kerry antwoordde dat Assad dan al zijn chemische wapens moest inleveren. Hij zei er nog wel achteraan dat dat niet realistisch was, maar het kwaad was reeds geschied. Uit alle macht probeerde hij de schade nog te beperken door later te verklaren dat het ultimatum aan het Syrische regime niet letterlijk opgevat moest worden. En toen kwam de geniale zet van Poetin: hij deed een oproep aan Assad om het chemische arsenaal te vernietigen! Iemand in twee zetten mat zetten kan niet in het schaken, maar dit komt er toch heel dicht bij.

Maar wat doet iemand die verloren heeft met schaken? Sommigen feliciteren hun tegenstander, sommigen lopen boos weg en een enkeling smijt het bord door de kamer. De kans dat Obama tot die laatste categorie behoort is niet meer denkbeeldig. Hij heeft gelogen over het feit dat ‘de internationale gemeenschap’ een rode lijn heeft getrokken in het geval van Syrië, dat heeft hij in eerste instantie zelf gedaan (waarschijnlijk in navolging van Netanyahu die dat voor Iran deed), later ontkende hij dat opeens en deed hij of het een algemeen aanvaarde norm was.

We hoorden al vaker dat ‘de geloofwaardigheid’ van de Verenigde Staten op het spel stond. Het zou gezichtsverlies betekenen als zij na zoveel oorlogsretoriek toch zouden afhaken. Een signaal aan alle landen die kwaad willen om maar kwistig met gifgas te gaan strooien, want Amerika durft toch niets te doen! Maar wat als Assad het spel meespeelt en ingaat op de eis van Poetin? Tellen dan die andere 100.000 doden opeens niet meer? Is het dan opeens koek en ei in Syrië?

Het was uitgerekend Poetin die Obama een lesje democratie moest bijbrengen door erop te wijzen dat er onweerlegbaar bewijs moest zijn voor de beweringen van het Pentagon en dat het onaanvaardbaar is om een soevereine staat aan te vallen zonder mandaat van de Veiligheidsraad.

Obama zit muurvast. Hij heeft zich aan het begin van zijn presidentschap geprofileerd als anti-oorlog. Hoe kan hij nu nog wegkomen met een aanval die alleen in Israël door de bevolking wordt gesteund? Hij lijkt verstrikt geraakt te zijn in het net dat de zionisten voor hem gespannen hebben: ofwel een confrontatie met Rusland, ofwel een complete afgang. De zionistenlobby AIPAC heeft honderden activisten ingezet om het Amerikaanse Congres te bewegen tot een aanval op Syrië. Israël is waarschijnlijk het enige land ter wereld dat de aanval zo openlijk steunt.

Gaat Obama eindelijk zijn Nobelprijs voor de Vrede verdienen? Houdt hij de eer aan zichzelf en wordt hij weer een veldneger die kan strijden tegen onrecht? Of smijt hij het bord door de kamer en laat hij het Midden-Oosten ontploffen? Waarschijnlijk weten we deze week meer. De internationale gemeenschap moet met morele wapens vechten tegen de kruisraketten van imperialistische schurken. Het zal niet makkelijk worden.
 

Engelbert Luitsz

Update in Haaretz:
“Syrian Foreign Minister Walid Moallem said on Monday that his country welcomed Moscow’s proposal to relinquish control over its chemical arsenals, a move Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said could avert a U.S. strike.”

NYT, Kerry Floats a Deal on Arms, and Russia and Syria Seize It

 

 

7 comments for “Schaakgrootmeester Poetin

 1. Jan Hamer
  September 9, 2013 at 8:54 pm

  Ik dacht dat we het woord neger niet meer mochten gebruiken, vandaar dat het me onaangenaam trof dat Obama daarmee aangeduid wordt in dit verhaal.

  • September 9, 2013 at 9:15 pm

   Bent u niet in de war met de gelijknamige plaats in Duitsland? Vanwege de oorlog of zo?

 2. September 10, 2013 at 8:27 am

  De huisneger stond al schaak omdat de Russische marine voor de kust ligt.
  ik denk dat er ook meer naar een daad binnen de eigen Amerikaanse politieke verhoudingen moet worden gekeken.
  Overigens ben ik zelf van mening dat Assad ook zonder chemische wapens moet opkrassen.

 3. ReggieRoning
  September 10, 2013 at 11:30 pm

  Mee eens dat dit een ‘meesterzet’ van Rusland is maar dit betekent helaas ook dat er in de toekomst nog een ‘false flag’ ingezet zal worden om Assad alsnog omver te werpen.

  Assad wint hiermee dus enkel tijd. Obama heeft daarnaast de kans om er enigzins ‘plausible’ van af te komen. Kerry is hoogstwaarschijnlijk woedend op zichzelf en met hem vele. AIPAC en consorten gaan berzerk. Turkije en Qatar iig al wel. Al met al gezien de omstandigheden waarschijnlijk de beste zet om te maken maar aan de facts on the ground zal het weinig veranderen.

  • September 11, 2013 at 2:55 pm

   ja, Reggie, het is zeker nog niet afgelopen. Ik ben het meest benieuwd naar Israel, dat alle zeilen had bijgezet om een oorlog te provoceren. Hoe gaan die reageren?

Comments are closed.